RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 舊蛇仔房車油改電 [打印本頁]

作者: JOHN2    時間: 2015-6-25 23:11
標題: 舊蛇仔房車油改電
啱啱開始,現正煩惱摩打齒問題

一部舊蛇仔,我貪自己舊時買落隻FpS差速同一塊gpm carbon底板

基本上唔想花大錢,想有一部跑得快同好耐用既車就出左一名怪念頭

耐用蛇仔加套1:8用無刷系統想睇睇有咩效果?

作者: JOHN2    時間: 2015-6-25 23:15
摩打正考慮用厚膠clip碼在底板上,因為可以校前後就番大減個位置,但現時大減只係一隻舊kyosho一波牙就咁塞入粒單向,唔知到時會唔會打滑或者甩出嚟
作者: 965    時間: 2015-6-26 00:34
Battery placement is the big challenge ...
作者: sean2013    時間: 2015-6-26 00:36
係,摩打齒在那買到?我都想將v one r rr廢物利用
作者: ozone    時間: 2015-6-26 11:54
摩打齒問題:好似係用mod 1 摩打齒 (5mm 摩打芯), 那買到:試吓去廣華街有間專買慢爬或大輪車或船.
電池安放位置是一個學問及好大的挑戰.
摩打座:最好自已設計做一個.去新填地街315號找榮利威記買件cheap cheap 6061鋁碎件(夠用厚度及大少)不用$70有交易.
作者: sean2013    時間: 2015-6-26 13:20
http://www.rc-evo.com/xbbs/forum ... E9%9B%BB&page=2

作者: sean2013    時間: 2015-6-26 13:27
http://www.rc-evo.com/xbbs/forum ... 9%E6%94%B9%E9%9B%BB
作者: sport    時間: 2015-6-26 15:35
serpent impulse?
作者: JOHN2    時間: 2015-6-26 17:08
多謝咁多位各位師兄過料俾小弟, 有下一階段完成我會即時影低放上嚟
作者: JOHN2    時間: 2015-6-28 16:08
是日粗糙手作……

作者: JOHN2    時間: 2015-6-28 16:13
預料pinion可以有加減3-6牙位置……因為仍然未試位,我現時對於可以用幾多牙pinion毫無頭緒

作者: tiger1    時間: 2015-6-29 18:49
super nice work!!!!!
作者: JOHN2    時間: 2015-6-29 20:32
已經度左位……大齒44,摩打齒20-29都無問題……
作者: rk2    時間: 2015-6-30 17:37
JOHN2 發表於 2015-6-28 16:13
預料pinion可以有加減3-6牙位置……因為仍然未試位,我現時對於可以用幾多牙pinion毫無頭緒 ...

GOOD DIY work. I LIKE.

作者: rk2    時間: 2015-6-30 17:39
JOHN2 發表於 2015-6-29 20:32
已經度左位……大齒44,摩打齒20-29都無問題……

油車大齒,唔知配幾多 pitch 的 pinion?

作者: JOHN2    時間: 2015-6-30 17:58
kyosho/mugen 應該要mod 1 ,  因為度過32pitch係孖星油車先得,其他唔夾
作者: JOHN2    時間: 2015-7-4 00:27
Mod 1摩打齒超大粒…………

作者: JOHN2    時間: 2015-7-4 00:39
Novak mod 1 pinion同kyosho 舊孖速齒非常夾

作者: JOHN2    時間: 2015-7-4 00:43
下一步最難…………点樣將炭纖布制作一個11.1v鋰電池盒令佢成為車身結構件以裁走原裝油車二樓板去受力!?

作者: JOHN2    時間: 2015-7-4 00:53
做纖維布相當麻煩,住家實在唔適合攪環氧樹脂因為又臭又熱,補殼膠或者白膠漿會係我選項

但又有師兄攪一種手作仔用既{水晶膠},我想請教各位DIY達人……果種膠會唔會開果陣臭又熱呢?如果冇,咁邊度可以買到?

作者: rk2    時間: 2015-7-4 10:21
wah, it is really a difficult job for DIY. waiting for your further update.
作者: JOHN2    時間: 2015-7-8 01:54
自己鋪布……希望ok 啦,乾左就可以裁塊H型板,扮serpent  977E做塊板承托左右兩塊鋰电

作者: lawlaw36    時間: 2015-7-10 13:29
oK嗎,灰千布硬左未?
作者: JOHN2    時間: 2015-7-10 20:56
用白膠硬度唔夠,而家成為一塊唔夠硬但可以屈小小又有彈性既碳矸板………………

作者: JOHN2    時間: 2015-7-10 21:00
屈完又會彈回平板狀態…………向好既方面諗可能托住嚿電撞車果時會屈曲保護嚿电,但唔好處係左右各一嚿7.4电可能會向下dup dup地…………

作者: rk2    時間: 2015-7-10 21:54
不如重新用超級市場有售的 epoxy A, B 膠來舖多一次啦。
作者: JOHN2    時間: 2015-7-11 00:19
果隻乾左應該都係唔夠硬,可能有時間再去化工行問一問有冇碳䊹專用膠
作者: rk2    時間: 2015-7-11 10:30

其實,要令炭纤定形,好似係要高溫高壓喎。
作者: JOHN2    時間: 2015-7-11 10:36
以我所知有幾種膠可以自然風乾,但要專門外國訂一鑵半鑵而且要寄平郵好麻煩
作者: JOHN2    時間: 2015-7-11 11:22
哈哈~啱啱打去問,原來國生行都翔峰行都係搬左去工廠區,但重有纖維膠水賣,但翔峰行要一桶8磅咁賣
作者: JOHN2    時間: 2015-8-9 07:44
自已鋪布結果攪到塊板表面凹凹凸凸

作者: JOHN2    時間: 2015-8-9 07:45
电子零件擺位似乎無得揀

作者: JOHN2    時間: 2015-8-10 21:30
等試…………

作者: rk2    時間: 2015-8-12 13:03
JOHN2 發表於 2015-8-9 07:45
电子零件擺位似乎無得揀

見到電池分左右放。是行 2S or 3S ? 見好多油改電的都是如此放電池,不怕電池炒車時被射嗎?

作者: 唔識做    時間: 2015-8-12 13:26
4s...
作者: JOHN2    時間: 2015-8-12 13:49
3800 KV行4s

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2