RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: AMAT
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Eclipse4真係幾正~

ernestf 發表於 2021-3-4 23:27:37 來自手機 | 只看該作者
有冇試車片 Eclipse4 好靚仔
ernestf 發表於 2021-3-4 23:26:04 來自手機 | 只看該作者
多謝分享
 樓主| AMAT 發表於 2021-2-20 18:41:16 | 只看該作者
十年幾冇玩12仔,都又要重新去TOUCH UP返啲SETTING技巧嘢。

宜家俾個ROLLOUT大家作為分享。

摩打           細場  大場
13.5T           80           90
10.5T           65           70
9.5T                   60           65
8.5T                   55           60
7.5T                   50           55
6.5T                   45           50
5.5T                   40           45
4.5T                   35           40

計法係 (呔直徑(尾呔) x 3.14)/(大減牙/摩打牙)=Rollout (mm)

因為我宜家用Eclipse4原裝76大減,尾呔係46MM,所以我最後用34摩打牙,Rollout值係64.6mm。
我係打算係YMT/灣仔橋底試,所以用呢個值,灣路會好啲,直路會慢啲,但短直路問題不大,只係極速稍慢。

樓主| AMAT 發表於 2021-2-20 18:31:38 | 只看該作者
等埋隻BD殼就可以落場玩~
 樓主| AMAT 發表於 2021-2-20 18:31:00 | 只看該作者
宜家架車用緊隻TEAM POWERS嘅XPS SPORT 100A 1S,內置BOOST可以上到7.4V OUTPUT BEC,用快SERVO冇問題。

不過都加咗隻電容係接收到做一做穩壓。

摩打用隻10.5T,純開心,唔駛太快。