RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 點解我部620起步咁挫架? [打印本頁]

作者: GZ_Infiniti    時間: 2009-10-24 12:07
標題: 點解我部620起步咁挫架?

我係新手來架,大家多多指教!!!
        有幾個問題啊,點解620起步既時候成日都咁挫架(無拖架)?
        同埋好想將部620改成密斗車啊,即係升降擔,但繫工程好浩大啊,TAMIYA有無出過密斗車啊?其他牌子都得,反正唔洗自己改裝就得啦!
作者: ISUZU    時間: 2009-10-24 12:24

可能油壓前面太高後面太底     後面石返硬d    前面適中就ok啦            者係前底後高      真貨櫃車一樣     你會好明顯梯到貨櫃車尾係會高過車頭小小       拖車都係一樣
作者: Q-pet    時間: 2009-10-24 12:33
佢有出部平治密斗...大約2xxx蚊
作者: GZ_Infiniti    時間: 2009-10-24 12:40
咁可能我表達錯佐啦,我既意思啊,有升降擔既泥頭車啊,唔應該叫密斗車,係咪?我係要後面有個兜,可以運泥沙果D! 有無原厰呢D遙控模型架? 歐洲果邊的牌子唔知有無呢?
作者: 卍亮卍    時間: 2009-10-24 12:43
咁可能我表達錯佐啦,我既意思啊,有升降擔既泥頭車啊,唔應該叫密斗車,係咪?我係要後面有個兜,可以運泥沙果D! 有無原厰呢D遙控模型架? 歐洲果邊的牌子唔知有無呢?
GZ_Infiniti 發表於 2009-10-24 12:40

無出過泥斗車...有泥斗車都係改裝的~
作者: GZ_Infiniti    時間: 2009-10-24 12:50
咁如果拿620去改泥斗車既話,貴唔貴呢? 太複雜啦 ,我係廣州呢邊架,我知道你地之前都係度教過D人點整,但繫內地睇唔到youtube既website啊,真係悶啊~
作者: 冰‧心龍    時間: 2009-10-24 13:47
4千~5千到!
作者: MRX-2    時間: 2009-10-24 13:57
可能油壓前面太高後面太底     後面石返硬d    前面適中就ok啦            者係前底後高      真貨櫃車一樣     你會好明顯梯到貨櫃車尾係會高過車頭小小       拖車都係一樣
ISUZU 發表於 2009-10-24 12:24

師兄.....請問樓主邊度講話佢有裝油壓?

點樣set 支油壓可以硬D,同埋點樣為之適中?
作者: ISUZU    時間: 2009-10-24 14:09

改攪牙油壓    前攬適中     後面硬d     頌心去曬車頭    咪無噤挫囉
作者: GZ_Infiniti    時間: 2009-10-24 14:17
ISUZU你既意思系咪将前面既避震调适中,后来避震调翻硬啊?
作者: ISUZU    時間: 2009-10-24 14:20
ISUZU你既意思系咪将前面既避震调适中,后来避震调翻硬啊?
GZ_Infiniti 發表於 2009-10-24 14:17

係呀..................前低後高
作者: MRX-2    時間: 2009-10-24 14:40
改攪牙油壓    前攬適中     後面硬d     頌心去曬車頭    咪無噤挫囉
ISUZU 發表於 2009-10-24 14:09

照師兄咁講,巴士應該會挫到甩肺架喎,點解又好似唔係咁既?
作者: GZ_Infiniti    時間: 2009-10-24 20:33
7# 冰‧心龍

包工包料啊?呵
作者: joejoe    時間: 2009-10-24 21:48
好多正野

作者: 家豪    時間: 2009-10-25 01:28

都係唔係好明啵.........
可以詳細少少講解嘛?
作者: BB~    時間: 2009-10-25 01:45
MRX-2 發表於 2009-10-24 14:40

點解巴士應該會挫到甩肺?唔明,想知多一點增進知識,可否講詳細一點,謝謝~
作者: sboy    時間: 2009-10-25 02:07
點解巴士應該會挫到甩肺?唔明,想知多一點增進知識,可否講詳細一點,謝謝~
BB~ 發表於 2009-10-25 01:45

現今的巴士比以前的有很大的進步,無論車架、波箱、齒輪比、懸掛都做得很好,以前的巴士只有三前速自動波,現在街上行走的大多是五前速,所以坐起上嚟舒服得多。
作者: Jazz_Wan    時間: 2009-10-25 03:31
尾擔d齒入唔晒
作者: MRX-2    時間: 2009-10-25 06:02
MRX-2 發表於 2009-10-24 14:40
BB~ 發表於 2009-10-25 01:45

你應該問上面果位師兄,因為我都係發問者!
作者: Jazz_Wan    時間: 2009-10-25 20:37
尾擔d齒入唔晒
Jazz_Wan 發表於 2009-10-25 03:31

我意思係d齒入d又唔入d, 所以起步時咪會行下停下, 即係你所講既"咁挫"
作者: Jazz_Wan    時間: 2009-10-25 20:43

可能油壓前面太高後面太     後面set返硬d    前面適中就ok啦            係前後高   真貨櫃車一樣     你會好明顯到貨櫃車尾係會高過車頭小小       拖車都係一樣

點解已經口語化, 但係仍然都睇得好辛苦既?
作者: GZ_Infiniti    時間: 2009-10-25 21:25
哈哈!已經好清楚!不過我覺得都系尾擔d齒入唔晒既原因!
作者: Jazz_Wan    時間: 2009-10-25 21:26
哈哈!已經好清楚!不過我覺得都系尾擔d齒入唔晒既原因!
GZ_Infiniti 發表於 2009-10-25 21:25

咁你整好未呀?
作者: GZ_Infiniti    時間: 2009-10-25 22:16
咁我可以點整啊》? 唔該曬你啊
作者: Jazz_Wan    時間: 2009-10-25 22:26
你係咪確定真係果個問題先, 影D相俾大家睇下啦
作者: odaan    時間: 2009-10-25 22:28
可能油壓前面太高後面太低     後面set返硬d    前面適中就ok啦            即係前低後高   同真貨櫃車一樣     你會好明顯睇到貨櫃車尾係會高過車頭小小       拖車都係一樣

點解已經口語化, 但係仍然都睇得好辛苦既?
Jazz_Wan 發表於 2009-10-25 20:43

語言 , 係要表達自己所思所想 , 係要盡力令人明白 , 唔係求其搵 D 同音字堆砌埋一齊
由第一句開始 , 我已經知係佢
作者: jt2106    時間: 2009-10-25 23:09
語言 , 係要表達自己所思所想 , 係要盡力令人明白 , 唔係求其搵 D 同音字堆砌埋一齊
odaan 發表於 25-10-2009 22:28

"異蘇蘇" 新AC....
但手字依然係.................
作者: 家豪    時間: 2009-10-25 23:19
odaan 發表於 2009-10-25 22:28

心照吧,odaan兄
作者: Jazz_Wan    時間: 2009-10-25 23:26
odaan 發表於 2009-10-25 22:28

有時要重複睇幾次先明
作者: odaan    時間: 2009-10-26 00:27
心照吧,odaan兄
家豪 發表於 2009-10-25 23:19

單擔有輔助彈弓 , 個尾要高 D 黎比佢有行程
孖擔彈弓硬 , 邊洗拮起個尾
佢就成日坐井觀天 , 渣住一款車就以為乜款都係甘

R620 唔係全世界第一部 , 有問題就唔會一個半個

波箱轉波爪入唔晒而 "銑波" , 遙控 setting , 手指靈敏度 , 都會令部車行車不平順
教避震 ??? 唉~~真係得啖笑
作者: GZ_Infiniti    時間: 2009-10-26 22:39
其實我都覺得教避震無咩用
作者: MRX-2    時間: 2009-10-27 01:03
波箱轉波爪入唔晒而 "銑波" , 遙控 setting , 手指靈敏度 , 都會令部車行車不平順
教避震 ??? 唉~~真係得啖笑
odaan 發表於 2009-10-26 00:27

咁講即係果位大師想訂台食法國大餐姐......
作者: Jazz_Wan    時間: 2009-10-27 04:16
單擔有輔助彈弓 , 個尾要高 D 黎比佢有行程
孖擔彈弓硬 , 邊洗拮起個尾
佢就成日坐井觀天 , 渣住一款車就以為乜款都係甘

R620 唔係全世界第一部 , 有問題就唔會一個半個

波箱轉波爪入唔晒而 "銑波" , 遙 ...
odaan 發表於 2009-10-26 00:27

我都覺唔關避震事, 不過異蘇蘇C兄咁講, 可能有佢原因既
作者: odaan    時間: 2009-10-27 11:02
我都覺唔關避震事, 不過異蘇蘇C兄咁講, 可能有佢原因既
Jazz_Wan 發表於 2009-10-27 04:16

就係想話你知 , 佢又再輪迴轉世了~~
作者: MRX-2    時間: 2009-10-27 11:17
odaan 發表於 2009-10-27 11:02

係咪果個陰魂不散的傻仔?
作者: 有勇冇謀    時間: 2009-10-27 11:50
odaan 發表於 2009-10-27 11:02

算啦, 就當我地唔知, 一知就xx係啦....面就人地比, 架就自己掉
作者: Q-pet    時間: 2009-10-27 12:03
算啦又佢講啦~~但我都想知一樣野..點解佢華仔AC會用得番
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-10-27 12:06
算啦又佢講啦~~但我都想知一樣野..點解佢華仔AC會用得番
Q-pet 發表於 2009-10-27 12:03

因為唔係forever ban=.="
其實應該月中就用得返ga啦已經
作者: ISUZU    時間: 2009-10-29 02:02

原理    真車   好始貨van   車頭降低    尾高   載重貨變左前後重量平均頌心咪低左車 咪無噤挫囉    不過決點就係頭擔避震呔尺雞比位同條頭呔好快打柴
作者: Jazz_Wan    時間: 2009-10-29 04:38
原理    真車   好始貨van   車頭降低    尾高   載重貨變左前後重量平均頌心咪低左車 咪無噤挫囉    不過決點就係頭擔避震呔尺雞比位同條頭呔好快打柴
ISUZU 發表於 2009-10-29 02:02

你講都有POINT,
BUT 樓主說' 有幾個問題啊,點解620起步既時候成日都咁挫架(無拖架)?'
作者: odaan    時間: 2009-10-29 10:03
ISUZU 發表於 2009-10-29 02:02

單擔同孖擔有咩分別都唔識 , 淨係識搵自己部 _M 488 去講
單擔有輔助彈簧 , 壓重哇佬
孖擔無

重量分配同 "挫" 有咩分別都未識分
作者: ISUZU    時間: 2009-10-29 12:53
單擔同孖擔有咩分別都唔識 , 淨係識搵自己部 _M 488 去講
單擔有輔助彈簧 , 壓重哇佬
孖擔無

重量分配同 "挫" 有咩分別都未識分
odaan 發表於 2009-10-29 10:03
            邊個話我得一部車  呀      有d師兄都知座過知我唔只得一部車
作者: odaan    時間: 2009-10-29 13:03
             邊個話我得一部車  呀      有d師兄都知座過知我唔只得一部車
ISUZU 發表於 2009-10-29 12:53

貨 van 丫嘛 , 一樣 , 單擔就係單擔 , 孖擔就係孖擔
"挫" 唔 "挫" 唔係由呢樣講

因 R620 唔係得一部 , 如果係先天有問題唔會得一個人問 , 既然唔係零件問題
就係 setting 同 操作問題

我以前做車房 , 一個月試幾十部車 , 你估你渣得車款多 , 定我渣得車款多
作者: ISUZU    時間: 2009-10-29 13:09
貨 van 丫嘛 , 一樣 , 單擔就係單擔 , 孖擔就係孖擔
"挫" 唔 "挫" 唔係由呢樣講

因 R620 唔係得一部 , 如果係先天有問題唔會得一個人問 , 既然唔係零件問題
就係 setting 同 操作問題

我以前做車房 , 一 ...
odaan 發表於 2009-10-29 13:03

我唔夠你玩呀
作者: odaan    時間: 2009-10-29 13:15
我唔夠你玩呀
ISUZU 發表於 2009-10-29 13:09

唔係同你玩 , 而係我希望你試下從其他角度去瞭解一部車
你渣貨車日日係馬路行
多多少小你一定會留意到 , 全部車無一個位係無理由

單擔車尾高 , 係因為佢有輔助彈弓 , 部車吉車無甘躉
貨 Van / 單擔噸車 車尾有壓重哇佬 , 吉車 Brake 唔好甘應
如果吉車 Brake 太應會 Lock 呔 , 仲易抄車

孖擔因為佢多左擔 Brake , 所以佢吉車停起上黎比單擔好

所以車身高度唔係亂黎 , 佢都有一個準則
作者: ISUZU    時間: 2009-10-29 13:21
唔係同你玩 , 而係我希望你試下從其他角度去瞭解一部車
你渣貨車日日係馬路行
多多少小你一定會留意到 , 全部車無一個位係無理由

單擔車尾高 , 係因為佢有輔助彈弓 , 部車吉車無甘躉
貨 Van / 單擔噸車 車 ...
odaan 發表於 2009-10-29 13:15

但車身低好好定禾
作者: odaan    時間: 2009-10-29 13:33
但車身低好好定禾
ISUZU 發表於 2009-10-29 13:21

貨 Van 前面行扭 bar , 你要降低佢只係鬆兩粒螺絲
但佢前面只係低左 , 無硬到 , 你一轉向就偕到套包圍
大力鋤一腳 Brake 急停 , 車頭過份低

懸掛軟 , 轉急彎反車機會較高 , 但你 set 得太硬唔肯跪 , 又會推
既然軟 , 急彎會有問題 , 結果 "低 D 定 D" 呢個因素已經有矛盾

汽車設計師唔係白痴 , 原裝車係最慳油最適合既懸掛 ,
你去改動佢唔緊要 , 但你要絕對瞭解改動左之後既缺點 , 唔係盲目低 D 定 D
作者: ISUZU    時間: 2009-10-29 21:29
貨 Van 前面行扭 bar , 你要降低佢只係鬆兩粒螺絲
但佢前面只係低左 , 無硬到 , 你一轉向就偕到套包圍
大力鋤一腳 Brake 急停 , 車頭過份低

懸掛軟 , 轉急彎反車機會較高 , 但你 set 得太硬唔肯跪 , 又會推 ...
odaan 發表於 2009-10-29 13:33

新hiace車身高入灣好次想反車        太低又易浪     頭擔d野又快瓜祡      有好有賤
作者: jt2106    時間: 2009-10-29 21:32
新hiace車身高入灣好想反車        太低又易浪     頭擔d野又快瓜祡      有好有賤
ISUZU 發表於 29-10-2009 21:29

想返即係未啦,我個部玩左咁多年都冇事,邊有你講得咁兒戲…
作者: ISUZU    時間: 2009-10-29 21:50
好似想返即係未啦,我個部玩左咁多年都冇事,邊有你講得咁兒戲…
jt2106 發表於 2009-10-29 21:32

你試下80定入急灣咪知囉
作者: wyman18    時間: 2009-10-29 21:54
ISUZU 發表於 2009-10-29 21:50

師兄,你係咪試過呀~~
作者: ISUZU    時間: 2009-10-29 22:18
師兄,你係咪試過呀~~
wyman18 發表於 2009-10-29 21:54

慢慢入灣都好以想返
作者: MRX-2    時間: 2009-10-29 22:23
ISUZU 發表於 2009-10-29 21:50

係咪發夾彎先?如果係唔單止知,仲去埋報到添。
作者: wyman18    時間: 2009-10-29 22:23
慢慢入灣都好以想返
ISUZU 發表於 2009-10-29 22:18

我識得有個fd佢真係做到高速入灣啵
作者: MRX-2    時間: 2009-10-29 22:24
慢慢入灣都好以想返
ISUZU 發表於 2009-10-29 22:18

慢慢入灣都好以想返............屋企?想返咪返囉!
作者: ISUZU    時間: 2009-10-29 22:43
我識得有個fd佢真係做到高速入灣啵
wyman18 發表於 2009-10-29 22:23

我講緊80定入灣呀
作者: wyman18    時間: 2009-10-29 22:45
我講緊80定入灣呀
ISUZU 發表於 2009-10-29 22:43

我見到佢個咪表去到成90啵
作者: ISUZU    時間: 2009-10-29 23:16
我見到佢個咪表去到成90啵
wyman18 發表於 2009-10-29 22:45

110夠味
作者: Doughboy    時間: 2009-10-29 23:28
我開過電油版Hiace 幾日, 轉D 90度灣開 20 - 30 唔覺太"浪"
作者: jt2106    時間: 2009-10-30 01:05
ISUZU 發表於 29-10-2009 21:50

你覺得我未試過咩...
你唔好咁自啦好心....哈哈
自己玩過一兩次新HIACE就你到扮專家
作者: jt2106    時間: 2009-10-30 01:07
110夠味
ISUZU 發表於 29-10-2009 23:16

110 我都試過呀,你個部可能真係有D問題,
定係你D灣隻隻都 IN-IN-OUT 咁轉呀?
唔怪得你話行幾十都想反啦....
作者: MRX-2    時間: 2009-10-30 01:08
你覺得我未試過咩...
你唔好咁自大啦好心....哈哈
自己玩過一兩次新HIACE就你到扮專家
jt2106 發表於 2009-10-30 01:05

玩一次係用家,玩兩次咪專家囉!師兄
作者: jt2106    時間: 2009-10-30 01:12
玩一次係用家,玩兩次咪專家囉!師兄
MRX-2 發表於 30-10-2009 01:08

唉呀....原來係咁...真係對唔住呀
原來我用左部新HIACE 4年都唔知部車既性能...
但D "用家" 竟然仲清楚過我~!
真係甘拜下華...
作者: MRX-2    時間: 2009-10-30 01:18
110 我都試過呀,你個部可能真係有D問題,
定係你D灣隻隻都 IN-IN-OUT 咁轉呀?
唔怪得你話行幾十都想反啦....
jt2106 發表於 2009-10-30 01:07

入灣盡油出灣收油......
作者: jt2106    時間: 2009-10-30 01:25
入灣盡油出灣收油......
MRX-2 發表於 30-10-2009 01:18

出灣掃住排欄咁出嫁....
作者: Q-pet    時間: 2009-10-30 01:45
出灣掃住排欄咁出嫁....
jt2106 發表於 2009-10-30 01:25

應該話入灣同出灣都唔好收油..90度咁入灣..測試部車係110km度會唔會反
作者: 華仔    時間: 2009-10-30 01:47
唉呀....原來係咁...真係對唔住呀
原來我用左部新HIACE 4年都唔知部車既性能...
但D "用家" 竟然仲清楚過我~!
真係甘拜下華...;
jt2106 發表於 2009-10-30 01:12

敢客氣呀           我玩hiace年之成+年奈過你禾小朋友     2.4舦波   2.8(3L)  3.0 (5L)  2.5   3.0turbo我都玩過我玩得多過你
作者: jt2106    時間: 2009-10-30 01:51
敢客氣呀           我玩hiace年之奈過你禾小朋友     2.4舦波   2.8  3.0   2.5   3.0tubo我玩得多過你
華仔 發表於 30-10-2009 01:47

自己係到講 110 入灣唔夠人講就拆開話題,好心你啦....
明明一開波就講緊新HIACE既野,依家又係到拆開話題話自己咩HIACE都玩過…
都唔知你想點,你即係認你自己IN-IN-OUT咁轉灣??...
作者: jt2106    時間: 2009-10-30 01:54

仲有一樣野我想講好耐…
你有冇學過中文嫁???
小學生D小朋友中文都好過你…
我建議你得閒進修下啦老伯…
咁大個人都錯咁多字真係好慘嫁…

我咁大個都仲會有人叫我做小朋友,真係開心
作者: 華仔    時間: 2009-10-30 01:56
自己係到講 110 入灣唔夠人講就拆開話題,好心你啦....
明明一開波就講緊新HIACE既野,依家又係到拆開話題話自己咩HIACE都玩過…
都唔知你想點,你即係認你自己IN-IN-OUT咁轉灣??...
jt2106 發表於 2009-10-30 01:51

又係你話清你楚過我嗎    又係你講曬
作者: jt2106    時間: 2009-10-30 01:59
又係你話清你楚過我嗎    又係你講曬
華仔 發表於 30-10-2009 01:56

睇黎你未睇清楚我既回覆就覆我,我建議你再睇多次…
作者: 華仔    時間: 2009-10-30 02:00
05年2.5問題車     大 黑煙主席
作者: 華仔    時間: 2009-10-30 02:02
jt2106 發表於 2009-10-30 01:51

不如你做主角表演下俾大家挮下呀
作者: jt2106    時間: 2009-10-30 02:06
不如你做主角表演下俾大家挮下呀
華仔 發表於 30-10-2009 02:02

樓上幾個師兄都話見過朋友咁做,係你做唔到咋喎依家…
我洗咩做,跟本就好多人都得而係你唔得…
你再拆開話題啦一係依家,如果唔係你冇野講嫁啦......
作者: 華仔    時間: 2009-10-30 02:07
仲有一樣野我想講好耐…
你有冇學過中文嫁???
小學生D小朋友中文都好過你…
我建議你得閒進修下啦老伯…
咁大個人都錯咁多字真係好慘嫁…

我咁大個都仲會有人叫我做小朋友,真係開心
jt2106 發表於 2009-10-30 01:54

依家默書比賽咩          有咩所謂呢       有獎囉呀
作者: SF-scat    時間: 2009-10-30 02:28
算啦jt2106
今日我終於知道..
原本我地做貨運既,,
真係有份高級d定咕喱d啦..
PS我前公司跟車,司機要識英文)
作者: grggs2006    時間: 2009-10-30 02:43
我老豆成日同我讲话:细時唔讀書,大個做運輸 。  D句話真系無講錯噶    甘唔認真噶人,打字都打成甘,真系抵距開死一世車。現實世界都唔會好得去邊

我外人一個,不喜勿插
作者: SF-scat    時間: 2009-10-30 02:55
我老豆成日同我讲话:细時唔讀書,大個做運輸 。  D句話真系無講錯噶    甘唔認真噶人,打字都打成甘,真系抵距開死一世車。現實世界都唔會好得去邊

我外人一個,不喜勿插
grggs2006 發表於 2009-10-30 02:43

咁你又唔好咁講..我之前有同事係大學生黎嫁..都係楂5噸半乍..
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-10-30 08:03
唔係默唔默書既
詞不達意,一句野要人諗完先明講乜

不如就唔好講嚕

btw.我真係覺得新Hiace套避震係軟d
我唔敢玩到咁快=.="
作者: kf7429    時間: 2009-10-30 08:17

75# 華仔

!!!!!華仔,完耐哩意荊挽阻禁多袋 鞋嘻樹,珍系室角室角.

!!!!!華仔,原來你已經玩(o左)(o甘)多代 HIACE ,真係失覺失覺.路過講下笑
作者: Q-pet    時間: 2009-10-30 11:01
就算我唔理默唔默書都好..
你係網度同人傾野都打到一舊舊..就算我睇完都唔知你講咩..
真係曬氣...
作者: jt2106    時間: 2009-10-30 13:25
就算我唔理默唔默書都好..
你係網度同人傾野都打到一舊舊..就算我睇完都唔知你講咩..
真係曬氣...
Q-pet 發表於 30-10-2009 11:01

佢仲可以大大隻字咁講出黎先好笑,真係唔知羞字點寫…!

X巴廣告金句:原來呢個世界上真係有動物唔識字…

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2