RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 我的不愉快買船經歷 [打印本頁]

作者: siukeung1972    時間: 2013-3-28 16:16
標題: 我的不愉快買船經歷
約四年我的船引火速爆發,在同事的推介下找到柴灣永利地庫商場叫老"ma".買咗一隻ASI kit$2.5K,很開心地吾使一個月就攞返屋企,跟住就再訂三隻kit分別係1.精英,2.阿母斯特丹3.mpl分別二仟多至三仟多一隻,我當時下咗3k以作訂金......故事未完再續

作者: siukeung1972    時間: 2013-3-28 16:48

趁響運輸處績車牌大排長龍可繼續寫....續1:跟住每挌二至三個月左右打電話問:老馬,老馬,係我呀!阿強阿,呢:同你訂個三隻船呢!進展成點,攪咗邊隻,攞住一隻先都得喎!如是者每挌二至三個月都打一次電話,我亦好友善及以尊敬呢啲對船,整船咁有心嘅師父咁問他...
一年過去又一年,回應都是整緊啦!整緊啦!,我現在有份工揸VAN仔呀!無嘜時間!我盡快整㗎啦!,至現時對上半年前即最後一次!我心想呢次一定係(奶咗嘢!)再加上之前看過有船友對他不滿的聲音,我就終極對他講:咁三隻係咪一隻都未攪掂先!答:未攪掂呀!爭啲嘢,甘我話不如退返三仟蚊訂,都成四年la,佢答:退訂呀!無喎,無架la。

作者: cccan    時間: 2013-3-28 16:57
跟住……
作者: taiming2    時間: 2013-3-28 17:06
siukeung1972 發表於 2013-3-28 16:48
趁響運輸處績車牌大排長龍可繼續寫....續1:跟住每挌二至三個月左右打電話問:老馬,老馬,係我呀!阿強阿 ...

好心急想知道故事結果
作者: siukeung1972    時間: 2013-3-28 17:18

我響上面嗰段加咗下去!請看返上面
作者: siukeung1972    時間: 2013-3-28 17:25
剛剛收到同事whatsapp,佢話:全縮舍伙記好多都知,收咗錢,無貨交果隻!
作者: taiming2    時間: 2013-3-28 17:32
siukeung1972 發表於 2013-3-28 17:25
剛剛收到同事whatsapp,佢話:全縮舍伙記好多都知,收咗錢,無貨交果隻!

好在老馬永利中心間店結束,如果吾係,很多師兄會中招
作者: siukeung1972    時間: 2013-3-28 17:33
又有最新whatsapp:我聲明無加插只用拷貝後而貼上的:個伙記找他造戰船、最後船及钱一齊沉落大海
作者: siukeung1972    時間: 2013-3-28 17:47
taiming2 發表於 2013-3-28 17:32
好在老馬永利中心間店結束,如果吾係,很多師兄會中招

我訂三隻船個時永利商埸巳摺咗,而響佢係環翠邨個逗上繼續作案,我都係上去案發現埸"奶嘢"據我當時觀察環境我嘅感覺係好多道具並指著露台嗰一大卷纖維席,聲稱我用嘅係(吾記得少少)台灣定韓國貨讖維吾係用大陸,(相信佢嗰陣商場連交租都無錢而搬回家中繼續起壇作法
作者: Barry28    時間: 2013-3-28 18:11
siukeung1972 發表於 2013-3-28 17:47
我訂三隻船個時永利商埸巳摺咗,而響佢係環翠邨個逗上繼續作案,我都係上去案發現埸"奶嘢"據我當時觀察 ...

老馬呢d正人渣, 聽講佢早輪都喺揸小巴為生, 喜歡飲酒, 可能仲好賭,
我港島區d玩船朋友早幾年都有不愉快的經歴 !!
作者: du0449    時間: 2013-3-28 18:19
甘都得,四個月就應該發脾四啦!仲等到四年?!!跪了
作者: shipourking    時間: 2013-3-28 18:20
老馬其實得一隻ASI係代表作, MPL都無影
作者: siukeung1972    時間: 2013-3-28 18:24
我今次行動有以下目的:1:希望船友不再上擋
                                 2:老馬收手la
                                  3:釋自已懷
                                  4:如有此經歷船友而意興欄柵而放棄玩船的船友不要放棄玩船,現時有很多好嘅造船師父㗎!啲害群之"馬"佢會自作自受的
作者: shipourking    時間: 2013-3-28 18:27
siukeung1972 發表於 2013-3-28 18:24
            ...

有無介紹下造船師父,我想整隻港拖
作者: 138168    時間: 2013-3-28 18:37
siukeung1972 發表於 2013-3-28 18:24
            ...

5: 有斬人事件發生.....
作者: CHI310    時間: 2013-3-28 19:19
約一年前…搵老馬整ASI比左$500訂金…等下等下約半年多…佢又話我無聲氣…將隻船比左人……根本就無整過……之後就當撻訂…之後都聽到佢D古惑野
作者: siukeung1972    時間: 2013-3-28 19:26
138168 發表於 2013-3-28 18:37
5: 有斬人事件發生.....

我只是識法破法,知法不會犯法的!法律制裁吾到,良心會收到佢!
作者: 新Q太郎    時間: 2013-3-28 20:28
siukeung1972 發表於 2013-3-28 19:26
我只是識法破法,知法不會犯法的!法律制裁吾到,良心會收到佢!

強哥,你係一個善心人,不要受這事情影响,你很友善及以尊敬呢啲對船,整船咁有心嘅師父係正確,你值得受到尊重,你講得啱佢呃到全世界人呃唔到上天....強哥,無論遇到任何惡劣情况,要堅持理念....不要放棄...支持你.
作者: tai13    時間: 2013-3-28 20:35
錢是小......佢都咁唔掂.....咪算囉....

幾個月前..Uwant有個玩iphone4既網友玩到損手爛腳

好彩冇精神病姐....
作者: siukeung1972    時間: 2013-3-28 22:46
tai13 發表於 2013-3-28 20:35

幾個月前..Uwant有個玩iphone4既網友玩到損手爛腳

吾掂破產四年後可以反身!但誠信加人格破產,相信很難建立返!
作者: siukeung1972    時間: 2013-3-28 22:46

吾掂破產四年後可以反身!但誠信加人格破產,相信很難建立返!
作者: siukeung1972    時間: 2013-3-28 22:49

師兄:吾掂破產四年後可以反身!但誠信加人格破產,相信很難建立返!
咁講啦:曹操亦有知心友,関公亦有對頭人!
作者: siukeung1972    時間: 2013-3-28 22:51

師兄:吾掂破產四年後可以反身!但誠信加人格破產,相信很難建立返!
咁講啦:曹操亦有知心友,関公亦有對頭人!
作者: siukeung1972    時間: 2013-3-28 22:54
不好意思吾會sent多幾次!sorry
作者: siukeung1972    時間: 2013-3-28 22:56
新Q太郎 發表於 2013-3-28 20:28
強哥,你係一個善心人,不要受這事情影响,你很友善及以尊敬呢啲對船,整船咁有心嘅師父係正確,你值得受到尊 ...

Thank you!
作者: siukeung1972    時間: 2013-3-29 00:02
CHI310 發表於 2013-3-28 19:19
約一年前…搵老馬整ASI比左$500訂金…等下等下約半年多…佢又話我無聲氣…將隻船比左人……根本就無整過… ...

深表同情!
作者: 王汪旺    時間: 2013-3-29 11:59
CHI310 發表於 2013-3-28 19:19
約一年前…搵老馬整ASI比左$500訂金…等下等下約半年多…佢又話我無聲氣…將隻船比左人……根本就無整過… ...

原來是騙局 !咁都得?
作者: siukeung1972    時間: 2013-3-29 12:45
王汪旺 發表於 2013-3-29 11:59
原來是騙局 !咁都得?

好在現時資訊發達有網上平台!不論好與否的事件都無所循形,透明度高!
作者: martin888    時間: 2013-3-29 14:44
MUG老馬,现在以變了老千,真是世界在轉,人在變
作者: SKY1314    時間: 2013-3-29 19:27
呢D真係正人渣 最僧呢D人. 我都中過一次招..佢話3個月起到比我.到4個月左右..係咁追佢係咁追佢...最後我都係用暴力拎反1000蚊....~_~"要好好學習你的忍耐力
作者: tonycheungkw    時間: 2013-3-30 18:04
真的無言了。
我隻ASI都係佢既手筆,我可以話佢手功真的唔錯,但係時間又真的太長。
作者: Barry28    時間: 2013-3-30 18:42
SKY1314 發表於 2013-3-29 19:27
呢D真係正人渣 最僧呢D人. 我都中過一次招..佢話3個月起到比我.到4個月左右..係咁追佢係咁追佢...最後我 ...

師兄: 可否告知用什麼暴力才攞返$1000呀 ??
作者: 138168    時間: 2013-3-30 18:47
Barry28 發表於 2013-3-30 18:42
師兄: 可否告知用什麼暴力才攞返$1000呀 ??

相信是用最仁慈的行動.....否則只能要隻手或隻脚
作者: SKY1314    時間: 2013-3-30 20:18
一巴一巴車埋佢..叫佢比反錢我
作者: taiming2    時間: 2013-3-30 20:42
SKY1314 發表於 2013-3-30 20:18
一巴一巴車埋佢..叫佢比反錢我

C Hing 為民除害 ( 正 )
作者: SKY1314    時間: 2013-3-30 20:53
taiming2 發表於 2013-3-30 20:42
C Hing 為民除害 ( 正 )

但諗反轉頭...好彩冇比人拉....比人拉左的話...牢都有得我坐...真係三思而後行
作者: taiming2    時間: 2013-3-30 21:06
SKY1314 發表於 2013-3-30 20:53
但諗反轉頭...好彩冇比人拉....比人拉左的話...牢都有得我坐...真係三思而後行 ...

犯法野唔做得,用喻論唱衰巨就唔會犯法
作者: SKY1314    時間: 2013-3-30 22:01
taiming2 發表於 2013-3-30 21:06
犯法野唔做得,用喻論唱衰巨就唔會犯法

絕對同意呀 C兄:-)
作者: 鍵仔    時間: 2013-3-31 09:59
件事 兩睇  

現在模型船  市價只有越賣越平  ...  一隻比一隻更平  !!!

做船師父點生存  ???  有冇人答到我  ???  Why  ???  

一艘像真船做價最底起碼 數仟 ~ 幾萬不等  ...  砌足成年先賺得個 1 萬幾仟  !!!   

試問下  所有人  一年12個月是否只揾得 咁多  ???  你幫我砌丫  ...  

所以  一艘好船 賣得好價位  真係不太過  ~~  
作者: siukeung1972    時間: 2013-3-31 15:24

做船價格每個人接受程度每個人都不同
訂船者和做船者之間如有協議洛訂,即表示雙方巳接受!但已過很久!船又無,訂吾退,道理何在!
作者: 鍵仔    時間: 2013-3-31 16:03
siukeung1972 發表於 2013-3-31 15:24
做船價格每個人接受程度每個人都不同
訂船者和做船者之間如有協議洛訂,即表示雙方巳接受!但已過很久!船 ...

強哥     我  好  明白  你的  感受    以下  係我   真實經驗    個案   

問題  重點  就  在於  市場空間  差距 了 ...   令到  賣 / 買  相方  難以包容  !!!  

市場  價格  每況愈下   連  制作者  都  砌到  無哂  尊嚴  點解  ???   ( 愈賣愈平  但手工  就  愈賣愈精 )  ~~  

而  買家  就  有錢  都  買唔到   點解  ???   ( 因為前者 價格貴  但手工差  不會賤賣 ) ( 後者  價格平  但手工精  不放售 )  ~~

所以  形成  有船  無人買    有人  冇船玩   ...    這個  唔健康  局面  !!!   

有邊一個  師父  有頭髮  想做光頭  ???       身不由己  ...  
作者: 丘引    時間: 2013-3-31 16:58
鍵仔 發表於 2013-3-31 16:03
強哥     我  好  明白  你的  感受    以下  係我   真實經驗    個案   

問題  重點  就  在於  市場 ...

有見地
作者: 138168    時間: 2013-3-31 18:48
鍵仔 發表於 2013-3-31 09:59
件事 兩睇  

現在模型船  市價只有越賣越平  ...  一隻比一隻更平  !!!

一年才砌一两隻船, 這些作品非拿出來玩的, 应放在博物館或展覧館;
如揾食一年才出產一两隻船的話, 肯定無法生存, 及早轉行才掂;
如是業餘制作揾食, 產量咁少, 相信是兴趣多過賺錢;
只有大量倒模生產, 流水作業, 月產幾貨柜, 還要專攻海外市塲( 本地市塲炒埋唔够一碟), 有勁爭當然要平才有得做, 當市塲飽和就越賣越賤.
以上個人見解., 得啖笑
作者: Fei    時間: 2013-3-31 19:03
講開呢D經歷,我都試過有人初時話點叻點勁
,拎左我隻船殼話去砌,收左錢收左零件跟
住失蹤唔見人!

作者: siukeung1972    時間: 2013-3-31 19:22
138168 發表於 2013-3-31 18:48
一年才砌一两隻船, 這些作品非拿出來玩的, 应放在博物館或展覧館;
如揾食一年才出產一两隻船的話, 肯定無 ...

完全認同!
作者: 鍵仔    時間: 2013-3-31 22:07
丘引 發表於 2013-3-31 16:58
有見地

丘兄   我好想  同你  放下船  呀     

我雖然  唔認識  馬師父   但是   我睇過  其他  師兄  隻  ASI  船    手工   的確   唔簡單  !!!  

非一般   砌船  高手    手工  完全  符合  我要求  !!!   

我估計  馬 sir   一定  有苦衷   ...   有  邊個人  願意  令自己  爛面   丫  ???   
作者: 鍵仔    時間: 2013-3-31 22:08
138168 發表於 2013-3-31 18:48
如揾食一年才出產一两隻船的話, 肯定無 ...

係事實  ...  
作者: 自由人    時間: 2013-3-31 23:56
鍵仔 發表於 2013-3-31 22:07
丘兄   我好想  同你  放下船  呀     

我雖然  唔認識  馬師父   但是   我睇過  其他  師兄  隻  AS ...

船你就多,玩得既又唔係香港..香港又冇隻玩得.....
我都好想同你放下船囉.........
作者: 鍵仔    時間: 2013-4-1 08:52
自由人 發表於 2013-3-31 23:56
船你就多,玩得既又唔係香港..香港又冇隻玩得.....
我都好想同你放下船囉......... ...
我部隊  轄下  駐  澳門  西灣湖  行動站  有  2  艘  混合式  遠洋拖船  當值  

九龍  大角咀  行動站  只得  1  艘  港務  拖船  當值  

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

其餘重機    存放在  各  行動站  內  作  後勤部隊  支援  ...  

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

我集團  共有  12  個  分站 ( 屋企 )  统稱為  澳門  重機部隊  "  中央行動站  "  

登錄/註冊後可看大圖

作者: 自由人    時間: 2013-4-1 09:10
鍵仔 發表於 2013-4-1 08:52
我部隊  轄下  駐  澳門  西灣湖  行動站  有 2 艘  混合式  遠洋拖船  當值   

九龍  大角咀   ...

整返隻係香港玩啦....
作者: 鍵仔    時間: 2013-4-1 09:28
自由人 發表於 2013-4-1 09:10
整返隻係香港玩啦....

我邊度  及  樓主  強哥  犀利  丫  ...   

古語有云  :  唐詩  三百首  ~~  

現  " 袋 "  版  :  船痴  三百艘  ~~    

作者: 自由人    時間: 2013-4-1 14:13
鍵仔 發表於 2013-4-1 09:28

...

強哥  係香港船模界巨子.....愛船.多船....船種多款式多.....珍藏更加多..........
作者: 138168    時間: 2013-4-1 17:29
鍵仔 發表於 2013-4-1 08:52
我部隊  轄下  駐  澳門  西灣湖  行動站  有  2  艘  混合式  遠洋拖船  當值   

九龍  大角咀   ...

嘩! 你個版图好大喎 , 五湖四海, 天南地北, 天涯海角都有插你支旗.. 佩服
作者: siukeung1972    時間: 2013-4-1 18:30
都有好久未拖過"等損"一於整埋佢玩下!
作者: siukeung1972    時間: 2013-4-1 18:32
鍵仔 發表於 2013-4-1 09:28

...

啲船都係"灣水"多過車
作者: siukeung1972    時間: 2013-4-1 18:40
自由人 發表於 2013-4-1 14:13
強哥  係香港船模界巨子.....愛船.多船....船種多款式多.....珍藏更加多.......... ...

由兄你啲船生意多成日有柯打車來車去,但係我啲船無生意成日泊响避風塘"灣水"多.
作者: 自由人    時間: 2013-4-1 19:34
siukeung1972 發表於 2013-4-1 18:40
由兄你啲船生意多成日有柯打車來車去,但係我啲船無生意成日泊响避風塘"灣水"多. ...

呵呵..強哥..你冇時間或者唔捨得玩姐...我得隻捕鯊船玩得...玩離玩去都係呢隻....好鬼悶..
作者: 138168    時間: 2013-4-1 20:54
自由人 發表於 2013-4-1 19:34
呵呵..強哥..你冇時間或者唔捨得玩姐...我得隻捕鯊船玩得...玩離玩去都係呢隻....好鬼悶.. ...

点只隻捕鯊呀, 還有扒艇佬? 巨水警? 呀B哥仔? 仲有......(唔記得)
作者: siukeung1972    時間: 2013-4-1 21:16
138168 發表於 2013-4-1 20:54
点只隻捕鯊呀, 還有扒艇佬? 巨水警? 呀B哥仔? 仲有......(唔記得)

真係心水清呀!
作者: shipourking    時間: 2013-4-1 21:28
强哥咁隻ASI自己幾耐砌好?
作者: 自由人    時間: 2013-4-1 22:56
138168 發表於 2013-4-1 20:54

嘩...你係女就好啦...咁記得我D野....
作者: siukeung1972    時間: 2013-4-2 00:54
shipourking 發表於 2013-4-1 21:28
强哥咁隻ASI自己幾耐砌好?

砌咗一啲,因較早前入咗隻二手asi所以無完成!再加上現在比較傾向整大船!
作者: shipourking    時間: 2013-4-2 03:11
嘩!强哥你都好多隻啊
作者: siukeung1972    時間: 2013-4-2 10:38
shipourking 發表於 2013-4-2 03:11
嘩!强哥你都好多隻啊

我好修惜每一隻船,無份爛船,因對我呢講啲船都係寶貝及有每一隻船都好似有生命咁!
作者: shipourking    時間: 2013-4-2 18:33
強哥, 好想快d睇到你隻雙層中式遊樂船
作者: bigcar    時間: 2013-4-8 21:14
老馬晨早系柴弯已经係響噹噹的人物喇,(老千)當時講俾大冢聽又吾信。到頭來搞到吾開心又何苦呢!
作者: siukeung1972    時間: 2013-4-8 21:42
bigcar 發表於 2013-4-8 21:14
老馬晨早系柴弯已经係響噹噹的人物喇,(老千)當時講俾大冢聽又吾信。到頭來搞到吾開心又何苦呢! ...

恨錯難返!
作者: shipourking    時間: 2013-4-8 22:53
但我由落訂至半年後就收到隻ASI了
作者: siukeung1972    時間: 2013-4-9 02:59
shipourking 發表於 2013-4-8 22:53
但我由落訂至半年後就收到隻ASI了

有人歡喜,有人愁!
作者: bigcar    時間: 2013-4-10 00:40
有人六年鳥,毛都冇條。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2