RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Sakura D3 避震一問 [打印本頁]

作者: detoxstephen    時間: 2013-8-13 10:37
標題: Sakura D3 避震一問
請問各位C Hing, 小弟新手想upgrade 避震連彈弓. 有無好介紹? 究竟漂移車前後彈弓用軟或硬較為適合?

Thank you very much

作者: albert0329    時間: 2013-8-13 12:47
貴野有星星TRF,平野咪YR,3仔原廠中價貨。好多人都話頭硬尾軟好D,因D3個頭實在太重,自己感覺一下。
作者: doc    時間: 2013-8-13 13:25
我早幾日買左trf special damper set,$300有找少
感覺部車聽話左〜唔錯,暫時未研究彈弓,同油既配合
作者: SPAWN    時間: 2013-8-13 13:44
http://www.driftpackage.com/partslist/ys/parts_ys_1280.html
http://www.street-jam.info/index_detail.php?tar=4562226711307
作者: doc    時間: 2013-8-13 14:46
好想整快落慢上〜但唔識@@
作者: albert0329    時間: 2013-8-13 14:59
SPAWN 發表於 2013-8-13 13:44
http://www.driftpackage.com/partslist/ys/parts_ys_1280.html
http://www.street-jam.info/index_detail ...

D彈弓偉高有冇得賣呢,Ching,唔該

作者: SPAWN    時間: 2013-8-13 16:39
有,sj就唔知仲有冇
作者: albert0329    時間: 2013-8-13 16:52
SPAWN 發表於 2013-8-13 16:39
有,sj就唔知仲有冇

Thank you

作者: bookkeyhk    時間: 2013-8-13 18:26
Ching好耐冇上嚟,E加玩成點,係英國有冇吸引到多d 人一齊玩,
作者: detoxstephen    時間: 2013-8-13 18:33
Thank you very much 各位C hing
作者: 新手駕駛    時間: 2013-8-13 19:25
上RC FANS 網睇下~點樣SET 好詳細 其實前硬尾軟同前軟尾硬都可以因為仲要睇你CS 車高 手法等等....好多好多 我都摸索緊
作者: detoxstephen    時間: 2013-8-13 20:16
bookkeyhk 發表於 2013-8-13 18:26
Ching好耐冇上嚟,E加玩成點,係英國有冇吸引到多d 人一齊玩,

bookkeyhk Ching, 我已經吸引到有7條友同我一齊玩. 一星期有一至兩次meeting. 仲開始自制賽道. 但係我漂移技術仲徘徊係初級, 圍繞一點漂都ok. 開始練習8字漂.

作者: detoxstephen    時間: 2013-8-13 20:23
新手駕駛 發表於 2013-8-13 19:25
上RC FANS 網睇下~點樣SET 好詳細 其實前硬尾軟同前軟尾硬都可以因為仲要睇你CS 車高 手法等等....好多好多 ...

唔該 c hing

作者: bookkeyhk    時間: 2013-8-13 21:38
detoxstephen 發表於 2013-8-13 20:16
bookkeyhk Ching, 我已經吸引到有7條友同我一齊玩. 一星期有一至兩次meeting. 仲開始自制賽道. 但係我漂 ...

勁正啦!d 彈弓睇下搵set裝慢慢試,頭用硬小小都用長彈弓較好,都要盡量偏軟。
作者: detoxstephen    時間: 2013-8-13 22:03
bookkeyhk 發表於 2013-8-13 21:38
勁正啦!d 彈弓睇下搵set裝慢慢試,頭用硬小小都用長彈弓較好,都要盡量偏軟。 ...

Thanks bookkeyhk Ching!

作者: LOSE    時間: 2013-8-13 22:21
detoxstephen 發表於 2013-8-13 20:16
bookkeyhk Ching, 我已經吸引到有7條友同我一齊玩. 一星期有一至兩次meeting. 仲開始自制賽道. 但係我漂 ...

睇見都開心,香港冇乜地方可以玩
作者: albert0329    時間: 2013-8-13 22:28
都好大地方下喎。
作者: 新手駕駛    時間: 2013-8-13 22:30
正~係邊玩? 不過立青地條呔好快可以換..
作者: albert0329    時間: 2013-8-13 23:45
detoxstephen 發表於 2013-8-13 22:03
Thanks bookkeyhk Ching!

是否全部D3?

作者: detoxstephen    時間: 2013-8-14 05:08
唔係全部D3, 只得3部係.
我地全部做飲食, 收工後都凌晨12:00. 附近停車場玩都好方便, 又唔會嘈到人. 都ok.  但次次都有差佬車經過入嚟睇我地攪什麼. 佢地仲好似好有興趣. haha 仲話下次可能join 埋tim
作者: patrickli071    時間: 2013-8-15 01:01
detoxstephen 發表於 2013-8-14 05:08
唔係全部D3, 只得3部係.
我地全部做飲食, 收工後都凌晨12:00. 附近停車場玩都好方便, 又唔會嘈到人. 都ok. ...

:D
佢係話, 下次揸埋架警車黎join 你地呀!!
lol

作者: detoxstephen    時間: 2013-8-15 06:56
patrickli071 發表於 2013-8-15 01:01
佢係話, 下次揸埋架警車黎join 你地呀!!
lol

lol 都好喎...

作者: Dinballian    時間: 2013-8-19 12:36
YR就黎有新Damper,原裝就跟5套彈弓同6塊Piston,想點set都得。http://www.rcmart.com/year-racin ... ouring-p-36299.html
作者: wingx2    時間: 2013-8-22 22:56
YR果套有V油壓柏, 應該做快落慢上播

登錄/註冊後可看大圖

作者: detoxstephen    時間: 2013-8-23 12:26
Thanks C hing, 其實落慢上有咩好處呢?
作者: detoxstephen    時間: 2013-9-7 11:02
買咗Yeah Racing 呢套嘢, 好唔掂, 質素太差. Piston 同 Shock body 阻力太大. 裝完支油壓完全唔識回彈. 我個Friend 都買咗套, 支Shaft粗到隊唔入. 已電郵投訴

作者: albert0329    時間: 2013-9-7 13:12
detoxstephen 發表於 2013-9-7 11:02
買咗Yeah Racing 呢套嘢, 好唔掂, 質素太差. Piston 同 Shock body 阻力太大. 裝完支油壓完全唔識回彈. 我 ...

其實點解唔買原裝金屬油壓。

作者: detoxstephen    時間: 2013-9-7 22:38
albert0329 發表於 2013-9-7 13:12
其實點解唔買原裝金屬油壓。

唉, 都係貪佢個V piston, 想試下快落慢上, 又送4組不同硬度彈弓又盛. 最後都係買咗 Tamiya TRF

作者: 貓仙人    時間: 2013-9-12 09:34
detoxstephen 發表於 2013-9-7 11:02
買咗Yeah Racing 呢套嘢, 好唔掂, 質素太差. Piston 同 Shock body 阻力太大. 裝完支油壓完全唔識回彈. 我 ...

有無膠水口未執?好多時D平野都要自己執執D膠拍........

作者: detoxstephen    時間: 2013-9-12 10:18
貓仙人 發表於 2013-9-12 09:34
有無膠水口未執?好多時D平野都要自己執執D膠拍........

[size=11.333333015441895px]唔該師兄, 我再研究下.
[size=11.333333015441895px]

[size=11.333333015441895px]現在另一個問題又出現了, 原裝D3避震波頭比較大, Tamiya TRF 裝不上. 套TRF 跟是小波頭, 又是"公". 應如何解決?

作者: 貓仙人    時間: 2013-9-12 10:35
令埋條C桿出來就是乸
作者: detoxstephen    時間: 2013-9-12 11:04
貓仙人 發表於 2013-9-12 10:35
令埋條C桿出來就是乸

請問C兄, C桿是什麼? 是否本身連接波頭的東西? 如果是, 那條避震便會傾斜同碰到車身. 小弟新手, 好多嘢唔識. 多多包涵

作者: LOSE    時間: 2013-9-12 11:15
detoxstephen 發表於 2013-9-12 10:18
唔該師兄, 我再研究下.

http://www.rcmart.com/3racing-3racbs48h5pk-48mm-ball-stud-pink-p-36686.html?cPath=595_1419_1566
作者: detoxstephen    時間: 2013-9-12 11:47
LOSE 發表於 2013-9-12 11:15
http://www.rcmart.com/3racing-3racbs48h5pk-48mm-ball-stud-pink-p-36686.html?cPath=595_1419_1566

唔該哂C Hing!

作者: SPAWN    時間: 2013-9-12 21:00
detoxstephen 發表於 2013-9-12 10:18
唔該師兄, 我再研究下.

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: detoxstephen    時間: 2013-9-12 21:50
SPAWN 發表於 2013-9-12 21:00

Thx C hing!!! 已在網上訂購了

作者: detoxstephen    時間: 2013-11-28 12:38
bookkeyhk 發表於 2013-8-13 18:26

bookkeyhk C Hing, 最近由於英國天氣太冬,無出停車場玩車一段時間,最多係自己屋企練下. 依家 終於搵到個室內場, 幾個Friends 搵膠水管砌咗條 Track,  成班當堂玩得積極哂. 手痕整咗條片. share比你地睇下.

http://www.youtube.com/watch?v=089rDzAP6Js

作者: kelvinayhh    時間: 2013-11-28 12:57
detoxstephen 發表於 2013-11-28 12:38
bookkeyhk C Hing, 最近由於英國天氣太冬,無出停車場玩車一段時間,最多係自己屋企練下. 依家 終於搵到個 ...

你地就正啦我都想有室內場

作者: bookkeyhk    時間: 2013-11-28 19:25
detoxstephen 發表於 2013-11-28 12:38
bookkeyhk C Hing, 最近由於英國天氣太冬,無出停車場玩車一段時間,最多係自己屋企練下. 依家 終於搵到個 ...

好正!我都好想有個咁正既場,仲要最好可以日日都玩得,哈哈.........!

作者: detoxstephen    時間: 2013-11-28 19:56
bookkeyhk 發表於 2013-11-28 19:25
好正!我都好想有個咁正既場,仲要最好可以日日都玩得,哈哈.........!

之前我用FS-GT3c, 最近換了MT-4. 可能心理作用. 操控真係好咗.

作者: detoxstephen    時間: 2013-11-28 20:04
kelvinayhh 發表於 2013-11-28 12:57
你地就正啦我都想有室內場

C Hing, 租呢個場地都要£25 一日, 我地最多玩4個鐘(個個都要返工), 一星期一次.  不過都好開心. 依家希望多d人一齊玩
作者: LOSE    時間: 2013-11-28 20:53

哈,做乜中間有段頭文既.....咁又點呀,,型囉!

作者: albert0329    時間: 2013-11-28 21:33
detoxstephen 發表於 2013-11-28 19:56
之前我用FS-GT3c, 最近換了MT-4. 可能心理作用. 操控真係好咗.

唔係心理作用㗎,真係好好多㗎,但我用iPad 睇唔到你條片。

作者: bookkeyhk    時間: 2013-11-28 22:08
albert0329 發表於 2013-11-28 21:33
唔係心理作用㗎,真係好好多㗎,但我用iPad 睇唔到你條片。

我用手機都睇唔到,用電腦先睇到。

作者: bookkeyhk    時間: 2013-11-28 22:15
LOSE 發表於 2013-11-28 20:53
哈,做乜中間有段頭文既.....咁又點呀,,型囉!

點解會冇咗飲奶"明目"嗰段。

作者: albert0329    時間: 2013-11-28 22:48
bookkeyhk 發表於 2013-11-28 22:08
我用手機都睇唔到,用電腦先睇到。

我個電腦瓜左,未得閒整...........

作者: LOSE    時間: 2013-11-28 23:23
bookkeyhk 發表於 2013-11-28 22:15
點解會冇咗飲奶"明目"嗰段。

講完飲奶明目,跟住個shot"正"D........

作者: bookkeyhk    時間: 2013-11-28 23:55
LOSE 發表於 2013-11-28 23:23
講完飲奶明目,跟住個shot"正"D........

夏樹..........白色!

作者: bookkeyhk    時間: 2013-11-29 00:02
albert0329 發表於 2013-11-28 22:48
我個電腦瓜左,未得閒整...........

玩得幾好,個場都ok夠曬玩。

作者: detoxstephen    時間: 2013-11-29 03:39
咦,咁我應該點様先可以係YouTube set 到手機都睇到呢?
作者: bookkeyhk    時間: 2013-11-29 22:48
detoxstephen 發表於 2013-11-29 03:39
咦,咁我應該點様先可以係YouTube set 到手機都睇到呢?

我都唔識..............! =_=

作者: bookkeyhk    時間: 2013-11-29 23:09
detoxstephen 發表於 2013-11-28 20:04
C Hing, 租呢個場地都要£25 一日, 我地最多玩4個鐘(個個都要返工), 一星期一次.  不過都好開心. 依家希 ...

玩得幾好,好正!£25 一日如果可以多d人玩攤分開都ok!

作者: detoxstephen    時間: 2013-11-30 07:54
bookkeyhk 發表於 2013-11-29 23:09
玩得幾好,好正!£25 一日如果可以多d人玩攤分開都ok!

其實真係ok,我地其中一個 friend直頭中晒毒,玩咗幾個月 sakura D3, 又買咗架 MST MS-01 VIP, 成£525, 又買埋MT4, 羨慕死人。佢老婆成日打電話比我老婆申,本來唔嬲都比佢攪到嬲

作者: LOSE    時間: 2013-11-30 21:45
detoxstephen 發表於 2013-11-30 07:54
其實真係ok,我地其中一個 friend直頭中晒毒,玩咗幾個月 sakura D3, 又買咗架 MST MS-01 VIP, 成£525,  ...

吸毒+斷正+毒發身亡.....有排俄
俾佢知道有幾沉迷都好,千祈唔可以俾佢知價錢,,由其事唔好帶佢一齊去模型舖,,即刻死得,,
運毒品返屋企,入屋前記得睇下有冇價錢牌,單據.....唔咪見到又死得
逐D逐D運入,無啦啦發現屋企出現大批毒品.....又死得
D大件毒品,建議分批運入,,唔想犧牲個車盒,唯有接埋卷起佢,先運返屋企,攝埋係D唔起眼既櫃罅,唔咪見到,,又死得,

作者: bookkeyhk    時間: 2013-11-30 23:04
detoxstephen 發表於 2013-11-30 07:54
其實真係ok,我地其中一個 friend直頭中晒毒,玩咗幾個月 sakura D3, 又買咗架 MST MS-01 VIP, 成£525,  ...

獅吼功.............咁大煲,可大可小喎。
作者: bookkeyhk    時間: 2013-11-30 23:10
LOSE 發表於 2013-11-30 21:45
俾佢知道有幾沉迷都好,千祈唔可以俾佢知價錢,,由其事唔好帶佢一齊去 ...

咁難運入屋企,唔怪得香港有d師兄將d車仔擺係車場啦。

作者: detoxstephen    時間: 2013-11-30 23:32
俾佢知道有幾沉迷都好,千祈唔可以俾佢知價錢,,由其事唔好帶佢一齊去 ...

C Hing 好提議, 但係我地呢邊多數上網買嘢, 我本身都係早D起身,搏下第一個開門比郵差, 收完嘢即刻收埋一邊. 放工返嚟先慢慢嘆.到依家都好D, 因為已經成枱都係模型嘢,唔多覺

作者: albert0329    時間: 2013-12-1 00:08

lose 兄講D故仔咁似我嘅,我又係咁噃,我連車盒都掉埋,放哂落大袋,安全哂,

作者: LOSE    時間: 2013-12-1 00:37
albert0329 發表於 2013-12-1 00:08
lose 兄講D故仔咁似我嘅,我又係咁噃,我連車盒都掉埋,放哂落大袋,安全哂,
...

係呀,都需要D經驗同埋.....技術
作者: albert0329    時間: 2013-12-1 13:27
detoxstephen 發表於 2013-11-29 03:39

整番部電腦睇到條片La,勁正,玩得勁好,條track set 得幾好,好專業咁,讚。特別一讚追住尼影果位C Hing

作者: detoxstephen    時間: 2013-12-1 19:51
albert0329 發表於 2013-12-1 13:27
整番部電腦睇到條片La,勁正,玩得勁好,條track set 得幾好,好專業咁,讚。特別一讚追住尼影果位C Hing ...

Thanks C Hing, 其實我都係新手, 仲有好多嘢要學. 我地其中一個Friend (白色Evo)日日係屋企練兩三粒鐘, 從不間斷,依家玩到好Pro,攪到佢老婆怨聲載道. . 個個有唔明都要請教佢. 可惜佢用手機拍D片有D問題, edit 唔到落呢條片.

可能年紀開始大, 追住尼影真係好攰

本來今日又去玩, 我老婆仔女個個唔係咁舒服,我唯有等下個星期日再去. 唉....

作者: albert0329    時間: 2013-12-2 08:41
detoxstephen 發表於 2013-12-1 19:51
Thanks C Hing, 其實我都係新手, 仲有好多嘢要學. 我地其中一個Friend (白色Evo)日日係屋企練兩三粒鐘,  ...

你地果邊有冇比賽玩,去玩下比賽,你地都唔差得過D鬼佬,有機Ka。

作者: detoxstephen    時間: 2013-12-2 10:03
albert0329 發表於 2013-12-2 08:41
你地果邊有冇比賽玩,去玩下比賽,你地都唔差得過D鬼佬,有機Ka。

C hing 講笑咩, 我地仲有好多嘢唔識, 唔好比條片欺騙咗. set 車都係度研究中.  玩多排先.
我地都好想join 鬼佬D RC drift Club, 可惜最近都要揸成2-3粒鐘車, 都係諗緊自己攪個Club, 引多D人一齊玩, 交流下.

作者: detoxstephen    時間: 2014-1-8 08:07
C hing 們, 我又手痕整多條片,
http://www.youtube.com/watch?v=m3C132PROZk

最近有位新手朋友加入, 希望會有多D

作者: LOSE    時間: 2014-1-8 20:40
detoxstephen 發表於 2014-1-8 08:07
http://www.youtube.com/watch?v=m3C132PROZk

越黎越ok喎!有幾個朋友一齊咁玩,,真係好開心

作者: albert0329    時間: 2014-1-8 23:13
detoxstephen 發表於 2014-1-8 08:07

引死人咩............好正呀

作者: bookkeyhk    時間: 2014-1-8 23:28

好流暢,好正!

作者: detoxstephen    時間: 2014-1-9 01:47
bookkeyhk 發表於 2014-1-8 23:28
好流暢,好正!

其實都cut咗好多NG

http://youtu.be/WOYxh0sPIT8

作者: LOSE    時間: 2014-1-9 02:02
detoxstephen 發表於 2014-1-9 01:47
其實都cut咗好多NG

http://youtu.be/WOYxh0sPIT8

ha,,呢d都係樂趣

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2