RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 試救MRR2 [打印本頁]

作者: AMAT    時間: 2018-5-2 00:22
標題: 試救MRR2
[attach]1100258[/attach]
[attach]1100259[/attach]

頭BUMPER膠爆咗一段時間,一直都買唔返零件整......

既然搵唔到,就試下自己畫圖,應該就冇問題用得到O既.......

聽日PRINT出嚟睇下位置點啦.....應該O岩掛....哈哈!

作者: kitman    時間: 2018-5-2 03:17
師兄,勁!請問用邊隻膠Print?之前試過用PLA print, 唔係好得。撞兩下就爆咗。不過Print servo 座就ok.
作者: rk2    時間: 2018-5-2 09:47
呢個位好受力,我多數會找近似車種的近似零件改落去用。
作者: AMAT    時間: 2018-5-2 10:40
kitman 發表於 2018-5-2 03:17
師兄,勁!請問用邊隻膠Print?之前試過用PLA print, 唔係好得。撞兩下就爆咗。不過Print servo 座就ok. ...

PLA

冇架喇,3D PRINT係點都冇原裝咁好硬度,叫做玩得返咁解。

可以試ABS O既,但唔覺得好得幾多。

另外我修細咗佢,等佢撞落個海綿多過撞落舊膠到。
作者: AMAT    時間: 2018-5-2 10:42
rk2 發表於 2018-5-2 09:47
呢個位好受力,我多數會找近似車種的近似零件改落去用。

我有原裝尾果件碼,其實同頭一樣,係少咗個BUMPER位。

但冇咗BUMPER位,裝唔到殼柱,即係裝唔到殼。

所以先要自己搞。

叫做好過冇得用,撞爛咪PRINT過件。

作者: AMAT    時間: 2018-5-2 15:41
Print出嚟就咁睇就相當硬喇,但實際操作,都要上咗車到先知。

兩支殼柱係扭螺絲上去,唔係一件過。
作者: AMAT    時間: 2018-5-3 10:27
幾次修正後,終於搞掂,又可以玩喇~
作者: 福仔    時間: 2018-5-3 12:08
吾錯哦...師兄有打印服務嗎?
作者: AMAT    時間: 2018-5-3 12:31
福仔 發表於 2018-5-3 12:08
吾錯哦...師兄有打印服務嗎?

冇。

純粹自己玩。

作者: hing830    時間: 2018-5-3 13:22
師兄你好叻,可以自已整,佩服。
作者: AMAT    時間: 2018-5-3 13:45
hing830 發表於 2018-5-3 13:22
師兄你好叻,可以自已整,佩服。

吓.....呢到好似好人都會識得畫圖用CNC整O野喎......

你睇下第二O的POST,啲人係用CNC整底板喎。

作者: AMAT    時間: 2018-5-17 13:41
Print返兩件黑色做士啤。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2