RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 求電子人幫手 [打印本頁]

作者: m05car    時間: 2013-8-5 21:55
標題: 求電子人幫手
請問用大大粒定細細粒會好的?
Thanks,

[attach]732720[/attach]

作者: Allan007    時間: 2013-8-5 22:01

作者: m05car    時間: 2013-8-5 22:06
Allan007 發表於 2013-8-5 22:01

Thanks,

作者: Allan007    時間: 2013-8-5 22:08
m05car 發表於 2013-8-5 22:06
Thanks,

腳仔長正短負,師兄你曉啊可。
作者: Kevin8933    時間: 2013-8-5 22:15
SORRY! 借 post 一問 10V,16V,35V 同uf 是否乜可用? 边隻好啲? 有什麼分別? thx
作者: m05car    時間: 2013-8-5 22:22
Allan007 發表於 2013-8-5 22:08
腳仔長正短負,師兄你曉啊可。

I know that.
Allan007, you're my 一個好好的網友

作者: m05car    時間: 2013-8-5 22:26
Kevin8933 發表於 2013-8-5 22:15
SORRY! 借 post 一問 10V,16V,35V 同uf 是否乜可用? 边隻好啲? 有什麼分別?  thx

呢個我真係唔多奶....我都想知?
作者: Allan007    時間: 2013-8-5 22:27
Kevin8933 發表於 2013-8-5 22:15
SORRY! 借 post 一問 10V,16V,35V 同uf 是否乜可用? 边隻好啲? 有什麼分別?  thx

一般車仔玩7.2V到8.4V,粒電容有番16V耐壓穩陣D。你用35V當然可以,不過同一uF值35V過粒老年咁大之嗎。
作者: Kevin8933    時間: 2013-8-5 22:30
Allan007 發表於 2013-8-5 22:27
一般車仔玩7.2V到8.4V,粒電容有番16V耐壓穩陣D。你用35V當然可以,不過同一uF值35V過粒老年咁大之嗎。 ...

thx ching
作者: Noir.KAZE    時間: 2013-8-5 22:54
uF=容量
作者: andrew007    時間: 2013-8-6 22:37
並聯有電位?
作者: mcw    時間: 2013-9-3 19:52
10V,16V, 25V指電容耐壓, 即10V可在10 Volt範圍內正常使用, 如工作電壓超過10 Volt, 電容便會擊穿(開路/爆)
uf是容量, 越大, 電壓越穩定(工作時降壓少)
電容越并越大, 即2個1000uf并聯=2000uf
聽說某些情況電容太大不是最好, 因某些環境需急速充放電, 因用單一大電容充電較並聯電容充電時間長, 所以會影響充放電反應慢些, 有人建議用並聯電容代替單一電容操作.
如不對請修正, 勿插
作者: epc_mem    時間: 2013-9-7 12:53
就好似水桶都未灌滿水已經要倒o番出o黎一樣原理。
作者: epc_mem    時間: 2013-9-7 12:58
相對大啲o既係要多點時問入水,徐非入水速度和量都可以加大(即係電流)!
作者: epc_mem    時間: 2013-9-7 12:59

電容 in parallel  好似係加 working  voltage  不是加 capacity.
作者: anthony_wg    時間: 2013-9-7 17:16
epc_mem 發表於 2013-9-7 12:59
電容 in parallel  好似係加 working  voltage  不是加 capacity.

不對, 並聯電容只會加大容值,跟電壓没有關係,至於差放快慢,也要考慮串聯電阻值。
作者: anthony_wg    時間: 2013-9-7 17:22
我也有這電變,我很喜爱,我提議樓主把電容插在接收處,保持接收和 servo 的電壓隱定,今晚發圖給你看看
作者: epc_mem    時間: 2013-9-7 20:06
anthony_wg 發表於 2013-9-7 17:16
不對, 並聯電容只會加大容值,跟電壓没有關係,至於差放快慢,也要考慮串聯電阻值。 ...

謝謝師兄更正!

作者: anthony_wg    時間: 2013-9-7 23:30
epc_mem 發表於 2013-9-7 20:06
謝謝師兄更正!

大家交換意見而已

作者: anthony_wg    時間: 2013-9-7 23:47
這款電變電壓輸出電壓没有現在新款無刷電變般穩定, 它的輸出 POWER 比較低 (當 DRAW 電流時候電壓會跌). 所以我提議在接收處做穩壓.
左邊的是我自己 DIY 的 330UF X 8, 紅線接到 RECEIVER. 可以的話, 縮短紅線.

230 和 330 兩隻我也有. FUTABA 這電變線性感覺不錯, 而且便宜, 我 2002 年買, 到現在還工作良好. 我把它用在我的 TA04 上, 接有刷 13T.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2