RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5973|回復: 47
打印 上一主題 下一主題
收起左側

香港終於有國產私家車引入......

天照 發表於 2011-1-18 10:34:17 | 只看該作者 回帖獎勵 |正序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
港首次引入 三款私家車本周運抵
國產 SUV車 平售 15萬元
2011年01月18日  蘋果日報

【記者呂焯均報道】內地汽車業發展迅速,有港商看好國產車價廉且性能達國際標準,取得內地國產私家車銷量冠軍的奇瑞車廠的香港代理權,開創國產私家車首次打入本港市場的歷史,第一步在港出售三款私家車及 SUV多用途車,私家車價低至 9萬港元或以下,多用途車亦只售 15萬元以下,比同級日本及韓國車便宜兩至三成,其中 SUV更平近半。三款車於本周內抵港,最快下月下旬推出市面。

最快二月下旬開售
奇瑞汽車 CHERY是以生產私家車為主的國產車廠,佔內地及出口純國產汽車銷量排名榜冠軍, 09年銷量 50萬輛。三款車本周內將由上海運抵本港,通過運輸署驗車審核,最快可於 2月下旬發售。取得港澳代理權的環美國際公司董事長林源森說,已向運輸署提交申請審批文件,包括入口車款設計、規格,三款車也有出口澳洲,符合當地要求,相信同樣能達本港標準。
因應香港是右軚車,暫只引入奇瑞有右軚車生產的三款車:小型五人車 A1、五人轎車 A3、 SUV運動型多用途車 Tiggo。 A1是 1,300c.c.,設備屬基本型,連稅零售價約 9萬元或以下。 A3是 1,600c.c.轎車,舒適度、安全性相對較高,售價約 13萬元,代理商認為可媲美 24至 25萬元的日本車。兩款車只有棍波版,自動波型號預計今年中到港。
至於 SUV車 Tiggo, 2,000c.c.賣 15萬元以下,可改裝成越野車外形,有天窗及自動波供選擇。林偉傑估計,奇瑞 SUV價錢吸引,競爭力強,相信銷量最好;首年希望總共售出 500至 1,000輛。環美總經理林偉傑說,國產車將由金孚汽車負責零售,買車可獲 3年或首 10萬公里保養。

環美正與提供汽車按揭的銀行及財務公司商討三款汽車的按揭安排,希望一如其他流行牌子一樣,利率約 2.5%,以小型車 A1的 9萬元計,首期付 1.5萬元,月供可低於 3,000元。環美認為國產車超低價,有強大競爭力,本港的對象是經濟能力不太高的年輕人。
國際汽車及航空工程師學會前會長何懿德表示,他在內地曾使用多輛奇瑞的汽車,覺得其設計和性能均不錯,若價錢平,或能打入本港市場;但港人買車主要選擇日本及歐洲品牌,韓國車也要花多年時間才為港人受落。

唔知保險公司會唔會因為覺得國產車質量唔得,收貴O的保險呢?
我諗呢O的車,如果係SUV的話,要嚟做中港車可能都唔錯.
反而O的車仔就真係唔知有冇市場喇.......O的人會唔會貪平呢?定係會攞果O的錢嚟買二手呢?
Scania 發表於 2011-2-6 19:11:44 | 只看該作者
fatwah 發表於 2011-2-6 18:37:10 | 只看該作者
中國有$,P-way 技術係買返來的,所以可以即時達標。
造 Rolling Stock 技術初初係外國比設計佢照做。 ...
maxchow 發表於 2011-2-6 16:34

0.0中國 高鐵技術不是偷外國之後反告外國侵權嗎?
maxchow 發表於 2011-2-6 16:34:07 | 只看該作者
我唔係話國內做乜都唔好.....

但,如果用火車/輕鐵一類同車比較.....就唔係咁恰當.....

事實上中國做鐵路係有一手,所以做得好唔出奇.

AMAT 發表於 2011-2-2 12:25

中國有$,P-way 技術係買返來的,所以可以即時達標。
造 Rolling Stock 技術初初係外國比設計佢照做。完成得多車自己識做,但最緊要的野 e.g. TMS, ATC 等仲係要靠人,自己只可造周邊野。
中國鐵路都未係有一手住,如果外國人依家唔係度,中國仲係只可以企左係度。
日本就真係真真正正可以自給自足喇!
Scania 發表於 2011-2-5 08:42:13 | 只看該作者
http://v.youku.com/v_show/id_XMTU2NzY4MjY4.html
吉利熊貓撞擊測試
呢架野台灣都有得賣
SPAWN 發表於 2011-2-4 00:20:19 | 只看該作者
Wilsonf 發表於 2011-2-4 00:08:42 | 只看該作者
Scania 發表於 2011-2-3 21:21:19 | 只看該作者

有幾7?差唔多咁上下啦
AMAT 發表於 2011-2-2 12:25:39 | 只看該作者

我唔係話國內做乜都唔好.....

但,如果用火車/輕鐵一類同車比較.....就唔係咁恰當.....

事實上中國做鐵路係有一手,所以做得好唔出奇.

但係車就真係好起步段階........以安全水準嚟講,又真係未能同外國看齊........
尚需一段時間......至少都要五六年以上.....
f-16 發表於 2011-2-2 12:22:04 | 只看該作者
個款超 7.....

maxchow 發表於 2011-2-1 22:26:01 | 只看該作者

所以大6野話唔掂唔掂但又大把人用。
Scania 發表於 2011-2-1 11:58:14 | 只看該作者
依家連架地鐵新車都係大陸設計同做 wor。
maxchow 發表於 2011-1-24 12:49 AM

輕鐵都係
hkwcc00 發表於 2011-1-30 17:58:57 | 只看該作者
部A3幾好睇
Scania 發表於 2011-1-26 06:36:59 | 只看該作者
佢可能係話比你聽,D真人炒完之後同假人一樣,完全冇反應。(死Q哂)
smallpig668 發表於 2011-1-24 11:18 AM

比個Good你
smallpig668 發表於 2011-1-24 11:18:01 | 只看該作者

佢可能係話比你聽,D真人炒完之後同假人一樣,完全冇反應。(死Q哂)
maxchow 發表於 2011-1-24 00:49:07 | 只看該作者
回復  天照
我唔會買,大陸嘢靠唔住,冇信心買,廳聞在港旅巴(金龍,字通,中通)好多嘢唔掂,質量差 ...
[email protected] 發表於 2011-1-18 16:07

依家連架地鐵新車都係大陸設計同做 wor。
smallfaifai 發表於 2011-1-23 23:58:23 | 只看該作者
我都係寧願買二手日本車咯
CK4237 發表於 2011-1-23 23:32:44 | 只看該作者
幾萬就可能有人買,十幾萬,邊有人買。
smallpig668 發表於 2011-1-20 12:47

我都係咁話.
Scania 發表於 2011-1-22 00:49:32 | 只看該作者
rk2 發表於 2011-1-21 10:45:01 | 只看該作者
信心問題, 平極都未必會考慮囉.