RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 88866|回復: 669
打印 上一主題 下一主題
收起左側

EMAXX/ E-revo/ Summit 技術交流區, 歡迎大家貼你既Monster Truck

ftbingobingo 發表於 2009-8-26 16:09:42 | 顯示全部樓層

限滑係用尼保護傳動組件及摩打, 係落地或KICK野時卸力, 好少人會當依個係調教項目, 因為一個正確既安裝後係唔駛再點攪佢, 通常係全緊後放半圈至一圈, 用手指按實大牙然後推架車, 剛剛好用大力先推得郁(仲要感覺係不能連續推)就正確

行走表現方面, 限滑既用途唔係TORQUE LIMITER, 唔應該對平時行車有影響, 什麼WHEELIE唔WHEELIE應該係調整齒比, 輪呔大小, 重心位置, MOTOR OUTPUT (例如TIMING, THROTTLE EXP) 甚至乎中差油濃度
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 17:54:40 | 顯示全部樓層
哦, 高手你識咁多野一早唔講清楚d? 等我地d低手係度班門弄斧............

如果你覺得我講既野唔影響既話咪當你晒law.........鬼唔知大power摩打/engine易wheelie呀, 向後反個圈都仲得呀! 講緊setting既影響係度講摩打kv............
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 18:36:55 | 顯示全部樓層
我都覺得唔係絕對.......
限滑一定會對行車有影響.........你試校鬆d個限滑去入彎......一定無哂扭力
雖然有好多野都可以影響wheelie.......但係我覺得最先會影響到既係摩打.....之後就係個限滑
限滑太鬆.....摩 ...
Marco明 發表於 2009-8-26 18:24

係呀!!! 我真係唔曉玩電車d野架 .........依你咁講, 個限滑係長時間卸去多餘既torque可? 咁諗arm架la, 買定個靚d風扇吹住個限滑啦

咁大影響咁有用又唔見d buggy/truggy有限滑? 有呀! 十幾廿年前kyosho第一代inferno有過架, 之後都唔多覺喇

唔講啦, 學其他師兄咁費事多講
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 23:19:02 | 顯示全部樓層
係啦, 繼續睇多d說明書, 拎住個限滑扭下扭下, 然後講到好有理論咁就會快左架啦!!!

哎呀!!! 唔記得左你地對"時間/圈速"無咩概念, 淨係憑感覺既添

.......要 wheelie 都要少少技巧,唔係一味比油...
byron.C 發表於 2009-8-26 23:13

唔好咁講, 人地有quote on-line catalog d 速度架
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 23:25:27 | 顯示全部樓層
人地主題講緊EMAXX限滑setting 我唔明你講咩圈速, 時間wor ! 你想講第二d野可以開新post , 如果有關於同主題有關既野可以分享, 唔好又學你朋友咁off 晒topic ok ?
tatame 發表於 2009-8-26 23:21

改setting淨係for有型/貪過癮? 唔駛行快d行好d?
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 23:36:17 | 顯示全部樓層
幾好呀, 咁多朋友入黎燦你! 個個唔玩emaxx 都俾面入黎up 幾句幫人推post ! 不過好多都off topic .... 推多d 咪多d 人睇下你d 油電理論
nitrotruck 發表於 2009-8-26 23:26

係羅, 依度你地頭哋嘛, 我講d理論你地興捉字虱漏抽........至識玩至叻係你地好未? 版規你定埋佢好唔好? 叫AMAT/MIKE WU封埋你地做EP OFF-ROAD道理神好唔好?
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 23:40:13 | 顯示全部樓層
唔好講其他la !!! 你上面成堆無限滑快motor 理論都仲未解話!! 點je ~~~ 仲有無更多分享等玩emaxx 既朋友入黎做個反面教材都好呀
tatame 發表於 2009-8-26 23:32

你理解既角度同能力咁特別咁高, 我邊識得解釋俾你聽唧
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 23:43:41 | 顯示全部樓層
睇尼又上榜LA................幫手推動左自己D"油車電車"理論, 仲推廣埋D最勁既人TIM
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 23:49:36 | 顯示全部樓層
同我上面講既一樣! ~KV值大o係monster truck 性能只是一般, 我而家部emaxx 用緊5.5R 3700kv gear ratio 就因為motor kv值太高變得扭力唔夠要用到30:1, 換黎既只有速度唔快, Motor仲因為loading 過大經常過熱,以e ...
ryancmlam 發表於 2009-8-26 23:46

佢地好高層次架, 淨係理解到自己想理解既野..............
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 23:51:09 | 顯示全部樓層
人地好地地一個分享post , 好似由頭到尾係你同你班朋友入黎圍人, 講d 同主題無關既野,個post 係討論EMAXX, 問心你地有邊個係有心想玩emaxx 或者玩緊emaxx想入黎分享?
邊個玩埋d 小朋友野邊個係地頭惡人心照啦 我 ...
nitrotruck 發表於 2009-8-26 23:48

WA, 好惡呀, 嚇親我地D小朋友呀
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 23:57:44 | 顯示全部樓層

全香港得佢地有依架車車架
ftbingobingo 發表於 2009-8-27 00:02:58 | 顯示全部樓層
開始技窮, 得d 無point 既說話 哎........
nitrotruck 發表於 2009-8-27 00:01

技窮? 係呀, 最有"妓"術咪你law
ftbingobingo 發表於 2009-8-27 00:04:58 | 顯示全部樓層
又話自己經驗淺, 同你講slipper clutch有咩用又唔聽,或者你咁set個slipper clutch真係可以影響wheelie唔wheelie,但人地design黎根本唔係咁用個lor, 同你講wheelie取決於邊d setting上, 你又走去講kv lee樣o個樣. ...
光丑猶仗凡 發表於 2009-8-27 00:00

"Spec同setting都唔識分"

依句我鐘意
ftbingobingo 發表於 2009-8-27 00:06:06 | 顯示全部樓層
好似係有d人齊人先.............
ftbingobingo 發表於 2009-8-27 00:09:31 | 顯示全部樓層
算la,我相信我再講落去都係冇人會明白,或想去明白,功率、扭力同角速度嘅關係及一啲基本電機及機械原理。
ryancmlam 發表於 2009-8-27 00:05

ryan兄, 你依d HKU畢業, 有牌電機工程師講既野咁膚淺人地好難認同架
ftbingobingo 發表於 2009-8-27 01:49:09 | 顯示全部樓層
兩份 Manual 都無你所講什麼 "係落地或KICK野時卸力"
人地設計用來調整扭力, 你又話 "唔係TORQUE LIMITER"
E-firestorm 果份話放鬆限滑可減小 Wheelie, 你又話 "什麼WHEELIE唔WHEELIE應該係調整齒比"

看來 ...
manju 發表於 2009-8-27 01:01

嘩! 好詳細呀, 份說明書好專業呀, 仲彩色TIM.........我未睇過呀, 最適合我依D初學者呀!

哎呀!! 好在我都有依D車, 快D摷番出尼刨下學下野先
ftbingobingo 發表於 2009-8-27 02:21:13 | 顯示全部樓層
咁睇落 RPM A臂料真係正,trx都已經有人話耐用D  o架啦 ........原來結果都係要換..................
smallfaifai 發表於 2009-8-27 02:07

仲要有好詳細既說明書, 睇完登時變高手
ftbingobingo 發表於 2009-8-27 02:40:56 | 顯示全部樓層
我覺得你的資料是絕o岩的.... 100%無其他可能性.

若朋友認同,認為wheelie多少取決於slipper clutch 鬆緊, 咁咪帶多幾隻士啤去試真D效果囉..
我都想知...哥仔係有心咪多享下結果囉... 交流下嘛, right~

技術交 ...
go2usie 發表於 2009-8-27 02:32

佢地真係e-maxx(定唔知ep)判官定大狀尼架, 好屬d例同口才好了得架, 仲熟讀manual添.......講左d野或situation out of manual佢地就隊架啦.......
ftbingobingo 發表於 2009-8-27 03:17:20 | 顯示全部樓層
討論呢在下野唔o岩聽咪算銀數囉.....

仲有, 理解清楚自已upload個分manual .... 加埋用個腦去理解下....

e-firestorm 個份 ... 字可能細,
但係好清楚寫左 " the slipper clutch protects the drivetrain fr ...
go2usie 發表於 2009-8-27 03:02

可能人地英文太好, 以為"shock"係油壓避震咁解, 即係"限滑會保護到轉動免受油壓既傷害"
ftbingobingo 發表於 2009-8-27 13:02:17 | 顯示全部樓層
不如開個"限滑之另類用途"或"如何起頭?(版友們請不要誤會)" 討論區啦, 我係度俾人教左好多野, 領悟到以下答案........

我會回: 限滑磨下磨下熱到可以煎蛋, 有得玩有得食, yeah

要起頭, 換左隻犘打計下d電壓先....都唔得呀? 拎緊個限滑佢law

拿, 我學到d技術係度討論炸.......