RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: redbullbull
打印 上一主題 下一主題
收起左側

(原創)Bullbull新手set車分享

beebone 發表於 2010-3-14 02:51:12 | 顯示全部樓層
我就先set高度先, 因為高度同camber有關係.
車高camber可以少, 車底camber可以大. 先set cmaber再 set高度問題有時會camber過大都唔知.
呢D係O係真車學返O黎, RC都一樣.
beebone 發表於 2010-3-14 22:51:29 | 顯示全部樓層
最好唔好

因為條呔會一路變漙

為何不set camber後set down stop??

因為例如,你先set camber,你一上down stop機米camber就會變化

而車高就為條呔而set

係行走時要不停set

因為頭呔比後呔細2mm
...
redbullbull 發表於 2010-3-14 12:16

4角重量, 4角高度, 同埋車速而定camber多少.
我自己就咁set, set 出O黎既好夠O太, 好肯轉, 有時仲係engine唔夠中速而要收窄D tim.
至於downstop, camber關係只同droop有關.
Droop大, 重量轉移快. E.g. 前droop大, 重量轉移得快, 尾下座力大, camber變大.
Tire愈行愈少就一定, 如果camber同行車速度協調, tire少左就咁升返高車身對整體影響唔係咁大.
beebone 發表於 2010-3-15 22:09:17 | 顯示全部樓層
既然你話人講廢話,你又睇,你又覆??
就係多得你呢D人唔分享,RC先愈唻愈少人玩~
夠膽話人唔夠膽用真身,睇 ...
rabbitmomo 發表於 2010-3-15 12:12

好明顯佢玩開電車, 電車男通常都係咁.
操車係緊要, set 車亦都係大同少易, 呢兩樣都係無絕對, 總之set出O黎架車O岩自己就自然快.
成日都聽"車快人慢", OR "人快車慢" , 架車O岩自己既driving style咪得囉.
beebone 發表於 2010-3-15 22:15:19 | 顯示全部樓層
同人分享,都要分享D正確資訊,
一架RRR可以順順利利跑到5分鐘都唔得,又話教人set車
又介紹D次貨Engine比 ...
bbb 發表於 2010-3-15 13:16

咁多新仔咁火既.........

咁係有咩同人分享下呢? 錢? 女人?
GRP engine唔係次貨呀, 只係間工廠火災後兩個老闆唔攪engine生意, 剩底既只係貨尾. 我用緊呀, 無問題喎.
你梗係識老bull既呢, 係咪慢過人呀..........?!?!?!
beebone 發表於 2010-3-15 23:45:44 | 顯示全部樓層
bullbull兄 我上次見你,玩車一個圈撞3次 ,操好d 先教人嗎
kin12 發表於 2010-3-15 22:46

我都見過你燵3次車至燵一次呀.........
beebone 發表於 2010-3-16 04:40:26 | 顯示全部樓層
呢道真係好多小學生...................夠膽出O黎講 1:1