RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2958|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Daulhunter用2個摩打會否很食電

eddie9919 發表於 2008-3-1 19:41:46 | 只看該作者 回帖獎勵 |正序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位大哥,本人打算買部dualhunter,見到佢用2個摩打會否很食電,同埋這部車玩得過嗎???見到750玩,合理嗎?睇過之前師兄d post話只是換左個殼only. 噤佢是由邊款車換過新款的???
Sazabi 發表於 2008-3-7 09:18:09 | 只看該作者

如果車胎太闊會消耗摩打的"扭力",令車速減慢、摩打會快熱
agentjerry 發表於 2008-3-5 23:51:12 | 只看該作者
go go go
go to dual hunter road
 樓主| eddie9919 發表於 2008-3-5 11:06:46 | 只看該作者
我都發覺有虛位,我已加介指了, 另我打算換lunch box的 車太 落dual hunter度,因為原裝的不夠闊
Sazabi 發表於 2008-3-5 09:26:43 | 只看該作者
相比lunchbox,左右輪距離"較闊",高速時車身較穩定,冇咁容易反車
據聞原裝電變支援23T摩打,不過都係用"黑豬"或25T穩陣,因為部份結構唔多緊密,傳動軸與車輪間有虛位、螺絲容易鬆脫
 樓主| eddie9919 發表於 2008-3-4 23:56:22 | 只看該作者
Thanks 800mah回覆我摩打t數的問題,因我已十幾年冇玩車了,脫節晒. 剛整理好架車,其實是幾易砌的,以下是小弟的車,全原裝,相比起lunch box又不是想像中噤大架. 而我試左車後發覺應該要加前後防傾干的,因a臀長及避震不是太好,這款車多option野嗎???

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
agentjerry 發表於 2008-3-4 21:40:16 | 只看該作者

回復 27# 的帖子

not cheap but heavy
sure 4WD is much more powerful than 2WD and easy to control
raybee1211 發表於 2008-3-4 21:28:40 | 只看該作者
行兩隻摩打又係咪好力d呢??4wds?? 架車大約幾錢?
raybee1211 發表於 2008-3-4 21:26:54 | 只看該作者
個車架係咪cheap d架?好似lunch box咁?
agentjerry 發表於 2008-3-4 21:24:26 | 只看該作者
原帖由 raybee1211 於 2008-3-4 21:22 發表
呢架車幾錢?洗唔洗改野??好似好正,呢d快定db 01快??

Dual hunter is just for fun
DB01 . DF03 are for race
raybee1211 發表於 2008-3-4 21:22:13 | 只看該作者
呢架車幾錢?洗唔洗改野??好似好正,呢d快定db 01快??
800mah 發表於 2008-3-4 21:12:24 | 只看該作者
原帖由 eddie9919 於 2008-3-4 09:33 發表
to Sazabi兄,你的 dual hunter改左黑豬,用幾多t呀,我問過模型店的人,佢話最盡用23t,但我睇個gear box的位時,只有18t及20t.

23T 係講緊摩打入面既圈數 (Turns)
18t /20t 係講緊摩打上面粒齒個size, (teeth)
agentjerry 發表於 2008-3-4 20:58:49 | 只看該作者

回復 22# 的帖子

Yes.

The price of Apex Twin ESC is reasonable in rcmart only $39X
ryancmlam 發表於 2008-3-4 20:18:03 | 只看該作者
原帖由 agentjerry 於 2008-3-4 20:01 發表

Last week i used 2 white pig with new Apex Twin ESC with 14.4v. it is quite fast.
This week I 'll use two 23T motor in TKO party
But it is no battery very fast too....

Vert posion. My Twin Detonator still equips with the original mechanical speed controller. Maybe, I can consider changing it to Apex Twin ESC .
agentjerry 發表於 2008-3-4 20:01:14 | 只看該作者
原帖由 Sazabi 於 2008-3-4 09:16 發表
好玩、抵玩,一排電可以玩15-20分鐘(黑豬+原裝電變),不過車身太多"那"位,好難清潔 部車好污穢

Last week i used 2 white pig with new Apex Twin ESC with 14.4v. it is quite fast.
This week I 'll use two 23T motor in TKO party
But it is no battery very fast too....
leeho888 發表於 2008-3-4 09:42:28 | 只看該作者

回復 19# 的帖子

未買呀,today買
倒錢落海 發表於 2008-3-4 09:37:52 | 只看該作者
原帖由 leeho888 於 2008-3-4 09:34 發表

你部車好污穢

點呀買齊的 parts 未呀?
leeho888 發表於 2008-3-4 09:34:57 | 只看該作者
原帖由 倒錢落海 於 2008-3-4 09:30 發表

越野車是不需要清潔的

登錄/註冊後可看大圖

你部車好污穢
 樓主| eddie9919 發表於 2008-3-4 09:33:14 | 只看該作者
to Sazabi兄,你的 dual hunter改左黑豬,用幾多t呀,我問過模型店的人,佢話最盡用23t,但我睇個gear box的位時,只有18t及20t.
倒錢落海 發表於 2008-3-4 09:30:59 | 只看該作者
原帖由 Sazabi 於 2008-3-4 09:16 發表
好玩、抵玩,一排電可以玩15-20分鐘(黑豬+原裝電變),不過車身太多"那"位,好難清潔 部車好污穢

越野車是不需要清潔的

登錄/註冊後可看大圖