RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4755|回復: 49
打印 上一主題 下一主題
收起左側

乜宜家O的人咁鍾意轉線唔打燈.....

AMAT 發表於 2011-9-27 20:00:08 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
日日都見,O的人好興燈都唔打就閘埋嚟......多數都係BENZ友或BMW友嚟.仲要係窄一窄得個個半車位咁都要閘埋嚟.

又或者有O的人鍾意同你平排,就咁打燈就閘埋嚟.....O的人係咪唔用腦呢?平排鬼睇到你打燈呀?
教車師傅冇教你要係人地前面打燈先睇到O架咩!?
 樓主| AMAT 發表於 2011-9-27 23:01:31 | 顯示全部樓層

不滿代表可以咁做?

要知咁做好易發生意外,人家唔BRAKE就射埋去.

仲有就係點解你快就要行快線要人行中線呢?
仲有就係,係左邊抽頭閘人係"犯法".
快速公路係只可以從右邊嚟過車.
如果左邊有位走,就即係佢唔係阻住你,仲有快線走,更加唔應該CUT人.
 樓主| AMAT 發表於 2011-9-27 23:03:57 | 顯示全部樓層
回答 發表於 2011-9-27 22:48
Some people even do not turn on the light even the public light is on. I feel like i m in china. Bat ...

擒晚係中環返東區就見到架燈都唔開O既BENZ.
就係咁抽嚟抽去,燈又唔著,燈號又唔打.
 樓主| AMAT 發表於 2011-9-27 23:20:34 | 顯示全部樓層
aattaa 發表於 2011-9-27 23:10
香港人吾止吾記得打燈,重有吾記得班馬線行有優先權,同吾識點行迴旋處添呀.

我試過有個盲毛我過馬路佢撞埋嚟我隻腳到.....好在係慢車果隻撞埋嚟.
我即時望住佢,係一個盲毛私奶嚟.

不過亦都試過係停車場出口,俾個鬼婆話我阻住佢,我話前面O的車塞住點出去,佢唔理係咁嘈,
痴線.
 樓主| AMAT 發表於 2011-9-27 23:25:10 | 顯示全部樓層
jythegreat 發表於 2011-9-27 21:19
喺大陸基本上d人話出就出話轉就轉

香港人:"你知道指揮燈是什麼嗎?"

國內你冇得講,因為係國內.

我試過俾O的摩托撞甩我架電羊倒後鏡添.

但香港你唔咁做,出意外實衰硬.

宜家個個都裝個CAM係車頭,就係專係對付呢O的人.....
CUT線唔打燈,抽嚟抽去.
 樓主| AMAT 發表於 2011-9-27 23:26:29 | 顯示全部樓層
kotaro2872 發表於 2011-9-27 23:24
講起又係呀.....d車明知有人想過斑馬線都唔會停低比人過先架.....

通常情況我都會讓人先.

不過宜家更多係O的人明知你綠燈開車佢先衝班馬線.....痴線......
 樓主| AMAT 發表於 2011-9-27 23:28:15 | 顯示全部樓層
sniper 發表於 2011-9-27 23:20
我覺得而家好多人揸車無車品,你打燈佢唔讓之餘重補多腳油,封你條線。
久而久之,與其我打燈你可能 ...

封人條線係衰,不過你咁O既行為會引起意外,到時你仲蝕底.
 樓主| AMAT 發表於 2011-9-27 23:30:45 | 顯示全部樓層
呢O的咁O既切線唔打燈呀,閘人車呀,宜家果O的行車黑盒拍埋O的片其實係可以SEND去交通部,
交通部係會做O野.

我識有O的人好興做呢O的事.

所以唔好諗住閘完先算,人地分分鐘SEND你O既行為上交通部,邊行整張"危險駕駛"告票過你.

仲有,唔好以為快速公路右邊閘人好型,咁係犯法.
 樓主| AMAT 發表於 2011-9-27 23:35:53 | 顯示全部樓層
Noir.KAZE 發表於 2011-9-27 23:34
最怕都係黑色車仲要唔著燈,仲要條路本身冇乜燈果下先死

果次就係見到有部大凌係咁.....啦啦聲過佢頭算數 ...

我擒日咪同老婆話果架BENZ想扮頭D,唔著燈抽頭過人.
 樓主| AMAT 發表於 2011-9-27 23:37:48 | 顯示全部樓層
jythegreat 發表於 2011-9-27 23:32
我中港都有揸車,我絕對讚成裝汽車黑匣,費事咬

你影人時人影你,

你唔鍾意人咁做,所以自己都唔好咁做.

你打燈人地唔讓你過,咁咪等一等囉,唔會死人,
但你夾硬插埋去呢,出事就一定你唔O岩.
 樓主| AMAT 發表於 2011-9-27 23:39:37 | 顯示全部樓層
我有時係平時路面,轉彎都會打燈,人地問點解,原因係燈號不單止係俾車睇,仲係俾人睇,知道架車起步後會轉過嚟,等O的人唔好諗住O的車未必轉過嚟衝班馬線.
 樓主| AMAT 發表於 2011-9-27 23:44:56 | 顯示全部樓層
wing1203 發表於 2011-9-27 23:41
雖然我唔楂車,但係都見到好多車都係唔打燈就CUT線,
有時攪到架巴士都要急停架車.........

係呀,CUT巴士係最缺德.

大佬,人地成車都係人嚟O架!

所以有時我見巴士要切線等,我都讓佢,話晒就算司機衰,但唔關O的乘客事,冇理由咁讓閘佢搞到車上人有危險.

不過小巴就真係好過份,單程話停就停嚟落客,痴孖筋.
試過幾次都俾佢搞到我急剎.
大佬,你著定死火燈或啪定左燈會靠左等我知先都好呀,唔係,停果一下先著死火燈,你玩O野呀!?
 樓主| AMAT 發表於 2011-9-27 23:46:40 | 顯示全部樓層
jythegreat 發表於 2011-9-27 23:43
"出事就一定你唔O岩"

因為國內係人治,唔係法治.

你諗下,自己撞花架車可以去搵公安做證話俾唔知邊個整花叫保險賠......
果O的交通警邊係路啦......
 樓主| AMAT 發表於 2011-9-27 23:47:53 | 顯示全部樓層
aattaa 發表於 2011-9-27 23:46
行人踏咗入班馬線,吾停車可以抄牌架.

冇錯,就算佢未行完你就行車,佢唔係你果條行車線上面果段班馬線,警察都可以抄牌.
 樓主| AMAT 發表於 2011-9-27 23:53:48 | 顯示全部樓層
wing1203 發表於 2011-9-27 23:51
我試過有一次,我係綠燈過馬路的,但係架車都照轉左過黎
(個條路佢只係可以直行或者轉右) , 個條友唔睇的, ...

可能佢係美國返嚟.

係中國,美國,台灣,日本,都係唔係犯法.

不過香港係跟英國,所以係犯法.

同埋你係睇到唔同國家O既人點做.
中國同台灣,你過咩,佢照轉過嚟.
日本就唔會,見你過,即停,俾你過.

有時係揸車果個人對其他人有冇同理心好緊要.

你諗住你揸車唔行路咩.....
 樓主| AMAT 發表於 2011-10-1 20:50:19 | 顯示全部樓層
頭先揸車就遇到一架CHEAP精INTEGRA!

過東隧收費站係後面突然標前衝埋嚟閘我入收費站!
我真係未見過O的咁CHEAP O既人.

之後一俾完錢衝出去,仲爭O的撞埋架的士到.

痴線!
 樓主| AMAT 發表於 2011-10-1 21:04:24 | 顯示全部樓層
LokSpec 發表於 2011-9-29 22:25
真係唔少屍拉咁做

尤其星期日

頭先都見一個打左燈之後行去右線O既人.....

可能唔熟O架車燈左右啦......