RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 田宮新出果SET BRAKE燈裝置有圖啦~! [打印本頁]

作者: AMAT    時間: 2006-4-25 14:16
標題: 田宮新出果SET BRAKE燈裝置有圖啦~!
控制裝置

可以最多控制到八SET16粒燈~

作者: AMAT    時間: 2006-4-25 14:20
可以自行購買LED燈配落去用,不過我諗應該冇YOKOMO果SET閃得咁精彩....哈!

作者: 有勇冇謀    時間: 2006-4-25 14:20
8 set 都係 break 燈??
作者: AMAT    時間: 2006-4-25 14:21
安裝例~

ALL PHOTO FROM TAMIYA

作者: AMAT    時間: 2006-4-25 14:22
原帖由 有勇冇謀 於 2006-4-25 14:20 發表
8 set 都係 break 燈??

我估係四SET頭燈,四SET係尾燈掛......

佢仲有一個EXT接頭....唔知要嚟做乜....哈!
作者: slau01b    時間: 2006-4-25 14:41
1. 得2粒break燈可以安裝,如果4粒會靚很多,夜晚玩都只會見到2顆紅光。
2. 中間紅色打橫一條break燈,也是假的。

以上是兩個可以改良/改裝的地方。
作者: slau01b    時間: 2006-4-25 14:52
我覺得o個set野做唔到break燈功能。因為佢攞唔到reciver 或 摩打訊號。
作者: AMAT    時間: 2006-4-25 14:54
原帖由 slau01b 於 2006-4-25 14:52 發表
我覺得o個set野做唔到break燈功能。因為佢攞唔到reciver 或 摩打訊號。

即係長著.....冇料到!哈!
作者: Ryu    時間: 2006-4-25 15:04
原帖由 AMAT 於 2006-4-25 14:54 發表

唔用電子控制, 用mechanism控制, 會易做d (DIY黎講)
不過呢家brake燈我諗yoko / 孖* 遲早實出
作者: courel500    時間: 2006-4-25 16:45
EXT 會唔會可以駁去 Tamiya ESC (將會) 度呀 ?
作者: slau01b    時間: 2006-4-25 17:01
理論上o者ok既,響ESC度借少少訊號....應該OK
作者: monkichi0210    時間: 2006-4-25 19:10
原帖由 AMAT 於 2006-4-25 14:54 發表

i think tamiya will not be stupid like that.....

the light set supposed to be connected to the ESC to get the signal....
if tamiya produce a set without any brake/frash function......it's not competitive.......made for what???

and i think the size is a bit BIG la.........size like a ESC.......

作者: txzmxn    時間: 2006-4-25 21:02
咁大舊! 無理由長亮咁屎喎!

幾 $ ?
作者: 天照    時間: 2006-4-26 10:16
原帖由 slau01b 於 2006-4-25 17:01 發表
理論上o者ok既,響ESC度借少少訊號....應該OK

問過電子同事,唔得,SIGNAL太弱,要係摩打到攞SIGNAL.

唔係的話就YOKOMO果SET都唔駛係摩打到攞SIGNAL.

我地已經度過個SIGNAL.
作者: Ryu    時間: 2006-4-26 10:29
原帖由 天照 於 2006-4-26 10:16 發表

問過電子同事,唔得,SIGNAL太弱,要係摩打到攞SIGNAL.

唔係的話就YOKOMO果SET都唔駛係摩打到攞SIGNAL.

我地已經度過個SIGNAL.

yokomo果set可以做到brake先著尾燈 ?
d貴價野我玩唔起........
作者: slau01b    時間: 2006-4-26 11:22
原帖由 monkichi0210 於 2006-4-25 19:10 發表

i think tamiya will not be stupid like that.....

the light set supposed to be connected to the ESC to get the signal....
if tamiya produce a set without any brake/frash function......it's n ...

ARE YOU SURE? (i dont know japaness)
作者: slau01b    時間: 2006-4-26 11:27
For your reference.

作者: RX-7FD    時間: 2006-4-26 12:08
GTR+SET 燈分分鐘成千蚊
作者: 天照    時間: 2006-4-26 17:38
原帖由 slau01b 於 2006-4-26 11:27 發表
For your reference.

攞電咋播~!唔似有線去電變喎!
作者: 天照    時間: 2006-4-26 17:46
原帖由 Ryu 於 2006-4-26 10:29 發表

yokomo果set可以做到brake先著尾燈 ?
d貴價野我玩唔起........

BRAKE同停車又有小小唔同.

YOKOMO果個係做到一個你架車一行,會熄某幾盞燈,停車又著返.

呢個問題幾複雜,我都同個電子同事係到傾緊呢個問題..........
作者: Ryu    時間: 2006-4-26 17:55
原帖由 天照 於 2006-4-26 17:46 發表

BRAKE同停車又有小小唔同.

YOKOMO果個係做到一個你架車一行,會熄某幾盞燈,停車又著返.

呢個問題幾複雜,我都同個電子同事係到傾緊呢個問題..........

則係停車著尾/熄頭, 開車就著頭/熄尾 ?
如果同開車途中落brake冇任何關聯, 咁就可以不理

唔洗考慮用佢+落我套brake disk度, 都係DIY過癮d, 因為我套diy已經完成左一半

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2