RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: Marksman
打印 上一主題 下一主題
收起左側

爆菊小隊新成員 - The Car

樓主| Marksman 發表於 2012-3-11 22:55:28 | 顯示全部樓層
wildbruiser 發表於 2012-3-11 21:38
隊長,之前有冇跟說明書用前550,後600 damper oil? 是否在MX表現不理想?

我無跟佢用500/600 油, 因之前兩架8.2 用600 在MX 跑攪到成人反車, 因MX 路面實在太多凹凸

宜家兩架(8.2 F/R is 300/400) 在MX行得好定, 所以都無諗往換油再試. 我發覺在MX 要搞到架車"plush" d 會好走d.

好彩去唔到公明 17/18号個比賽, 如果唔糸就要重新set 過
 樓主| Marksman 發表於 2012-3-11 23:06:08 | 顯示全部樓層

我又看過JQ 最近報告, 佢話架車可以可做到勁快lap time 但要driver隱定度好高先得.

但同我發現的是反轉, 車好隱定但唔易再開快d. 反宜8.2同佢講一樣的可推得很快但要 driver's consistency
 樓主| Marksman 發表於 2012-3-18 11:45:31 | 顯示全部樓層

架車一共玩了3天爆菊, 昨天問题出現了, 就是尾 damper cap 拉断了, 換了新cap 後又因 裹面個bladder seal 唔到位又出現嚴重漏油
怪不知廠方出了全件 aluminmum 的, 但 A-main 又賣晒

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| Marksman 發表於 2012-3-18 11:51:17 | 顯示全部樓層
還有 ackerman arm/position 搞翻正之後架車正常翻晒, 無唔夠軚的問題了, 操控好正, 特別糸d 跳 jump, 跳上跳落好有信心的.

我而家用對應 low bite track setting, 我估如果用廠的 basic setting 架車會糸好敏感的一種
 樓主| Marksman 發表於 2012-3-18 15:55:54 | 顯示全部樓層
wildbruiser 發表於 2012-3-18 12:35
漏油即是一定要order定一set。仲有爛d乜要訂定?

無乜其他問題了,所以呢架野可靠性好高。
三日來已打了很多筋斗了
 樓主| Marksman 發表於 2012-3-18 16:00:47 | 顯示全部樓層
euro614 發表於 2012-3-18 13:51
咪好似大蛇咁雜交,裝第二隻牌子的油壓上去囉..

我都有咁諗過,heehee
 樓主| Marksman 發表於 2012-3-18 16:33:30 | 顯示全部樓層
ford 發表於 2012-3-18 16:14
hi mak, did you play 45 with jq?

今次無呀!我帶左四架buggy 去 … 一架車最小半個鐘
 樓主| Marksman 發表於 2012-3-19 00:14:34 | 顯示全部樓層
回復 ford 的帖子

所以我最遲走
 樓主| Marksman 發表於 2012-3-19 00:19:57 | 顯示全部樓層
Moonsideryan 發表於 2012-3-18 21:08
回復 Marksman 的帖子

我玩果𨍭車改了沒有,當時我都覺得唔夠𨍭,不過加上OS黑頂既力量,真 ...

已改了, 到呢個位就是 personal setting 問題了, 這車改去多d over steer 唔難的, 把 Kick up 和 Anti-squa 改回原裝 setting 就差好遠了
 樓主| Marksman 發表於 2012-3-19 00:23:13 | 顯示全部樓層
這個是basic 的, for reference

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| Marksman 發表於 2012-3-19 18:46:23 | 顯示全部樓層
回復 joho 的帖子

Thanks for the share
 樓主| Marksman 發表於 2012-3-19 23:32:01 | 顯示全部樓層
 樓主| Marksman 發表於 2012-3-28 20:29:28 | 顯示全部樓層
I remember a-main have discount before, $99