RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 冇良偉高 [打印本頁]

作者: kennychan    時間: 2015-8-14 15:18
標題: 冇良偉高
小弟於1个星期前在偉高想買yomoko的12仔棉头呔 560¥黃色價牌34HK  拿4包去收銀處付款 店員说價錯了要51HK 討論下說更正後再買  只有無奈啦  到今日再去偉高貨品依舊掛在零件櫃內 價錢冇變 再問店員是否有跟進價錢 說未有答案 我問如冇跟進價錢照舊這樣手法不當 1將貨品下架  2將價更正 (價不改34HK  要買說不是這个價今日要47HK  点樣可說服人啞 (貨品是yomoko头棉呔12仔560¥)

作者: lai123    時間: 2015-8-14 16:36

宜家偉高邊個係經理?
作者: cwc86659    時間: 2015-8-14 16:39
留番張單和包裝錢牌去海門關投訴
作者: TimothyTimothy    時間: 2015-8-14 16:53
咁樣做生意都得
作者: arigato    時間: 2015-8-14 17:35
偉高店員係打工仔,你買同吾買基本上佢地係吾會介意,門市對佢黎講係一個showroom , 員工懶洋洋好正常.
作者: 724811    時間: 2015-8-14 17:41
賺夠上哂岸,駛理你感受.
作者: ivan仔    時間: 2015-8-14 18:00
你有沒影相, 同之前買野張單, 有就可以去海關報案, 佢寫明價錢, 客人付款時才說錯價
作者: kennychan    時間: 2015-8-14 18:27
只有不快感受  百0蚊貨品可有可冇 算吧
作者: ralphli    時間: 2015-8-14 18:49
可以告不良營商手法
作者: peteryip    時間: 2015-8-14 22:45
佢哋d售貨員態度越做越衰 又白鴿眼 都係以前蘇經理年代好d
作者: cs1    時間: 2015-8-15 00:19

好多時玩 RC 產品 , 品牌或配備唔係同一家店舖甚至行三幾家就可買到心中要的消費品 ,

入得去當然會看完問一下 , 好多時係售貨員出言語氣重/寸客 , 我玩咗半年亦遇過幾家 ,

有D年輕小小我唔對佢有回應 ,  亦都口吃自動收咀 , 今曰冇野買到 , 曰後都係客有幫襯 .

E家係幾寸 , 因為我唔係囡囡 , 陽盛陰衰 , 我有幫襯過幾次 , 不過又係好冇禮貎 ,

不過唔夠膽寸我 , 又係欺善怕惡 , 簡客寸架
作者: billgate803    時間: 2015-8-15 04:09

偉高... 員工舊的幾好 (年幾大一些那幾位) 包括SO經理都唔錯,  零售價錢好多產品都貴過廣華街及RC MART, 唔知佢公司管理層近年出現咩問題
作者: Annie268    時間: 2015-8-15 08:19
你應該向【海關】,作出投訴,千萬五好,啞忍。
作者: Annie268    時間: 2015-8-15 08:20
kennychan 發表於 2015-8-14 18:27
只有不快感受  百0蚊貨品可有可冇 算吧

請你快一些,作出投訴。
作者: billgate803    時間: 2015-8-15 13:19
以前偉高買野,周不時自動計平啲,仲會好有禮貌,現在偉高買野,拎去櫃檯找數,樣樣貴過標價,呢啲收銀係咁趕客,咪打工仔心態囉,最好少啲生意做少啲野
作者: novafans    時間: 2015-8-15 14:04
偉高又好,kws又好,除個別外冇一間係好態度,有時攞盒嘢睇吓都眼超超白鴿眼,買嘢都係快閃算。
作者: bei6266    時間: 2015-8-15 14:07
零售賣得幾多丫.賣到幾萬蚊以經好好啦.人地都唔志在.
作者: kennychan    時間: 2015-8-15 17:16
其實冇咁大件事 只想陳先生&陳太知到 改善吓今日門市 話到尾三十幾年啦由九龍城至東方亍
作者: cokeboy989    時間: 2015-8-15 18:18
放心 " 陳太 " 已知道這事件 , 下周會回覆大家 !
作者: alpine    時間: 2015-8-17 01:22
billgate803 發表於 2015-8-15 13:19
以前偉高買野,周不時自動計平啲,仲會好有禮貌,現在偉高買野,拎去櫃檯找數,樣樣貴過標價,呢啲收銀係咁 ...

平唔平我就唔評論,但我見佢地好多貨都有打價錢,顧客可睇價錢買定唔買,冇價錢都可以問吓,check吓,至於呢位師兄講到買野會自動平D,我又覺得呢D野好個人嘅,舉個例,你食足一個月老麥,人地會唔會自動平比人呢?話晒都食足一個月呀,唔係冇得平呀?老麥都係明碼實價,邊有自動平D架。
作者: billgate803    時間: 2015-8-17 01:55
alpine 發表於 2015-8-17 01:22
平唔平我就唔評論,但我見佢地好多貨都有打價錢,顧客可睇價錢買定唔買,冇價錢都可以問吓,check吓,至 ...

呢度講緊偉高, 唔係老麥, 你食一個月老麥, 無得平係閣下的事, 我公司訂老麥有得平, 師兄你有聽過未?

作者: waigohobby    時間: 2015-8-17 09:57

關於 YOKOMO 1/12 的海棉呔 ( 編號 YOK TF-4660S ) 價格的爭議 , 其實對於一家模型店舖來講 , 陳列零件數量幾千件 , 有出錯是難免的 請你包涵 , 如有錯誤 , 你可提出 , 亦可選擇不買 , 你上星期來偉高門市想購買之貨品收銀員發現標籤價格與電腦不同所以向您解說是要按電腦價格收錢,告訴您正確的價錢但您選擇不購買; 店長(阿龍)也立即將貨件落架 , 並通知寫字樓求証是否有錯 。但經過查證後電腦價格沒有出錯 , 可能是錯在 咭頭紙上的 ¥零售價上 我們已求證Yokomo , 因現正是日本假期關係 , 所以我們只能等待日本 YOKOMO 回覆正確的價格 , 才可重新上架出售 ! 當發現價格有出錯時 , 這是很正確的工作程序 , 請你明白 ! 你的題目 " 無良偉高 " 未免言語太過份 , 門市價格貼錯價 , 不單是我們會有的錯誤 , 就連大百貨公司亦都時常有出現 , 無一未犯過呀 ! ! ! 員工的工作態度 , 有人彈 有人讚, 很正常 , 有意見 , 向我們投訴可電郵到本公司 [email protected] 我們會回覆 , 謝謝你的意見 !                 陳太字
作者: ivan仔    時間: 2015-8-17 10:43
waigohobby 發表於 2015-8-17 09:57
關於 YOKOMO 1/12 的海棉呔 ( 編號 YOK TF-4660S ) 價格的爭議 , 其實對於一家模型店舖來講 , 陳列零件數量 ...

樓主都有講, 上星期買又錯價, 到佢再去到你公司想再買時又見到都係錯價, 你地D員工唔做野, 一D都沒跟進, 都唔係第一次嫁啦, CHECK到電腦價錢同貨物上打的價錢唔同, 當然你公司可以要求跟返電腦價錢賣, 不過有否違反商品說明條例, 可以找海關跟進, 因為樓主講左, 第一次去$34話錯價要$51, 第2次去都係$34又話錯價要$47
小弟都試過在這裡問你們門市有沒貨比TAMIYA PART NUMBER 你地CHECK有沒貨, CHECK完話沒貨, 同日我去你公司門市一睇, 明明有貨又話沒貨, 真心講, 你地做野方式好有問題, 比人感覺唔想做生意, 同你地買小小野, 一百幾十蚊, 多謝都沒聲, 禮貌上都要講啦. 陳太有否跟進員工不禮貌行為同服務態度????????????????????

作者: alpine    時間: 2015-8-17 12:08
billgate803 發表於 2015-8-17 01:55
呢度講緊偉高, 唔係老麥, 你食一個月老麥, 無得平係閣下的事, 我公司訂老麥有得平, 師兄你有聽過未?
...

師兄係呀,講緊偉高,咁你話人地會自動平比呀嘛,你(公司)訂老麥有得平呀嘛,咁師兄(自己)訂老麥又係咪有得自動平D呢?你都識得講(你公司)啦,乜師兄去買野唔係以個人或者顧客去買架,乜師兄原來係一間公司尼㗎,失敬失敬。
作者: 意義人    時間: 2015-8-17 14:30
waigohobby 發表於 2015-8-17 09:57
關於 YOKOMO 1/12 的海棉呔 ( 編號 YOK TF-4660S ) 價格的爭議 , 其實對於一家模型店舖來講 , 陳列零件數量 ...

"門市價格貼錯價 , 不單是我們會有的錯誤 , 就連大百貨公司亦都時常有出現 , 無一未犯過呀 ! ! !"

路過講句: 人地大公司打錯價錢牌的話, 會照顧客見到果個價錢收錢咖bor, 呢d叫商譽, 明碼實價

你個價錢牌一錯又錯, 差個十元八塊又唔係一萬幾千, 照賣出去咪冇事囉.......呵呵

自己做錯野仲要這樣回應,難怪大家都上網買野了

作者: men    時間: 2015-8-17 16:26
billgate803 發表於 2015-8-15 04:09
偉高... 員工舊的幾好 (年幾大一些那幾位) 包括SO經理都唔錯, 較新的幾位沒有客戶服務可言, 買野仲要睇佢地 ...

D零件配件有d真係比廣華貴,估計因為他們以批發為主,零售係貴d,但又齊d...
去過3,4次,員工都幾有nice,係講野粗鄙左d, 我上星期買左架飛機仔,樓上個個SALES哥哥又幾好人,仲幫我試埋機,仲教了幾招

作者: kennychan    時間: 2015-8-17 16:35
本人再更新一次事件 1个星期前到偉高買yokomo12仔棉头呔 ¥價560  黄色價牌HK$34  我拿了4包去收銀處付款 店員說價錯??  要HK$51元 本人也算店員說跟進後再買 只有無奈 1个星期後即上个星期5再到偉高 見貨架有我想買的貨品 黃色價牌依舊HK$34元 即向店員查詢是否跟進了 店員說未有 要買店員私人平少少要HK$47元 當時本人只說貨品價單有問題的話 1將貨下架  2更正價錢牌(HK$)2个方法也不做 有大细超感覺才会在網發帖
作者: waigohobby    時間: 2015-8-17 16:46
回覆ivan仔

相信你不是當事人 , 當事人第二次到門市時貨 YOK TF-4660S 以不在貨架上 , 店長( 阿龍 ) 告訴他 , 寫字樓未有確實價格 , 如果急需的話 , 就優惠價收 $47元 , 事實我以吩咐不要賣出 , 直至有正確價格才上架 ! 他的處理方法 , 我可以接受 !

謝謝你對門市員工的意見 , 我們會多加注意 !

陳太字
作者: ckcgary    時間: 2015-8-17 16:49
宜家大部份啲 RC 舖唔係同你講客服,個個都話自己好 open 好接受意見,但啲用詞論點都係強硬派,總之你覺得唔滿意請另覓其它舖,無得用係閣下自己事,一百幾十對佢地嚟講唔痛唔癢..............之前另一個 post "大聲公"老闆又係霸氣回覆顧客,呢啲可能係香港 RC 特色.........................亦都明點解個市場越做越.........
作者: 724811    時間: 2015-8-17 16:49

價錢貴態度差呢個事實,似住自己係代理,睇下幾時比人投訴到日本,爆一鑊代理都無得你做睇下到時有幾多人去你鋪買野,人在做天在看.現在大把車選擇.
作者: kennychan    時間: 2015-8-17 17:27
本人再更新1次是1个星期後再到偉高 見貨架有我要買的貨品價錢依舊位置亦依舊黄色價牌HK$34元 才向店員查詢是否已跟進 才得知要HK$47元 當時貨品並冇下架冇更正黃色價錢牌???
作者: kennychan    時間: 2015-8-17 18:15
以消費者立場好簡單 啱價便買 講價已不算是好客 變價你話算???什麼商户
作者: kennychan    時間: 2015-8-17 18:17
在客而言 有價牌當然照價購物 冇價牌会查詢清楚才会購買
作者: kennychan    時間: 2015-8-17 18:21
在商而言 門市售貨有價牌當然照價收錢 冇價牌也要有禮祥解貨品價錢 而貴公司內部行政外人是冇法知的
作者: 貓仙人    時間: 2015-8-17 19:23
唔冼勞氣......其實大家都有選擇......最實際係用銀紙投票.......
作者: TCR10    時間: 2015-8-17 20:15
作為品牌代理,回應似乎過度霸氣!

作者: HighLamb    時間: 2015-8-17 21:31

咁又係,人地有祖國市場,點會希罕你個一百幾十丫?

編輯:
其實今日本地薑都有幾架車衝出國際,唔洗一定要玩"星星"同"肉都無"。
自己受氣,不如俾機會D有心做嘅朋友。
作者: wuyan    時間: 2015-8-17 22:27
我都有試過在這
作者: wuyan    時間: 2015-8-17 22:28

作者: SWL    時間: 2015-8-17 22:44

並非「買」與「可以不買」那麼間單,而是「商品說明」如果標價與實收金額不符,已有可能觸犯商品說明條例,還是盡快更新標價吧,如犯海關條例日後說不定會影響商品代理權
作者: kennychan    時間: 2015-8-18 00:05
說對了這个問題不是買與不買又支持與不支持本地産品而是想大家知有價錢牌也会這樣的 做客者不能被這樣對待 老襯就叫價自已友可能再平啲
作者: kennychan    時間: 2015-8-18 00:19
其實引申2个問題??如當日照叫價47元買4包出門後他門有可能改單落格  ??私下留貨比自已友??
作者: kennychan    時間: 2015-8-18 00:23
各位師兄早在1个月前偉高閣樓已張貼yokomo全線零件以¥價6.11算
作者: brianych    時間: 2015-8-18 01:27
kennychan 發表於 2015-8-18 00:23
各位師兄早在1个月前偉高閣樓已張貼yokomo全線零件以¥價6.11算

咁平,不過小弟因為佢係代理而轉玩歐洲車,以前七算都係九算計,貴到飛起。如果一樓無貨又局住同佢買。
作者: 724811    時間: 2015-8-18 11:53
brianych 發表於 2015-8-18 01:27
咁平,不過小弟因為佢係代理而轉玩歐洲車,以前七算都係九算計,貴到飛起。如果一樓無貨又局住同佢買。 ...

車可以放棄,但有一部份控同servo佢地係總代理,你只可以去其它鋪買,但其它鋪既貨都係佢提供

作者: brianych    時間: 2015-8-18 12:50
724811 發表於 2015-8-18 11:53
車可以放棄,但有一部份控同servo佢地係總代理,你只可以去其它鋪買,但其它鋪既貨都係佢提供
...

Servo 同控都無乜所謂,反正壞咗佢都係叫你買過新.基本上你去RC 舖買嘢都唔會有單,無得跟單做保養。反而servo齒好多時都無貨而焗住買新servo
作者: BIG咸    時間: 2015-8-19 16:43
各位師兄係度講得咁興高采烈、不如約埋一齊落偉高講啦。
作者: BIG咸    時間: 2015-8-19 16:45
作者: kennychan    時間: 2015-8-19 17:24
1个好提意
作者: nick0080    時間: 2015-8-19 19:33
BIG咸 發表於 2015-8-19 16:45

師兄,你想邊日幾點約埋一齊去講??俾個日子時間大家!!

作者: BIG咸    時間: 2015-8-19 21:46
最多意見果幾位師兄發板啦,真金白銀買野買到一肚火咁陰功,快d去消委會/海關投訴呢d生意手法咁無良既鋪頭,為各位一肚火既師兄做d野啦
作者: alpine    時間: 2015-8-22 15:23
BIG咸 發表於 2015-8-19 21:46
最多意見果幾位師兄發板啦,真金白銀買野買到一肚火咁陰功,快d去消委會/海關投訴呢d生意手法咁無良既鋪頭 ...

師兄真係好野,一講到(最多意見果幾位師兄發板)之後,就已經冇人再有野講了,是否怕真是出現就比人點相。哈哈
作者: kennychan    時間: 2015-8-22 16:14
本來只小事發洩完有人和應 偉高也說了要更正及交代 比啲時間
作者: BIG咸    時間: 2015-8-22 20:10
哦,無良的小事。明白曬。
作者: sweetvu1023    時間: 2015-8-22 23:44
佢地而家經常老點架!我問佢有冇貨!佢話有小量貨!我上來買看不到問他!他跟我說没有!看他的語氣其實没有了很久!
我過了一個月再問他!他也同樣說有小量貨!上去也是没有貨!
没有貨看也不看隨便答复要顧客白走一次!這算什麼工作態度!我自此以後不會再問他們!

作者: hotelnissan    時間: 2015-8-25 23:10
Eq 高小小嘅人,刀5會比人挑引到啦!Iq夠,響度同綱友分享下。下下去掃人塲,你當呢度D人short ?
作者: kennychan    時間: 2015-8-26 20:34
小弟昨日有到(冇良偉高)已變了不知所為 不論有品客 冇品客也不應如此我以為我是鬼或魔在鋪內的店員有意被开算吧可能不至在客上了岸
作者: BIG咸    時間: 2015-8-26 23:39
hotelnissan 發表於 2015-8-25 23:10
Eq 高小小嘅人,刀5會比人挑引到啦!Iq夠,響度同綱友分享下。下下去掃人塲,你當呢度D人short ? ...

講左咁耐有邊位講過要去掃人場呀?師兄你農曆7月鬼'UM'眼呀?
IQ夠既就識得點用'無良'呢兩個字啦.

btw,我真係覺得呢度好多人都short架.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2