RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手加入HPI SAVAGE xss行列 加小玩具一件 [打印本頁]

作者: 毛仔    時間: 2012-5-4 16:57
標題: 新手加入HPI SAVAGE xss行列 加小玩具一件
買完部車點知公司無啦啦打黎話有急事你明天打後既大假可否放後兩個星期.當堂灰灑.車都未砌.但係點都好請各位師兄多多指教[attach]618458[/attach]
作者: vincentwow1450    時間: 2012-5-4 17:35
恭喜恭喜
作者: ThomasZ    時間: 2012-5-4 17:45
毛仔 發表於 2012-5-4 16:57
買完部車點知公司無啦啦打黎話有急事你明天打後既大假可否放後兩個星期.當堂灰灑.車都未砌.但係點都好請各位 ...

手拉5.9??
跟公司說已買了機票外遊對不起
此kenblock平地玩反車, 跑爛地又反.....

作者: 毛仔    時間: 2012-5-4 18:01
ThomasZ 發表於 2012-5-4 17:45
手拉5.9??
跟公司說已買了機票外遊對不起
此kenblock平地玩反車, 跑爛地又反.....

對。手拉5.9 . 架kenblock 未玩過。上網睇好似幾襟撞咁所以試下>< 貪佢細小小既地方都玩到。ha
作者: AltezzaMak    時間: 2012-5-4 18:39
快摺放地下果部xss, 副5.9係跟車??
作者: 毛仔    時間: 2012-5-4 18:50
AltezzaMak 發表於 2012-5-4 18:39
快摺放地下果部xss, 副5.9係跟車??

本來係跟4.6.但係抽走左轉左部5.9 比我。
作者: monsterken    時間: 2012-5-4 21:32
恭喜恭喜~~~~同你鬥快砌好部車,天氣好夾到假期一齊出黎溫機
作者: monsterken    時間: 2012-5-4 21:33
回復 毛仔 的帖子

咁荀~~~~~
作者: monsterken    時間: 2012-5-4 21:33
回復 毛仔 的帖子

快D買埋roto start啦~~
作者: 毛仔    時間: 2012-5-4 22:29
monsterken 發表於 2012-5-4 21:33
回復 毛仔 的帖子

快D買埋roto start啦~~

我都未開始砌 見到一包大包細包都唔知要砌幾耐hahah.  但發現買小左D parts><'. 個低部防麈板未買><'
作者: ThomasZ    時間: 2012-5-4 22:45
我覺得手拉方便d
XL好多op件都不合用,多數為X而設
作者: 毛仔    時間: 2012-5-4 22:58
毛仔 發表於 2012-5-4 22:29
我都未開始砌 見到一包大包細包都唔知要砌幾耐hahah.  但發現買小左D parts>

有原裝封條未開
作者: 毛仔    時間: 2012-5-4 23:08
monsterken 發表於 2012-5-4 21:32
恭喜恭喜~~~~同你鬥快砌好部車,天氣好夾到假期一齊出黎溫機

明天夜晚我估先有時間砌-_-#  一砌就通宵停唔到手:-)
作者: tonykeroro    時間: 2012-5-5 08:36
恭喜恭喜
作者: NICKELHUNG    時間: 2012-5-5 10:29
kenblock 落雨係球場玩超正, 雙電串聯,水箭一樣, 無反過車~
作者: 毛仔    時間: 2012-5-5 23:10
NICKELHUNG 發表於 2012-5-5 10:29
kenblock 落雨係球場玩超正, 雙電串聯,水箭一樣, 無反過車~

架 kenblock 盒都未開架沙豬戰鬥左六小時 上埋電子野同油壓就ok了
作者: monsterken    時間: 2012-5-6 20:12
回復 毛仔 的帖子

嘩!!!!!你真係唔駛訓喎!!!我仲掙油壓,洗engine,油門逼力推桿
作者: ThomasZ    時間: 2012-5-6 20:52
monsterken 發表於 2012-5-6 20:12
回復 毛仔 的帖子

嘩!!!!!你真係唔駛訓喎!!!我仲掙油壓,洗engine,油門逼力推桿

俾心機! 我明天又入mx狂操它啦
作者: monsterken    時間: 2012-5-7 00:13
回復 ThomasZ 的帖子

記住拍片呀!!
作者: ThomasZ    時間: 2012-5-7 01:03
回復 monsterken 的帖子

但我仲未set到油門全開, 只能開80%, 其實80%同100%分別大不大呢? 80%都好大個洞吸氣入去了。
作者: monsterken    時間: 2012-5-7 02:36

老老實實我之前部車一路都係玩半油.....沙豬既真正威力我一次都未感受過,所以決心跌落依個深淵到,睇下自己可唔可以克服到依隻野豬
作者: tonykeroro    時間: 2012-5-7 06:43
NICKELHUNG 發表於 2012-5-5 10:29

齋听都引死人, so exciting
作者: 毛仔    時間: 2012-5-7 14:24
我都未改油門:-(  但係份油壓真係部車最差既一部份。我决定要換左佢:-(
作者: ThomasZ    時間: 2012-5-7 21:45
monsterken 發表於 2012-5-7 02:36

老老實實我之前部車一路都係玩半油.....沙豬既真正威力我一次都未感受過,所以決心跌 ...

今日係我set好部豬之後真真正正狂操的一日。評語係..... 超級掂呀!! 我平時去親MX都玩到天黑先執野,好唔夠喉咁走。
但今日頂唔順啦, 真係玩到夠皮啦, 第一次夠皮! 我由一點開始著車, 之後一直玩到差不多七點!
除左中途玩左兩排電SC10, 真係未停過部豬, 一路狂轟!! 狂跳狂FULL雞,偶然失手打十幾個跟斗都唔使整, 耐久度真係高!!
只係轉向拉杆微微曲了 玩足6粒鍾!!
調校好轉波時間後, 於MX大直路轉到3波, 好勁!!  不過硬係好熱,SET到靚仔就120-130度, SET110度左右架車就無哂力
車殼開左洞都係熱, 唔知係咪同火咀有關?

作者: 毛仔    時間: 2012-5-7 21:54
ThomasZ 發表於 2012-5-7 21:45
今日係我set好部豬之後真真正正狂操的一日。評語係..... 超級掂呀!! 我平時去親MX都玩到天黑先執野,好唔夠 ...

見到D相都覺得正。我個部聽日正式run機。現在只是set左電子野油門同轉向個D。明矢set埋部機就ok了。不過近兩日真係整到好眼訓
作者: ThomasZ    時間: 2012-5-7 22:09
毛仔 發表於 2012-5-7 21:54
見到D相都覺得正。我個部聽日正式run機。現在只是set左電子野油門同轉向個D。明矢set埋部機就ok了。不過近 ...

恭喜恭喜
油門方面要留意可否開合順暢, 有時開又開唔哂, 關又關唔哂
我越來越鐘意呢架車, 構造簡單而結實, 真正實而不華!
作者: monsterken    時間: 2012-5-7 23:39
差唔多夠腳拆場
作者: 毛仔    時間: 2012-5-8 11:48
新機手拉真係拉到起水泡都未著 拉到手痛要休息一下。    有無師兄住荃灣區? 我知梨木樹近象山邨個到有個水庫。個到個泥地同草地都好大。又無人投訴。我之前都係係個到放車同放機。玩幾耐都ok
作者: ThomasZ    時間: 2012-5-8 12:06
毛仔 發表於 2012-5-8 11:48
新機手拉真係拉到起水泡都未著 拉到手痛要休息一下。    有無師兄住荃灣區? 我知梨木樹近象山邨 ...

我小時候住象山,無留意有草地喎!記得山上有幾個防空洞,入去探險好刺激!
作者: 毛仔    時間: 2012-5-8 12:16
ThomasZ 發表於 2012-5-8 12:06
我小時候住象山,無留意有草地喎!記得山上有幾個防空洞,入去探險好刺激!

係呂明才中學一直上。然後見到巴士站。巴士站左面有條斜路。一直行上去就可以見到
作者: valklai    時間: 2012-5-8 12:22
毛仔 發表於 2012-5-8 11:48
新機手拉真係拉到起水泡都未著 拉到手痛要休息一下。    有無師兄住荃灣區? 我知梨木樹近象山邨 ...

哩d咁大cc既偈用手拉,拉三四十下你個日都收得工架啦,
嗱嗱臨換返個roto-starter黎着機喇
溫機最好係硬地進行
作者: ThomasZ    時間: 2012-5-8 12:37
毛仔 發表於 2012-5-8 12:16
係呂明才中學一直上。然後見到巴士站。巴士站左面有條斜路。一直行上去就可以見到

唔.... 當年呂明才有人想踢我入會,印象都幾深刻下.....
不過都係唔知邊度, 有無地圖睇睇?
作者: 毛仔    時間: 2012-5-8 14:01
valklai 發表於 2012-5-8 12:22
哩d咁大cc既偈用手拉,拉三四十下你個日都收得工架啦,
嗱嗱臨換返個roto-starter黎着 ...

個roto start 要幾銀左右?養豬真係一個燒錢的玩意。哈哈。
作者: Andrew168    時間: 2012-5-8 14:27
MX club 玩到 monster truck, 咁我都要入去試玩番轉先
作者: valklai    時間: 2012-5-8 14:57
回復 毛仔 的帖子

你摷說明書搵返個 roto-starter back plate 個model number
然後pm快捷叫佢哋報價咪得law!!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2