RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: smallwhite1234
收起左側

FF11 - Belt Gear Differential Project

樓主| smallwhite1234 發表於 2012-1-11 15:19:49 | 顯示全部樓層
TA06 果套差少少放唔入, 要磨波箱及油壓架...

BD5/TC6 同其他大部份1:10 touring 都唔岩位..
tt01E 發表於 2012-1-11 16:50:29 | 顯示全部樓層
回復 smallwhite1234 的帖子

BD5/TC6 等1:10touring 都唔岩位係指太大,波箱放唔入定其他原因?軸長長得濟定直徑長得濟?
Sorry for being annoying but I wanna make it myself with simpler way.
 樓主| smallwhite1234 發表於 2012-1-12 20:52:04 | 顯示全部樓層
應該大部份都放唔入....
tt01E 發表於 2012-1-13 16:52:35 | 顯示全部樓層

Thank you. You rock
defcone 發表於 2012-1-13 16:58:48 | 顯示全部樓層

BD5 牙差比起416/417果D係闊大約1mm左右(無度過).
gavl 發表於 2012-4-20 20:33:56 | 顯示全部樓層
smallwhite1234 發表於 2012-1-9 00:39
以上除8同9 之外, 均可以在 KWS 買到.

啤令可以到九龍啤令行購買, 約 $8 一粒

http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... page%3D1&page=1

其實我發覺原裝套牙都唔係咁容易掃,架FF11落地用TA06牙差,都行到3X排電跟手打開佢check下見到隻大斜齒背後個pin位開始有小小谷出黎,跟手就用3racing 0.3 mm x 1介子放係每邊斜牙度,而就咁安裝係唔得,要磨薄個大斜齒背面先可以,係咁既情況下我再玩多十排電到都無事,反而我覺得要面對既問題係漏油,隻牙差玩到十零二十排電D鑼絲會翻鬆,我覺頭轆隻牙差太受力,將D油向兩面逼出去而隻牙差殼又唔係太耐用引致漏油。

而跟師兄整個隻皮帶牙差用左十幾排電到,非常之正!係有小小delay感覺,但我反而覺得係失速方面無行齒咁多,好柔順。但都有鑼絲翻鬆問題,可能我手工差,砌得唔好。
 樓主| smallwhite1234 發表於 2012-4-20 21:21:03 | 顯示全部樓層
TA06 個牙差(黑色)其實唔錯,不過有2個問題,第一就係跟黎果d 0.1介子太弱,跟原裝砌法好快就變鑊仔,我宜家都係用3 racing 牙差果d 0.3介子,一邊就咁放入去就用得,一邊就用磨機將隻介子外徑磨細佢,咁就一路都冇再掃過。另外裝之前,所有齒輪背面都用600號水磨沙紙拖拖佢,尤其係2隻大齒。漏油又係一個問題,有人話唔好收咁死,收到變型就實會漏,但收得佢唔夠實又驚佢漏...好煩..最近留意緊有隻 Ri putty, 實物未見過,只見過個樽,唔個佢係泥狀定膏狀,如果係泥狀唔知會唔會改變到漏油問題呢?
 樓主| smallwhite1234 發表於 2012-4-20 21:28:49 | 顯示全部樓層
補充:番鬆問題我冇遇過,因為我冇番用d 牙差殼,次次都整過個新既用  因為我對裡面果灘 "30萬”實在冇咩胃口,亦冇心機整番乾淨淨佢,唯有再整過   
Andrewkwan 發表於 2012-5-3 16:46:29 | 顯示全部樓層
Roche 發表於 2012-1-10 18:00
回復 威威 的帖子

威威及各位師兄, 我都希望能夠出一套成品FF11車架, 但始終要睇老闆Surikarn點搞..... 希 ...

相信會另一番熱潮玩 FF ,快D出 !
dl 發表於 2012-6-17 18:30:30 | 顯示全部樓層

小白!跟你咁改的話!大減同摩打牙用幾多牙
 樓主| smallwhite1234 發表於 2012-6-17 19:51:41 | 顯示全部樓層
大減我用 75T 48p, 摩打齒用 31T (齒比 6.435)

p.s. 套皮帶組合玩左大半年, 耐久性我証實左係冇問題, 但感覺都係有少少拖, 或者係 15T/40T 呢個組合有少少緊, 一般玩唔覺有問題, 但群抽搏命時就硬係覺得差少少 (另方面自己手車都係好一般)所以想試下用 16T/39T 呢個組合, 皮帶會鬆番少少但應該會順D (料買哂但未得閒整)
又或者唔係皮帶問題, 而係跟本行齒輪既組合太順, 相比之下覺得皮帶拖.

至於牙差漏油問題, 我試過好多方法, 收緊/收鬆/落AA膠/落爭口膠等 都係唔解決唔到, 可能係油既壓力問題, 以往裝D稀油既既牙差, 因為油品流動容易, 所以冇問題, 但用左杰既油,因為阻力大, 油既壓力會湧向牙差蓋, 導致容易漏油. 而本身TA06個牙差蓋比較薄可能都係其中一個原因.

響無計可施之下, 跟 Dan 兄走去買左 Ri putty. 果然好用! 感覺在30-50萬硬度左右, 最緊要乾手淨腳冇漏油, 宜家玩得好開心
dl 發表於 2012-6-17 22:29:00 | 顯示全部樓層

小白!謝謝你呀!幾時再約埋入tc呀!