RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 21307|回復: 148
打印 上一主題 下一主題
收起左側

招請司機及跟車 ( 開工啦 )

ericsky 發表於 2009-1-28 15:47:09 | 只看該作者 回帖獎勵 |正序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

人工好,福利高,有意請到工房登記,明早上環開車。
祝工房各位C 兄萬事勝意 ,日日有工開

登錄/註冊後可看大圖

鳴謝---工房 比利羊協助車身廣告制作

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

貨架係用亞加力膠片做

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升降板是用電腦繪圖再經激光切割組合而成,油壓桶用和較位用鋁質料做。

登錄/註冊後可看大圖

這件升降板已是第三次改良版本。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

車頭係用平治車頭改,日後會post相睇全部改頭換面過程,

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

一開始就係從平治車頭做起

這是二手買回來的
用紙set定位

把屋頂切走。

用亞加力膠片做頂

再把後部切走。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

手術後的多餘部份,跟本我一開始是不需要平治車頭改,只不過我第一次做貨車,無知自己會越切越多。

登錄/註冊後可看大圖

手術用的鋸刀,五金舖得賣,刀厚0.3mm。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

執灰

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

腳踏板

登錄/註冊後可看大圖

風隔

登錄/註冊後可看大圖

pump把

登錄/註冊後可看大圖

頭燈

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

pump把連屋仔一齊開,方便維修

登錄/註冊後可看大圖

ghost621 發表於 2009-2-26 18:23:35 | 只看該作者
ericsky兄~
小弟對你部車個車斗極有興趣(啲極像真"較"仔)
可否分享製作過程嗎?
ben1009 發表於 2009-2-26 18:09:36 | 只看該作者
hi.係我BEN啊!你部車手工好靚
一手一腳做出來好有成功感!
有空一起出來放車!
銘銘 發表於 2009-2-26 16:59:51 | 只看該作者
好靚...
Ronald 發表於 2009-2-26 10:33:27 | 只看該作者
咁靚...你唔捨唔捨得玩呀
charleslai0602 發表於 2009-2-26 10:25:44 | 只看該作者

回復 144# 的帖子

另一個 www.yousendit.... 果條LINK, 只係我響果個商用車網DOWNLOAD左部份舊HINO的相....響呢度POST出唻好似唔係咁好, 咪擺左去果度, 有個"DOWNLOAD"掣你CLICK佢就自動下載...

不過既然你都有睇開呢個網站, 所以你都應該睇過我搵既果D相啦....
raymond_lai1116 發表於 2009-2-26 09:41:49 | 只看該作者
嘩...師兄..你真係好q勁a~@@
 樓主| ericsky 發表於 2009-2-26 08:36:56 | 只看該作者
原帖由 charleslai0602 於 2009-2-26 00:33 發表
Hi ericsky兄,

推介你去睇呢個網址.....好商用車既相睇...
http://www.hk-trucks.net

我響呢個網搵到好多舊款HINO的相啊...  我將其中一D放左去YOU SEND IT... 你不妨下載唻參考下....
http://www.yousendit ...

多謝你的推介
我都有上這個商用車網 ,我都有出post
http://www.hk-trucks.net/discuz/ ... &extra=page%3D1

另一個網怎樣才可睇相,是否要做member 或下載一些軟件呢? Thanks..........
charleslai0602 發表於 2009-2-26 00:33:26 | 只看該作者

回復 142# 的帖子

Hi ericsky兄,

推介你去睇呢個網址.....好商用車既相睇...
http://www.hk-trucks.net

我響呢個網搵到好多舊款HINO的相啊...  我將其中一D放左去YOU SEND IT... 你不妨下載唻參考下....
http://www.yousendit.com/download/U0d5cmxaMGtubHlGa1E9PQ
 樓主| ericsky 發表於 2009-2-25 22:50:49 | 只看該作者

回復 139# 的帖子

嘩,你早Dpost 來出就好啦,多謝你的提供,跟本現在好難有機會見到部舊30噸ISUZU,咁....你有冇舊Hino車頭相
kahonk1098 發表於 2009-2-25 21:16:22 | 只看該作者
係喎師兄~
真既30噸ISUZU個車頭係會長D喎~
Doughboy 發表於 2009-2-25 20:48:08 | 只看該作者
大家東區人, 出來玩玩呢
charleslai0602 發表於 2009-2-25 19:09:41 | 只看該作者

回復 128# 的帖子

師兄, 你部30噸手工好靚好靚..... 最鍾意整個車斗連廣告....
少少個人意見....ISUZU的30噸4軸車頭, 車門下面位置係同24噸有少許分別..... 多左個腳踏位.... 唔知師兄有無留意到.... 小弟見師兄整呢部車每一個細節都咁用心機... 盡善盡美, 多口提點一下, 唔好介意.

期待師兄下一件作品.

有勇冇謀 發表於 2009-2-19 17:47:50 | 只看該作者
原帖由 ericsky 於 2009-2-18 15:25 發表
我都好想攞出來給大家欣賞見,但部車接收唔係咁好,還用AM頻道,(我改用槍控,冇波用) ,其實我有10年冇玩貨車,D電已經報消。而家D電係朋友唔要比我,唔係咁好力,試5分鐘就收工啦,好冇癮!唔知係咪架車好 ...

師兄, 只要你肯現身, 我地一定飛撲過 o黎 就你....
得, 唔怕, 我係筲箕灣住...你一落街就通知我...啦...
 樓主| ericsky 發表於 2009-2-18 15:25:19 | 只看該作者

回復 129# 的帖子

我都好想攞出來給大家欣賞見,但部車接收唔係咁好,還用AM頻道,(我改用槍控,冇波用) ,其實我有10年冇玩貨車,D電已經報消。而家D電係朋友唔要比我,唔係咁好力,試5分鐘就收工啦,好冇癮!唔知係咪架車好重,我磅過啦,成13磅重,所以架車行得好慢,我怕大家會比我更失望。我住柴灣,帶架咁重出街去咁遠,比死重難。
粒粒 發表於 2009-2-18 15:16:18 | 只看該作者
好靚呀.架車
sai88138813 發表於 2009-2-18 13:06:40 | 只看該作者
師兄你係邊個星球來丫,危險呀,地球人會槍你架車丫
000AKW 發表於 2009-2-18 12:55:55 | 只看該作者
真鬼鼠驚走光呀。
呢架車根本就係藝術(一D都冇誇張)..比我真係唔會攞出街玩...最多都會等到夜欄人靚既時候先出車....