RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 請問師兄MR03 98mm車殼如何分別,有咩車殼可以用的 [打印本頁]

作者: luenfat    時間: 2012-2-27 17:31
標題: 請問師兄MR03 98mm車殼如何分別,有咩車殼可以用的

請問師兄MR03  98mm車殼如何分別,有咩車殼可以用的,最好有相,我可以照主買。
作者: Tat-tat    時間: 2012-2-27 17:45
GTR
http://www.kyosho.com/jpn/produc ... l?product_id=105673

Mclaren
http://www.kyosho.com/jpn/produc ... l?product_id=105678

林宝
http://www.kyosho.com/jpn/produc ... l?product_id=106941

法拉利 599XX
http://www.kyosho.com/jpn/produc ... l?product_id=107232

Honda HSV
http://www.kyosho.com/jpn/produc ... l?product_id=107654
作者: Tat-tat    時間: 2012-2-27 17:49
哩幾隻都係 98mm
你响個 web site 拉到下面就可以睇到隻殼係 98mm 架啦
咁你就可以睇下你鍾既殼係幾多 mm
至於原裝 98mm 好跑既, 我會選 HSV 啦
另外 Enzo 都唔錯, 但太闊同太長, 難爬頭, 所以我覺得比賽時唔係咁好

作者: luenfat    時間: 2012-2-27 17:50
多謝Tat-tat 師兄提供
作者: Tat-tat    時間: 2012-2-27 17:53
哩隻 C5-R 都好好跑, 即係我頭像那款.
但係佢係原裝 94mm, 所以你要自己磨一磨個尾輪沙板位, 等個長左既尾軸唔會刮殼.

http://www.kyosho.com/jpn/produc ... l?product_id=106938

作者: luenfat    時間: 2012-2-27 18:00
真係感謝你師兄,多謝你提供
作者: r470620    時間: 2012-2-28 09:13
Tat-tat 發表於 2012-2-27 17:49
哩幾隻都係 98mm
你响個 web site 拉到下面就可以睇到隻殼係 98mm 架啦
咁你就可以睇下你鍾既殼係幾 ...

會唔會即係 RM = 94mm,而 MM=98MM ?而買殼果時,見到RM,即係94mm用,見到MM,即係98mm用 ?
作者: Tat-tat    時間: 2012-2-28 09:26
r470620 發表於 2012-2-28 09:13
會唔會即係 RM = 94mm,而 MM=98MM ?而買殼果時,見到RM,即係94mm用,見到MM,即係98mm用 ?

嘻嘻, 哩方面我唔清楚啦.
以前我只用 MM 摩打座, 架車就跑 94mm, 而家用 MR-03, 我就用 LM 摩打坐, 架車就跑 98mm.
我一路都好少理車殻個盒寫佢係 RM or MM, 因為可以磨沙板位就翻, he he
作者: Sunday_Driver    時間: 2012-2-28 11:58
Tat-tat 發表於 2012-2-28 09:26
以前我只用 MM 摩打座, 架車就跑 94mm, 而家用 MR-03, 我就用 LM 摩打坐, 架車 ...

跑膠胎的好配, 如用綿胎, 98LM過咬...
作者: Sunday_Driver    時間: 2012-2-28 12:10
r470620 發表於 2012-2-28 09:13

小弟又好似冇乜見過rm係98打上
作者: r470620    時間: 2012-2-28 12:29
Sunday_Driver 發表於 2012-2-28 12:10

我睇MANUAL話:
MM WHEELBASE 有 (LL) 98mm、 (3L) 102mm、(4L) 106mm
RM WHEELBASE 有 (S) 86mm、 (M) 90mm、(L) 94mm
HM WHEELBASE 有 (S) 86mm、(M) 90mm、(L) 94mm
LM WHELLBASE 有(3L) 102mm only
用T板與車架的4個孔去調個長度,T板則分為(RM/HM 用),同埋(MM/LM 用)

以上是全原裝的T板、摩打座和避震
作者: Tat-tat    時間: 2012-2-28 12:35
Sunday_Driver 發表於 2012-2-28 12:10

真係唔多覺有人咁整
作者: Sunday_Driver    時間: 2012-2-28 12:37
r470620 發表於 2012-2-28 12:29
我睇MANUAL話:
MM WHEELBASE 有 (LL) 98mm、 (3L) 102mm、(4L) 106mm
RM WHEELBASE 有 (S) 86mm、 (M)  ...

" ....會唔會即係 RM = 94mm,而 MM=98MM ?而買殼果時,見到RM,即係94mm用,見到MM,即係98mm用 ?..."

你想問乜的 ?

問下車殼rm/ mm, 一陣又話T板、摩打座和避震 ?

作者: r470620    時間: 2012-2-28 12:41
Sunday_Driver 發表於 2012-2-28 12:37
" ....會唔會即係 RM = 94mm,而 MM=98MM ?而買殼果時,見到RM,即係94mm用,見到MM,即係98mm用 ?..."
...

簡單D,買殼時,
寫住RM,係咪即係WHEELBASE 係要 94mm ?
寫住MM,WHEELBASE 係要 98mm ?

thx all

以下係講軸距的manual
http://www.kyosho.com/jpn/suppor ... Technical_Guide.pdf
作者: Sunday_Driver    時間: 2012-2-28 12:46
r470620 發表於 2012-2-28 12:41
簡單D,買殼時,
寫住RM,係咪即係WHEELBASE 係要 94mm ?
寫住MM,WHEELBASE 係要 98mm ?

又未必, 寫住MM 唔一定係 98 , 寫住RM又唔一定係 94
作者: Tat-tat    時間: 2012-2-28 13:01
Sunday_Driver 發表於 2012-2-28 12:46
又未必, 寫住MM 唔一定係 98 , 寫住RM又唔一定係 94

佢講得冇錯!
超級亂架!!!!
比 MA-XXX / MR-XXX 仲亂!

所以我都係用 mm 去分 D 殼
或者你買既時候, 問下個殼係邊隻軸距
作者: r470620    時間: 2012-2-28 13:21
Sunday_Driver 發表於 2012-2-28 12:46

thank u ching
作者: r470620    時間: 2012-2-28 13:23
Tat-tat 發表於 2012-2-28 13:01
佢講得冇錯!
超級亂架!!!!
比 MA-XXX / MR-XXX 仲亂!

thank you ching
作者: luenfat    時間: 2012-2-28 16:07
多謝各位師兄提供,都好復雜
作者: Sunday_Driver    時間: 2012-2-28 16:15
luenfat 發表於 2012-2-28 16:07
多謝各位師兄提供,都好復雜

照 2# C Hing 提供的, 加堆短身麥仔, enzo, 玩快車98陣都唔會點錯
作者: luenfat    時間: 2012-2-28 16:21
知道
作者: Tat-tat    時間: 2012-2-29 02:59
Sunday_Driver 發表於 2012-2-28 11:58

其實用海棉胎既時候,我發現係可以再 Set 個頭靈 D,但因為要就翻比賽既膠胎 Setting ,所以冇搞佢。

我覺得用左海棉胎後,架車定左,係可以將個頭 Set 得再靈 DD, 即係減少頭 Down stop 介子,加大少少頭 Camber,又或者換硬級既頭彈弓,如果直尾隻灣夠快,換硬一級既 T 板。咁樣搞一搞,相信一圈可以快多 0.2~0.3,我諗唔會有 0.5 咁誇張掛。

不過一切只係空談,比賽前都唔會再搞
作者: Sunday_Driver    時間: 2012-2-29 10:00
Tat-tat 發表於 2012-2-29 02:59
其實用海棉胎既時候,我發現係可以再 Set 個頭靈 D,但因為要就翻比賽既膠胎 Setting ,所以冇搞佢。

...

以上講 ge 係全對 , 小弟由膠轉綿胎都試過唔同 ge setting, 頭靈係比較重要, 有冇快度我唔知度, 我手車太屎了, 我只知度對我懶鬼好重要ge係做少樣 (痴/ 補胎)
作者: Tat-tat    時間: 2012-2-29 10:07
Sunday_Driver 發表於 2012-2-29 10:00
以上講 ge 係全對 , 小弟由膠轉綿胎都試過唔同 ge setting, 頭靈係比較重要, 有冇快度我唔知度, ...

100% 認同你呀!!!
黏胎黏到我眼
作者: LP640    時間: 2012-2-29 10:28
Sunday_Driver 發表於 2012-2-28 11:58

Ching,点會呀!LM車用綿呔好玩到你唔放手。
作者: Tat-tat    時間: 2012-2-29 10:39
LP640 發表於 2012-2-29 10:28

哈哈哈,讚好呀~~~~~~~~~~

行膠胎既四驅都未必跟到添呀!
作者: Sunday_Driver    時間: 2012-2-29 10:40
LP640 發表於 2012-2-29 10:28

個人駕駛習慣姐, 鍾意定過抬油/ 矯若游龍 任君選擇
作者: LP640    時間: 2012-2-29 12:42
回復 Tat-tat 的帖子

Tat兄,你揸03好多AWD都追你唔到。你真係好快!
作者: LP640    時間: 2012-2-29 12:44
回復 Sunday_Driver 的帖子

是的,是的!
作者: Tat-tat    時間: 2012-2-29 12:46
LP640 發表於 2012-2-29 12:42

Tat兄,你揸03好多AWD都追你唔到。你真係好快!

哈哈, 一般姐, 我有朋友用海棉胎既時候, 都快過好多四驅架

車胎咬左, 空轉少左, 兩款車拉近左
作者: Sunday_Driver    時間: 2012-2-29 13:14
Tat-tat 發表於 2012-2-29 12:46
哈哈, 一般姐, 我有朋友用海棉胎既時候, 都快過好多四驅架

車胎咬左, 空轉少左, 兩款車拉近左

我都係用海棉胎, 被4驅C Hings 放度粒星
作者: Tat-tat    時間: 2012-2-29 13:43
Sunday_Driver 發表於 2012-2-29 13:14
我都係用海棉胎, 被4驅C Hings 放度粒星

可能係 setting 問題姐, 有興趣既, 大家一齊研究下啦.
作者: Sunday_Driver    時間: 2012-2-29 13:48
Tat-tat 發表於 2012-2-29 13:43
可能係 setting 問題姐, 有興趣既, 大家一齊研究下啦.

好多謝C Hing
我嫁03 [ 慢, 跳, 反 ] 惡病多時, 加上人懶, 手車慢, 好惡搞

作者: Tat-tat    時間: 2012-2-29 14:57
Sunday_Driver 發表於 2012-2-29 13:48
好多謝C Hing
我嫁03 [ 慢, 跳, 反 ] 惡病多時, 加上人懶, 手車慢, 好惡搞

咁又唔駛多謝,大家研究下姐。
有時間咪影幾張懸掛既大特寫,等咁各位師兄一齊睇睇啦。
而且 CT 有咁多高手,又好人, 你搵佢地即場整都仲得。

其實我都只係借 D 意分享唔同人既 setting 比新玩既朋友,多 D 唔同既 setting,等佢地可以多點機會找到一個岩佢地自己。
作者: LP640    時間: 2012-2-29 15:04
CT高手多,我唔信挍唔掂一架MR03
作者: Sunday_Driver    時間: 2012-2-29 15:15
係佢地太過nice, 一埋尼就被我捉往吹水, 吹度天燻地暗, 叉機一叫, 又玩車車, 仲set乜鬼呀!

set好一嫁03, 我就頭痕姐, 對佢地尼講太冇難度, 刀唔好玩ge
作者: Sunday_Driver    時間: 2012-2-29 15:28
Tat-tat 發表於 2012-2-29 14:57
咁又唔駛多謝,大家研究下姐。
有時間咪影幾張懸掛既大特寫,等咁各位師兄一齊睇睇啦。
而且 CT 有咁多 ...

我每半年~9個月度就汁一汁佢, 以前經常t-板斷左一半照玩, 今次爛左兜照玩, 終於玩度short電出煙, 真係唔換兜刀唔得
作者: Tat-tat    時間: 2012-2-29 15:38
Sunday_Driver 發表於 2012-2-29 15:28
我每半年~9個月度就汁一汁佢, 以前經常t-板斷左一半照玩, 今次爛左兜照玩, 終於玩度short電出煙, 真係唔換 ...

哇!
你好厲害! 咁都玩到!!

橫掂都要換車架, 一於順便執好佢啦! 整好左, 又可以有一排唔駛搞佢啦
作者: Sunday_Driver    時間: 2012-2-29 15:47
Tat-tat 發表於 2012-2-29 15:38
哇!
你好厲害! 咁都玩到!!

多謝祝福,

今次好多野汁, 洗尾叉, 磨兜, 洗摩打, 換bearing, 搞查查, 汁 king pin, 換電線....wa 好鬼多野搞.........

汁完希望最少頂半年唔洗汁啦!

作者: Tat-tat    時間: 2012-2-29 16:18
Sunday_Driver 發表於 2012-2-29 15:47
多謝祝福,

今次好多野汁, 洗尾叉, 磨兜, 洗摩打, 換bearing, 搞查查, 汁 king pin, 換電線....wa 好鬼 ...

哈哈,我上星期都整左,一路整,一路睇電視,足足搞左我五粒鐘呀!
作者: Sunday_Driver    時間: 2012-3-1 14:56
Tat-tat 發表於 2012-2-29 16:18
哈哈,我上星期都整左,一路整,一路睇電視,足足搞左我五粒鐘呀!

我咁慢手腳, 可能唔止5粒鐘
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-1 15:12
Sunday_Driver 發表於 2012-3-1 14:56
我咁慢手腳, 可能唔止5粒鐘

所以我成日話......黏好既......胎......呢
作者: 23ccbc33    時間: 2012-3-1 19:04
Tat-tat 發表於 2012-2-28 09:26
以前我只用 MM 摩打座, 架車就跑 94mm, 而家用 MR-03, 我就用 LM 摩打坐, 架車 ...

C兄姐係要磨邊個位?
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-1 22:09
23ccbc33 發表於 2012-3-1 19:04
C兄姐係要磨邊個位?

其實只係將尾沙板後半部份磨走 3,4 mm
然後入面既頂部磨薄少少
大部份既 94mm 賽車殼都可以安到 98mm 車架啦
作者: 23ccbc33    時間: 2012-3-1 22:42
Tat-tat 發表於 2012-3-1 22:09
其實只係將尾沙板後半部份磨走 3,4 mm
然後入面既頂部磨薄少少
大部份既 94mm 賽車殼都可以安到 98mm  ...

姐係我可以放心改RM做MM?_?
又唔怕E+個殼用唔到?_?
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-1 23:11
23ccbc33 發表於 2012-3-1 22:42
姐係我可以放心改RM做MM?_?
又唔怕E+個殼用唔到?_?

F40?
我唔知佢係幾多 mm 喎
所以我真係答唔到你, sorry

仲有一樣要留意,車尾玻璃有可能會頂查查螺絲,到時你可能要磨一磨車尾玻璃
作者: 23ccbc33    時間: 2012-3-1 23:14
Tat-tat 發表於 2012-3-1 23:11
F40?
我唔知佢係幾多 mm 喎
所以我真係答唔到你, sorry

.唔緊要
我多謝你就真LA
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-1 23:18
除左等其他師兄答之外,可以下次上車場既時候,問其他師兄借架 98mm 既 MM 車度下位呢。
作者: 23ccbc33    時間: 2012-3-1 23:19
Tat-tat 發表於 2012-3-1 23:18
除左等其他師兄答之外,可以下次上車場既時候,問其他師兄借架 98mm 既 MM 車度下位呢。

今個星期6我就第一次去LU
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-1 23:21
23ccbc33 發表於 2012-3-1 23:19
今個星期6我就第一次去LU

哩個星期六, 去玩車就要去 CT 啦,因為 MMS 有比賽,冇得玩車。
不過時間許可,上去 MMS 睇下都好架,大賽來呀。
玩完車上都應該冇問題,因為相信唔會早完成了
作者: 23ccbc33    時間: 2012-3-1 23:29

哦~
原來有大賽@~@
ct?係邊嫁?_?

作者: 白鬍子    時間: 2012-3-1 23:31
回復 23ccbc33 的帖子

呢度。。。幫ct賣下廣告先
我暫時都係上呢度玩多
http://www.hk-minirc.org/blog/?page_id=5
作者: 23ccbc33    時間: 2012-3-1 23:32
白鬍子 發表於 2012-3-1 23:31

我FEEL到我識路
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-1 23:36

咁下次ct見喇
可能我又煩下你噴油問題都唔定
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-2 02:23
白鬍子 發表於 2012-3-1 23:31

咁又冇理由唔賣下哩個廣告既,嘻嘻

MMS 是也
http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... &extra=page%3D1

我只係玩下野姐, he he~~~

好啦,講真啦,兩個場都好架,最好就係兩邊都去下,得閒去下哩邊,得閒又去下另一邊。好玩又可以識多 D 朋友,Yeah
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-2 08:51

要喇要喇~我都要搵次上mms識多d師兄先得!
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-2 09:10
白鬍子 發表於 2012-3-2 08:51

要喇要喇~我都要搵次上mms識多d師兄先得!

好呀, 有時間上去玩下啦, 到時見
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-2 09:51

係咪認住你堆黃車仔就得架喇?
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-2 10:39
白鬍子 發表於 2012-3-2 09:51

係咪認住你堆黃車仔就得架喇?

今次比賽唔用佢地, 用 HSV (綠白色自己噴, 同埋有日本字的銀色原裝花)
平時都應該用 HSV 多 (有日本字的銀色原裝花)

所以......點認好呢......我都唔知喎!

作者: 白鬍子    時間: 2012-3-2 10:58

嘿嘿~~落到MMS, 大叫一聲: "達達大師!!"
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-2 12:13
白鬍子 發表於 2012-3-2 10:58

嘿嘿~~落到MMS, 大叫一聲: "達達大師!!"

有埋 '大師' 哩兩個字, 冇人理你架!

加 '死仔' 都會有人理, 可能即刻 '標' 出來添呀!
作者: HN577    時間: 2012-3-2 12:47
星期日下午MMS好啊,比較少人可以練下車
作者: Sunday_Driver    時間: 2012-3-2 13:33

我多數Sunday 去練習撞牆 + 食C
最重要有甲虫車車陪我玩呀

作者: wing1203    時間: 2012-3-2 19:12
Sunday_Driver 發表於 2012-3-2 13:33
我多數Sunday 去練習撞牆 + 食C
最重要有甲虫車車陪我玩呀

今個星期甲虫佢要冬眠呀

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2