RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: DZ Link 初號機 #001 製成 [打印本頁]

作者: batcat    時間: 2014-7-15 02:04
標題: DZ Link 初號機 #001 製成

** New Video added on #36  **

DZ link 初號機 #001 製成。 終於完成組裝及試位,一切良好,順利!

作者: batcat    時間: 2014-7-15 02:09

最終修定⋯⋯
綜合各方意見及試行之後,希望link 版能比前作更加精彩,所以我再出了多方面修正,最終版本終於敲定。  
1- 尾roll damper 可行單 roll damper 亦可配相。(Twin roll damper, 即Twin Tube)
2- 尾殼柱架預留風扇位。
3- 二樓壓電板修正,以便更加容易佈置電子設備。
4- 前幅架(RM01 頭擔用)第三度修正。
5- 強化底板結構。
6- 強化link 板結構。
6- servo 位再修正。

之前各位師兄賜教,有關所有意見我已經記下了,不勝感激!

再次多謝各方好友,爆菊組及爆全陀螺之兄弟支持,無言感激!

作者: batcat    時間: 2014-7-15 02:12

有關設定之其他參考圖片!

Re: Twin tube 是分別用上兩款不同類型嘅tube (TRG &Tamiya Roll damper) 來作試位測試,結果兩款皆合格!

作者: terrykan    時間: 2014-7-15 08:47
正呀!
作者: 大野    時間: 2014-7-15 14:59
勁呀
作者: sean2013    時間: 2014-7-15 18:16
有無行走片睇?
作者: tkwcrash    時間: 2014-7-15 23:07
支持支持
作者: pd    時間: 2014-7-16 12:58
Support !!!! So detail
作者: billyho0    時間: 2014-7-18 10:26
Support!
PM sent to 板皇 (pakcheongkwan) to order.
作者: batcat    時間: 2014-7-19 21:08
billyho0 發表於 2014-7-18 10:26
Support!
PM sent to 板皇 (pakcheongkwan) to order.

多謝支持.

作者: batcat    時間: 2014-7-30 07:58

六月底時之測試⋯⋯
六月尾,星期天,酷熱微風。 相約友人到JV測試兩代不同DZ 之分別。 看看究竟是上代扭腰醒,定link link 勁,同門惡鬥在所難免!

友人"吊皇"
DZ 104 - 200mm 濶 257mm WB
17.5T brushless NA, No Turbo.  HPI 200mm TOYOTA MRS 車殼
Standard size 7.4v 70C LIPO battery
F1 103 GQ棉呔 set.

貓車
DZ link prototype - 190mm 濶 257mm WB
TP Black Can 風黑, SPEED PASSION MAZDA Furai 車殻
1:12 super slim Mini size 7.4v 50C LIPO battery
Speedmind touring 棉呔,頭37 , 尾35。
(超輕設定,全車包電連殼也只是950gm而已。)

雖然只是短暫測試,兩者都可以看得出並感覺得到兩車之分野。
先講DZ104, 感覺上同103GT 差不多,簡單而高效的扭腰設定,行走平順,受控容易上手,撘無刷17.5 非常之好玩,雖然直路稍慢,用3.6 齒比其實都不比10.5 turbo 慢上許多,入灣好有質感仲使用3003都可以發揮,入灣小小推,油一收就乖乖入,非常之定,灣心比多小小油,漸進地收窄灣角便直指灣尾殺出,好好玩,慢入快出差不多是玩RWD 既鐵理。roll damper 的確比查查來得先進及乾淨,相對地容易保持行車質素。

DZ link ,上次老友K君及周仔地幫忙測試了dz link standard setup, 我今次特別改用103Gt 擔行touring 棉呔再配置超輕 12仔用lipo 電,超輕但未到最輕! 行車基本感覺跟dz104 是相似的,但戰鬥決勝住住就在毫釐之間,link 每每在灣前一剎與出灣之間在反應上快上了丁點,只要在入灣稍微收油,有好多次我都可以從灣心的灣心,內綫的內邊緣中剎進去,追過了DZ104,不過只是半個車位的光景又被吊皇用強勁的馬力扳回差距,這情況維持了好久,我追佢放,風黑在內幼上此終都跟17.5 差一線,直路如是,爆油出灣開也是,摩打升溫後就更加吃力,所以風扇位是必須要加上! 經過了一段時間相處,DZlink 的確比滿足到我,亦能達到我計畫之目標,好很期待佢既出世。

作者: ivan仔    時間: 2014-7-30 17:04
想問尾軸的加闊件可以去那買到?
作者: batcat    時間: 2014-7-30 17:39
ivan仔 發表於 2014-7-30 17:04
想問尾軸的加闊件可以去那買到?

相中尾軸是103GT用,並非加濶,完成後之濶度是大約182-185mm, 合190mm 車殼.
理應該有貨,如果缺貨亦可向代理訂購。

作者: batcat    時間: 2014-8-2 00:31

套件全圖!

作者: batcat    時間: 2014-8-21 23:59

(Updated on Aug 21, 2014)
The bulk is on production, please wait for short while.  板皇 will contact you shortly when the kit ready.  Thank you

DZ Link Theme body . 599XX Gen 2

作者: batcat    時間: 2014-9-10 23:36
感謝各位對DZ link 嘅師兄。
有師兄問及我有関在設定上既分享,好了這是我在JV 高速賽道小小既日誌,可以作為一個參考。  但setting 好個人化無話有必勝之方,要視乎用既電種個人揸法及用既車殻,多實習方能慢慢地找出自己要既方向。 個人睇法 玩direct drive 要由慢開始,不管是慢入快出,或者動力也是。風黑搭3.6 齒比或17.5 NA 是一個吾錯嘅starting point,習慣了先開TURBO。  
哈,不過我都繼續向各位師兄求教中。  

Front suspension.
硬太,中或硬彈弓,2度toll in,  4-5mm ride height.

Rear suspension.
軟呔,link用 中或者軟彈弓,4-5mm ride height.   上期RC MAN  有關101 W 既製作真係好祥細,好值得參考!我推薦!

中油壓
30-35度油加中彈弓。上電後再調整彈弓圈數。

Fiction roll damper. 橫阻力筒
Tamiya 中或硬阻油。

尾珠差
鎖死後再放半至四份三圈,要略緊但不能鎖死。  差越鬆,尾越轉。

另外車架重量我會盡可能左右平衡。

作者: willy228    時間: 2014-9-16 11:14
ready for sell now?
作者: batcat    時間: 2014-9-16 13:54
willy228 發表於 2014-9-16 11:14
ready for sell now?

作者: sfdo    時間: 2014-9-16 18:26
我上星期五以 send 電郵,但仲未收到說明書喎
唉,一堆件唔知點砌,開始有D灰.........
作者: 50270898    時間: 2014-9-16 19:22
睇上面啲相已經砌到
唔駛說明書
作者: sfdo    時間: 2014-9-16 22:40
50270898 發表於 2014-9-16 19:22
睇上面啲相已經砌到
唔駛說明書

但唔知用幾長螺絲。
作者: batcat    時間: 2014-9-16 23:19
sfdo 發表於 2014-9-16 18:26
我上星期五以 send 電郵,但仲未收到說明書喎
唉,一堆件唔知點砌,開始有D灰......... ...

Sorry C-Hing,  I may loss your mail,  if you don't mind,  please PM your contact to me.  Sorry for any inconvenience.  
作者: brianych    時間: 2014-10-1 10:38
新手問題,見笑
1. 如果想用返Touring膠呔,雖要乜零件?
2. 是否可用返巿面上啲200 mm GT殼? 如果玩綿呔,雖要買邊種?1/10 PAN CAR?F103/104 ?
3. 散砌是否很難?我上RCMART應該找到所需零件
4. 其實DZ104 LINK是否相當1/10 PAN CAR?
作者: batcat    時間: 2014-10-1 22:39
brianych 發表於 2014-10-1 10:38
新手問題,見笑
1. 如果想用返Touring膠呔,雖要乜零件?
2. 是否可用返巿面上啲200 mm GT殼? 如果玩綿呔,雖 ...

作者: brianych    時間: 2014-10-2 10:48
多謝Batcat 師兄回覆,已經同板王落單。希望遲啲有機會可以係JV跟你學嘢
作者: batcat    時間: 2014-10-2 16:42
brianych 發表於 2014-10-2 10:48
多謝Batcat 師兄回覆。希望遲啲有機會可以係JV跟你學嘢

言重啦,大家分享吓,感謝支持。

作者: brianych    時間: 2014-10-2 18:20
Dear batcat,

What is 盒頭 ? upright ?

"如果用RM01 頭擔便需要改裝用tamiya 103/104 F1盒頭並改配103/104棉呔。".....
作者: batcat    時間: 2014-10-2 18:57
brianych 發表於 2014-10-2 18:20
Dear batcat,

What is 盒頭 ? upright ?

Yes, 盒頭 is upright.
http://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=54154

作者: batcat    時間: 2014-10-2 20:05

New updated photo for the DZ's family
DZ合家圖。  可以比大家容易㸃理解DZ LINK 與 DZ 104 之分別。

作者: brianych    時間: 2014-10-8 11:02

各位師兄,我上網search到其實可以用Associated R12仔份頭担嚟代替RM-01頭担而唔洗改嘢,有冇師兄係DZ系列試過?輪距是否一樣?如果用到就好啦,部車可調性又進一步
作者: batcat    時間: 2014-10-9 08:45
brianych 發表於 2014-10-8 11:02
各位師兄,我上網search到其實可以用Associated R12仔份頭担嚟代替RM-01頭担而唔洗改嘢,有冇師兄係DZ系列 ...

Hi C Hing,
Thanks for your valuable info,  Will check it out.

作者: sfdo    時間: 2014-10-10 23:06
轉向推桿問題。
我用 RM01 頭用 190mm 闊,但 RM01 轉向推桿嚴重過短,想知應該要改邊D推桿好?

作者: batcat    時間: 2014-10-11 16:52
sfdo 發表於 2014-10-10 23:06
轉向推桿問題。
我用 RM01 頭用 190mm 闊,但 RM01 轉向推桿嚴重過短,想知應該要改邊D推桿好?

師兄,因為RM01與DZ link 車濶相差超過25mm. 不可能用RM01 相同推桿。
我建議駛用36mm 正反牙推桿便可解決。

作者: brianych    時間: 2014-10-12 21:42
batcat 發表於 2014-10-9 08:45
Hi C Hing,
Thanks for your valuable info,  Will check it out.

Batcat師兄,原來原裝 RM 01底板係有窿比R12臂用,唔係 Replace原裝臂
作者: brianych    時間: 2014-10-12 21:50
batcat 發表於 2014-10-9 08:45
Hi C Hing,

不過如果你可以出多塊副版黎裝到R12份頭都唔錯
作者: batcat    時間: 2014-10-13 13:49

DZ Link Battle Video.  Oct 11, 2014 @ JV

R8 DZ Link 17.5   vs   MR-S DZ104 17.5   vs   599XX 風黑豬   ....  Kyosho Plazma LM 特擊!

http://youtu.be/KucKYAf_4Aw
作者: batcat    時間: 2014-10-13 13:52
brianych 發表於 2014-10-12 21:42
Batcat師兄,原來原裝 RM 01底板係有窿比R12臂用,唔係 Replace原裝臂

Thanks C-Hing.   but the parts is not availible in KWS & RC Mxxx.

作者: KENNY110    時間: 2014-10-14 10:02
batcat 發表於 2014-10-13 13:49
DZ Link Battle Video.  Oct 11, 2014 @ JV

R8 DZ Link 17.5   vs   MR-S DZ104 17.5   vs   599XX 風 ...

同速好玩!弯路对决好過直路放星全程緊湊

作者: sfdo    時間: 2014-10-14 23:51
batcat 發表於 2014-10-13 13:49

R8 DZ Link 17.5   vs   MR-S DZ104 17.5   vs   599XX 風 ...

彎好快好咬地------
-----------
關於 DZ Link RM01,好遺憾車頭太貼地,試過裝C座唔加戒指情況下, F1 棉胎,用較新星星棉胎已剛好貼地,用半新舊 SP 棉胎車頭已磨地用唔到.....
結論可能係 DZ Link RM01 只適合用直徑較大o既 Ri 膠胎,或改用 GT 輪胎。
如要如常用 F1 棉胎又想用 RM01 頭,可能要將 C座底或前擔板偷薄,或放棄用....

作者: brianych    時間: 2014-10-15 01:23
sfdo 發表於 2014-10-14 23:51
彎好快好咬地------
-----------
關於 DZ Link RM01,好遺憾車頭太貼地,試過裝C座唔加戒指情況下,  ...

如果用返F103頭會唔會好啲呢?
作者: sfdo    時間: 2014-10-16 21:50
brianych 發表於 2014-10-15 01:23
如果用返F103頭會唔會好啲呢?

頭擔板裝錯!
轉向桿用 42MM,用返 RM01 轉向杯 ,都 fit 位。(注:RM01 轉向杯 同 F1 轉向杯,連接轉向桿o既波頭位有別。)
最後將 RM01 C座底磨小小,再加上近日買星星棉胎新呢批似乎厚過之前(貴過之前),車高/耐玩程度應該 OK。

F103 前臂未有特登試。但以我推理,因 DZ 底板比 F1 底板厚些小小,所以車高 DZ 會低些小小。

題外話:
星星棉胎加價咁鬼貴,想用 RM01 輪 配 YOKOMO 12 仔棉胎平一大節 (有C兄教我)。下次試 DZ 用 F104 前臂磨底用 12 仔轆。

作者: batcat    時間: 2014-10-16 22:33
sfdo 發表於 2014-10-16 21:50
轉向桿用 42MM,用返 RM01 轉向杯 ,都 fit 位。(注:RM01 轉向杯 同 F1 轉向杯,連接轉向桿o既波頭位有 ...

師兄,你隻servo 放得太前,不利servo 推桿移動。
另你所説的RM01 前擔一事,我們幾架車都未後現有你所說的事情,可否拍多些相片末研究吓?

作者: sfdo    時間: 2014-10-18 10:37
batcat 發表於 2014-10-16 22:33
師兄,你隻servo 放得太前,不利servo 推桿移動。
另你所説的RM01 前擔一事,我們幾架車都未後現有你所說 ...

其實係我蝦轆,RM01 頭擔板反轉裝
依家裝返正,SERVO 桿似樣返D。

車高問題,
已磨平膠C座底瑕痴位。
依家用膠胎,墊 1mm 戒指,車高都偏高,要再墊多D。[size=14.3999996185303px]其實已冇大問題。

作者: brianych    時間: 2014-10-19 00:58

等我又交吓功課先,頭担用咗Tech Racing F103. 不過唔係好合位.

作者: sfdo    時間: 2014-10-19 21:12
brianych 發表於 2014-10-19 00:58
等我又交吓功課先,頭担用咗Tech Racing F103. 不過唔係好合位.

終於搞掂。走廊試跑,直路都幾易走。
風扇黑豬, roll out 64mm ,只用 3/1至2/1 油門行,摩打同電變好快熱,唔知 roll out 會否過大?

訂左條油壓,到左之後就落得場

作者: d.s    時間: 2014-10-19 21:18
sfdo 發表於 2014-10-19 21:12
終於搞掂。走廊試跑,直路都幾易走。
風扇黑豬, roll out 64mm ,只用 3/1至2/1 油門行,摩打同電變好快 ...

師兄,請問果D仿似風濕膏藥嘅貼紙for ....?
作者: sfdo    時間: 2014-10-19 21:38
d.s 發表於 2014-10-19 21:18

用來啜實電池,防止電池滑動或震動。
作者: KENNY110    時間: 2014-10-19 21:53
d.s 發表於 2014-10-19 21:18

只想比個Like你!
另外搭單放片
DZ鈴試車原片
https://www.youtube.com/watch?v= ... olh1hAJ9fj1YhgkmvXQ

作者: brianych    時間: 2014-10-28 14:58
今晩上JV試車

作者: batcat    時間: 2014-10-30 22:32
brianych 發表於 2014-10-28 14:58
今晩上JV試車

感覺如何呀師兄?
我哋玩風黑及17.5非常好玩。

作者: brianych    時間: 2014-10-31 20:27

感覺非常良好!我用F103綿呔行10.5T N/A. 可能個GT殼比較壓風,行車穩定可靠,轉向靈活,可惜星星炭尾軸果然不堪一擊,一撞就斷
作者: brianych    時間: 2014-10-31 20:29

已經準備林寶殼行Touring膠呔,下星期又可以試車玩過
作者: sfdo    時間: 2014-11-1 19:44
batcat 發表於 2014-10-30 22:32
感覺如何呀師兄?
我哋玩風黑及17.5非常好玩。

好想知你地玩風黑,齒比幾多,用咩胎玩?
我用 F104窄膠胎玩,試過 21/63 最好走但超快熱,19/63 都好走但都熱,17/63 唔太熱但扭力過大出彎易甩尾直路又"唔夠去"   

作者: batcat    時間: 2014-11-2 20:10
sfdo 發表於 2014-11-1 19:44
好想知你地玩風黑,齒比幾多,用咩胎玩?
我用 F104窄膠胎玩,試過 21/63 最好走但超快熱,19/63 都好走但 ...

不管你怎樣配,用風黑最好的最終齒比為是介付3.56-3.7之間,越細極速越高,溫度也越高!

作者: batcat    時間: 2014-11-2 20:10
brianych 發表於 2014-10-31 20:27
感覺非常良好!我用F103綿呔行10.5T N/A. 可能個GT殼比較壓風,行車穩定可靠,轉向靈活,可惜星星炭尾軸果然 ...

Glad to hear that, thanks.

作者: brianych    時間: 2014-11-4 00:24

Batcat師兄,我想問圖中parts係乜,我想買嚟换咗原廠粒4mm波頭

作者: KENNY110    時間: 2014-11-4 15:54
brianych 發表於 2014-11-4 00:24
Batcat師兄,我想問圖中parts係乜,我想買嚟换咗原廠粒4mm波頭

舊款野唔知仲有無

作者: Oakfield    時間: 2014-11-4 16:06
brianych 發表於 2014-10-31 20:29
已經準備林寶殼行Touring膠呔,下星期又可以試車玩過

師兄個林空殼系邊買?

作者: brianych    時間: 2014-11-4 16:07
KENNY110 發表於 2014-11-4 15:54
舊款野唔知仲有無

Thanks Ching. RCmart is out of stock..

作者: batcat    時間: 2014-11-4 16:10
brianych 發表於 2014-11-4 00:24

女口Kenny 師兄所講,舊嘢,不過之前晌偉高仲有散波頭賣。
作者: KENNY110    時間: 2014-11-4 16:17
brianych 發表於 2014-11-4 16:07
Thanks Ching. RCmart is out of stock..

一般103 Op杯都(好似)有跟兩粒
個意見我覺得隻腳太幼易斷(已經斷過)

作者: brianych    時間: 2014-11-4 16:30
隻腳 is M2 size ?
作者: brianych    時間: 2014-11-4 16:41
Oakfield 發表於 2014-11-4 16:06
師兄個林空殼系邊買?

食粥有得賣,$150.   牌子係matrixline
作者: Oakfield    時間: 2014-11-4 16:42
brianych 發表於 2014-11-4 16:41
食粥有得賣,$150.   牌子係matrixline

thanks brother
作者: KENNY110    時間: 2014-11-4 16:56
brianych 發表於 2014-11-4 16:30
隻腳 is M2 size ?

係M2

作者: brianych    時間: 2014-11-4 19:21
KENNY110 發表於 2014-11-4 16:56
係M2

Thanks Kenny
作者: brianych    時間: 2014-11-5 19:12
師兄,我見到星星有粒咁5mm波頭用2mm鏍絲上.可以用返正常ball cap 啦!

作者: sfdo    時間: 2015-1-13 19:28
batcat 發表於 2014-11-2 20:10
不管你怎樣配,用風黑最好的最終齒比為是介付3.56-3.7之間,越細極速越高,溫度也越高!
...

哈哈,我用風黑齒比 3.7,俾我貪玩谷油門原地轉圈,谷燒左了
之後用星星黑豬,齒比 3.7 都好熱唔敢亂谷。去水天圍玩直路冇乜力,齒比 4.5 又太慢.... 遲D試 ~4.0。
齒用原裝 0.6牙,想改 64P 希望改善。

註:呢排我星期六/日多去水天圍....

作者: hoyinyin624    時間: 2015-1-13 21:31
sfdo 發表於 2015-1-13 19:28
哈哈,我用風黑齒比 3.7,俾我貪玩谷油門原地轉圈,谷燒左了
之後用星星黑豬,齒比 3.7 都好熱唔敢亂谷 ...

師兄我星期日朝早都会去天水圍玩
作者: batcat    時間: 2015-1-13 22:08
sfdo 發表於 2015-1-13 19:28
之後用星星黑豬,齒比 3.7 都好熱唔敢亂谷 ...

天水圍直路短,,湾多.,我會建議試用3.9

作者: hoyinyin624    時間: 2015-1-13 22:24
我用13.5著turbo,行4.36齒比!我嗰架喺104行1/10海綿呔,但整体嚟講架車好難set
作者: batcat    時間: 2015-1-14 12:38
hoyinyin624 發表於 2015-1-13 22:24
我用13.5著turbo,行4.36齒比!我嗰架喺104行1/10海綿呔,但整体嚟講架車好難set ...

師兄,可否post 個setting 上嚟研究下呀?如果行LM 殼真係會難小許,但如果行普通touring 殼就跟dz link. 或其他主流link 車差不多。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2