RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 仲有無人玩TA02........ [打印本頁]

作者: alchian    時間: 2014-6-6 21:06
標題: 仲有無人玩TA02........
呢兩日修復緊架TA02, 係2手收返黎

今日專登上rc媽配返少少零件.....整左大半好有滿足感!

想當年第1架RC係"TA-02FF"(即係FF01 sosad, 果陣唔識野亂買, 連FF同4WD都未分清),

而家十幾年後先黎玩返佢既兄弟車, 拎起個共用底兜都好有感情haha

有無人都玩TA02架, 大家分享下丫

作者: 724811    時間: 2014-6-6 22:32
有呀!求先出左mk買左四個轆
作者: wusc    時間: 2014-6-6 23:05
改TA02會上引的!
作者: Big-Sam    時間: 2014-6-6 23:24

有三部,不過裝唔到鋰電....求教
作者: stjoint    時間: 2014-6-7 00:29
有丫,我前排都去暈記,rc媽買件。
作者: stjoint    時間: 2014-6-7 00:46

登錄/註冊後可看大圖

之前收個師兄,改下執下,幾開心。
作者: soup_soup    時間: 2014-6-7 00:49
咁經典嘅車,點會無人玩?
作者: alchian    時間: 2014-6-7 08:01
唔記得up圖.....

btw, 架車好似無而家d新車咁順, 就咁用手推都覺得阻力較大......

不過個經典設計實在太過癮喇!!!

我都無咩錢去upgrade部車,買既都只係必須品做replacement,例如d推桿、脾pin等......

btw, 有無師兄知邊度會搵得hop up中軸? thanks!
作者: flybook    時間: 2014-6-7 09:16
應該好多人到而家有玩或收藏,好景年代房車剛剛興起時候,我朋友或同事明明吾玩rc車都加入初心者行列最少都廿人,經我幫手教set控及變速一半以上系
ta0102ff01m01,晚上各區球場巴士站空地總會有ta0102出現,可以想到當時星星rc房車熱鬧程度,我仲有四部ta01系列包括buggy
作者: alchian    時間: 2014-6-7 10:25
flybook 發表於 2014-6-7 09:16
應該好多人到而家有玩或收藏,好景年代房車剛剛興起時候,我朋友或同事明明吾玩rc車都加入初心者行列最少都 ...

果陣電變簡直係奢侈品........haha

我果陣住屯門, 甚少出mk, 但只係屋企樓下都有兩間賣rc野 (一間專賣, 一間普通模型店兼賣)......

樓下耐唔耐都會有d後生仔,甚至附近無單開蛇出黎既地產佬玩rc......好熱鬧!!!! 真係好多人玩

作者: RCK    時間: 2014-6-7 18:51
我都有架[attach]806972[/attach][attach]806973[/attach]

作者: RCK    時間: 2014-6-7 18:58
我都有架[attach]806972[/attach][attach]806973[/attach]

作者: sam529    時間: 2014-6-16 12:21

我都有,係咪有局?sam
作者: Oakfield    時間: 2014-6-17 07:52
我都仲收埋幾架。有局通知聲
作者: zeda    時間: 2014-6-21 23:37
我都有架.
作者: devinmak    時間: 2015-7-14 16:46
我都有搵條軸有無補品代替,請指教謝謝
作者: Big-Sam    時間: 2015-7-14 18:40
devinmak 發表於 2015-7-14 16:46

Rcmart好似有, 不過唔係雙星。

作者: 意義人    時間: 2015-7-16 18:46
devinmak 發表於 2015-7-14 16:46

asiatees.com

作者: devinmak    時間: 2015-7-24 15:11
謝謝大家
作者: Alexccw    時間: 2015-8-11 21:38
我都有部、前排撞爆咗前轉响!上rc媽買個金屬……100大元!
作者: Alexccw    時間: 2015-8-11 21:41
又想問一下部 TA02原装前窄後濶車wheel同軚邊度有!e~bay貴到冇朋友!出kws又話冇!
作者: JOHN2    時間: 2015-8-11 23:40
改左頭直尾牙,天水圍用9t無感試左一排電條碳中軸,前狗骨馬石蹄膠已經收左皮,前面直軸杯開口位都撑大左
作者: JOHN2    時間: 2015-8-11 23:42
老爺車操控性其實可以接受,但動力似乎限制17.5或以上部車先可以長壽小小
作者: 小龍    時間: 2015-8-13 12:43
睇嚟大家都解決緊方電問題。
作者: agnesleung99    時間: 2015-8-13 17:23
JOHN2 發表於 2015-8-11 23:40
改左頭直尾牙,天水圍用9t無感試左一排電條碳中軸,前狗骨馬石蹄膠已經收左皮,前面直軸杯開口位都撑大左 ...

9T,散緊...

作者: 小龍    時間: 2015-8-13 21:17
JOHN2 發表於 2015-8-11 23:40
改左頭直尾牙,天水圍用9t無感試左一排電條碳中軸,前狗骨馬石蹄膠已經收左皮,前面直軸杯開口位都撑大左 ...

10.5T➕Turbo 跑JV無問題噃,我用快牙加24T摩打牙仲同朋友TB04pro 13.5T ➕ turbo 玩得好開心喔!
前直可配TT02加硬狗骨杯➕CC01萬向,唔洗用馬蹄膠但要加AW油。尾牙一樣配TT02加硬狗骨杯➕TT02萬向➕AW油。最重要係留意各波箱縲絲位有無裂㾗!所有縲絲最好用機牙,仲要先用絲攻攪牙然後打縲絲,攻牙縲絲好易整裂啲縲絲窿。
作者: 小龍    時間: 2015-8-13 21:18
小龍 發表於 2015-8-13 21:17
10.5T➕Turbo 跑JV無問題噃,我用快牙加24T摩打牙仲同朋友TB04pro 13.5T ➕ turbo 玩得好開心喔!
前直可 ...

補display用車相。
作者: 小龍    時間: 2015-8-13 21:26

NIB,相信我死嗰日都唔捨得砌。
作者: chacha    時間: 2015-8-13 21:57

呢位老人家,真操勞++!
作者: 小龍    時間: 2015-8-14 01:29
chacha 發表於 2015-8-13 21:57
呢位老人家,真操勞++!

加兩件DlY電架入方電!
作者: Big-Sam    時間: 2015-8-14 11:18
Alexccw 發表於 2015-8-11 21:41
又想問一下部 TA02原装前窄後濶車wheel同軚邊度有!e~bay貴到冇朋友!出kws又話冇! ...

冇記錯RCMart好似仲有

作者: Alexccw    時間: 2015-8-15 16:35
Big-Sam 發表於 2015-8-14 11:18
冇記錯RCMart好似仲有

thanks!

作者: chris_mtx    時間: 2015-8-15 20:03
我有套全新雙星纖維板件及d全新件存貨,有需要嘅車友可PM我,THX!
作者: lschun    時間: 2015-9-17 23:07
各位師兄好, 我最近都搵返架小學年代TA02出來, 因為舊控有問題已換GT3C,有幾個問題想問, 架車唔係好行到直應該點攪, 係唔係原裝件問題?
想問值唔值得改無刷? 淘寶見有套裝800蚊人仔,電池耐用度會否提升?

作者: JOHN2    時間: 2015-9-18 01:00
lschun 發表於 2015-9-17 23:07
各位師兄好, 我最近都搵返架小學年代TA02出來, 因為舊控有問題已換GT3C,有幾個問題想問, 架車唔係好行到直 ...

值得改細power無刷,部車其實仍然有戰鬥力

想行得比較直,要換晒部車既波頭先比較好小小

作者: lschun    時間: 2015-9-18 19:49
JOHN2 發表於 2015-9-18 01:00
值得改細power無刷,部車其實仍然有戰鬥力

想行得比較直,要換晒部車既波頭先比較好小小

已經入淘左D轉向組件, 我見D齒輪都幾難搵RCMART得D齒殼, 另外想請教改幾多T無刷摩打比較安全 8.5T係唔係好危險?

作者: JOHN2    時間: 2015-9-18 20:20
lschun 發表於 2015-9-18 19:49
已經入淘左D轉向組件, 我見D齒輪都幾難搵RCMART得D齒殼, 另外想請教改幾多T無刷摩打比較安全 8.5T係唔係好 ...

改13.5 non turbo比較好,改其他快摩打唔掃齒其他零件好快有虛位

作者: lschun    時間: 2015-9-18 20:42
JOHN2 發表於 2015-9-18 20:20
改13.5 non turbo比較好,改其他快摩打唔掃齒其他零件好快有虛位

thanks 師兄另外想問你地BUMPER個舊海綿係自己DIY定買? 邊到可以搵到?

作者: JOHN2    時間: 2015-9-18 20:59
lschun 發表於 2015-9-18 20:42
thanks 師兄另外想問你地BUMPER個舊海綿係自己DIY定買? 邊到可以搵到?

DIY, 正品已經唔見有得賣

作者: lschun    時間: 2015-9-19 00:36
咁淘寶D車殻190或195mm岩唔岩TA02用?
作者: kitman    時間: 2015-9-19 09:47
之前偉高同極速仲有齒輪賣。
作者: lschun    時間: 2015-9-19 13:09
原裝車可以裝到邊款鋰電池?11.1v 3s 2200mah可以玩到幾耐
作者: mmmartin    時間: 2015-9-20 09:01
好正, 咁 TA03 又有冇師兄玩緊?
作者: mmmartin    時間: 2015-9-20 11:17
請問 rc媽 是什麼地方?多雙星 parts 嗎?
作者: kitman    時間: 2015-9-20 15:48
mmmartin 發表於 2015-9-20 11:17
請問 rc媽 是什麼地方?多雙星 parts 嗎?

www.rcmart.com

作者: TaBrIs    時間: 2015-11-30 12:30
小龍 發表於 2015-8-14 01:29
加兩件DlY電架入方電!

小龍CHING如果再開機可否幫造2件這個,誠意用飯局來表示

作者: 小龍    時間: 2015-11-30 13:11
TaBrIs 發表於 2015-11-30 12:30
小龍CHING如果再開機可否幫造2件這個,誠意用飯局來表示

做好通知你。
作者: TaBrIs    時間: 2015-11-30 21:39
小龍 發表於 2015-11-30 13:11
做好通知你。

good thanks,
ta02 落JV 追快車

作者: 小龍    時間: 2016-2-17 22:43
TaBrIs 發表於 2015-11-30 21:39
good thanks,
ta02 落JV 追快車

已打印好,請PM我。
作者: lschun    時間: 2016-2-18 19:16
師兄如果方便,可否share個電池蓋既3D file
作者: kitman    時間: 2016-2-18 19:32
小龍 發表於 2016-2-17 22:43
已打印好,請PM我。

小龍兄。請問你用什麼物料來print. Thanks.

作者: 小龍    時間: 2016-2-18 20:46
kitman 發表於 2016-2-18 19:32
小龍兄。請問你用什麼物料來print. Thanks.

ABS樹脂。

作者: kitman    時間: 2016-2-18 20:50
小龍 發表於 2016-2-18 20:46
ABS樹脂。

ABS應該好啲。因為上次用PLS好易爛

作者: 小龍    時間: 2016-2-18 22:35
kitman 發表於 2016-2-18 20:50
ABS應該好啲。因為上次用PLS好易爛

新料已準備,尼龍PA。
另有黑色ABS混碳纖維。
作者: crazyed30000    時間: 2016-2-19 17:48

Hi,小龍師兄,請問你用甚麼型號3d printer? 你用緊果部好不好用?
最近我想買一部。
作者: @kin888289    時間: 2016-2-20 00:44
要求小龍ching大量生產....我又要
作者: 小龍    時間: 2016-3-3 14:02
crazyed30000 發表於 2016-2-19 17:48
Hi,小龍師兄,請問你用甚麼型號3d printer? 你用緊果部好不好用?
最近我想買一部。 ...

國產啟廸雙頭,不過做工一般仲要DIY改良同保養調校。
好唔好用就見人見智,太細同精度高零件就唔好靠佢喇,呢類民用機打印完啲件都有好多手尾跟,除非你好有興趣想玩,唔係嘅都幾煩。
3D打最重要唔係買部機,而係你要識劃3D圖同了解你所需要劃乜。唔係就真係得物無"圖"用。
作者: 小龍    時間: 2016-3-8 19:38
crazyed30000 發表於 2016-2-19 17:48
最近我想買一部。 ...

呢扁回覆已經第四次,但工房要換伺服器,無一次可以post到出嚟。不過壇主請努力!我支持你!

我部機係國產啟迪,質素一般喇,好唔好用就要睇自己調教嘅功力,好唔好用就見仁見智。

其實買一部3D打印唔難,劃過3D檔案出嚟打印先最難。
若要打印好,劃圖先學好。
有機但無圖,得物無所用。
作者: 小龍    時間: 2016-3-8 19:41
@kin888289 發表於 2016-2-20 00:44
要求小龍ching大量生產....我又要

唉!一晚先印到兩三套,mass production… no way!
作者: yfhyu    時間: 2016-3-11 10:31
我的02
作者: Eric_Choi    時間: 2016-3-21 19:23
好復古的車,哈哈
作者: BASAKA    時間: 2016-4-15 11:22
小龍 發表於 2015-8-13 21:17
前直可 ...

Wow! Well done

作者: JOHN2    時間: 2016-5-11 02:59
全部用用銼刀小修小改,改用TG10碳比加櫻花c座轉向杯,京商波頭

之後再諗諗有冇方法搵到頭單尾直軸改220MM綿呔VDS殼
作者: tiger1    時間: 2016-5-11 08:27
Those Sakura arms are beautiful!!
作者: JOHN2    時間: 2016-5-21 18:28

持續改善中…

中單,頭單已入手
最大問題在於車高離地5-6mm時,狗骨好唔自然地向上屈

作者: TaBrIs    時間: 2016-7-8 13:27
小龍 發表於 2015-11-30 13:11
做好通知你。

i am sorry 唔見password一排最近先記番

作者: adsl888    時間: 2016-7-9 06:14
ching, 請問rc媽响邊?
作者: kimihotin    時間: 2016-7-9 06:19
adsl888 發表於 2016-7-9 06:14
ching, 請問rc媽响邊?

http://www.rc-evo.com/xbbs/forum-92-1.html

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2