RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: smallwhite1234
收起左側

FF11 - Belt Gear Differential Project

樓主| smallwhite1234 發表於 2012-1-9 01:59:56 | 顯示全部樓層

後記:

1) 裝完試車, 一個字: 靜, 開 turbo 仲隱約聽到皮帶 "呼呼" 聲, 好過引~
2) 玩完唔駛再用介刀將D 細石挑出黎, 爽~
3) 開頭仲會每排電 check下, 玩玩下已經冇再理佢, 可以多D時間跟下其他野~
4) 可能自己手勢唔好, 玩左20排電之後有微微漏油(蓋邊 Gasket 微漏) , 無計可施, 把幾火圍邊用AA膠封死佢, 跟住之後玩超過5x 排電再冇漏過
minimini 發表於 2012-1-9 03:32:50 | 顯示全部樓層
very nice project !!.......
kmart 發表於 2012-1-9 06:31:24 | 顯示全部樓層
驅動模式同以前Yokomo部YR-F2一樣,勁!
chacha 發表於 2012-1-9 14:58:53 | 顯示全部樓層
葉生 發表於 2012-1-9 15:35:00 | 顯示全部樓層
十分詳盡!!! 圖文並茂!!! 一睇就明.....
絕對可以放係精華貼!!!
RCwing 發表於 2012-1-9 19:22:21 | 顯示全部樓層
大約幾多錢,依套牙差。
 樓主| smallwhite1234 發表於 2012-1-9 20:35:05 | 顯示全部樓層
除左隻 Roche 杯 ($1xx), 其他每樣都係十零廿蚊一包~
RCwing 發表於 2012-1-9 21:42:06 | 顯示全部樓層
請問用幾多度差速油
威威 發表於 2012-1-9 22:06:52 | 顯示全部樓層
師兄起油嗰下力度會唔會柔咗?
 樓主| smallwhite1234 發表於 2012-1-9 22:11:32 | 顯示全部樓層
會有好輕微, 但響 FF 車度感覺又良好~~
Roche 發表於 2012-1-10 11:35:09 | 顯示全部樓層
回復 威威 的帖子

Hi 威威, RCF Round 12 - Derek Hung 用belt drive FF11入到A組, 最後第八位完成。總括性能及耐用性應該冇大問題。
Roche 發表於 2012-1-10 11:35:41 | 顯示全部樓層
回復 smallwhite1234 的帖子

A super nice project
威威 發表於 2012-1-10 16:25:46 | 顯示全部樓層
max 咁你地會唔會出一份完美版本改裝kit?其實我覺得可以的話,用nt1/蛇的全金屬齒牙差比較好及最好不用馬蹄膠.
天娜 發表於 2012-1-10 16:34:25 | 顯示全部樓層
KENNY110 發表於 2012-1-10 17:11:56 | 顯示全部樓層
師兄個見意好呀!我買咗都未砌咁就唔洗煩啦!
Roche 發表於 2012-1-10 18:00:10 | 顯示全部樓層
回復 威威 的帖子

威威及各位師兄, 我都希望能夠出一套成品FF11車架, 但始終要睇老闆Surikarn點搞..... 希望今年會有這機會。
值此機會再次多謝大家支持Roche及HUGE!!
kkchung 發表於 2012-1-10 22:55:41 | 顯示全部樓層
Kyosho TM-17皮帶也應是 48x3=144 S3M144
Roche 發表於 2012-1-11 00:35:06 | 顯示全部樓層
回復 kkchung 的帖子

Thanks information! 小強
tt01E 發表於 2012-1-11 01:28:10 | 顯示全部樓層
smallwhite1234 發表於 2012-1-9 01:02
你最好一邊整一邊試合體, 比少少心機慢慢磨, 以中至大既力度可以將佢逼入白色殼為準.
入到之後, 拉番出一半 ...

如果問錯請勿大插:
點解唔可以用番全套TA06前牙差,又要買yokomo pulley同尾牙差殼?如果係齒比問題,咁BD5, TC6全套牙差又如何?
4x9x3 bearing 即係inner diameter 4mm 定厚度4mm?

tt01E 發表於 2012-1-11 02:06:19 | 顯示全部樓層
回復 smallwhite1234 的帖子

咁TA06 前牙差唔係行皮帶咩?
咁BD5同TC6全set牙差又點?