RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12825|回復: 94
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我決定慢慢整架巴士

1234vvv 發表於 2011-4-25 11:39:52 | 顯示全部樓層

以我為例
星星兩擔車架連啤鈴$2200
                6ex2.4g控$1580
                        新燈$2000
                        電變$800
                        鋁料$500
                螺絲,拉釘$100
咭紙,廣告紙,打印貼紙,膠管,橡膠條$250
  12v電+專用差機,led燈,電線,開關制$400
             避震x6,伸縮狗骨$500
                      膠片$300
噴漆,光油,底灰,模型油$500
文具(畀刀,鈎刀,油性筆,毛筆,膠紙,熱熔膠)$200
以上統計約$9000,買兩排電池,差電機就差不多要一萬銀,其實買個貨櫃同造一個巴士車架價錢上差不到幾多。
1234vvv 發表於 2011-4-26 11:21:03 | 顯示全部樓層
sekwing211 發表於 2011-4-26 10:55
回復 1234vvv 的帖子

你用咩電變800蚊........

果日心急想買有前後波電變,點知得番呢隻,又趕時間咪買左,我知300-400蚊都已經有好好選擇。
1234vvv 發表於 2011-5-1 00:03:47 | 顯示全部樓層
s064206511 發表於 2011-4-30 19:57
我想問E個2.4G控o低唔o低?
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=214976
但係唔知有冇問題 ...

因為未用過呢隻唔知,但係玩貨車或巴士至少配備4頻道搖控器(轉向,轉波,動力,電腳/車門)看圖中的接收是有4頻道,但搖控器是否4頻道,和轉波方法不明,一般玩貨櫃或巴士都會用棍仔控,全新futabaFM4頻道搖控器包埋3隻轉向伺服器都係900左右,futaba2.4G全套1500左右,但係唔好買什廠野,我試過成日會干擾很不穩定,不要貪平。