RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 樂極生悲 [打印本頁]

作者: 爆水喉    時間: 2011-4-30 19:21
標題: 樂極生悲
行行下,又冇撞,又冇跳,無啦啦停左車,之後就出煙,好彩我甩電甩得快,如果唔係火燒車tim![attach]489802[/attach]
作者: albertau2011    時間: 2011-4-30 19:24
overheat????
作者: fr888    時間: 2011-4-30 19:26
ching in mxclub today? i guess maybe water get into the esc
作者: nwm    時間: 2011-4-30 19:27
   water?
作者: kins    時間: 2011-4-30 20:02
爆水喉 發表於 2011-4-30 19:21
行行下,又冇撞,又冇跳,無啦啦停左車,之後就出煙,好彩我甩電甩得快,如果唔係火燒車tim!

150a??

作者: mansiu    時間: 2011-4-30 20:14
我都估係佢地灑完水,你之後去玩乃野
作者: 清清    時間: 2011-4-30 20:32
爆水喉(樓主網名)整濕個電變
作者: wildbruiser    時間: 2011-4-30 20:36
架車無著衫?
作者: 爆水喉    時間: 2011-4-30 22:08
正是150A! 照計有風扇都應該唔會過熱架,更何況我又唔係玩6S!
呢個係上個星期係MX CLUB玩架啦,第二日我立刻攞番去廣華街比佢轉寄番大陸整!
mansiu兄講得有道理,極有可能係灑完水之後中招!
如果我個名影響電變,咁我可能辰玩油雞了!
講開著衫,架車出煙果陣,煙到個殼都變左色!
作者: ThomasZ    時間: 2011-4-30 22:16
回復 爆水喉 的帖子

我隻150已修理完寄回來了,但不敢在家試。
作者: ringlecheng    時間: 2011-4-30 23:03

agree x 2!!
作者: 呀瘋    時間: 2011-4-30 23:33
請問呢隻係咩牌子既電變??

作者: tatame    時間: 2011-4-30 23:47
mansiu 發表於 2011-4-30 20:14

好肯定係mxclub灑水出事......佢地灑水灑得太勁.............始終都係電車黎有電子野一接觸到水好危險............上星期manju兄又係佢地灑完水就唔想等放左架車落去玩sc8e ~~ 又係同師兄一樣燒左電變出晒煙=.=..............而家見佢灑水又要停車等一排唔玩, 加加埋埋入去玩等多過玩車...........其實佢灑水我已經出個聲叫佢唔好灑咁勁.....唔你叫佢唔灑水但唔好太勁....但無奈無咩師兄一齊 出聲.........我覺得呢個問題須要正視 = ) 架車次次玩到泥漿咁已經好煩.........燒電變事小, 燒lipo分分鐘爆炸車都無得玩........= =
作者: rcdllm    時間: 2011-5-1 00:42
tatame 發表於 2011-4-30 23:47
好肯定係mxclub灑水出事......佢地灑水灑得太勁.............始終都係電車黎有電子野一接觸到水好危險... ...

這樣說對MXClub有點唔公平, 第一我唔覺灑水灑得好勁,第二依家天氣這麼熱, D水話甘快就乾啦.

manju兄 上次用邊隻ESC?
作者: mansiu    時間: 2011-5-1 00:48

回復 rcdllm 的帖子

唔係話賴mx club灑水唔好,但有時有D氹仔 藏左水係入面, 又未乾得切,d 師兄照衝過去咪乃野囉
作者: rcdllm    時間: 2011-5-1 00:52
mansiu 發表於 2011-5-1 00:48

唔係話賴mx club灑水唔好,但有時有D氹仔 藏左水係入面, 又未乾得切,d 師兄照 ...

所以大家都等一下先玩就最安全
作者: oscarchoi    時間: 2011-5-1 00:52
米仔兄你呢個問題真是要解決,等塲主回港後會同佢說有關賽道過濕的問題
如果各位司兄有關MX CLUB 賽道的意見提出,可到遙控車場最新消息交流版==上水MX CLUB 搖控越野車塲 ...給與寶貴意見,興仔有時間就會到此一看
作者: oscarchoi    時間: 2011-5-1 00:58

想問有何不公平呢???
作者: rcdllm    時間: 2011-5-1 01:49
oscarchoi 發表於 2011-5-1 00:58

想問有何不公平呢???

我個14#回應己經講了啦!!
如果條track有水,跟住你都照玩,出了事邊有得怨呢......
又有班友又話條track多石仔有話會整爛d車, 我同意條track係有石仔但不是講到這麼多...
其實如果又驚水又驚石仔不如去返TKO玩啦.
作者: euro614    時間: 2011-5-1 02:11
原來濕水會咁大件事,
請問樓主,你架電變燒成咁樣,返廠會收你幾錢?
作者: ikesan    時間: 2011-5-1 02:15
我又吾覺完全關灑水既事、我須然吾係成日入去、但我毎次入去都見工作人員灑水(由冬天至現在)、每次灑水既程度都不算太湿、而且毎次都很快就乾、我相信在正常有装殻玩車的情況下(除非你架車停留在水氹内浸浴)被那些所謂的湿泥沾到而産生短路的機会不太、以我3月20日個日入去玩來計、當日個場都幾湿、重有幾個水氹、個日我架死老鼠無装overtray玩、玩完搞到架車成架出土文物甘、(講明、我吾係用死老鼠個套原装防水ESC)、返到屋企的泥巳将ESC包住甘済、都未見出事。其實、ESC着火的原因很多我諗各Ching都知、有時太大塵cake住個風扇搞到散吾到熱而産生高温亦会引至火焼、當然、灑緊水既時候都要衝埋去就容易中招好多!

作者: ThomasZ    時間: 2011-5-1 04:52
???箏隞亦?撠?瘞湛?甈⊥撖?靘踹?靽?甈∟???瘚訾噶?臬嚗?隡啣銝餃??單??單遝皛曉蔣?輸?餈?瘞?憭批振閬??€?踹?靽曆犖?迄??
作者: rcdllm    時間: 2011-5-1 07:42
ikesan 發表於 2011-5-1 02:15
我又吾覺完全關灑水既事、我須然吾係成日入去、但我毎次入去都見工作人員灑水(由冬天至現在)、每次灑 ...

很好的分析
作者: tatame    時間: 2011-5-1 10:36
mansiu 發表於 2011-5-1 00:48

唔係話賴mx club灑水唔好,但有時有D氹仔 藏左水係入面, 又未乾得切,d 師兄照 ...

同意,只要有水, 車轆轉動就會把水同泥帶入車身同車殼入面,入左去基本上走唔返出黎,而且有時無咩陽光的話水係好耐都唔乾,我自己因為有overtray 玩咁耐都好彩未有事,係到咁講都係驚無overtray既師兄唔想大家架車有事=0) 入得去玩都係想有條一條完整既track開開心心暢快地玩唔洗好似以前咁去TKO 又俾人趕又走鬼~  大家都唔想玩到左閃右避架 =0)
作者: tatame    時間: 2011-5-1 10:38
oscarchoi 發表於 2011-5-1 00:52
米仔兄你呢個問題真是要解決,等塲主回港後會同佢說有關賽道過濕的問題
如果各位司兄有關MX CLUB 賽道 ...

唔該晒你oscar兄~重點都係大家玩得開心放心~ 多謝你為大家出心出力為我地反映意見=D
作者: Noir.KAZE    時間: 2011-5-1 10:43
其實我唔係咁想去MX最大原因就係佢會灑水
雖然我部車D電子野係防水,但係一見到玩完之後成車泥漿就唔多高興
作者: manju    時間: 2011-5-1 11:38
我上星期隻 150A 又係好似樓主甘燒左&出煙,
死因正正是 ESC 濕水....

作者: manju    時間: 2011-5-1 11:50
tatame 發表於 2011-4-30 23:47
好肯定係mxclub灑水出事......佢地灑水灑得太勁.............始終都係電車黎有電子野一接觸到水好危險... ...

果次我我有等到條大部份乾先去玩~

不過吾知點解直路尾大左灣, 係埸主用括泥機填平後給淋上大量水,
長期吾乾, 有積水所致~~
作者: oscarchoi    時間: 2011-5-1 11:56
其實所有电子產品都怕水只有一些水氣入到內部就会玩完,所以个场最好落机油
作者: raman9551    時間: 2011-5-1 11:58
所以依家除了Traxxas,其它車我都唔太敢玩............
作者: oscarchoi    時間: 2011-5-1 12:06
各位司兄每次玩完找数后可以即时向场主提供意見,我班司兄次次都有提点興仔個场如何好玩及不好的見解
作者: truckman    時間: 2011-5-1 14:11
回復 mansiu 的帖子

i like play water
作者: 爆水喉    時間: 2011-5-1 15:08
回復 euro614 的帖子

佢仲未覆我,但我放底果陣佢話2-3百左右!
作者: 爆水喉    時間: 2011-5-1 15:12
表面證供成立,如果灑左水,大家都係玩屎力鼠好D!
作者: rover901    時間: 2011-5-1 15:58
I think dry dirt/sand is fun enough,  mud is dirty and messy
作者: 爆水喉    時間: 2011-5-1 18:44
回復 ThomasZ 的帖子

又出怪字喎!!
作者: rcdllm    時間: 2011-5-1 18:45
爆水喉 發表於 2011-5-1 15:12
表面證供成立,如果灑左水,大家都係玩屎力鼠好D!

表面證供應該係隻150A特別屎wor!
設計容易入水至燒 ESC...否則其他人d ESC 都一齊燒啦.  不過可能有而我地唔知...
作者: truckman    時間: 2011-5-1 18:59
150A的風扇下是電子野是外露...............所以有水就short
作者: rcdllm    時間: 2011-5-2 00:46
truckman 發表於 2011-5-1 18:59
150A的風扇下是電子野是外露...............所以有水就short

It is possible!~!
作者: 22年    時間: 2011-5-3 10:32
爆水喉 發表於 2011-4-30 19:21
行行下,又冇撞,又冇跳,無啦啦停左車,之後就出煙,好彩我甩電甩得快,如果唔係火燒車tim!

同情樓主並祝早日整返好之後再戰MXClub。
睇黎我同D friend 都要買定D好盈電變旁下身。而家用緊容易受水傷版 MMM、MMP、RX8、VIPER同Excelorin 0向MXClub度跑緊好好彩都無因為比水整親而壞過。真係要touch wood. 你知D鬼佬野壤親要寄返美國整一來一回有排都無得玩。唔似好盈咁一個星期就整好寄返比你。 哩樣野真係值得一讚!!
講翻洒水減低沙塵對上面電單車或wargame等等使用者0既影響在MXClub立場上係必需0既。玩爬雞兩個人兩個鐘頭等如我地二十人RC人朝9晚6玩足全日。團體Wargame玩一場分分鐘等如RC場一個月收入。比著你一定會睇住班大客先。再加上而家幫手0既亞姨同哥哥仔全唔係咁專業。你同佢講濕D同唔好咁濕哩D主觀性0既問題真係有排講。哩個又係成本0既問題,要請到識RC又快手0既仲要人工平的話我諗興仔都想。
我諗不如咁樣,大家睇下得唔得,以後興仔要酒水的話就等我地自已班師兄落手,行多幾步當做運動,咁樣起碼可以控制向自已接受到0既濕度。 如果興仔覺得無問題的話我反而希望可以長期派起碼一個人幫手執車。眼見自已技術太差搞到執車多過玩,有人幫手就好lu~~
如果各位覺得唔0岩睇的話就當我發下up風算喇~~
作者: euro614    時間: 2011-5-3 10:54
22年 發表於 2011-5-3 10:32
睇黎我同D friend 都要買定D好盈電變旁下身。而家用緊容易受水 ...

師兄講得好o岩,我試過同興仔講唔好噴咁多水,佢跟手都叫阿姐唔好咁多水,但我埋首整完車,抬頭望下個場,又係水塘一樣。
噴幾多水,係人為問題,但同樣地,場地好壞都會引至積水,記得我初初去玩,當時場地泥多,就算噴多左水,都好快俾泥吸收,但而家場地泥沙少左,而積水就多左好多。
作者: 22年    時間: 2011-5-3 11:31

$$$$$
0既

$$$$$

搵亞茂去幫我地搞咩

果度一向想係洋人去比較多,佢地不褸都鍾意食泥。

PS:

作者: tatame    時間: 2011-5-3 11:44
22年 發表於 2011-5-3 10:32
睇黎我同D friend 都要買定D好盈電變旁下身。而家用緊容易受水 ...

22兄你既意見係我角度其實無問題~ 幫手灑下水都可以~~ 不過照你咁講又要灑水減低沙塵係要維護MXclub班大客既利益~
但以上面既post咁多師兄都覺得場地太濕多水.......如果跟你既主意我或大部份師兄幫手灑水的話以我地既主觀角度應該唔會灑咁多......咁相對又係對mxclub一班大客造成影響 =( 咁你既構思點先為止可以控制向自已接受到0既濕度, 你接受既濕度又同大家接受既濕度唔同.....到頭來跟你建議不太可行..可能到頭來會損害返mxclub既利益興仔唔想你咁做 =0) .......其實講到尾都係想灑水位兄弟唔好咁重手...無你心中諗到咁複習亞姨同哥哥仔要好專業受過專業訓練.....咁講, 興仔成日都叫我地幫手俾下實用意見,我地既任務就係意見可以照反映,要點做都要尊重返場主就由興仔決定返會好d ! =)

作者: 22年    時間: 2011-5-3 12:04
好似好生補咁喎~~

我都話"如果各位覺得唔0岩睇的話就當我發下up風算喇~~"

當然大家都可以盡力拍磚。
作者: tatame    時間: 2011-5-3 13:14
22年 發表於 2011-5-3 12:04
好似好生補咁喎~~

我都話"如果各位覺得唔0岩睇的話就當我發下up風算喇~~"

no hard feeling buddy =0 ~~ 大家意見方向有別je ~討論就一定有唔同聲音~~一件事還一件事, 但一樣可以開心齊玩車=D  
作者: 22年    時間: 2011-5-3 13:37
tatame 發表於 2011-5-3 13:14
no hard feeling buddy =0 ~~ 大家意見方向有別je ~討論就一定有唔同聲音~~一件事還一件事, 但一樣可以開 ...

真係睇到我硬晒
作者: 爆水喉    時間: 2011-5-3 17:01
我建議,係彎位既地方放D唔要既地毯,一可以冇沙塵,二 個地面唔會搞爛Q晒!
唔知可唔可行呢?
作者: fr888    時間: 2011-5-3 17:51
回復 爆水喉 的帖子

可以, 不過都係要用泥cover, 唔係會kik反D車車

如果track既layout唔大改落石屎會好D
作者: kiev    時間: 2011-5-3 19:14
用英泥撈下表面再洒水便可 ... 特別係直路前後的飄移彎 !

作者: 爆水喉    時間: 2011-5-3 19:42
回復 kiev 的帖子

作者: truckman    時間: 2011-5-3 21:42
回復 kiev 的帖子

buggy drift
d釘咪好快冇..............kiev 你做rc shop 架
作者: kiev    時間: 2011-5-3 22:03
truckman 發表於 2011-5-3 21:42
回復 kiev 的帖子

buggy drift

驚釘快冇 .... 咪唔好玩 .... 或唔玩幼釘用粗釘啦 !

作者: truckman    時間: 2011-5-3 22:44
回復 kiev 的帖子

係你至lum 到唔好玩
作者: smalljohndoe    時間: 2011-5-5 22:45
fr888 發表於 2011-5-3 17:51
回復 爆水喉 的帖子

可以, 不過都係要用泥cover, 唔係會kik反D車車

offroad 場落石屎, 我落球場玩都冇咁傷

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2