RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 求救! 點樣開殼柱窿先又靚又準 ?? [打印本頁]

作者: nikeid    時間: 2011-3-22 16:29
標題: 求救! 點樣開殼柱窿先又靚又準 ??
小弟第一次自己整殼就即刻整死左個殼   又唔見左300大元 {banned}!  
唔知係咪前後殼柱長度差太遠   導致車殼擺上去度位時,車殼前面DUP落去   後面又GUT太高   
車殼鑽完窿平放車殼落去   發覺窿位前後唔match!  
想問有經驗既師兄:  
1. 係開殼柱窿之前  係咪要cut短後面兩支殼柱,令前後殼柱長度相若  減少擺個殼上車度位時既誤差呢?
2.鑽窿係咪由入面鑽出外面會好d?
3.你地點整走d"披風" ?
作者: Lomomo    時間: 2011-3-22 16:37
小弟第一次自己整殼就即刻整死左個殼   又唔見左300大元 {banned}!  
唔知係咪前後殼柱長度差太遠   導致車 ...
nikeid 發表於 2011-3-22 16:29

想靚要用呢支

登錄/註冊後可看大圖

作者: chiwingedwinlo    時間: 2011-3-22 17:32
用lee支嘢得啦,唔會有披風. 我通常由外面gut入去.
作者: Lomomo    時間: 2011-3-22 17:40
用lee支嘢得啦,唔會有披風. 我通常由外面gut入去.
chiwingedwinlo 發表於 2011-3-22 17:32

最難係對位! 經驗多就自然會進步, 哈
作者: nikeid    時間: 2011-3-22 17:44
想靚要用呢支
Lomomo 發表於 2011-3-22 16:37

用左都有wo  係咪我唔識用呢?
作者: Lomomo    時間: 2011-3-22 17:48
用左都有wo  係咪我唔識用呢?
nikeid 發表於 2011-3-22 17:44

鑽到差不多大小時停, 然後保持位置轉支批, 疪口位自然會甩
又或者從另一邊轉, 慢慢, 太快又可能鑽深左...
作者: 八旗統帥    時間: 2011-3-22 17:55
車殼長都無所謂.最緊要係車架同車殼成水平就得
作者: nikeid    時間: 2011-3-22 19:38
車殼長都無所謂.最緊要係車架同車殼成水平就得
八旗統帥 發表於 2011-3-22 17:55

咁咪要cut短後面2支殼柱?
作者: 八旗統帥    時間: 2011-3-22 19:59
回復 8# nikeid
你做好個殼都要cut架.如古唔係好鬼肉酸架
作者: Allan007    時間: 2011-3-22 20:49
回復 1# nikeid
呢個問題久唔久就有D師兄問吓,我都糟蹋了唔少個車殼後,得到以下心得:
1.固定一個未剪既殼,例如黐佢嚮枱面或泊佢埋牆;
2.泊架車埋去,車轆對準沙板;
3.測出,不是估出,殼柱應在車殼的前後位置。可拉魚絲,可用角尺,不過我鍾意拉橡筋;
4.測好後,用不脫色筆在車殼上畫出兩條橫線;
5.量度左右殼柱的距離,在剛才畫好的橫線上分中,定出殼柱在橫線上的準確位置;
6.大功告成!
作者: batcat    時間: 2011-3-22 21:31
樓上位師兄講得非常長細,測度時我會用卡尺,結果會精確一點。
作者: seven    時間: 2011-3-22 21:35
回復  nikeid
呢個問題久唔久就有D師兄問吓,我都糟蹋了唔少個車殼後,得到以下心得:
1.固定一個 ...
Allan007 發表於 2011-3-22 20:49

1-2 即係殼還殼擺, 車放隔離?
作者: Allan007    時間: 2011-3-22 21:38
回復 12# seven
Yes
作者: seven    時間: 2011-3-22 21:50
回復  seven
Yes
Allan007 發表於 2011-3-22 21:38

謝謝指教, 試下先
作者: chiwingedwinlo    時間: 2011-3-22 23:51
樓上位師兄講得非常長細,測度時我會用卡尺,結果會精確一點。
batcat 發表於 2011-3-22 21:31

me too
作者: nikeid    時間: 2011-3-23 08:16
多謝各師兄寶貴意見   我要收拾悲痛心情   再戰下一個殼   
不過我係YOKOMO DRB   會唔會買返YOKOMO殼會好D呢??
因為原廠殼有個殼柱印係車殼上  我諗實有SET會岩DRB用呱
作者: Allan007    時間: 2011-3-23 09:34
回復 16# nikeid
唔好逃避啦,買你喜歡的車殼吧!
作者: nikeid    時間: 2011-3-23 09:44
回復  nikeid
唔好逃避啦,買你喜歡的車殼吧!
Allan007 發表於 2011-3-23 09:34

師兄我冇幾多個300蚊去買殼俾自己糟蹋呀  
有錢我寧願入定DRB既損耗性SPARE PARTS  如皮帶,馬蹄膠,等等...
因為怕日本核災難搞到冇PARTS出產,到時架愛驅要"Long"車
作者: terryz    時間: 2011-3-23 13:06
視乎你在意個殼定在意玩車咯..個人幾介意跑一部自己唔中意外型嘅車..
作者: Allan007    時間: 2011-3-23 13:43
師兄我冇幾多個300蚊去買殼俾自己糟蹋呀  
有錢我寧願入定DRB既損耗性SPARE PARTS  如皮帶,馬蹄膠,等 ...
nikeid 發表於 2011-3-23 09:44

可以試下整Protoform D 比賽殼,百二蚊度,又平又易整,因為冇乜貼紙
作者: alexserpent    時間: 2011-3-23 15:36
我會用呢套LED開車殼

作者: raman9551    時間: 2011-3-23 15:41
回復 21# alexserpent

嘩! 依套好嘢係邊度買呀?
作者: georgej    時間: 2011-3-23 17:05
回復 22# raman9551

鴻升有
作者: raman9551    時間: 2011-3-23 17:08
回復 23# georgej

Ching

Thx
作者: monkichi0210    時間: 2011-3-23 17:08
我會用呢套LED開車殼
alexserpent 發表於 2011-3-23 15:36

呢set嘢可以幫到已噴的車殼睇位...但並不代表可對準位.....我估大家要分清楚..............我自己就會先搵o岩車殼的中線位.....然後再度殼柱距離....再mark上殼上先開洞.......係煩d.....但準好多..........
另外後車殼柱太長...也會影響準確度....例如裝殼後只用最低的三..四格....就最好先剪剩五...六格先度位.....太長車殼斜了其實位置會唔準.........
作者: georgej    時間: 2011-3-23 17:09
回復 24# raman9551

you are wellcome
作者: alexserpent    時間: 2011-3-23 18:06
呢set嘢可以幫到已噴的車殼睇位...但並不代表可對準位.....我估大家要分清楚..............我自己 ...
monkichi0210 發表於 2011-3-23 17:08

每噴1次車殼咪要買1set新殼柱.
作者: ssnow23    時間: 2011-3-24 00:11
回復  nikeid
1.固定一個 ...
Allan007 發表於 2011-3-22 20:49

thanks! ching! its' a good reference for 新手 like me!!
作者: monkichi0210    時間: 2011-3-24 00:40
每噴1次車殼咪要買1set新殼柱.
alexserpent 發表於 2011-3-23 18:06

老實講.......我自己真係不同車殼高度就用不同的一SET殼柱....
但我的意思係....如果你用d房車殼.....個尾唔會好高....cut短條後殼柱先度位會準確d.........當然如果用斬尾車...如似EG6果D就當然唔駛......至於CUT幾多格當然冇準則....睇你個人的尺度.......同埋睇你個人喜好.......
作者: nikeid    時間: 2011-3-24 03:07
可以試下整Protoform D 比賽殼,百二蚊度,又平又易整,因為冇乜貼紙
Allan007 發表於 2011-3-23 13:43

Protoform D 比賽殼邊度有得賣??
作者: Allan007    時間: 2011-3-24 09:13
Protoform D 比賽殼邊度有得賣??
nikeid 發表於 2011-3-24 03:07

Everywhere in KWS, Cat Shop, Eat Congee, ..., etc
作者: nikeid    時間: 2011-3-24 23:51
呢set嘢可以幫到已噴的車殼睇位...但並不代表可對準位.....我估大家要分清楚..............我自己 ...
monkichi0210 發表於 2011-3-23 17:08

thx C-hing yr good comment !!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2