RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手報到 - 我的RC12R5 [打印本頁]

作者: t2    時間: 2009-8-6 18:20
標題: 新手報到 - 我的RC12R5
各位師兄, 多多指教.
作者: BB~    時間: 2009-8-6 18:26
請問師兄用咩motor及servo?呢隻SPX電變夠用嗎?我都好有興趣入番隻玩玩,有後波方便好多.
作者: quakequake    時間: 2009-8-6 18:51
個殼真係幾靚,讚!

作者: t2    時間: 2009-8-6 18:53
其實我未試車, 又未玩過12仔, 諗住用5.5t玩, 都唔知夠唔夠?
作者: t2    時間: 2009-8-6 19:01
c兄個殼好型,我都想學拉花,但係唔識整= =
serco999 發表於 2009-8-6 18:32

我一路有噴開10仔殼, 其實我最初拉花都係要試左幾隻殼, 熟左手之後先好d.  試吓啦.
作者: t2    時間: 2009-8-6 19:03
個殼真係幾靚,讚!

quakequake 發表於 2009-8-6 18:51

多謝.   下一個目標就係買個BlackArt R8C 黎噴.  哈哈!
作者: t2    時間: 2009-8-6 19:04
2# BB~

Servo 我用Futaba 9650.  Motor係Orion 5.5t.
作者: t2    時間: 2009-8-6 19:46
快d試車啦 我都想換5.5t等你報告~~
serco999 發表於 2009-8-6 19:26

請問serco999 兄响邊度玩車車架, 睇下有冇機會一齊玩?
作者: kitkitrc    時間: 2009-8-6 19:46
個殼好靚
請問會否幫人噴呢?
作者: t2    時間: 2009-8-6 19:49
個殼好靚
請問會否幫人噴呢?
kitkitrc 發表於 2009-8-6 19:46

有壓力.......

其實我已前有幫d friend 噴殼既, 但宜家好少啦.  所以手功真係.....
作者: tekin708    時間: 2009-8-6 20:45
good painting
作者: raman9551    時間: 2009-8-7 19:26
用4 cell + 4.0BL會唔會有問題?
作者: t2    時間: 2009-8-7 20:43

今日在TRC試左車啦.

第一排電 – 超狼狽, 部車好慢, 又推頭.  又揸唔慣.

好彩多得TRC牛仔, 小洪, 老判, 同埋在場一位熟悉12仔既人仕熱心幫忙,  幫我set 好部車, 同埋教我點玩.

第二排電 - 架車好左好多.  尚有少許推頭, 車速都係不足, 原因應該係新呔冇磨.

試多幾排電後, 頭呔去得好快, 但尾呔冇咩點去, 多謝牛仔再次相助, 幫我磨尾呔.

正!  最尾兩排電好好走!  睇黎都係要入番部磨呔機!

全日玩左7排電, 結論係架車好易控, 但係SPX + Orion 5.5 t 唔多夠車速!  TRC場主佢地話大部份人都係玩5 t (4 cell).  或者可以試下用Lipo電 + 7.5 / 8.5t.

下次再試.

再次多謝以上各位既幫忙.
作者: t2    時間: 2009-8-7 20:44
用4 cell + 4.0BL會唔會有問題?
raman9551 發表於 2009-8-7 19:26

未邊夠電行到8分鐘?
作者: lkwmic    時間: 2009-8-7 23:27
有高人指點真好!
作者: t2    時間: 2009-8-8 06:42
我岩岩買左鋰電7.4v 20c 5.5t 但係未試車 唔知夠唔夠快 我都好心急去試下 齒30/96
serco999 發表於 2009-8-8 01:47

7.4v + 5.5t ?  可能太快啦!  7.4v + 8.5t 已經好快啦.
作者: t2    時間: 2009-8-8 06:44
有高人指點真好!
lkwmic 發表於 2009-8-7 23:27

TRC果度個個都好樂意幫手.  
作者: tekin708    時間: 2009-8-8 07:00
must 磨呔 for 1:12
作者: silvavisil    時間: 2009-8-8 12:01
我覺得ok,小弟用6.5t就夠.有speed 又好彎.

21# t2
作者: t2    時間: 2009-8-9 09:52
今日試左我部r5 7.4vlipo+5.5t 真係快得滯 用30%油門都勁快 可能小弟技術差 一陣再試用番4cell睇下咩效果 粒lipo 7.4v 20c 2200mah真係抵玩 $120
serco999 發表於 2009-8-9 05:26

請問師兄既Lipo 7.4v 20c 2200mah 係咩牌子?  $120真係好抵玩喎!
作者: nastyboy    時間: 2009-8-9 14:17
希望12仔會興番啦
作者: awth    時間: 2009-8-10 18:19
why not use Lipo 1C??  Since it is almost become legal in international race!
作者: newdeeh    時間: 2009-8-10 20:16
新手請問頭轆 camber and toe in / out 點 set 再才正確 in trc 玩
作者: t2    時間: 2009-8-11 07:06
t2兄 就係lee隻電
serco999 發表於 2009-8-10 20:28

Thanks.
作者: t2    時間: 2009-8-13 20:21

今日試左7.4V Lipo 電 (Intellect 1800mah 30c) + Team powers 8.5t motor (短身), 速道明顯同上次既4cell + 5.5t差好遠, 終於有番d爆炸力.  同埋由於排電同motor都輕左, 架車反應都快左, 一時間都未完全習慣到.  但感覺唔錯, 暫時會keep住呢個組合, 盡量揸好d架車 (今日起飛左無數次 , 有兩次仲出埋跑度以外 ).

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2