RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 買新差機 [打印本頁]

作者: mickybruce2006    時間: 2012-11-28 09:57
標題: 買新差機
小弟用開B6,想轉用hyperion。
想請教各位師兄,hyperion除了可用比較大的A數去差电及放电(換句話說做balance或storage會快好多),及可以在电腦上觀察差电的數據外,有無其他工能上的分別,例如hyperion可否使lipo長壽D呢?
因價錢相差很大,所以想了解多一點後才作決定,先謝謝各師兄意見。
作者: kin1985ty    時間: 2012-11-28 10:04
一分錢一分貨 B6 用一次已經唔想用 我試過叉一排電90分鍾都未叉滿相信咁樣會有D影響排電
作者: erikism    時間: 2012-11-28 10:23
我覺得部差機靚d,差出來d電準d,快d,好d,應該都對舊電會好d,最重要係安全,差都差得放心d啦....

作者: tb03    時間: 2012-11-28 10:49
Hyperion會同你执番正D電

作者: allan007_alive    時間: 2012-11-28 20:34
仲有可以upgrade firmware,係貴,但值。我識有人買兩部添。

B6留黎做後備。
作者: slumpsingsing    時間: 2012-11-28 20:37
買MUCHMORE啦仲洗唸
作者: cocojelo    時間: 2012-11-29 00:04
thunder power 820cd!!!! good
作者: gimsink    時間: 2012-11-30 19:55
條件許可的話買Hyperion 730i孖差就最好, 排电充得唔好唔準的話, 比架419你都跑唔好, 就算其他配置平番D, 都要用多少少去買个好差机,贵買平用有數圍。
作者: mickybruce2006    時間: 2012-12-1 10:34
多謝各位師兄指教。
作者: kyiie168    時間: 2012-12-1 11:16
Hyperion 730i   Hyperion 720i   而兩部差机ok     買火牛30a可以鴨記 唔貴     (旺角好貴)
作者: cfchow98    時間: 2012-12-1 11:47
絕對同意 gimsink Ching. 仲有靚機都要有好電池 (不一定要貴貨). 但正尋寶中
作者: bus338    時間: 2012-12-1 18:52
allan007_alive 發表於 2012-11-28 20:34
仲有可以upgrade firmware,係貴,但值。我識有人買兩部添。

B6留黎做後備。

早 D見到師兄的文,我就唔買佢,..

不過我玩 3cell 2250MAH 11.1V鋰電,

用 3A义,20分鐘到义完(平衡哂),暫時夠用.

登錄/註冊後可看大圖

作者: allan007_alive    時間: 2012-12-1 18:54
bus338 發表於 2012-12-1 18:52

呢部都好呀!
作者: bus338    時間: 2012-12-1 19:01
allan007_alive 發表於 2012-12-1 18:54
呢部都好呀!

唔識揀,我都係在賣直升機店一齊買....
作者: f-16    時間: 2012-12-1 23:17
kyiie168 發表於 2012-12-1 11:16
Hyperion 730i   Hyperion 720i   而兩部差机ok     買火牛30a可以鴨記 唔貴     (旺角好貴) ...

會唔會整壞部機??
作者: kyiie168    時間: 2012-12-2 10:05
f-16 發表於 2012-12-1 23:17
會唔會整壞部機??

好多師父同高手,都去鴨記買野
作者: 大孖    時間: 2012-12-3 10:03
I've been using Hyperion 0606i for 2 years. My comments is very good, handy, reliable!
作者: ken6159    時間: 2012-12-4 08:33
標題: Power supply
f-16 發表於 2012-12-1 23:17
會唔會整壞部機??

Buy HPe 由30A - 50A 都有,可改電壓output, check current & Amp
作者: 天娜    時間: 2012-12-4 10:27
ken6159 發表於 2012-12-4 08:33
Buy HPe 由30A - 50A 都有,可改電壓output, check current & Amp

邊度有得賣
作者: ken6159    時間: 2012-12-4 19:32
天娜 發表於 2012-12-4 10:27
邊度有得賣

鴨尞街
作者: nghoming    時間: 2012-12-4 20:50
師兄,請問咩價錢到??
作者: nastyboy    時間: 2012-12-4 22:41
請問而家720i双差$1800蚊買吾買到?thx
作者: allan007_alive    時間: 2012-12-4 23:02
nastyboy 發表於 2012-12-4 22:41
請問而家720i双差$1800蚊買吾買到?thx

有找!
作者: f-16    時間: 2012-12-5 00:35
單叉呢幾錢?
作者: 啊甘    時間: 2012-12-10 08:21

我用E隻 海波買叉机  要用27v  900w电源先夠   普通12v 300w 唔得  

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: nikeid    時間: 2012-12-10 18:17
ken6159 發表於 2012-12-4 19:32
鴨尞街

HPe好嘢嚟㗎  不過鴨記都好似得一間鋪有賣呢個牌子
作者: ken6159    時間: 2012-12-10 22:14
nikeid 發表於 2012-12-10 18:17
HPe好嘢嚟㗎  不過鴨記都好似得一間鋪有賣呢個牌子

2~3間都有, 慢慢找一定有. 工業用電子牛, 安全超正.
作者: ThomasZ    時間: 2012-12-10 22:18
bus338 發表於 2012-12-1 18:52

請問師兄是否駁車內的點煙器來差電?
作者: hknobody    時間: 2012-12-10 22:23
thunder power
作者: bus338    時間: 2012-12-10 23:07
ThomasZ 發表於 2012-12-10 22:18
請問師兄是否駁車內的點煙器來差電?

我在12V水電拉2條粗電線入車內,

點煙器應該應付唔到差機的電流需求,

還有請撻住車來差,我試過义左6次電,

差D着唔到車走人...........
作者: nikeid    時間: 2012-12-11 00:17
ken6159 發表於 2012-12-10 22:14
2~3間都有, 慢慢找一定有. 工業用電子牛, 安全超正.

可否告知在鴨記邊段??   上次我搵左好耐,只得一間有
作者: ThomasZ    時間: 2012-12-11 01:41
bus338 發表於 2012-12-10 23:07
我在12V水電拉2條粗電線入車內,

點煙器應該應付唔到差機的電流需求,

謝謝! 請問一般著車要多少V電? 我部差機好似INPUT低過10.X V會響。
作者: ken6159    時間: 2012-12-11 10:06
nikeid 發表於 2012-12-11 00:17
可否告知在鴨記邊段??   上次我搵左好耐,只得一間有

在公廁對面,但價錢貴d和可能係舊model(雙錶)Amp output 低5A。
行入大街d鋪頭一定有。不要去到街尾那間。
作者: nikeid    時間: 2012-12-11 11:15
ken6159 發表於 2012-12-11 10:06
在公廁對面,但價錢貴d和可能係舊model(雙錶)Amp output 低5A。
行入大街d鋪頭一定有。不要去到街尾那間 ...

街尾那間是黑店??
作者: mickybruce2006    時間: 2012-12-11 12:51
多謝各位師兄分享,小弟已於早幾日買咗hyerion720相差及efeul 30a 差機!謝謝各位的意見。
作者: ThomasZ    時間: 2012-12-11 14:22
ken6159 發表於 2012-12-11 10:06
行入大街d鋪頭一定有。不要去到街尾那間 ...

照片 (2).JPG
登錄/註冊後可看大圖