RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 想買部勁差機 [打印本頁]

作者: Geoffrey    時間: 2012-2-23 23:22
標題: 想買部勁差機
好想買部好D嘅差機差Nimh電玩mini-z,請問各師兄有冇好介紹呀?
作者: LP640    時間: 2012-2-23 23:27
3010B
作者: Geoffrey    時間: 2012-2-23 23:35
回復 LP640 的帖子

3010B? 是什麼牌子?有咩特性?可否簡單說明?唔該哂LP640師兄!
作者: kevt2005    時間: 2012-2-23 23:37
聽講部3010B重勁過LRP Pulsar Touch.
作者: alanalan_27    時間: 2012-2-23 23:47
剛剛二手區有部10A的差機
作者: lobo617    時間: 2012-2-24 00:31
B6其實係咪夠嫁la??
作者: cptkirk9    時間: 2012-2-24 01:09
喺現X最後一部3010B都俾人買咗啦
作者: d.s    時間: 2012-2-24 06:59
http://rcx-team.kazeo.com/presen ... 3010b,a2139483.html
作者: LP640    時間: 2012-2-24 07:37
d.s 發表於 2012-2-24 06:59
http://rcx-team.kazeo.com/presentation-matos/icharger-3010b,a2139483.html

就是這部。
作者: pd    時間: 2012-2-24 08:19
LRP better
作者: erikism    時間: 2012-2-24 09:18
3010B
作者: luenfat    時間: 2012-2-24 10:15
請問師兄3010B差機,要多少錢一部,我都想買番部
作者: Sunday_Driver    時間: 2012-2-24 14:36

傳說中的德國頂級模型用差機

登錄/註冊後可看大圖

作者: kevt2005    時間: 2012-2-24 17:49
回復 pd 的帖子

LRP looks better but not charging better.  有幾位高手已經confirmed3010B叉出嚟爆過LRP.
作者: kevt2005    時間: 2012-2-24 17:52
回復 cptkirk9 的帖子

係咯, 我再去問現代話賣曬.
作者: pd    時間: 2012-2-24 18:07
kevt2005 發表於 2012-2-24 17:49
回復 pd 的帖子

LRP looks better but not charging better.  有幾位高手已經confirmed3010B叉出嚟爆 ...

any scienific  deta?
作者: kevt2005    時間: 2012-2-24 18:26
回復 pd 的帖子

no scientific data.  just subjective tests.
作者: checkie    時間: 2012-2-25 22:49
kevt2005 發表於 2012-2-24 17:49
回復 pd 的帖子

LRP looks better but not charging better.  有幾位高手已經confirmed3010B叉出嚟爆 ...

我又想知你所謂既高手有幾高呀,係唔係真係識衡量部機好定唔好呀?好過LRP?我又真係唔多信囉,你話我講野寸都係咁講架啦
作者: Sunday_Driver    時間: 2012-2-25 23:04
checkie 發表於 2012-2-25 22:49
我又想知你所謂既高手有幾高呀,係唔係真係識衡量部機好定唔好呀?好過LRP?我又真係唔多信囉,你話我講野 ...

可能係祖國繼高鐵後, 另一高科技產品
作者: checkie    時間: 2012-2-25 23:51
pd 發表於 2012-2-24 18:07
any scienific  deta?

http://item.taobao.com/item.htm?id=15024600041
作者: erikism    時間: 2012-2-25 23:55
fyi....
http://www.rctw.net/forum-567-1.html
作者: pd    時間: 2012-2-26 03:00
thanks
作者: HERO34    時間: 2012-2-26 03:40
温馨提示:啲電先係重點
用部所謂果啲高手話好既差排勁量試下爆唔爆
依家公認好既差機來來去去果幾隻
你buy邊部買邊部.自己用落好咪ok囉.
反之現在mini z界別真係好電難求.
無正電.你果D咩3010A或LBB都無用啦.

ps:     我自己用緊LRP架.
作者: Wayne~~    時間: 2012-3-6 21:28
HERO34 發表於 2012-2-26 03:40
温馨提示:啲電先係重點
用部所謂果啲高手話好既差排勁量試下爆唔爆
依家公認好既差機來 ...

但唔好買又紅又藍囉
作者: LP640    時間: 2012-3-6 22:02
回復 checkie 的帖子

Ching,你有没自已試用過和比較過LRP and 3010B.如有請分享吓!thanks
作者: 瘋語飄移    時間: 2012-3-6 22:23
Wayne~~ 發表於 2012-3-6 21:28
但唔好買又紅又藍囉

成個位救護車咁囉...遲下佢又買埋白色果部O仔...攪到成個膠袋咁,佢個人本身已經好膠,而家膠上加膠
作者: HERO34    時間: 2012-3-6 22:57
Wayne~~ 發表於 2012-3-6 21:28
但唔好買又紅又藍囉

榮哥.你見笑拿.你有部紫色特別版.大把人恨都恨唔到啦
作者: HERO34    時間: 2012-3-6 22:58
回復 瘋語飄移 的帖子

多( )事幹啦你
作者: Wayne~~    時間: 2012-3-6 23:10
LP640 發表於 2012-3-6 22:02
回復 checkie 的帖子

Ching,你有没自已試用過和比較過LRP and 3010B.如有請分享吓!thanks

最近試過部 206B,同 LRP 相比,感覺頭幾分鐘分別不太大,試得唔大真,所以都未肯定
不過一部靚差機唔係只係講緊差出來 d 電爆唔爆咁簡單,至少爆之如仲要唔差到 d 電快死!
3010B 就要等下有冇其它 C 兄試出 d 電係咪又爆又唔會差到 d 電咁短命,要試 d 電快唔快死就要一段時間喇!
作者: Wayne~~    時間: 2012-3-6 23:12
HERO34 發表於 2012-3-6 22:57
榮哥.你見笑拿.你有部紫色特別版.大把人恨都恨唔到啦

我 ( ) 你!
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-7 00:36
其實一部好既差機差出來的電,最少會係熱,但唔會燙,又唔會只有微溫,凍既就直頭死啦。
不過仲要留意個電架會唔會接觸不良,因為而家玩 Mini-Z 都仲係要用差電架。需然唔係話好重要,但都要留意。
作者: vickyrx7    時間: 2012-3-7 04:06

只有勁既叉機S 但冇最勁既叉機
作者: ray2011    時間: 2012-3-7 13:02
Tat-tat 發表於 2012-3-7 00:36
其實一部好既差機差出來的電,最少會係熱,但唔會燙,又唔會只有微溫,凍既就直頭死啦。
不過仲要留意個電 ...

同意如果义D電過熱或唔熱部义機都不好,温度應有38度左右义滿時。但最重要就係D電。
如果有時間可以逐粒放完電再充返佢睇下D mah數是否一樣會好D。

作者: kevt2005    時間: 2012-3-8 20:10
啱啱買咗部3010B, 我攞咗4粒舊O記750SHO放曬電然後用1.3A叉, 加把小風扇吹住, 叉滿有接近800mah同6.44v.  唔知噤係咪算好.  我放落部03度玩就真係覺得好爆.
作者: allblue    時間: 2012-3-9 13:12
futaba cdr-5000
須配合使用10A 以上的 power supply, 差電時要加 sensor 線 mon 住每粒電狀態,差完排電唔熱但好爆,其後排電不要轉用其他差機差,這樣會保持排電穩定性。
作者: ray2011    時間: 2012-3-9 18:32
kevt2005 發表於 2012-3-8 20:10
啱啱買咗部3010B, 我攞咗4粒舊O記750SHO放曬電然後用1.3A叉, 加把小風扇吹住 ...

感覺係唔準的

作者: kevt2005    時間: 2012-3-11 01:59
kevt2005 發表於 2012-3-8 20:10
啱啱買咗部3010B, 我攞咗4粒舊O記750SHO放曬電然後用1.3A叉, 加把小風扇吹住 ...

今日玩同一排電(750SHO)叉咗兩個cycles, 仲去到900mah, 6.45v.  會繼續試,睇下排電會唔會快啲死。
作者: feihung    時間: 2012-3-11 03:14
我用3010B叉電超過五個月了,的電都仲ok,我一個月玩足十五至二十天,馬達二十八至三十三turn,吾知算唔算ok?
作者: kevt2005    時間: 2012-3-11 13:47
回復 feihung 的帖子

多謝師兄資料,我會繼續試,我試果排電其實都已經玩咗6個月,每星期4-6個cycles.
作者: kevt2005    時間: 2012-3-11 13:50
補充一點,我會定時用部Powerex charger做refresh.
作者: Sunday_Driver    時間: 2012-3-12 14:31
kevt2005 發表於 2012-3-11 13:47
回復 feihung 的帖子

多謝師兄資料,我會繼續試,我試果排電其實都已經玩咗6個月,每星期4-6個cycle ...

C Hing, 你d電好勁呀, 淨cycle都過百次仲爆, 我玩d電叉幾十次就 bye bye 啦 !

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2