RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: F103 LM [打印本頁]

作者: d.s    時間: 2011-3-3 23:32
標題: F103 LM
請問各師兄,家吓呢個時勢要玩 F103 GT ,用LM殼,係味好困難,好貴呢??
作者: mk2    時間: 2011-3-3 23:33
我都好想知
作者: jypepe    時間: 2011-3-3 23:57

應該唔會呀, 問題係103GT應該已經冇出, 要搵二手
市面上零件都尚算易搵........

多咀, 何解而家先想玩103GT?

再者, 玩利曼殼好似係 103 先合適, 103市面仲有賣, 好似都係六百幾, 抵玩GOGOGO~
作者: d.s    時間: 2011-3-4 00:11
Thx C-hing~
而家先想玩係因為有JV同LM外型嘅魅力!!
作者: photocatcher    時間: 2011-3-4 00:16

要玩利曼殼 f103gt唔係唔得,但利曼殼一般係200mm ,而f103gt係190mm ,就咁已經有小小唔係咁靚仔,但係到要又唔係唔得,可以用1/10油車軚加軨都有200mm 。
用f103gt加利曼殼就唔係好貴 ,about 900啦! 車都要過600多d ,殼加油就大約150-160 (基本)。又點解要用f103gt 唔用f103lm 或f104 呢???
作者: 葉生    時間: 2011-3-4 11:37
你可以留意下milkboy師兄個post.....
佢散砌一架103 rm 玩利曼....
大約$1000 搞掂.....
我覺得呢個方法好好.....
值得參考!!
作者: 葉生    時間: 2011-3-4 11:42
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D2
可參考此link....
作者: d.s    時間: 2011-3-4 20:46
thanks All Brother!

我想再請教,
復刻C11同F103 LM 性能上差別大嘛?
parts難揾嗎??

勁想玩 LM 呀~
作者: ultra7    時間: 2011-3-4 21:15
c11 is another chassis although it is similar to F103LM
作者: ultra7    時間: 2011-3-4 21:16
some parts can be shared but i believe F103LM is more easy to find parts, even though i love C11 and own 2 C11
作者: kawada    時間: 2011-3-4 22:47

F103 RM + le mans 係最好玩. 散砌也不難. 但珠差係最重要. 建議用104 option 珠差. 一般玩上5 -10 排电, 双星珠差就要整. 特別係用上快一些嘅麼打.

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=111196

登錄/註冊後可看大圖

作者: photocatcher    時間: 2011-3-5 22:56
散砌F103係一件樂事,可以散砌所選的parts全部用option 有幾會平過買一部f103再買option改。[attach]471914[/attach][attach]471916[/attach][attach]471915[/attach][attach]471917[/attach]
作者: d.s    時間: 2011-3-6 09:12
謝過各師兄無私分享,我會向 F103改LM方向進發,另我再想多問一樣:
孖星全系列LM殼係咪已經絕版?
而坊間係咪有其他品牌LM殼?
小弟較偏愛:
911 GT1
TS020

Thanks
作者: FATYUEN83    時間: 2011-3-6 11:46
nice car
作者: lung_zmc    時間: 2011-3-8 06:43
早幾日見 屯門 有間鋪仔 有 全新f103 gt 10XX
作者: nel3838    時間: 2011-3-8 07:55
謝過各師兄無私分享,我會向 F103改LM方向進發,另我再想多問一樣:
孖星全系列LM殼係咪已經絕版?
而坊間係咪 ...
d.s 發表於 2011-3-6 09:12

RCMart have 103GT bodies, good selections.
Also Jethobby have 104 LM body (ABC Response GT430), and may have 103 LM body (ABC Response GT1).  But over $2xx arr..
[attach]472867[/attach][attach]472869[/attach][attach]472868[/attach]
作者: 火焰草    時間: 2011-4-7 20:25
f103 想改利曼殼.有沒有CHING 知道Front Bumper那裡有得賣.
作者: ul8000kbs    時間: 2011-4-7 20:44
F103GT/RM/LM我早幾日行過佐敦有間鋪頭有賣,全新架喎~
作者: photocatcher    時間: 2011-4-7 22:03
其實用f103gt厎板+本身ta05Front Bumper也可以上利曼殼,我本身玩緊的就係一架係咁
作者: 火焰草    時間: 2011-4-8 07:18
http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... 8&fromuid=52357
CHING 你這個用的Bumper 是TA05Front Bumper
作者: feihome1    時間: 2011-4-8 11:14
lung_zmc 發表於 2011-3-8 06:43
早幾日見 屯門 有間鋪仔 有 全新f103 gt 10XX

全新f103 gt 10XX,都唔算好貴,如果散砌成架整晒 full option, 呢個價錢一定唔得!!
作者: photocatcher    時間: 2011-4-8 11:58

回復 火焰草 的帖子

呢架不是!只是我其中一架,我有另一架係個架用F103GT ,頭F103LM CARBON,尾架用F103LM FULL OPTION,在JV一真玩呢個組合,你見JV有架全紫色LEMAN 殼,起碼我都撞唔少,現在重好走得。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2