RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Mini-Z F1 海棉輪胎試玩記(May 31 更新第1,3,7,10頁) [打印本頁]

作者: Tat-tat    時間: 2012-5-5 01:53
標題: Mini-Z F1 海棉輪胎試玩記(May 31 更新第1,3,7,10頁)

場地: CT
測試車輛: Mini-F1 2.4 GHz Version ( 舊款)
摩打: Kyosho Mini-Z AWD and MR 比賽規定 Standard Motor

測試品: Mini-Z F1 海棉輪胎連車軨預黏套裝
[attach]618706[/attach]

外觀
軨的款式同後驅 Mini-Z 用的是同款,但它的大小是以 F1 用而特製的。前窄,後闊的設計,胎面闊度和 F1 膠胎幾近一樣,但由於膠胎的有圓邊設計,海棉胎沒有,所以視覺上海棉胎是比較闊。直徑上,後胎是一樣的,前胎是海棉胎較小,約細了 2mm 直徑。軟硬度,今次拿到的樣品沒有寫上軟硬資料,但手感和 Mini-Z 後驅用的相近,所以好大可能是軟款。

[attach]618708[/attach]

前胎
[attach]618707[/attach]

後胎
[attach]618712[/attach]

[attach]618709[/attach]

[attach]618711[/attach]

[attach]618710[/attach]

試跑

基本設定
車頭-
Kyosho 綠彈弓
金屬 1 度轉向杯
沒有加介子控制車高和行程

車尾-
中置尾避震
上黑色查查彈弓
下金色查查彈弓
30 度油壓油 (查查用)
左右沒裝彈弓
Carbon Fiber 尾懸掛片
中間高度尾軸塾

第一次試跑
以完全不改設定,直接安裝海棉胎去試走
感覺是車頭非常靈敏,只要轉一點點軚,整輛車便轉過去,車尾有一點點跟不上轉向,但滑尾次數不多。

第二次試跑
升高尾車軸,以最低車尾高度行走,即尾車軸升至最高位,車頭不變。
明顯改善了轉向過度問題,不過仍是轉向過度。車尾開始不穏定,有側滑問題出現。

第三次試跑
拆除中置尾避震,左右裝回綠彈弓
急轉向時,有起輪的問題, 引至掉頭。

第四次試跑
再試車尾左右用黃彈弓
沒有了起輛引至掉頭的問題,但轉向過度的問題又回來了。

第五次試跑
車頭改用黃彈弓
轉向過度的問題有改善,但整輛車都在跳, 幾乎是沒有吸震

第六次試跑
全車左右都換上紅彈弓
終於有一個比較像樣的走姿了,沒有太多轉向過度,車尾也會跟著轉,不太跳,可以跟著其他師兄一起跑了。開始發現於加速時,車尾有一點點下沉。

第七次試跑
查查底彈弓換上比原裝查查套件內金色彈弓更硬的黃彈弓,這為 MR-02 的車頭彈弓。
加速時車尾下沉的問題差不多解決了,亦可以和其他師兄的 AWD 一起跑。以目測方式量度,圈速上和同場的師兄差不多,混合一起跑都不是問題。

[attach]618714[/attach]

[attach]618713[/attach]

[attach]618715[/attach]

[attach]618716[/attach]

結論
以 F1 計,換了海棉胎後,再加以適當調整,戰鬥力會以幾何倍數提升。而且是可以和 AWD 或 MR 車係同場競技,不再是只可以和 F1 一起跑。當然,如果以最快圈速來計算,我暫時都是覺得 AWD 和 MR-03 會較快,以同一個人去跑,似乎都是 AWD 或 MR-03 的圈速,防守,進攻都會比 F1 為好。但如果可以好好利用 F1 轉向過度的特性,同場較量時,F1 不一定給比下去呢。差距上,大家都用海棉,F1 應該會比 MR-03 慢 10 至 20%。不過這只是我個人的感覺,因為場地沒有我使用的圈速計,所以沒有準確的數據作比較。

改善
如果頭輪的直徑可以大一點點,可能會改善到轉向過度的問題,因為 F1 本身已有這個特性,較小的頭輪感覺有點把這個特性放大了。

也可以考慮車頭輪胎的闊度減少,外觀上好一點,而且可對轉向過度這問題有改善,因為這樣的條件下,一般人會容易一點對車輛作調整。

如果車輪可以做圓邊,這樣應該會更好,因為轉向時,輪邊好像是頂著地面。雖然可以自行磨,而且可以安自己要求去磨這個圓邊的大小,但玩 Mini-Z F1 不是太多人有磨胎機,所以預先磨好,會比自己磨更適合。

多謝國 Sir 借出海棉胎比我這個愛玩的人去玩

另外,原本有拍試跑短片的,但因技術上的問題,未能提供了。

五月八日作第二次測試,更新於第三頁:
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=256369&pid=2309324&fromuid=586

五月十七日作第三次測試,更新於第七頁:http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=256369&pid=2317562&fromuid=586

第一身的體驗 (第三次測試的 Movie)http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=256369&pid=2317563&fromuid=586

海棉胎配 33T 摩打http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=256369&pid=2328941&fromuid=586

作者: Clair    時間: 2012-5-5 02:13
勁LIKE!!
作者: westcott    時間: 2012-5-5 05:14
嘩.好專業的分析.多謝分享.同埋這F1的像真正度十分高.Good Job!
作者: kingslui    時間: 2012-5-5 07:27
Great and detailed reply!
作者: ray2011    時間: 2012-5-5 07:46

D呔同D呤都很大失真的感覺!我會淨用膠呔
作者: 白鬍子    時間: 2012-5-5 08:23
Tat-tat 發表於 2012-5-5 01:53
場地: CT測試車輛: Mini-F1 2.4 GHz Version ( 舊款)摩打: Kyosho Mini-Z AWD and MR 比賽規定 Standard ...

謝謝達達大師咁專業既分析啊,你幾時再上去啊,我都想試下套胎喎!
作者: casper    時間: 2012-5-5 08:57
好正既武器, 希望 Atomic 快 d 出海棉呔啦~~~
作者: rk2    時間: 2012-5-5 10:12
ray2011 發表於 2012-5-5 07:46
D呔有失真的感覺!

外觀的確唔太像真, 感覺是密度不足. . .
作者: 白鬍子    時間: 2012-5-5 10:31
casper 發表於 2012-5-5 08:57

A記...難D, 佢地連F1既膠胎都已經停產鳥!!
作者: niwadaisuke    時間: 2012-5-5 10:41
KWOK SIR有無話幾時開始發售呀?
作者: ray2011    時間: 2012-5-5 11:04
回復 白鬍子 的帖子

X記同P記都有出
作者: d.s    時間: 2012-5-5 11:04
Tat-tat 發表於 2012-5-5 01:53
場地: CT測試車輛: Mini-F1 2.4 GHz Version ( 舊款)摩打: Kyosho Mini-Z AWD and MR 比賽規定 Standard ...

Good Job~!!!
Thanks ~Tat-tat
作者: d.s    時間: 2012-5-5 11:04
niwadaisuke 發表於 2012-5-5 10:41

x 2~~~
作者: 白鬍子    時間: 2012-5-5 12:15
ray2011 發表於 2012-5-5 11:04
回復 白鬍子 的帖子

X記同P記都有出

呢樣我知, 我都有用緊
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-5 12:41
靜止放响度既時候,就一定冇原裝軨同埋膠胎咁像真架啦,因為真果部 F1 都係用膠胎同金屬軨,哩樣野我諗點做,都做唔到咁像真架啦,同 1/10 F1 一樣,要像真,行膠胎係暫時最好既方法。

但係我昨晚試玩,在走姿上,係比較接近真 F1,轉向既靈活度和反應都似,哩方面,暫時膠胎就做唔到啦,我試過三個品牌最軟既膠胎,除左走姿唔似 F1 外,圈速都做唔到相近。

以我自己來講,我會喜歡架車快,行得好,多過放响架上好睇,所以我會想用海棉胎;但如果係想放定定都咁好睇,咁用膠胎係一個好好既選擇。

始終各人都有各人喜歡既野,鍾意邊樣,咪用邊樣,冇問題既。
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-5 12:43
niwadaisuke 發表於 2012-5-5 10:41

我昨晚問佢,佢都未知。

我希望試玩完,廠方可以作少少改良啦,咁樣既話,再等多一陣都冇問題。
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-5 12:44
白鬍子 發表於 2012-5-5 08:23
謝謝達達大師咁專業既分析啊,你幾時再上去啊,我都想試下套胎喎!

我要忙了,所以未知啊。
下次上去,一定叫你地一齊玩下
作者: 白鬍子    時間: 2012-5-5 13:45
Tat-tat 發表於 2012-5-5 12:44
我要忙了,所以未知啊。

好啦~~等我練好D手車先同你玩
作者: d.s    時間: 2012-5-5 17:41
ray2011 發表於 2012-5-5 07:46
D呔同D呤都很大失真的感覺!我會淨用膠呔

算吧啦你!
CT你又唔夠膽上,MMS又禁錦呔!
送比你都得物無所用啦!
作者: d.s    時間: 2012-5-5 17:42
rk2 發表於 2012-5-5 10:12
外觀的確唔太像真, 感覺是密度不足. . .

係條鈴直徑太長問題
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-5 18:23
casper 發表於 2012-5-5 08:57

我諗佢佢地都唔會啦,海胎用响 Mini-Z 上都成兩年,都而家都唔見佢地有出,睇怕都只會出膠胎啦。

作者: Tat-tat    時間: 2012-5-5 18:27
d.s 發表於 2012-5-5 17:42
係條鈴直徑太長問題

肉眼睇,同後驅用既密度好似差唔多,唔知係唔係我影相影得唔好呢
作者: kwok    時間: 2012-5-5 18:35

回復 Tat-tat 的帖子

用放大鏡睇,靚女都變豬扒!
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-5 19:13
kwok 發表於 2012-5-5 18:35

用放大鐘睇,靚女都變豬扒!

哈哈哈,冇法啦,我鍾意比真野 D  車友睇,所以影清楚 D

其實可以試下用快摩打,架車似乎可以再跑快 D,但 F1 真係好轉,套海棉胎係好咬,但就將哩個特性放大左。

希望星期二可以試試磨圓邊既效果,等我安排一下先。
作者: kwok    時間: 2012-5-5 20:05

換纖維T板,得左!信不信由你!
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-5 20:48
kwok 發表於 2012-5-5 20:05

換纖維T板,得左!信不信由你!

你講我一定信

係喎,你昨晚好似有提過,但我玩緊車,都冇乜留意你講咩,哈哈哈
如果星期二我安排到時間,就買對上去試試先,留一包比我得嗎?

快摩打我唔試住,因為冇時間 modify 個摩打座。
作者: wing1203    時間: 2012-5-5 22:03
好詳細,多多達達大師
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-5 22:18
回復 wing1203 的帖子

其實我真係覺得幾好用,之前上去 CT 玩,玩一,兩排電,我就想玩一玩架 MR-03,因為架 F1 起唔到油,所以都幾慢,上 MMS 就直頭一排電都玩唔完,因為勁滑。昨晚我四驅同後驅都有帶,但完全冇諗過玩佢地,因為架 F1 終於都起到油,劈住過灣,有時前面既師兄一個失誤,我仲可以乘機過車添,玩得好開心。

我星期二可能上去,到時一齊試下,再聯啦。
作者: 白鬍子    時間: 2012-5-5 23:32
Tat-tat 發表於 2012-5-5 12:44
我要忙了,所以未知啊。

今日玩完幫F1 頭影左張特寫
[attach]618950[/attach]

作者: niwadaisuke    時間: 2012-5-5 23:42
Tat-tat 發表於 2012-5-5 12:43
我昨晚問佢,佢都未知。

我希望試玩完,廠方可以作少少改良啦,咁樣既話,再等多一陣都冇問題。

THANKS TATTAT師兄同KWOK SIR!
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-6 00:09
白鬍子 發表於 2012-5-5 23:32
今日玩完幫F1 頭影左張特寫

好正!
作者: 白鬍子    時間: 2012-5-6 00:20
Tat-tat 發表於 2012-5-6 00:09
好正!

等你認領你位車手呀!
作者: wing1203    時間: 2012-5-6 00:23
Tat-tat 發表於 2012-5-5 22:18
回復 wing1203 的帖子

其實我真係覺得幾好用,之前上去 CT 玩,玩一,兩排電,我就想玩一玩架 MR-03,因為 ...

多幾個人一齊玩F1係好玩D的
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-6 00:24
白鬍子 發表於 2012-5-6 00:20
等你認領你位車手呀!

我記得,你幫我養住佢先,唔駛比飽飯佢食架,係咁易得架啦,順便當減鎊呀
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-6 00:30
wing1203 發表於 2012-5-6 00:23
多幾個人一齊玩F1係好玩D的

係呀,星期五果陣,架 F1 可以跟到下其他師兄既車 (我都唔知佢地係 AWD or MR 啦),所以好好玩

最少架 F1 用左套試版海棉胎,唔再係流動路障,唔會阻到其他朋友玩車,我之前上去玩既時候,用膠胎,仲要係唔太夠度數既尾胎,都有少少阻到其他友既感覺,真係唔係咁好意思呢。
作者: wing1203    時間: 2012-5-6 00:34
Tat-tat 發表於 2012-5-6 00:30
係呀,星期五果陣,架 F1 可以跟到下其他師兄既車 (我都唔知佢地係 AWD or MR 啦),所以好好玩 :victor ...

初初我架F1 都係咁,未整好真係唔敢落去行.....
一來拍阻到其他師兄,二來怕撞爛........
而家就可以F1 + AWD + MR 車同場啦
作者: zx300    時間: 2012-5-6 00:55
和我们1:10 海绵胎一样!试试后面加配重?
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-6 00:59
wing1203 發表於 2012-5-6 00:34
初初我架F1 都係咁,未整好真係唔敢落去行.....
一來拍阻到其他師兄,二來怕撞爛........
而家就可以F1 + ...

係呀,用左海棉胎後,同場玩都冇問題! 正!
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-6 01:04
zx300 發表於 2012-5-6 00:55
和我们1:10 海绵胎一样!试试后面加配重?

多謝提點,而且係好好既提示,會再試試你既提議,我試左既野會再 update 翻。

我都會參考一下 1/10 F1 , 向佢地取經。
作者: checkie    時間: 2012-5-7 17:59
miniz F1我就係鍾意佢像真先玩,整條咁既呔落去咁核突我就唔會啦,除非佢換過條似樣少少既鈴
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-7 20:28
原來咁細條海棉胎係好難磨!磨得好差

明晚再上 CT 試一試

原來的頭胎有約 14mm 闊
[attach]619506[/attach]

準備磨胎
[attach]619507[/attach]

右邊係磨好既頭胎,左邊係未磨既頭胎
[attach]619508[/attach]

右邊係磨好既尾胎,左邊係未磨既尾胎
[attach]619509[/attach]

磨好既胎裝上車
[attach]619510[/attach]

[attach]619511[/attach]

由於想減少過度轉向的問題,所以車頭磨多少少,只餘約 11mm 闊
[attach]619512[/attach]

作者: RCandylau    時間: 2012-5-7 20:40
hudy磨胎

作者: kunnyz    時間: 2012-5-7 20:47
車手同車身既比例有點怪...感覺個賽車手細左DD
作者: Daggerbm    時間: 2012-5-7 20:48
多謝師兄分享

作者: Tat-tat    時間: 2012-5-7 20:51
kunnyz 發表於 2012-5-7 20:47
車手同車身既比例有點怪...感覺個賽車手細左DD

我都覺得佢細左
原裝係咁,冇法~~~

不過我有個車手暫時寄養係另一個師兄度,車手個頭大翻少少,應該 Fit 好多,佢仲幫我同個車手減緊鎊添! 哈哈哈
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-7 20:52
RCandylau 發表於 2012-5-7 20:40
hudy磨胎

朋友的,he he
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-7 20:54
Daggerbm 發表於 2012-5-7 20:48
多謝師兄分享

分享下比大家, 如果人地用得著,自己開心, 大家開心
作者: 白鬍子    時間: 2012-5-7 21:53
Tat-tat 發表於 2012-5-7 20:28
原來咁細條海棉胎係好難磨!磨得好差

明晚再上 CT 試一試

明晚見!
作者: wing1203    時間: 2012-5-7 22:51
白鬍子 發表於 2012-5-7 21:53
明晚見!

不見不散
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-9 02:21

今晚進行第二次測試

主要改動:
每條胎都磨了圓邊,而頭胎特意磨得比較多,用意係減少頭輪的咬地性
2 尾懸掛由原本的 Carbon Fiber 材質,換了做 Fiber 材質

右邊係磨好既頭胎,左邊係未磨既頭胎
[attach]620292[/attach]

右邊係磨好既尾胎,左邊係未磨既尾胎
[attach]620293[/attach]

Kyosho Fiber 片
[attach]620294[/attach]

[attach]620295[/attach]

[attach]620296[/attach]

Setting:
車頭-
Kyosho
金屬 1 度轉向杯

車尾-
沒有中置尾避震
查查彈弓:
上黑色原裝查查彈弓
(軟)
下黃色 MR-02 頭彈弓
(硬)
30 度油壓油
查查用)
左右 Kyosho 紅彈弓
Fiber 尾懸掛片
最底車高尾車軸塾

第一次測試
不改任何 Setting,只作以上兩大改動來進行第一次測試

明顯上次於轉向時車輛有一點點不穏的跳動少了,感覺是輪胎的圓邊起作用。
收油時車輪的轉向得厲害,但只要補油,或保持有推動力,車輛是穏定地轉灣的,而且只要適量地加大推動力,車尾會有一點點的橫移,但郤是穏定的橫移,於一些快且細角度的灣很有作用,這個有點像 Power Slide

上一次測試時,於直路尾灣是需要完全收油一下,待轉向反應出現了,然後即時再補充推動力才可以暢順地通過這個高速灣。今次,只是稍微收油一下,便可以順利通過了。其實不收油也可以,只是出灣的時候,很容易會跑到外線,那裡比較多麈,反而影響了之後的一隻慢灣,因為慢灣是需要輪胎本身的抓地力,吸了麈便會減少了抓地力呢。

第二次測試
換上一個快摩打,再作第二次測試。
任何設定都沒變,齒輪比也沒變,直接換摩打測試
(摩打是 9 齒)

這個測試主要是看看 F1 用了海棉胎後,能否承受高速。這個摩打在正路尾段才可到達極速,相信是因為齒輪比不配合,但起動的時候會比較柔,相對地會較易操控。
土直路的速度,已比同場其他車輛為快,在正路尾的高速灣,仍然只需要稍稍收油便可順利通過,而在其他慢灣,也很容易操控,剛才有提到的 Power Slide 作用在這個時候更加明顯。放場中較左邊的一個左手快灣,可以先以大動力以一個弧形拋過去,然後收油,利用收油時的轉向過度去修正車頭返向,再補油去穏定車身。雖然這樣跑未必是最快,但好玩!

經過一排電的測試,證實 F1 加海棉胎是可以承受高速行駛。由於這個摩打不是設計給 F1 使用,而且齒輪比也沒變,所以於灣與灣之間的衝刺未見很突出表現,而快灣有足夠的距離圦加速,所以會有明顯幫助。如果有一個設計給 F1 使用的高速摩打,或者調校一下齒輪比,相信會更有趣味。

第三次測試
這次是換了車頭彈弓,由原來的紅彈弓,換成綠彈弓。
摩打換回原本的 Standard 摩打

這次行走時,車身更穏定,收油時轉向過度減少了,使操控更容易。這亦是暫時我自己最好的一個設定:

車頭-
Kyosho
金屬 1 度轉向杯

車尾-
沒有中置尾避震
查查彈弓:
上黑色原裝查查彈弓
(軟)
下黃色 MR-02 頭彈弓
(硬)
30 度油壓油
查查用)
左右 Kyosho 紅彈弓
Fiber 尾懸掛片
最底車高尾車軸塾

額外測試
之後,我用 MR-03 配海棉胎跑了兩排電,去感受一下兩者的分別。

我的 MR-03 是以上次比賽時的要求來設定,沒有改變過,所以是針對膠胎和另一個場地的 Layout。現在只是換上海棉胎試一試。

結果是 MR-03 有一點點推頭,但超級穏定。於中,高速灣時它的轉向能力還算可以,但於一些低速灣時,明顯轉向有點不足。加速時比 F1 更安心,但做不到類似 Power Slide 的動作。MR-03 的車身比 F1 更貼地,但明顯它會 RollF1 比較是不會 Roll

MR-03 和 F1 配海棉胎時的感覺,最大分別是 F1 不會給你好安心,但轉灣其實可以很快。

總結
這套試版海棉胎,使用前是需要為車輛作一些調整後,才變得好用。但有一個問題,就是轉向過度。現在不是不能跑,但是會比較適合一些喜歡車子有轉向過度特性(靈灣)的人去使用,如果是習慣向不足特性的人(推頭/穏定),很可能會覺得車輛不夠穏定。似乎可行的辦法,是頭輪用一些較硬的材質,只要硬一點點便可以。簡單一點,就是減底它的轉向力

收集到的意見:
轆軨用小一點的,海棉胎用厚一點,這樣會比較像真(胎與軨的大小比例)
黑色的轆軨

作者: Tat-tat    時間: 2012-5-9 02:31
有師兄拍了部份測時的片段呢

http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... 306&fromuid=586
作者: 白鬍子    時間: 2012-5-9 09:56
Tat-tat 發表於 2012-5-9 02:21
今晚進行第二次測試
主要改動:1)
每條胎都磨了圓邊,而頭胎特意磨得比較多,用意係減少頭輪的咬地性2) ...

讚!!! 謝大師分享!!
作者: bingo    時間: 2012-5-9 21:45
Great sharing
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-9 22:46
多謝各位,如果再有消息/測試,就 Update 翻啦。
作者: 白鬍子    時間: 2012-5-9 23:04
Tat-tat 發表於 2012-5-9 22:46
多謝各位,如果再有消息/測試,就 Update 翻啦。

KWOK SIR 有無話幾時有海綿體賣啊?
作者: wing1203    時間: 2012-5-9 23:19
新加一條係直路影既片
http://www.youtube.com/watch?v=hDwvqobGpo4&hd=1
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-9 23:39
回復 白鬍子 的帖子

冇啊,我今日都冇時間問佢呢 >.<

收到消息就 update 你啦
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-9 23:41
wing1203 發表於 2012-5-9 23:19
新加一條係直路影既片
http://www.youtube.com/watch?v=hDwvqobGpo4&hd=1

哈哈, 我直插直路尾呀!

我果然係渣仔一名
作者: 白鬍子    時間: 2012-5-9 23:44
Tat-tat 發表於 2012-5-9 23:41

我果然係渣仔一名

亞wing真係唔識做,應該cut左最尾果幾秒呀嘛!
作者: wing1203    時間: 2012-5-9 23:56
Tat-tat 發表於 2012-5-9 23:41

我果然係渣仔一名

邊有,你睇錯啦
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-9 23:58
白鬍子 發表於 2012-5-9 23:44
亞wing真係唔識做,應該cut左最尾果幾秒呀嘛!

唔 Cut 先好呀,有真野睇呀!

我成日炒,你就淨講我未炒果陣,搞到我好似好勁咁 >.<

其實我只不過係渣仔一名
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-10 00:00
wing1203 發表於 2012-5-9 23:56
邊有,你睇錯啦

好似..... 成晚得我一架 F1 係白色軨 ja 喎
作者: wing1203    時間: 2012-5-10 00:03
Tat-tat 發表於 2012-5-10 00:00
好似..... 成晚得我一架 F1 係白色軨 ja 喎

其實要好留心先睇到.......
我已經問左朋友有冇方法可以WIDE D , 咁下次就可以放定定部機係度影,我又可以一齊玩
作者: wing1203    時間: 2012-5-10 00:10
Tat-tat 發表於 2012-5-9 23:39
回復 白鬍子 的帖子

冇啊,我今日都冇時間問佢呢 >.<

我聽日有時間落去就問下佢先
我要去佢度買返F1個FRONT BUMPER
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-10 00:13
wing1203 發表於 2012-5-10 00:03
其實要好留心先睇到.......
我已經問左朋友有冇方法可以WIDE D , 咁下次就可以放定定部機係度影,我又可以 ...

咁就正啦!
一齊玩,一齊拍,咁就最正!

我都睇緊 D 迷你 DV 機,昨晚都聽呀 Dan  講過,似乎係可行。
而家見到都係二百幾蚊就有。
如果買左,帶向個頭度拍,哈哈哈
作者: wing1203    時間: 2012-5-10 00:22
Tat-tat 發表於 2012-5-10 00:13
咁就正啦!
一齊玩,一齊拍,咁就最正!

到時可以多角度拍,如果可以,我想裝係架車度,用無線來拍,做到好似坐係架車度咁
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-10 00:30
wing1203 發表於 2012-5-10 00:22
到時可以多角度拍,如果可以,我想裝係架車度,用無線來拍,做到好似坐係架車度咁

真係放向車度拍既話,又唔駛無線,因為佢係插卡,成粒野貼在車上就得, 得左!
作者: wing1203    時間: 2012-5-10 00:33
Tat-tat 發表於 2012-5-10 00:30
真係放向車度拍既話,又唔駛無線,因為佢係插卡,成粒野貼在車上就得, 得左!

咁電呢?
如果有埋無線,可以即時睇,好似自己揸車咁
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-10 00:49
wing1203 發表於 2012-5-10 00:33
咁電呢?
如果有埋無線,可以即時睇,好似自己揸車咁

http://item.taobao.com/item.htm?id=15092044534&

http://item.taobao.com/item.htm?id=13355250387&

http://www.youtube.com/watch?v=CgtTg62GDfs&feature=related

無線呢......唔得啦,同埋一定暈
作者: 白鬍子    時間: 2012-5-10 08:51
Tat-tat 發表於 2012-5-9 23:58
唔 Cut 先好呀,有真野睇呀!

我成日炒,你就淨講我未炒果陣,搞到我好似好勁咁 >.<

大師又做偽渣仔‧‧‧我呢d先係如假包換既渣仔呀!
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-10 11:30
白鬍子 發表於 2012-5-10 08:51

咁又唔係偽渣仔,只係叻過我既人好多,我唔識既野都好多,咁我又何來大師呢,所以我都只係渣仔一名啦。

作者: Tat-tat    時間: 2012-5-10 11:30
白鬍子 發表於 2012-5-10 08:51

咁又唔係偽渣仔,只係叻過我既人好多,我唔識既野都好多,咁我又何來大師呢,所以我都只係渣仔一名啦。

作者: wing1203    時間: 2012-5-10 14:01
Tat-tat 發表於 2012-5-10 00:49
http://item.taobao.com/item.htm?id=15092044534&

http://item.taobao.com/item.htm?id=13355250387& ...

都玩得過,可以拆散佢裝落架車度
作者: kwok    時間: 2012-5-10 16:13
又有新品試驗了.
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-10 16:45
kwok 發表於 2012-5-10 16:13
又有新品試驗了.

真係會整唔同直徑既頭胎!!!!

果然係意見接受, 努力追求!!
我就要安排時間, 再戰 F 1!!
作者: 白鬍子    時間: 2012-5-10 17:24
kwok 發表於 2012-5-10 16:13
又有新品試驗了.

有得賣未啊? KWOK SIR!!!
作者: wing1203    時間: 2012-5-10 19:52
Tat-tat 發表於 2012-5-10 16:45
真係會整唔同直徑既頭胎!!!!

果然係意見接受, 努力追求!!

有好多海綿體你試玩啦
作者: niwadaisuke    時間: 2012-5-10 22:46
wing1203 發表於 2012-5-10 19:52
有好多海綿體你試玩啦

今日去KWOK SIR度買唔到摩打座呀 淨係買左GYRO令架飄移復活咋
作者: wing1203    時間: 2012-5-11 00:38
niwadaisuke 發表於 2012-5-10 22:46
今日去KWOK SIR度買唔到摩打座呀 淨係買左GYRO令架飄移復活咋

F1 磨打座? 過幾日會有貨架啦
幾時上去玩呀,我架飄移車整好左,只係差SETTING
作者: niwadaisuke    時間: 2012-5-11 07:00
wing1203 發表於 2012-5-11 00:38
F1 磨打座? 過幾日會有貨架啦
幾時上去玩呀,我架飄移車整好左,只係差SETTING

今晚
作者: wing1203    時間: 2012-5-11 09:13
niwadaisuke 發表於 2012-5-11 07:00
今晚

噢.....又要等下次了
作者: kwok    時間: 2012-5-11 15:33

回復 niwadaisuke 的帖子

到貨了
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-16 23:09
好啦, 不同直徑既頭輪到手,明晚又有得上 CT 試胎!

有冇朋友仔一齊呀?
作者: d.s    時間: 2012-5-16 23:14
我好想...但唔方便呀....
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-16 23:27
d.s 發表於 2012-5-16 23:14
我好想...但唔方便呀....

咁冇法啦,我試完 Post 出來比你睇翻啦
作者: d.s    時間: 2012-5-16 23:29
Tat-tat 發表於 2012-5-16 23:27

辛苦你啦
作者: wing1203    時間: 2012-5-16 23:32
Tat-tat 發表於 2012-5-16 23:27

咁最多我又負責拍片啦
作者: 白鬍子    時間: 2012-5-16 23:35
Tat-tat 發表於 2012-5-16 23:09
好啦, 不同直徑既頭輪到手,明晚又有得上 CT 試胎!

有冇朋友仔一齊呀?

聽晚要加班工作,來不鳥!嗚嗚!
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-16 23:40
D.S
唔辛苦,有得玩,哈哈哈

wing1203
拍片哩個重要任務就交比你啦

白鬍子
Oh, too bad~~~~
作者: wing1203    時間: 2012-5-16 23:44
Tat-tat 發表於 2012-5-16 23:40
D.S
唔辛苦,有得玩,哈哈哈

我會叫佢幫手拍架啦

[attach]622774[/attach]

作者: wing1203    時間: 2012-5-16 23:48
白鬍子 發表於 2012-5-16 23:35
聽晚要加班工作,來不鳥!嗚嗚!

咁無法啦 只好下次啦
作者: 白鬍子    時間: 2012-5-17 00:02
wing1203 發表於 2012-5-16 23:44
我會叫佢幫手拍架啦

drift住黎拍?
作者: 白鬍子    時間: 2012-5-17 00:03
wing1203 發表於 2012-5-16 23:48
咁無法啦 只好下次啦

無計,今個week好忙,應該得星期日可以上去練下90殼
係喎,你明天上去幫下問下良哥有無30度頭胎買啦,ths ths
作者: 白鬍子    時間: 2012-5-17 00:03
Tat-tat 發表於 2012-5-16 23:40
D.S
唔辛苦,有得玩,哈哈哈

今個week好忙啊!分身不能
作者: wing1203    時間: 2012-5-17 00:04
白鬍子 發表於 2012-5-17 00:02
drift住黎拍?

都可能架,不過未裝鏡頭上去
部機仔試過得唔得先,之後要拆散左佢先裝上車
作者: wing1203    時間: 2012-5-17 00:05
白鬍子 發表於 2012-5-17 00:03
無計,今個week好忙,應該得星期日可以上去練下90殼
係喎,你明天上去幫下問下良哥有無30度頭胎買啦,th ...

聽日幫你問啦
星期日全日定係只係下午?
作者: 白鬍子    時間: 2012-5-17 00:05
wing1203 發表於 2012-5-17 00:04
都可能架,不過未裝鏡頭上去
部機仔試過得唔得先,之後要拆散左佢先裝上車

等你包膠,我都想試下飄移,快d set好架車借我飄下
作者: wing1203    時間: 2012-5-17 00:07
白鬍子 發表於 2012-5-17 00:05
等你包膠,我都想試下飄移,快d set好架車借我飄下

要等明仔指"點"下我先得呢......
作者: 白鬍子    時間: 2012-5-17 00:11
wing1203 發表於 2012-5-17 00:05
聽日幫你問啦
星期日全日定係只係下午?

暫時未知,要睇sat進度
pm你啦衰鬼,我又想追甲蟲啊!
作者: 白鬍子    時間: 2012-5-17 00:11
wing1203 發表於 2012-5-17 00:07
要等明仔指"點"下我先得呢......

哨哥唔係都有玩drift咩

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2