RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 又燒火嘴 [打印本頁]

作者: walkingfugture    時間: 2008-6-15 18:30
標題: 又燒火嘴
我買左兩粒新A3火嘴﹐點知尋日換落架車仔到兜兩個圈死火﹐跟住點唔著﹐搞左10幾分鐘﹐拆火嘴出黎試下紅唔紅﹐點知唔紅﹗﹗死左﹗
剛剛又換左粒全新的﹐落樓下兜左一個圈甘大把﹐又燒左 ﹗﹗﹗有無搞錯﹗﹗唔通我個engine有問題 :L  ﹖﹖﹖
但係死左火我已經第一時間度溫度﹐90幾度﹐無理由會燒﹗﹗﹗
有無兄弟幫到手解答下﹖

我果架係NB16,玩開﹐無問題。油係 O 記20%油﹐平時玩完即刻落after run oil。
火嘴電係用一粒3A電果種超細version。

作者: walkingfugture    時間: 2008-6-15 19:35
師兄﹐
   多謝指教。我諗我副偈唔係too lean (有無咩可以知道係唔係too lean﹖)。因為我比油會有少量白煙﹐而且聲線都尖尖地﹐加速都好快。但係又唔覺太少油﹐因為溫度keep 住響9X ~ 110 間。而且之前都玩開﹐個火嘴都玩左好耐下。真係費解﹗
作者: ccw    時間: 2008-6-15 19:50
咁你之前用幾多號火咀啊?
作者: 笨仔    時間: 2008-6-15 19:50
以我嘅經驗嚟睇,多數都係啤呤"到期",你試吓拆個盤頂睇吓有冇凹凹凸凸.
作者: walkingfugture    時間: 2008-6-15 19:55
ccw 兄﹐都係用開A3。
"笨仔"師兄﹐點解會關啤呤事﹖我未拆過睇呀。睇邊到凹凹凸凸﹖盤頂﹖即係邊到﹖我螺走粒火嘴﹐見到個活室頂部都好靚下﹐無黑無咩。
作者: hpipro4    時間: 2008-6-15 20:05
你副偈太高溫一般係92~94度如果高過96度副偈好多問題會出現
作者: boxingjoe    時間: 2008-6-15 21:59
My friend also had this experince before, It was found due to the skim not enough will make the glow plug burn out, he had burn out two glow plug in a day. You can try to addition the skim head to see whether improve or not.
作者: walkingfugture    時間: 2008-6-16 00:41
各師兄門﹐甘即係話我副偈係over head? 唔係100度~120度都算正常嗎﹖ 好﹗甘等我較低D先keep 返響90度。唔該晒各位師兄。

boxingjoe兄﹐ 唔好意思﹐咩係 skim head? 潤滑劑﹖我已經用緊O記20%油﹐潤滑都應該算唔錯掛﹖
作者: RGM-111    時間: 2008-6-16 01:03
原帖由 walkingfugture 於 2008-6-16 00:41 發表
各師兄門﹐甘即係話我副偈係over head? 唔係100度~120度都算正常嗎﹖ 好﹗甘等我較低D先keep 返響90度。唔該晒各位師兄。

boxingjoe兄﹐ 唔好意思﹐咩係 skim head? 潤滑劑﹖我已經用緊O記20%油﹐潤滑都應該算唔錯 ...

我林 上面位C兄 應該係 講緊 Sim Head..即系盆頂 同C筒 之間 的"介子" ^_^" 你用20%Nitro, 加介子 係用來降低少許壓縮比 的,令到部機相對地冇咁熱..
作者: blee    時間: 2008-6-16 12:03

登錄/註冊後可看大圖

See detail here.
作者: hpipro4    時間: 2008-6-16 21:46
原帖由 walkingfugture 於 2008-6-16 00:41 發表

boxingjoe兄﹐ 唔好意思﹐咩係 skim head? 潤滑劑﹖我已經用緊O記20%油﹐潤滑都應該算唔錯 ...

120度行車你副偈唔洗修理加la快D買過副算,如果修理等於倒錢落海
我想問邊果教你用100-120度行車,一般二沖都係以92-96度
我都試過用120度行車最後係压縮差軸承打柴
仲有你用20%油一定唔好用日本果隻因為我又中過蕉副偈超易打柴

作者: mouse    時間: 2008-6-17 01:29
我都有這樣經驗, 是副偈差不多打柴的時候,有很多小碎片從軸承脫落,吸上盤頂,把火嘴絲打斷。
作者: Oakfield    時間: 2008-6-17 09:55
原帖由 hpipro4 於 2008-6-16 21:46 發表

120度行車你副偈唔洗修理加la快D買過副算,如果修理等於倒錢落海
我想問邊果教你用100-120度行車,一般二沖都係以92-96度
仲有你用20%油一定唔好用日本果隻因為我 ...

"120度行車你副偈唔洗修理加la快D買過副算,如果修理等於倒錢落海
我都試過用120度行車最後係压縮差軸承打柴"

It's true?? any brother can help and tell something
作者: valklai    時間: 2008-6-17 11:29
原帖由 hpipro4 於 2008-6-16 21:46 發表

仲有你用20%油一定唔好用日本果隻因為我 ...

又未必喎!!
d台灣偈可能係例外嘅
我用緊sts28通常行120~130度,長玩長有
但當我將佢調回arround 100度,副偈會相當之死狗
所以最好都係聽聲睇煙為準
作者: Oakfield    時間: 2008-6-17 11:57
一般二沖都係以92-96度  is correct?
作者: devilstar    時間: 2008-6-17 12:50
原帖由 Oakfield 於 2008-6-17 11:57 發表
一般二沖都係以92-96度  is correct?

u try try la
作者: Oakfield    時間: 2008-6-17 12:52
原帖由 devilstar 於 2008-6-17 12:50 發表

u try try la

; yes, running very fast; fast like you run
作者: devilstar    時間: 2008-6-17 12:59
原帖由 Oakfield 於 2008-6-17 12:52 發表

; yes, running very fast; fast like you run

yes..yes, I run faster than a tortise
作者: TODA    時間: 2008-6-17 16:23
溫度其實唔係用黎作準則..
作者: tiger1    時間: 2008-6-23 07:27
原帖由 RGM-111 於 2008-6-16 01:03 發表

我林 上面位C兄 應該係 講緊 Sim Head..即系盆頂 同C筒 之間 的"介子" ^_^" 你用20%Nitro, 加介子 係用來降低少許壓縮比 的,令到部機相對地冇咁熱..

That c-hng was talking about 'SHIM' that 盆頂 同C筒 之間 的"介子". Shim...
作者: RGM-111    時間: 2008-6-29 16:52
原帖由 tiger1 於 2008-6-23 07:27 發表

That c-hng was talking about 'SHIM' that 盆頂 同C筒 之間 的"介子". Shim...

Thank's Brother to correct my rubbish English  

Shim Shim Shim......say  3 times ....

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2