RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Ivan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Dualsky Z5 跟 LRP Octawind 摩打比較

大朋友 發表於 2011-4-23 18:34:41 | 顯示全部樓層
其實我玩RC 都十幾年, 發現好多車友, RC老板 及 高手, 會把 RC 的設定, 配置 及 手法 之原理及理論, 變成(絕世秘笈) 永不外傳, 令到好多新手或認真o既車友, 用好多好多好很多時間才能跑得好. 現在問問題的所為膚淺車友, 其實絕不膚淺, 只是無人題點把了.
大朋友 發表於 2011-4-23 19:34:15 | 顯示全部樓層
就係ching所講的一樣, 當D新手問設定點攪呀? D高手咪好似ching你咁答lor
大朋友 發表於 2011-4-23 19:41:08 | 顯示全部樓層
再者, 呀王先生在TITC用H.W. 的最新firmware 比賽, 你又知唔知, 唔係廠車手的車友, 會幾時拿到H.W. 的firmware 丫, ED 咪我講的所為絕世秘笈lor
大朋友 發表於 2011-4-23 20:05:56 | 顯示全部樓層

kwok sir, 在rc evo 吹水會好D, 講認真講理論, 絕不能同國內網站rc fans 比
大朋友 發表於 2011-4-24 01:48:02 | 顯示全部樓層
兩位超級高手同在此板呢.......
大朋友 發表於 2011-4-25 01:23:36 | 顯示全部樓層
馬達王1983 發表於 2011-4-25 01:01
看見大陸人拿第一  就說用廠車手程序  普通人拿不到   又多一個膚淺的人  

TITC比賽時    不管任何國家 ...

heee , 你真敢講, 試車去到比賽, 其他車手同樣與你同一時間得到最新firmware嗎?
大朋友 發表於 2011-4-25 12:55:32 | 顯示全部樓層
carvenchow 發表於 2011-4-25 01:55
大朋友c兄

請問一下是firmware強拉上補下可以讓馬達起死回生?

動力編
其實一場5mins or 8mins 的比賽裡, 如果可以有效地控制動力, 再加上在指定時間內, 用盡電池內可用的能量, 我相信好多車手都係想得到的結果.
Firmware , gears ratio, motor turn 數, traction, 手法,  etc..... 都會影響到得出來的結果.
再者,  如一個火箭motor 在一個多灣的場地, 相信它的尾段真係用唔到, 唯有update 或 設定 一個比較多一點頭段power的gears ratio 或 Firmware了. motor  power 如果可以有效地控制動力,  我相信比起 死估估 的傳統控制動力方法好. (如無得update, 一未得個爆字的ESC )
大朋友 發表於 2011-4-25 12:59:50 | 顯示全部樓層
毛慧 發表於 2011-4-25 10:46
原來只要用到最新firmware係可以決定一切,咁新手只要用到最新firmware都可以練贏高手就係贏家,咁又可以印 ...

我無提及過最新firmware係可以決定一切. 請你留意字眼.
大朋友 發表於 2011-4-25 13:02:40 | 顯示全部樓層
亞標 發表於 2011-4-25 11:50
我見到吹水傑個樣真係笑唔出, 直路不如我的6.5, 過灣不如富哥的10.5, 全場十九幾個膚淺的香港人都冇晒辦法 ...

並不是D.S. 不好, 只是無有提點吧了.
大朋友 發表於 2011-4-25 13:06:30 | 顯示全部樓層
馬達王1983 發表於 2011-4-25 01:07
有些人用了頂級東西  都是去到最後一組

我就是用國產的東西一直在A組

王先生的確係國內頂端高手, 但唔好否認, 廠車手確實比其他車手得到更快的支援.
大朋友 發表於 2011-4-25 13:12:20 | 顯示全部樓層
王生, 膚淺這字並唔應該把它放在有心玩RC而無人提點的車手身上.
大朋友 發表於 2011-4-25 18:14:55 | 顯示全部樓層
小弟都係A 組常客, 因為次次都係得一組, 入A 組無以前咁難, 所以作為A 組車手要謙厚D, 因為無咩咁爸閉......
大朋友 發表於 2011-5-5 08:54:15 | 顯示全部樓層
大話星 發表於 2011-5-5 06:36
我都買左~
感覺唔錯!

好高重心姐~~~~~~~~~~~