RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 查詢關於代客加工小型金屬物料 [打印本頁]

作者: 榮~    時間: 2012-5-9 12:44
標題: 查詢關於代客加工小型金屬物料
有無師兄知道邊間五金鋪有代客加工小型金屬物料?
作者: rcworldhk    時間: 2012-5-9 12:47
榮~ 發表於 2012-5-9 12:44
有無師兄知道邊間五金鋪有代客加工小型金屬物料?

点加工?
作者: 榮~    時間: 2012-5-9 12:56
rcworldhk 發表於 2012-5-9 12:47
点加工?

你有工具?
作者: garywong5368    時間: 2012-5-9 13:23
加工什麼的小型金屬物料?
作者: 榮~    時間: 2012-5-9 13:41
garywong5368 發表於 2012-5-9 13:23
加工什麼的小型金屬物料?

RC金屬件
作者: 榮~    時間: 2012-5-9 13:43
rcworldhk 發表於 2012-5-9 12:47
点加工?

將原本4mm直徑大的孔開大至5mm,但一定要正中!
作者: rcworldhk    時間: 2012-5-9 14:38
榮~ 發表於 2012-5-9 13:43
將原本4mm直徑大的孔開大至5mm,但一定要正中!

any photo??
作者: chowhungjai    時間: 2012-5-9 15:39
回復 榮~ 的帖子

a drill and a drill stand can do the job easily!
作者: 榮~    時間: 2012-5-9 15:57
chowhungjai 發表於 2012-5-9 15:39
回復 榮~ 的帖子

a drill and a drill stand can do the job easily!

Where can find it?
作者: chowhungjai    時間: 2012-5-9 16:05
回復 榮~ 的帖子

a cheap drill stand is around $200, can be found at Ap Lui Street or Sun Tin Day Street!!!
作者: 榮~    時間: 2012-5-9 18:11
Thx! But I want to find ”代客加工”
作者: MrSH    時間: 2012-5-9 18:25
你係要後加工? 定係有實物要抄數做, 又或者本身有圖紙叫人做?
後加工的話會有風險, 因有可能會整衰你件野.  精度要求唔太高的話就容易, 如開CNC加上量又少會貴好多.
作者: 榮~    時間: 2012-5-9 18:34
MrSH 發表於 2012-5-9 18:25
你係要後加工? 定係有實物要抄數做, 又或者本身有圖紙叫人做?
後加工的話會有風險, 因有可能會整衰你件野 ...

我要將一個原本4mm的孔開大至5mm,係咪叫後东加工!
作者: MrSH    時間: 2012-5-9 19:19
榮~ 發表於 2012-5-9 18:34
我要將一個原本4mm的孔開大至5mm,係咪叫後东加工!

其實咁樣不如自己攪,好似之前有師兄講買支5mm鑽咀就得了。中心都走唔到幾多
作者: 榮~    時間: 2012-5-9 20:00
MrSH 發表於 2012-5-9 19:19
其實咁樣不如自己攪,好似之前有師兄講買支5mm鑽咀就得了。中心都走唔到幾多

我就係試過走左位!
作者: MrSH    時間: 2012-5-9 20:28
榮~ 發表於 2012-5-9 20:00
我就係試過走左位!

你裝係邊度?要求咁高?其實就咁擴大個窿真係差唔到幾多啊,你似係鑽大左(鑽咀裝唔直)
作者: 榮~    時間: 2012-5-9 20:49
MrSH 發表於 2012-5-9 20:28
你裝係邊度?要求咁高?其實就咁擴大個窿真係差唔到幾多啊,你似係鑽大左(鑽咀裝唔直)

係其實係鑽個下唔夠鑽床咁直,所以鑽穿後有左右圓周不對稱的情況!
作者: MrSH    時間: 2012-5-9 21:07
榮~ 發表於 2012-5-9 20:49
係其實係鑽個下唔夠鑽床咁直,所以鑽穿後有左右圓周不對稱的情況!

明白,但出面做加工的應該無人會幫你整,要搵下其他師兄幫手啦
作者: 榮~    時間: 2012-5-9 21:09
MrSH 發表於 2012-5-9 21:07
明白,但出面做加工的應該無人會幫你整,要搵下其他師兄幫手啦

真係頭痛!
作者: LOKWAI    時間: 2012-5-9 21:49
師兄唔好一次過用5mm鑽咀......試下由4.5>4.8>先到5mm應該ok
作者: 榮~    時間: 2012-5-9 22:55
LOKWAI 發表於 2012-5-9 21:49
師兄唔好一次過用5mm鑽咀......試下由4.5>4.8>先到5mm應該ok

都唔知試唔試好!衰左又要買過件
作者: rave1010hk    時間: 2012-5-10 11:03
回復 榮~ 的帖子

零件有無做熱處理"見硬"了先?
作者: 榮~    時間: 2012-5-10 12:35
rave1010hk 發表於 2012-5-10 11:03
回復 榮~ 的帖子

零件有無做熱處理"見硬"了先?

見硬即係?
作者: ewinglkw    時間: 2012-5-10 17:40
用Y-cut包冇衰
作者: 榮~    時間: 2012-5-10 18:12
ewinglkw 發表於 2012-5-10 17:40
用Y-cut包冇衰

請問咩係y cut?
作者: dicyrc    時間: 2012-5-10 18:22
火花電蝕 , 好似有的ching will installed a lathe in 車場 or gun shop will have such machine
for modify, try find them la .
作者: 榮~    時間: 2012-5-10 18:39
dicyrc 發表於 2012-5-10 18:22
火花電蝕 , 好似有的ching will installed a lathe in 車場 or gun shop will have such machine
for mod ...

去槍鋪搵”火花電蝕”?
作者: dicyrc    時間: 2012-5-10 19:59
模型車床呀,如果該金屬件是經熱處理工序後,將會變得十分堅硬,
那麼便要使用更堅硬的鑽咀,才可順利切削,希望該工件並不是見硬件,
因鈦合金鑽咀是不便宜的。而火花電蝕机是貴價金屬加工机械,售價由
幾十萬至過百萬元,要有專才可操作,如ching 真的想改裝件,可不在國
內或国外post enquiry with actualy size , in this satuiation money is work
作者: rave1010hk    時間: 2012-5-10 22:08
回復 榮~ 的帖子

影張相睇下!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2