RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 非常開箱文 Porsche 959 Rally (2016 元旦日updated) [打印本頁]

作者: batcat    時間: 2015-12-20 14:17
標題: 非常開箱文 Porsche 959 Rally (2016 元旦日updated)

早在半年前已經心儀呢㗎959,但礙於客觀因素下,不得不暫且放下。
不過皇天不負,Carisma 家下做緊 Christmas online sales.  以一個unbelievable 既水位入手了,加埋啲option 件都吾過兩架TT02 type S....
真係無嘢講。  家下一對rally 皇 到齊了! 開心。
架車基本上是RTR . 徐Lipo 外,其他全包,,,
3000KV 防水無擦系統,
2.4G防水裝備,
大比例,好正好正,又吾洗自己動手嘅高水平959車殼,
3套金屬牙差,yes, 係3套,包前,中,後
厚鋁底板,
4支油壓,不過係《膠》。。。有點不爽,但係用呢個價來計,算抵,起碼好過TT...RTR

希望做一篇分享,看看呢"架車係龍定鳳,好先來預告,夜啲再上料,家下又要開工。

## 試車記 ,請看第#74 ,test video included。

作者: batcat    時間: 2015-12-20 14:23

拆車 . 打散篇 . Carisma M48S Porsche 959 rally

由細到大,小弟都喜愛研究特別是機械⋯⋯話之你係RTR 抑或kit set 我都會打散再砌又打散⋯⋯
一句記之曰,呢架大比例「久唔久」有驚有亦有喜!

先驚吧!
1- 隻殼好靚,係殺死我果隻,但係亦非常之貴,而且暫時我仲未搵到有一隻代替品,不過我相信一定可以搵到(家下都有小小眉目,這個將會是第二個project 去交待)
2- 轉向 servo 支推桿非常之陽春⋯⋯
3-  㸃解無二樓板⋯⋯
4- 全車附送十字螺絲⋯⋯哎⋯⋯非六角,不爽。  要換都可嘅⋯⋯哎喲。
5- 冇萬向節要自己搵代用品

喜!
1-  full waterproof 電子系統 ,仲有廠保養⋯⋯詳細請自行看說明書。
2 - 三隻金屬牙差,全部已經注滿油脂,阻力不過是一般,廠商setup 應該是越野向。
3- 膠料,我個人覺得雖然略為較軟,但係如果呢架車係以越野車為設計標準,呢隻膠料我可以接受。  比老孖混碳件軟,級數似乎係老孖嘅混纖維件甘上下不是TB04果啲,而係似 XV01果款,軟中帶一點㸃彈力,我想是準備應付越野跑嘅攔路而設。
4- 傳統越野車架格局,行三差速配直軸,simple is the best, 實用兼容易維修。
5- suspension arm 果design 與418 設計理念相近,但不盡相同。 加長C座呢設計我like 。
6- 好堅挺既3mm 鋁合金底板,再加埋一頭一尾既三角膠件,基本上都可以說是二樓板既變種。  (不過我都係鍾意有二樓碳板多啲,型嘛!)
7- 尾底擾流器,有型有用。

作者: batcat    時間: 2015-12-20 14:24

959 的硬實力⋯⋯
經過多次既打散再還原,覺得廠方設計呢架車嘅目標並唔係完完全全地design俾一啲有經驗嘅RC玩家, 佢亦都要照顧一羣啱啱入門嘅RC 初心者。所以係設計方面盡量會比較簡潔,如⋯⋯
鬆開5口 m3x12mm 便可整份中差脫下。
有啲似TT係列!

在車殻方便:
平心言論,以呢個製作已經係需要好多經驗及resources 先至可以達到嘅水平,  夫服可求。  另好多舊有既經典嘅香煙品牌,因為ethical issue, 已經不能再publish.  Carisma 好招,用bar code 樣既外貌頂,遠睇一啲都吾覺有異。 不過如果你有要求,大可以另外買一個車殼自行DIY樂富門貼紙,以求完美。

在Carisma 車架方面:
我只比一句,"簡單而強勁"! 可解? 老外話我知囉。  我亦無可能好似佢地甘痴Q線去試架車,
潛水跳枱已經係碎料,大家知吾知咩叫full 雞炒牆?
咩叫roof top jump?直插橫爆⋯⋯等。
睇吓呢啲片你就明白有幾痴,而carisma 的車有幾"硬"!
Root top test
http://youtu.be/0GDZXxPAqrg

.bigsqidrc 詳測,佢本來有段痴測既video ,不過家下無咗⋯⋯
http://www.bigsquidrc.com/review ... -959-rtr-rally-car/

jump 得好高呀⋯⋯
http://youtu.be/kNCj1nG9joM

959 official video
http://youtu.be/ecNjLZ6ZieI

作者: batcat    時間: 2015-12-20 14:24

嘩嘩,咁都得㗎!

- 11.1V 3S 的疑惑和誘惑!直插吾改嘢得嗎⋯⋯?架車頂得到嗎?
小弟去信廠方,簡單直接回覆,得!
老外的3S。demo ,power 三級跳, 簡單直接,都吾洗東改西改。
http://youtu.be/8H5shAEPaEI

- 究竟有無其他呔吟頂替, 若果廠方斷貨?
這個不用問廠,我答。  有!
基本上呢架車係用普通buggy 太呤已經可以只是個offset 要加大少少咁啫+7~9mm六角於尾呤; 5~7mm於前已經基本解決! 下圖所示,我用咗一對Tamiya disk wheel 作為optional display。 呔大可用proline ,AKA , team C or hobby pro & etc. 皆可。

- 我改左啲咩東東⋯⋯
玩咗架車成個星期,經過幾次晌公園籃球場試車。針對架車推頭及入彎失速既特性,我改了下列項目,沒花費只是改善而已。
(我亦明白到廠方為何要將架車set 到都比較推頭及入彎若有其中之一車輪離地就失速。 因為如果唔係容易推頭,甘初心者們就會難於駕馭。 呢個同真車車廠的設定係相若嘅.)
1- 頭、中差速加咗 RIDE 中硬阻力膠以達到半鎖差速既效果,有如鎖起power lock一樣令部車入彎加快!
2- 油壓油改用40度蘇仕油,彈弓不變。
3- 改變前臂懸掛幾何及 再set camber以減少推頭加快出入彎。但是亦有不利,尾擔動態行快了,需要額外下壓力作補償⋯⋯仲諗緊辮法中。
另外我最想換既就算是頭萬向節,附上原本狗骨呎吋希望有師兄可以比啲參考意見,先行謝過。

作者: batcat    時間: 2015-12-20 14:25

我覺得架車。。。。

仲有小小嘢改咗,

1- 入多粒快齒,由12 上到14T。
2- 又再改油壓setting. 今次用35度蘇仕油,彈弓不變,不過~加咗啲廢物落去以強化套系統既反應。咩廢物? 咪果啲一見即棄既servo 膠膠,但真的好好用。
注,套油壓吾可用星星方法來組合,否則一是好多氣,或者反壓好大。 應先拉桿至底,加油至九成,推支油壓桿上約0.5cm~0.6cm左右(我用不同量度點,詳看圖),之後蓋上半圓油封帽,抹走多余既油,拉底油壓桿至底最後封頂蓋便完成。最後為免鎖死支油壓,油壓架頂部M3絲母用七成力鎖緊後再鬆回1/4或1/2圈。

未評車之前,我會先推敲廠方計劃意圖。我應為……
Carisma 這個M48 系列應該是取一個 Prosumer class 方向,亦即是比玩具高一,兩級,但比hobby 級低小許。容許改造但幅度不可太大; 供給一個高信賴度且強勁車架和配置同時可容許自家維修。從車體結構,螺絲選擇,方便快速組裝既設計,與及取得歐洲安全認証可知一二。 正因如此,我抱一個輕鬆玩玩心態,覺有其不足便改之,無則繼續享受RTR 所比我既簡單快感。下面簡單兩句便是我對此車既評價。
性能價格比好高,殼靚有質且全天候。

生活在香港已經相對枯燥無味,難得半刻歡愉,食山珍多了,閒時輕喝淡茶一口也回甘。

大家可能覺得我有少少妄自,請多包涵。大家對呢架車又有可評價呢?  不妨討論互相參考一下。快哉!

作者: 亞郭    時間: 2015-12-20 21:38
batcat 發表於 2015-12-20 14:25
我覺得架車。。。。

師兄,

youtube上的959有燈, 非常正. 請問有無跟燈杯? 謝謝!

作者: batcat    時間: 2015-12-20 22:14
亞郭 發表於 2015-12-20 21:38
師兄,

youtube上的959有燈, 非常正. 請問有無跟燈杯? 謝謝!

眼利,原廠跟車係無既,所以我上面講連option一齊買囉⋯⋯

http://www.carisma-shop.com/en/product_detail.php?id=419

作者: 亞郭    時間: 2015-12-21 00:00
batcat 發表於 2015-12-20 22:14
眼利,原廠跟車係無既,所以我上面講連option一齊買囉⋯⋯

http://www.carisma-shop.com/en/product_deta ...

Thank you 師兄!

我買左Chrisma GT10RS 車壳, 有跟燈杯, 但後來發覺我的白殼燈杯和printed車殼燈杯是不一樣的.
Carimas 的車壳真的很用心去做, 讚

有朋友將此959殼放在1/10 4WD 電buggy上, perfect match, 超爽!

Thanks a lot!

作者: 亞郭    時間: 2015-12-21 00:39
剛上Carisma官網, 巳經找不到959的option杯及 GT off road 配件, 不知是否無貨了
作者: 965    時間: 2015-12-21 02:11
真係超正!吾捨得玩... 二千幾, 真係低過 Traxxas Rally 同 Hpi Wr8!
作者: batcat    時間: 2015-12-21 08:05
亞郭 發表於 2015-12-21 00:00
Thank you 師兄!

我買左Chrisma GT10RS 車壳, 有跟燈杯, 但後來發覺我的白殼燈杯和printed車殼燈杯是不一 ...

GT10 我就未有,但我都試過自已評估有無可能張架星星buggy 套上隻959. 答案係差小小。大家wheelbase 仲駛都是280mm,但total width buggy 濶240-250mm,而959就得230mm。 offset 吾得。  請問師兄有無資料可以指點指點。

作者: batcat    時間: 2015-12-21 08:10
965 發表於 2015-12-21 02:11
真係超正!吾捨得玩... 二千幾, 真係低過 Traxxas Rally 同 Hpi Wr8!

廠原價的確係兩仟,但家下廠方online store 做christmas sales.  仟多小小小咋。所以立”陳”無誤。  我都驚蘇州之丹一去不回。

作者: batcat    時間: 2015-12-21 08:13
亞郭 發表於 2015-12-21 00:39
剛上Carisma官網, 巳經找不到959的option杯及 GT off road 配件, 不知是否無貨了

試打個電話或,者send 個email 問下。

作者: edmundkevin    時間: 2015-12-21 10:28
c hing, very detail and nice photos!
作者: zerowong    時間: 2015-12-21 10:52
好底買 但好似好大架,師兄,架車係吾係大架過1比10 touring, 但又細過1比10 buggy呢?
作者: 965    時間: 2015-12-21 12:07
batcat 發表於 2015-12-21 08:10
廠原價的確係兩仟,但家下廠方online store 做christmas sales.  仟多小小小咋。所以立”陳”無誤。  我都 ...

So... u order online and send to HK?

If good price, wanna buy a spare one ..one play, one display...

作者: batcat    時間: 2015-12-21 12:29
965 發表於 2015-12-21 12:07
So... u order online and send to HK?

If good price, wanna buy a spare one ..one play, one displa ...

yes, I ordered from their e-shop and send to my office.  

作者: 965    時間: 2015-12-21 12:29
Thx C Hing, I just place order too, just go and pick up ? 金威大廈?
作者: batcat    時間: 2015-12-21 12:33
zerowong 發表於 2015-12-21 10:52
好底買 但好似好大架,師兄,架車係吾係大架過1比10 touring, 但又細過1比10 buggy呢? ...

Yes, 係比1:10 TOURING 大, 959比BUGGY 長, 但比BUGGY窄。

作者: chilebb    時間: 2015-12-21 12:35
Thx C hing, 我剛訂了一台,好介紹
作者: batcat    時間: 2015-12-21 12:54
965 發表於 2015-12-21 12:29
Thx C Hing, I just place order too, just go and pick up ? 金威大廈?

Yes,  金威大廈, (Next beside Subaru Kwai Chung service center)but you are hard to go there except to take a Taxi or drive there.  Otherwise,  local courier service is prefered.  Good luck man.

21/ Floor, Kingsway Industrial Building,
Phase 2, 173 – 175 Wo Yi Hop Road,
Kwai Chung, N.T., Hong Kong.

作者: 965    時間: 2015-12-21 12:59
Just order... And the lovely lady called me back in 30 second....

Go pick up today! Thx!

(半價.... 有d 赤, 之前果部 浄 display... 買兩部, 當拉平!
作者: zerowong    時間: 2015-12-21 13:37
Thx. Batcat
作者: pd    時間: 2015-12-21 14:57
Well Done Bat Cat C hing!!!!!!
作者: kty1353    時間: 2015-12-21 15:17
我有朋友早前都對食粥門口部Porsche 959 rally有興趣,而我自己係兩個月前亦入手Carisma既1/10甲蟲,但仲未試到去3s電,暫時都係2S電。
作者: kty1353    時間: 2015-12-21 15:21
其實Carisma有部M40DT 沙漠短卡都好鬼正,全車12盞燈,唔洗改野直上3S,底盤札實,金屬油壓,不過官網長期缺貨
作者: 亞郭    時間: 2015-12-21 17:27
batcat 發表於 2015-12-21 08:05
GT10 我就未有,但我都試過自已評估有無可能張架星星buggy 套上隻959. 答案係差小小。大家wheelbase 仲駛 ...

月野倉亞邦哥改左, 闊度差小小, 但不明顯, 我借來跑過, 非常好handling, 又可以跳, 又快又像真, 100分, 好跑過我地D rally, DRX, WR8 全部88.

作者: 965    時間: 2015-12-21 19:52
咁日 pick up jo another one la...
作者: tiger1    時間: 2015-12-21 21:49
love your report!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: batcat    時間: 2015-12-22 02:26
亞郭 發表於 2015-12-21 17:27
月野倉亞邦哥改左, 闊度差小小, 但不明顯, 我借來跑過, 非常好handling, 又可以跳, 又快又像真, 100分:lo ...

Cool⋯⋯ 等我又試下先

作者: batcat    時間: 2015-12-22 02:27
965 發表於 2015-12-21 19:52
咁日 pick up jo another one la...

恭喜

作者: batcat    時間: 2015-12-22 02:29
kty1353 發表於 2015-12-21 15:21
其實Carisma有部M40DT 沙漠短卡都好鬼正,全車12盞燈,唔洗改野直上3S,底盤札實,金屬油壓,不過官網長期 ...

係,我地的確走眼⋯⋯我鐘意呢兩架多D。  有擦加上2.4G都係一百個一元美金⋯⋯

http://www.carisma-shop.com/en/product_detail.php?id=543

作者: batcat    時間: 2015-12-22 02:36
tiger1 發表於 2015-12-21 21:49
love your report!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Thanks,I just want to share the good stuff to your guys.  

作者: 965    時間: 2015-12-22 10:01
我都有買埋部 brushed 嘅 Golf 比個仔 ($99.9US) , 山長水遠去到咁完又要拍車, 買多 d ... 不過部 959 正好多!
作者: ishimasa    時間: 2015-12-22 11:14
batcat 發表於 2015-12-21 08:10
廠原價的確係兩仟,但家下廠方online store 做christmas sales.  仟多小小小咋。所以立”陳”無誤。  我都 ...

師兄佢部VW大眾red bull dakra 有無做特價?

作者: batcat    時間: 2015-12-22 12:15
ishimasa 發表於 2015-12-22 11:14
師兄佢部VW大眾red bull dakra 有無做特價?

Not available... only  Audi Rallye Quattro as 99.XX US.

作者: batcat    時間: 2015-12-22 12:18
965 發表於 2015-12-22 10:01
我都有買埋部 brushed 嘅 Golf 比個仔 ($99.9US) , 山長水遠去到咁完又要拍車, 買多 d ... 不過部 959 正好 ...

Ha ha.  Same as me.  I order 2 x 959, 1 X Brushed buggy , 3 x GT24 already.
Those are good and fun car.  We love it .  By the way, I really want the 4XS, but it will burn my time that is not affordable for me.

作者: batcat    時間: 2015-12-22 12:23
kty1353 發表於 2015-12-21 15:17
我有朋友早前都對食粥門口部Porsche 959 rally有興趣,而我自己係兩個月前亦入手Carisma既1/10甲蟲,但仲未 ...

師兄,建議你查清楚先試3s。good luck.

作者: solid    時間: 2015-12-22 22:06
想問吓師兄。可吾可以上去pay cash or credit card 㗎。
作者: batcat    時間: 2015-12-23 02:12
solid 發表於 2015-12-22 22:06
想問吓師兄。可吾可以上去pay cash or credit card 㗎。

吾肯定,你可能要打上去問。  我是網上比錢 pay pal 後,再打電話上去取貨,又或者用速遞送貨。
作者: 965    時間: 2015-12-23 10:55
You hv to pay first...from their site.

可以上去睇完,即刻網上比錢,攞貨。
作者: solid    時間: 2015-12-23 12:25
Thx 師兄
作者: peter7    時間: 2015-12-23 17:46
師兄真係毒,我今日都買咗一部加燈set
作者: batcat    時間: 2015-12-24 07:05
peter7 發表於 2015-12-23 17:46
師兄真係毒,我今日都買咗一部加燈set

恭喜,賀喜。

作者: 3rock3rock    時間: 2015-12-24 12:52
how about play together in JV
作者: 965    時間: 2015-12-24 14:38

好好玩,千二蚊吾洗真係比 double 都冇部車近!真實 Size 係近 1:9, 同 Kyosho DRX 咁上下大,但 DRX 個 Shell 到吾止千二。。。   

轉向太小太慢,我諗係 JV 吾得,始终係 越野車 。。。

我行排 5200mah 既平3s 己 OK ...速度啱啱好,stock setting 冇问题。。再快 d 可能要要改野。。 都係果句,千幾蚊,有市場上面最正最 sexy 最 legend 既 Rally body, 又係正品牌 Carisma, 又吾洗驚好似 Traxxas 咁化學,真係超值!

作者: kty1353    時間: 2015-12-25 09:30
樓主like個部Audi offroad 都好正,但底盤似onroad
作者: kty1353    時間: 2015-12-25 09:32
965兄,traxxas如何化學呢? 我見佢大多既車超過8成物料都係以膠為主
作者: batcat    時間: 2015-12-25 10:05
kty1353 發表於 2015-12-25 09:30
樓主like個部Audi offroad 都好正,但底盤似onroad

原理跟老孖 TT02係一樣,一架多用。  架Audi 同TT02也相似,同是高效益主流設計。  Rally 能力與buggy 比亦屬「有限公司」級,但是走像真路缐⋯⋯有興趣可以去呢樹 http://www.carisma.com.hk/catalog/product.php?cid=1_9_21。看看。

作者: batcat    時間: 2015-12-25 10:30
965 發表於 2015-12-24 14:38
好好玩,千二蚊吾洗真係比 double 都冇部車近!真實 Size 係近 1:9, 同 Kyosho DRX 咁上下大,但 DRX 個 Sh ...

同意師兄所說的轉向較慢,3S 夠強⋯⋯我花上幾天研究解決方案。  咩都吾重要,最緊要好玩。

另外Traxxxx  跟959設計取向有點不同,一個六成像真,四成越野; SC 講求九成幾跑跳碰之能,要夠戰鬥力! 買959 的我想要享受的應該是其走姿,動態展示的欣賞,飛沙走石,塵土飄楊的美態。

作者: batcat    時間: 2015-12-25 10:39

這個算是暫時我架959 戰鬥模式⋯⋯花上了好幾晚先至研究好個製作方案,針對性改善架車架跑平路上出入灣能力。
1- 換了那條陽春様的servo 推桿模組連servo 臂,用意加大轉向角度。   2-  DIY 自製防傾桿 anti roll bar ,原料來自老孖 TA系列。 注意:要求有一定工藝水平及工具方可以完成。
3- 改用有型又靚仔大口徑 85mm G made damper set 配 hard spring set。
(注意:廠方膠避震機質量非常之不錯,我在別一架M40 buggy 測試,又跑又跳幾排電後,完全唔覺有變形、漏油。)
4- 改用孖星車殼柱,升高車身。 原廠 approach 低矮-型! 不過我都係喜歡升高了的959 ,有rally feel 嘛。

作者: batcat    時間: 2015-12-25 10:40
3rock3rock 發表於 2015-12-24 12:52
how about play together in JV

Good idea, but I guess most of "man" may not be get time to race during Xmas time, especial for family Man.  May be next month.

作者: wingk960    時間: 2015-12-25 11:18
1/10 RALLY係香港難搵,,但我又只喜歡RALLY個重入彎形態.
真係好正..
作者: kty1353    時間: 2015-12-25 11:48
batcat 發表於 2015-12-25 10:05
原理跟老孖 TT02係一樣,一架多用。  架Audi 同TT02也相似,同是高效益主流設計。  Rally 能力與buggy 比 ...

哈哈,我比較中意純正offroad車+底盤,因為我喜歡睇offroad車既各條獨立避震互相同A臂配合個種動態感
作者: chilebb    時間: 2015-12-25 13:43
想問,前后避震是否都是 100mm? Thx
作者: batcat    時間: 2015-12-25 16:10
chilebb 發表於 2015-12-25 13:43
想問,前后避震是否都是 100mm? Thx

非也,
Standard 959 = F 83 / R 86

作者: peter7    時間: 2015-12-25 21:53
我反而想攪下個外觀,令佢更像真
作者: chilebb    時間: 2015-12-25 22:37
batcat 發表於 2015-12-25 16:10
非也,

Thanks
改左前后避震,再改長了 Servo horn,推頭改善好多!
在停車場試完3s, D 街坊灣,甩尾入,介乎失控與受控之間,爽死了

作者: 怕醜草    時間: 2015-12-26 01:40
其實  http://h5.m.taobao.com/awp/core/detail.htm?id=525270582165&toSite=main
作者: yesken    時間: 2015-12-26 02:37
batcat 發表於 2015-12-25 16:10
非也,

Ching, 咁你支g made 用幾長?

作者: batcat    時間: 2015-12-26 10:24
peter7 發表於 2015-12-25 21:53
我反而想攪下個外觀,令佢更像真

Yeah... 我都正在攪緊

作者: batcat    時間: 2015-12-26 10:26
yesken 發表於 2015-12-26 02:37
Ching, 咁你支g made 用幾長?

85mm 加硬彈弓

作者: batcat    時間: 2015-12-26 11:40
怕醜草 發表於 2015-12-26 01:40
其實  http://h5.m.taobao.com/awp/core/detail.htm?id=525270582165&toSite=main

香港Carisma 個 eshop做緊Special  都仲平啲

作者: yesken    時間: 2015-12-26 13:59
batcat 發表於 2015-12-26 10:26
85mm 加硬彈弓

效果如何

作者: peter7    時間: 2015-12-26 14:34
怕醜草 發表於 2015-12-26 01:40

其實 香港平差不多一半

作者: 亞郭    時間: 2015-12-27 19:19
batcat 發表於 2015-12-25 10:39
這個算是暫時我架959 戰鬥模式⋯⋯花上了好幾晚先至研究好個製作方案,針對性改善架車架跑平路上出入灣能力 ...

非常多謝你的分享精神, 讚!

作者: batcat    時間: 2015-12-27 19:50
yesken 發表於 2015-12-26 13:59
效果如何

論 G made damper product quality ,好,精品,油密及氣密做得不錯,只是頂膠波啲有少許虛位。  說明書及資料尚算充足。
論放入959之性能,要配上同廠硬彈弓方可承擔959 。  這幾天未有空試車,待續⋯⋯

作者: batcat    時間: 2015-12-27 19:53
亞郭 發表於 2015-12-27 19:19
非常多謝你的分享精神, 讚!
師兄見笑了,多點分享,多點承傳,香港RC 界才可以繼續發揚⋯⋯
作者: yesken    時間: 2015-12-27 20:58
batcat 發表於 2015-12-27 19:50
論 G made damper product quality ,好,精品,油密及氣密做得不錯,只是頂膠波啲有少許虛位。  說明書及 ...

謝謝!
等你好消息!

作者: 怕醜草    時間: 2015-12-28 16:13
peter7 發表於 2015-12-26 14:34
其實 香港平差不多一半

咁抵 ??  咁要買!!!!!!!
作者: 3rock3rock    時間: 2015-12-28 21:29
batcat 發表於 2015-12-27 19:53
師兄見笑了,多點分享,多點承傳,香港RC 界才可以繼續發揚⋯⋯

多謝BATCAT兄分享,謝謝。

作者: tsfai    時間: 2015-12-31 15:02
Batcat, Hing,
Very nice car!
Do you know if there are other car shells that can fit this car?
作者: batcat    時間: 2015-12-31 23:26
tsfai 發表於 2015-12-31 15:02
Batcat, Hing,
Very nice car!
Do you know if there are other car shells that can fit this car?

For my understanding, there have no prefect fitted body shell found from the market,  but, seem that Tamiya Lancer rally may fit, those are 280mm wheelbase.  Width is difference.  Will check it out.  To be advise.  

959 is their first milestone,. Hope Carisma will keep it up to develop the above series, M48.  In terms of cost and performance, it is much better than HPI ken block and Others.  

作者: batcat    時間: 2015-12-31 23:58

試車記
經過兩日係同一場地嘅試驗,分別套上唔同個setting去測試架"久唔久"最後終於搵到一個唔需要加大尾翼風壓且能夠達到一個跟手既反應,錬幾多油甩幾多,power sliding 真係好好好玩!再者經過了不少的改變,在不換servo下,轉向反應快了。  小弟製作了一條短片,以供大家參考。

Setting:
Camber F / R : -0.5 / -2.5
Damper set: g made 85mm 3 holes with 35wt damper oil.
Spring set: G made 19x50mm Hard F+R
Damper full length (hole to hole): F 83mm , R 86mm
Carisma Original tyre set.
Toe angle: F=0,  R= factory default.
Battery: 7.4v Lipo battery
Esc: Carisma default 3000kv ESC system
Radio: factory default 2.4G

以下便是我個人對呢架車既重點改評。
- 若然大家唔想煩,你大可以唔改任何setting, 因為原廠setting 已經係世界key, 大部分人都可以好快上手,但係相對地比較推頭,同埋轉向反應較為緩慢。
- 若然大家是熱血分子的話,改動servo 碟以加大轉向國度係簡單嘅選擇。其次就係將camber link 推桿連着波箱的一端,前後各向下一格,從而減少推頭及穩定尾呔。
http://youtu.be/N91w2dWFQHA

[Youtube]http://youtu.be/N91w2dWFQHA[/Youtube]

附上試車片。

作者: batcat    時間: 2016-1-1 00:29
yesken 發表於 2015-12-27 20:58
謝謝!
等你好消息!

Video is ready.

作者: yesken    時間: 2016-1-1 00:55
batcat 發表於 2016-1-1 00:29
Video is ready.

Excellent!

作者: 怕醜草    時間: 2016-1-1 02:23
batcat 發表於 2015-12-31 23:58
試車記
經過兩日係同一場地嘅試驗,分別套上唔同個setting去測試架"久唔久"最後終於搵到一個唔需要加大尾 ...

哇, 轉彎好爽喎

作者: 965    時間: 2016-1-1 03:33

Speaking of 959... that is the car .. can never afford to own in life..

(~ 卅年車 億六 yen .. 為到廾球港紙咁滯 .. *_* )

作者: batcat    時間: 2016-1-1 12:48
965 發表於 2016-1-1 03:33
Speaking of 959... that is the car .. can never afford to own in life..

Yup.  Thats why we love RC.

作者: 亞郭    時間: 2016-1-1 19:19
batcat 發表於 2015-12-31 23:58
試車記
經過兩日係同一場地嘅試驗,分別套上唔同個setting去測試架"久唔久"最後終於搵到一個唔需要加大尾 ...

2S巳經好好跑, 3S吾知會吾會更加爽.
如果想換控, 請問係咪電変都要換呢? 謝謝!

再次多謝分享!!!

作者: tsfai    時間: 2016-1-1 20:56
batcat 發表於 2015-12-31 23:26
For my understanding, there have no prefect fitted body shell found from the market,  but, seem th ...

Thanks Batcat Hing.

作者: batcat    時間: 2016-1-1 21:41
亞郭 發表於 2016-1-1 19:19
2S巳經好好跑, 3S吾知會吾會更加爽.
如果想換控, 請問係咪電変都要換呢? 謝謝!

3S .試過了, 我既形容係,暴力,強爆,直路狂牛。若然大家focus 跑3s,我建議吾好改架車既setting,用Carisma Standard setting ,換套更高級既呔便是。

改控? 不需換ESC.  如果我改,我會用防水接收從而保留其全天候特性。  三禾MXV , 平靚正可以考慮。  余見,原廠套防水無擦不差,可以保留。
再說,江湖傳聞,廠方係其中一個有名品牌既OEM 生產廠,再加上廠方有CE cert. 959 支2.4徐了外觀上有點土氣外,其品質上應該屬於可信的。

作者: 亞郭    時間: 2016-1-1 23:31
batcat 發表於 2016-1-1 21:41
3S .試過了, 我既形容係,暴力,強爆,直路狂牛。若然大家focus 跑3s,我建議吾好改架車既setting,用Car ...

我一直誤會, 以為他的ESC是跟接收合體, 多謝師兄!
那不用再講, 一於買

另外陶寶白殼比香港便宜呀

Carisma愷司瑪M48S電動無刷遙控車四驅高速漂移透明車殼配件15131-淘宝网全球站
http://world.taobao.com/item/401 ... 4.0.0.3N74XO#detail

作者: python    時間: 2016-1-10 13:04
原厰車架是否已經包括啤鈴?

作者: peter7    時間: 2016-1-10 14:16
python 發表於 2016-1-10 13:04
原厰車架是否已經包括啤鈴?

Yes, included

作者: python    時間: 2016-1-10 16:15
Peter你又買咗啊?
作者: peter7    時間: 2016-1-10 18:41
係呀,唔買對唔住自己
作者: 965    時間: 2016-1-11 01:59

呢期最扺佢 ga la ..
作者: python    時間: 2016-1-12 17:17
peter7 發表於 2016-1-10 18:41
係呀,唔買對唔住自己

我都咁諗,所以都入咗架,未拆盒
作者: byte    時間: 2016-1-13 20:44
請問現在仍然做特價嗎?
作者: batcat    時間: 2016-1-14 11:00
byte 發表於 2016-1-13 20:44
請問現在仍然做特價嗎?

seem that it is still on special.. see the link below.

http://www.carisma-shop.com/en/product_detail.php?id=30

作者: batcat    時間: 2016-1-15 13:25

Crazy test is back..  Cool ,but I wouldn't be try.  

https://www.youtube.com/watch?v=UgR0HD64cK0&feature=player_embedded

[Youtube]UgR0HD64cK0&feature=player_embedded[/Youtube]

作者: 965    時間: 2016-1-15 17:11
小弟住係北美多年, 都吾明典解 d 洋腸放車係鐘意炒同撞 ...

去呢度d buggy 場, d 鬼就不停叫伱FLY FLY FLY .... smash smash smash ... 仲成日鬥邊個㦨得快, 爛得型 ... 又飛上樹, 插入泥 ....   炒完仲 V Wah 鬼叫 ... 我放得比較 欺文又比佢地冷眼 ...  唔明! 文化太吾同!!

作者: batcat    時間: 2016-1-16 11:00
965 發表於 2016-1-15 17:11
小弟住係北美多年, 都吾明典解 d 洋腸放車係鐘意炒同撞 ...

可能因為無得發泄兼好很苦悶⋯⋯

作者: firesun    時間: 2016-1-19 01:01
965 發表於 2016-1-15 17:11

oh~....COME ON MAN! SMASH IT like a man, Yeah~ wowow~~~
系咪類似呢D

作者: 965    時間: 2016-1-19 01:13
Bingo!! D 鬼就係講呢 D .....
作者: lschun    時間: 2016-1-19 14:17
我見淘寶燈set同配件平好多
作者: lschun    時間: 2016-1-28 20:08
Carisma Racing 4XS 有返貨不過唔平 約3000蚊, 全車好多碳件

http://carisma-shop.com/en/product_detail.php?id=830
作者: 965    時間: 2016-1-29 14:14
Wow .. most Sale is over!!
作者: skyhawk    時間: 2016-1-29 15:00

樓主,想請教呢架車清潔方便是否容易, 

我架VX-01玩完泥都幾煩, 用掃又唔乾淨, 用水沖又要立即用風后吹乾, 吹得唔乾, D啤玲生鏽仲煩..
想行得正正常常, 一定改.. 賣單點只144  
加上佢個套GEAR玩得耐一定掃, 定期要換.. 好掃興
搞到我都放低咗好耐..  

見你玩咁開心, 想請教呢幾方便問題再決定買唔買

價錢真係抵 USD144 全套..  邊度搵, 最好係唔洗點改..  諗我呢D懶人

謝謝指教

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2