RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手想玩Mini-Z [打印本頁]

作者: edmondchan03    時間: 2015-8-12 00:55
標題: 新手想玩Mini-Z
想買Mini-Z 玩飄移,係唔係應該買amd ma020, 之後買殼同控? 有冇好介紹?
今日去過MK睇見價錢幾好,$1300 有 amd ma020s sport ready set, 其實係唔係唔好?有冇得改快?
我Budget 係唔over $2000
求大家指點

作者: jr-rc1988    時間: 2015-8-12 01:15

可參考同版面posts:
"Miniz想玩drift如果買ready set夠唔夠?"
"想買部mini z 但咁多型號;我應該買邊隻?"

作者: gyl    時間: 2015-8-12 08:23
Sport big no no for further modification.
作者: 瘋語飄移    時間: 2015-8-12 10:14
如果只係打算屋企玩,長遠唔落場玩,sport其實好夠,基本硬地都無咩要駛錢改
作者: 瘋語飄移    時間: 2015-8-12 10:18
如果有心長玩,1部020ve,加支好d既控,2千應該唔係好夠,不過2手控你接受到的話,感覺會比買支新既廢控好
作者: edmondchan03    時間: 2015-8-12 11:25
瘋語飄移 發表於 2015-8-12 10:14
如果只係打算屋企玩,長遠唔落場玩,sport其實好夠,基本硬地都無咩要駛錢改 ...

咁如果落場玩,SPORT係要改好多野? 係唔夠人地快定直頭唔比放落場玩?
睇其他POST 話改完都冇乜作為,不過因為我只係為左enjoy而玩,輸比人冇乜所謂

作者: kentlai    時間: 2015-8-12 12:43
ching   sport快唔快睇自己如果係屋企玩就够 落埸玩就要睇你忍唔忍到啦架野點改都麻麻地我都見過有Dching係今不過好快就换左020ve
作者: l0vebylok    時間: 2015-8-12 14:04
不如甘啦  你上一次車場睇下啲師兄玩再決定  你今晚去一次去應該會有唔同既決定
作者: edmondchan03    時間: 2015-8-12 14:53
照你地咁講,睇黎要落場玩,應該都要買020ve,如果唔係玩一排就換又要洗多D$$
咁你地覺得呢部可以嗎?我見MK有
https://kyoshoshop-online.com/ky ... cid=minizawdma020ve
作者: kentlai    時間: 2015-8-12 15:03
ching現在有冇時閒出到mk我都要到mk買野
作者: edmondchan03    時間: 2015-8-12 15:23
依家唔得, 晏D有飯局,出MK唔方便
作者: 瘋語飄移    時間: 2015-8-12 18:48
飄移又唔係鬥快,但如果你想落車場玩,kt18好快滿足唔到你,呢個先係sport既重點,無得換控
作者: 瘋語飄移    時間: 2015-8-12 18:51
樓主只玩飄移既話,落場其實都無咩要換,4條飄移呔,買個gyro就好喇,如果唔買gyro,就要setting補救
作者: wing1203    時間: 2015-8-12 19:37
瘋語飄移 發表於 2015-8-12 18:48
飄移又唔係鬥快,但如果你想落車場玩,kt18好快滿足唔到你,呢個先係sport既重點,無得換控 ...

飄移大師,Sport 係用KT19,不是KT18呀

作者: 瘋語飄移    時間: 2015-8-12 19:41
我係sport既外行人,識條鐵咩,哈哈!唔好意思,認錯控
作者: 瘋語飄移    時間: 2015-8-12 19:45
相信樓主都會買020ve,加支2手舊10仔或新1仔,都over左2千,但長遠改快車又得
作者: MarcoLo    時間: 2015-8-12 23:32
瘋語飄移 發表於 2015-8-12 10:18
如果有心長玩,1部020ve,加支好d既控,2千應該唔係好夠,不過2手控你接受到的話,感覺會比買支新既廢控好 ...

我都係新手玩 MINI Z,玩咗一個月左右。

我入加入果時,班師兄都係問我會唔會長玩,我話會,所以班師兄介紹我去買 MA-020 VE 車盤同一支基本控 KT-18!

我 MA-020 VE 連車殼,加埋買支控,一共買咗 $ 2100 左右!

我諗這個應該會係基本吧!

咁當然你可以選擇買 Ready set,即係 Sport 車,基本上都夠玩,但如果長遠計就唔抵玩啦!

因為班師兄話 Sport 車唔改得多,長遠計係唔夠玩,因為會越玩越會升級部車。

買 MA-020 VE 就可以玩得長遠啲,班師兄話因為多 Parts ,可以改車,令變化多啲,好玩啲!

希望我嘅新人經驗可以幫到你!

作者: curry0816    時間: 2015-8-13 01:23
其實我都想買車玩!不過唔知玩mr03ve定ma020ve好!有冇師兄可以指點下
作者: 瘋語飄移    時間: 2015-8-13 07:39
只比較岩岩買返黎玩既操控性,mr03ve應該比較易上手,要執既位比020少,無記錯03跟珠差,020跟牙差,所以初期駛既錢比較低得黎,又可以揸得好d既,應該係03
作者: 瘋語飄移    時間: 2015-8-13 07:49
但一部執順晒避震,彈弓,較好珠差既020,穩定性又會提高好多,所以最好就係,有人教路基本set車,而03後期我都無玩,意見唔多,摩打越快,部車越難set。當然,如果錢唔係問題,梗係玩新車03加新控ex6,話晒新科技
作者: curry0816    時間: 2015-8-13 08:20
同埋我想問去車場玩車啲人玩dirft 多定快車多?我諗budget 3-4千到
作者: l0vebylok    時間: 2015-8-13 09:12
curry0816 發表於 2015-8-13 08:20
同埋我想問去車場玩車啲人玩dirft 多定快車多?我諗budget 3-4千到

九龍區  ct車場玩飄移既人比較多  我見有幾位師兄玩

作者: lamwling    時間: 2015-8-13 20:24
瘋語飄移 發表於 2015-8-13 07:49
但一部執順晒避震,彈弓,較好珠差既020,穩定性又會提高好多,所以最好就係,有人教路基本set車,而03後期 ...

師兄,你頭像個車係FOR MINI-Z?係邊買?謝

作者: lamwling    時間: 2015-8-13 20:31

dirft $4000夠哂,RX7殼+底盤+呔$1700+控EX6$1800=$3500,仲有5舊買陀螺儀+少量補品,其他有爛先換

作者: l0vebylok    時間: 2015-8-13 22:07

我系指九龍區既車場比較

作者: curry0816    時間: 2015-8-13 22:12
我之前見過有狂野時速3果個rx7 vs包圍殼!依家仲有冇得賣?
作者: edmondchan03    時間: 2015-8-13 23:30
多謝咁多位C兄的意見,我今日終於買左
https://kyoshoshop-online.com/ky ... cid=minizawdma020ve
仲有支普通控KT18
過幾日應該會上場玩下
另外想問下咁多位,邊個場多人玩Drift?
同埋如果其他人玩緊快車,我係唔係應該都換翻快車胎
作者: 瘋語飄移    時間: 2015-8-14 04:04
頭像的是diyhttp://s.rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=167983&mobile=nodiy
作者: 瘋語飄移    時間: 2015-8-14 04:05
另一部現成品,ct好似仲有賣
作者: 瘋語飄移    時間: 2015-8-14 05:15
邊個場多人玩飄移就唔清楚,不過ct就有幾位,但你去mms都會有師兄幫到你。而mini場主流都係快車,飄移建議比較人少先出車,或者出直路前,留意有無快車殺緊上黎,先讓快車過左先。其次就係飄移同快車係2個setting,唔係換呔咁簡單。最後歡迎加入mini z大家庭,上到車場有唔明的話,總有熱心朋友幫忙
作者: ii7mk1168    時間: 2015-8-15 00:55
我昨天剛買了020ve r8殼+kT18控 !$1960
作者: ii7mk1168    時間: 2015-8-15 01:02
昨天在旺角買了020ve+kt18! $1960
作者: Sonny_Crockett    時間: 2016-1-22 09:17
$2000蚊的預算又要快又要正, 有難度.
作者: Sonny_Crockett    時間: 2016-1-22 14:05
$2000蚊的預算又要快又要正, 好似唔多夠.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2