RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: eyhpoon
打印 上一主題 下一主題
收起左側

夢想之車到步

eyhpoon 發表於 2011-6-25 07:53:00 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| eyhpoon 發表於 2011-6-25 16:29:38 | 顯示全部樓層
係White Wolf, 應該即係CER+OTA31轉向,原裝1.46X
係夢想因為我鍾意車架色同樣,而且等一大輪先有貨

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| eyhpoon 發表於 2011-6-26 09:07:50 | 顯示全部樓層

回復 s.y.kwok 的帖子

係Metallic Grey, 我自己鍾意Silver多的
差左少少金屬件先算Full OP, 同埋的轉向位無用啤令,要自已攪
不過金屬件做得精緻
 樓主| eyhpoon 發表於 2011-6-27 07:28:05 | 顯示全部樓層
我上banzaihobby訂,大約五萬YEN。
我手車好屎比賽晤好預我喇
 樓主| eyhpoon 發表於 2011-6-28 04:38:57 | 顯示全部樓層
成架砌成係咁(軚軨, Servo另買)

登錄/註冊後可看大圖

樓主| eyhpoon 發表於 2011-6-28 04:40:52 | 顯示全部樓層
江進晨 發表於 2011-6-27 22:42
聽聞第三果個都好屎~~係用左架車先勁左

咁我無買錯車
 樓主| eyhpoon 發表於 2011-6-28 13:03:19 | 顯示全部樓層

我住北京架,不過我附近公園得我一個玩,無人指點技術好難提升。。。。

架CE-RX White Wolf 其實係 (我自已估)
- RC-ART 出比 CER D08 既 CE-RX改件套装,有碳板加上分體前波箱同摩打座(我睇D08應該係一件過前波箱同摩打座)
- CER D08 後波箱
- Street Jam R31轉向套装同前後搖臂
- 一套RC-ART CS 齒
膠件避震,Pulley好似大部份用現成Street Jam (晤知原装CER D08係未)

R3R應該係 Street Jam 自已出既 R31 碳纖同金件板本
 樓主| eyhpoon 發表於 2011-6-29 04:31:08 | 顯示全部樓層

s.y.kwok 師兄
真勁R3R都有埋
係金屬避震而且有膠片装好快入慢出,應該係RC ART或Street Jam吧
前中後膠皮帶輪應係Street Jam, 而且用PIN既,
膠啤件邊都有Street Jam嘜頭
 樓主| eyhpoon 發表於 2011-6-29 04:33:16 | 顯示全部樓層
[肥佬] 發表於 2011-6-28 18:14
嘩...你自己一個人玩都中咁深既毒

我中晒RC毒, DRIFT, 1/12, M CAR, BIG FOOT, 華Dee, Mini-Z 都玩架
 樓主| eyhpoon 發表於 2011-6-30 04:21:41 | 顯示全部樓層
s.y.kwok 發表於 2011-6-29 14:49
照咁睇條大shift係唔同d08喎,
不過而家street jam都唔難配pulley
係少啲金屬嘅選擇&#2186 ...

不過避震個尾膠耳好似寫明SJ,番去CHECK CHECK先
 樓主| eyhpoon 發表於 2011-6-30 11:45:00 | 顯示全部樓層
回復 s.y.kwok 的帖子

而家出緊Trip,無得check實物,不過睇應該係Works,因為的膠件一模一樣
http://www.street-jam.info/media/1262754540.pdf

不過我自己覺得無TRF咁好。咁我裝4條避震,一樣裝法(油一樣乜都一樣),有一條硬係實的硬的,又折又裝都係甘,肉眼望一的問題都無。後來用針清清的油孔,推推塊"快入慢出"膠片,好左好多,不過回彈都係跟其他三枝差少少,揸上手未知點樣。不過TRF從來都無出事,相比好似好的
 樓主| eyhpoon 發表於 2011-7-1 22:35:01 | 顯示全部樓層
s.y.kwok 發表於 2011-6-30 23:44
回復 榮~ 的帖子

我又未試過同一架車有乜分別呀.........

我試過VDF (玩CS)加同晤加,加左感覺柔順的,個尾無走得咁快。不過新手可能有錯
 樓主| eyhpoon 發表於 2011-7-2 09:35:09 | 顯示全部樓層
避震特寫+上埋電子野

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| eyhpoon 發表於 2011-7-2 13:51:40 | 顯示全部樓層
s.y.kwok 發表於 2011-7-2 12:07
睇黎真係works避震喎剗剗
仲以為跟車會有RC ART嘅BUMPER冚同大減冚
原來要另外買=.= ...

仲有金屬油壓底杯要另外買,晤知使晤使換OVERDOSE既大角度狗骨(好Q貴)
師兄平時係邊度訂RCART同OVERDOSE零件?
 樓主| eyhpoon 發表於 2011-7-2 21:44:50 | 顯示全部樓層
RC-ART 可以寄日本之外嗎?我見註册只可填日本地址
 樓主| eyhpoon 發表於 2011-7-3 22:16:47 | 顯示全部樓層
Thanks! 甘我要想想辨法訂 Parts

初步係屋企繞圈RE-CX感覺比VDF順同聽話(可能我VDF Set得晤好,同VDF CS高的), RE-CX (R31)轉向真係順,不過狗骨一定要換(VDF用左三節棍)
 樓主| eyhpoon 發表於 2011-7-7 17:29:21 | 顯示全部樓層
有兩款KIT, 紅的CS比例低(12.5%),白的CS比例高的46.8%

登錄/註冊後可看大圖

要其他顏色可以買CE-RX出比CER D08既改件,但搖臂避震要另配

http://dreamteam.rc-art.net/inde ... 7%A5%B7%A5%E7%A5%F3
 樓主| eyhpoon 發表於 2011-7-17 10:44:02 | 顯示全部樓層

回復 crazyn 的帖子

大約五萬YEN, 簡單離講

CE-RX Whitewolf = R-ART CE-RX D08 改件(底盤/摩打座/前波箱)+D08 後波箱+ StreetJam R31 轉向懸掛
 樓主| eyhpoon 發表於 2011-7-17 14:59:40 | 顯示全部樓層
回復 crazyn 的帖子

我諗要先買CE-RX改件 ART0007 - ART0012 其中一款  (http://rc-art.net/Page/1310104133.html)

再買皮帶,皮帶齒輪,臂碼,大齒,尾直,頭單,油壓,油壓板,一對CER後波箱,R31臂轉向,狗骨等等....

你可以試下再話比我地知用左幾多錢