RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 18524|回復: 217
打印 上一主題 下一主題
收起左側

VOLVO OLYMPIAN重製

關閉 [複製鏈接]
宅男 發表於 2010-6-25 19:04:19 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

本車出現比例及底盤問題,需要如馬輝所說:由頭做過

有關出前一丁的文章及圖片,已被刪除
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-25 19:44:17 | 顯示全部樓層
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-25 20:19:51 | 顯示全部樓層
點解,,個車身咁短ge ,, -v-"
wyman18 發表於 2010-6-25 19:47

AV143實際資料:
車長:11320mm
車闊:2500mm
車高:4500mm
AV143模型資料:
車長:755mm
車闊:167mm
車高:30mm

所以:
綜合以上資料,圖中的車輛比例是1:15
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-25 21:31:03 | 顯示全部樓層
以下是跟進表
2010年5月22日---------------------製作駕駛室
2010年5月23日---------------------製作防火牆及右邊轉向架殼
2010年5月24日---------------------停工
2010年5月25日---------------------製作樓梯
2010年5月26日---------------------停工
2010年5月27日---------------------製作四車車輪(驅動軸及輔助轉向軸)的地台及輪拱殼
2010年5月28日---------------------停工
2010年5月29日---------------------製作車尾板
2010年5月30日---------------------製作車尾五人座位車殼
2010年5月31日-2010年6月03日--停工
2010年6月04日---------------------製作富豪車咀
2010年6月05日---------------------製作下層座椅
2010年6月06日---------------------製作下層扶手柱
2010年6月07日---------------------製作上層座椅椅腳
2010年6月08日---------------------製作上層座椅,扶手柱,電視機
2010年6月09日---------------------製作攪牌箱,下層玻璃窗
2010年6月10日-2010年6月22日-考試停工
2010年6月23日--------------------製作水撥,重新為座椅固定
2010年6月24日--------------------左側繒圖完成
2010年6月25日--------------------左側主色部份完成
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-25 21:43:10 | 顯示全部樓層
好出奇咩?
john19961014 發表於 2010-6-25 20:37

The answer should be300mm or 30cm
It is because 4500/15=300mm/30cm
so this answer must be wrong!
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-25 21:44:14 | 顯示全部樓層

can you give me a good idea??
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-25 22:11:53 | 顯示全部樓層
no,i don't have good idea,this is your good show,but your bus so poor.
鐵佬 發表於 2010-6-25 22:01

I SEE,NEXT TIME I WILL CHANDE BY MYSELF.
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-25 22:13:43 | 顯示全部樓層
比個正版退左地既你對比下啦
lsl86712 發表於 2010-6-25 22:07

我用出前一丁個麵袋做
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-26 09:39:19 | 顯示全部樓層
你係唔係想係8月廿三號前整完架"車"呀?
Jazz_Wan 發表於 2010-6-25 23:24

If I have enough money to do it by myself and I have enough time to do
I think  I will finish it on13th JULY,2010
but this is imposseble
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-26 09:45:59 | 顯示全部樓層
點解你唔直接張個出前一丁個包裝袋貼係個車身度姐?? 咁咪仲像真, 又唔洗咁ma煩
仲有點解d座位高 ...
Jazz_Wan 發表於 2010-6-25 23:39

1.唔用麵袋原樣貼上去,因為我個清仔logo比佢大D,唔啱用
2.每個座位其實係一樣高的,只係我痴得唔啱位,加上拍照時的角度問題.而形成高低不一的現象
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-26 09:47:47 | 顯示全部樓層
我捻你真係冇見過架勁野"出前一丁"啦....
有勇冇謀 發表於 2010-6-26 00:53

我睇過出前一丁4週年個post啦
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-26 17:20:08 | 顯示全部樓層
心機唔係冇,係儲心積累想係今日同亮兄玩車先做得愈來愈差
記得咋晚整車時整到發難渣,搞到就來想扔左架野
今日出唔到去,真係對自己好失望
仲話''進度理想''
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-27 16:10:47 | 顯示全部樓層
注意:一樓更新左
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-27 17:34:59 | 顯示全部樓層
你真係勇氣可加,樓主你幾多歲呀?
Jazz_Wan 發表於 2010-6-27 17:32

更新相有罪??
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-27 17:37:42 | 顯示全部樓層
我唔介意大家點批評我,
但我絕對介意你地批評完又冇建議!!
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-27 18:16:46 | 顯示全部樓層
點解你會咁講架,真係對你好失望,唸住鼓勵下你咋,你既然看過真既出前一丁,何解要再整多架出前一丁出黎 ...
Jazz_Wan 發表於 2010-6-27 17:58

師兄,唔好意思,係我態度問題
話時話真係多謝你既意見
我會睇下架車仲可以點改好佢

ps:唉!7月1日又有局啦,我真係好想去到玩,
     但我最怕比人睇死我架車,唔比我參加
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-27 18:18:20 | 顯示全部樓層
講完你咪又係唔聽,咁講黎做咩姐,
一早已經幾十人同你講叫你整左低盤先嫁啦,你有聽過咩??

話 ...
jt2106 發表於 2010-6-27 18:01

雖然我知e個肯定係藉口,但我真係冇錢......==''
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-27 18:20:09 | 顯示全部樓層
我建議你成架用鈦造,有好多師兄都建議你先造車陣,你為何唔聽人講?萬丈高樓從底起,意見不受, ...
Jazz_Wan 發表於 2010-6-27 18:04

車陣???鋁????首辦膠????亞加力???
我唔識==
請唔好介意!
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-27 19:28:45 | 顯示全部樓層
師兄!!依舊野有冇用呀???
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-28 18:17:57 | 顯示全部樓層
樓主叫我地俾d意見ma, 俾左意見了, 咁你又唔中意, 想點呢, 不如你自己開個論壇玩啦!!
講故又駁故 ...
Jazz_Wan 發表於 2010-6-27 23:49

係喎!點解我次次都唔檢討下自己就把問題推係人地身上
自己竟百分百無錯
睇來我再唔好好反省下
仲想人地比意見竟真係妄想了

話時話:整出前一丁係有d原因

1.出街時吸引人地睇
2.唔想架車只係得kmb咁dry
3.出前一丁五十年不變,時至今日家家戶戶有邊個唔識佢??
4.比d難道自己,
5.白色車身搏封塵咩..唔整廣告又點顯得我架車特別??

至於另一個問題:點解人整我又整?
咁係因為我覺得出前一丁(個位ching)好少會出來玩車,
宜我都唔係百分百抄
小弟整之前已經預左要自創架啦仲有佢係ctb,我係kmb