RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 噴油一問 [打印本頁]

作者: okmin123    時間: 2012-9-10 23:39
標題: 噴油一問
我之前買左幾枝油噴....但噴噴下發覺枝底油唔夠所以叫人買左枝新....
但買返黎果枝同原本果枝唔係100%一樣但條友話都係底油黎咁有冇問題架?
作者: MinG325    時間: 2012-9-10 23:52
不如你影兩支張相上黎睇下
作者: okmin123    時間: 2012-9-11 00:02
就係呢2枝
作者: MinG325    時間: 2012-9-11 00:33
雙星既話我用上面果支
但係郡氏底灰好似有分粗幼
唔知雙星依兩支係咪有依隻分別呢....
作者: okmin123    時間: 2012-9-11 00:38
我本來都係用緊上面果枝....宜家買左下面果枝但想知有咩分別??
如果唔同就拎返去換
作者: glen6831    時間: 2012-9-11 01:25
一樣可以用,我試過。不用擔心。

近日我在 40' 櫃施架先用底灰後,再用一般噴漆,一樣無問題。只係配錯了隻黃色,顏色偏紅了一點。用一般噴漆只要灰底 100% 乾透也不怕蝕膠,當然買時看清楚鐵罐上的說明。一支一般噴漆容量差不多頂到三支孖星,但只要 $20/罐。反正都要噴灰底,所以都係平了一大節。而且一般噴漆光面效果比較容易掌握,可能配方不同,頂多噴一層光面就已經 VERY GOOD。但未試過噴屋仔,如有師兄試過也請分享。
作者: okmin123    時間: 2012-9-11 01:52
但係2枝最大既分別係咩??純粹想知道=0=
作者: glen6831    時間: 2012-9-11 15:25
第一張幼細點。
其實在大比例模型是不太重要於灰底的粗幼,反最重要是噴功及後期處理更重要

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2