RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 我排鋰電好似死左 [打印本頁]

作者: Noir.KAZE    時間: 2009-2-16 21:29
標題: 我排鋰電好似死左
呢兩日玩完車打算差返排鋰電
我係用TEAM ORION 3600mAh 25c 既li-po電
我插好哂線之後著差機(XCHARGER B6)
開始差之後一秒到部機就同我restart過
但係我差我fd果排試又冇事,仲差到
我果排依家用剩7.7V
佢果排我差果陣見到仲有8.4V
所以排除左係部機既問題

咁其實係唔係我排電已經瓜左?
如果係,師兄們又有冇d咩方法可以教小弟差返起排電?
thanks
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-2-16 21:43
原帖由 lung 於 2009-2-16 21:33 發表
do you retry again?

我已經試過
我試過重新再插過d線都係唔得
睇到佢差到7.73就停(岩岩好係1秒時間)
但係差我個fd果排又冇事差得到,所以先咁問
作者: samlui98    時間: 2009-2-16 21:47
要看一看每Cell電壓,可能死一cell
作者: Andrew168    時間: 2009-2-16 21:49
之前有冇過放電, 現在排電會否覺得脹大咗d呢, 如有應該都玩完了
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-2-16 21:52
re samlui98師兄:可以點睇到呢?因為我都係係佢差果陣睇到佢得7.7V
re Andrew168師兄:冇過放,我拎返黎果陣都係7.1V咁上下,仲差得到,電冇脹
作者: Andrew168    時間: 2009-2-16 22:00
如果你識小小電子野, 可以check 吓 每 cell 電壓應該不能低過 3.2 - 3.5 v ,
接近 3.2 v 應該死了
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-2-16 22:04
原帖由 Andrew168 於 2009-2-16 22:00 發表
如果你識小小電子野, 可以check 吓 每 cell 電壓應該不能低過 3.2 - 3.5 v ,
接近 3.2 v 應該死了

即係要拆出黎"他"佢??

要拆殼wor......

另,唔係每cell 3v??
作者: Andrew168    時間: 2009-2-16 22:04
仲有 charging 時應該可以 show 每 cell 電壓, 應該可以睇到邊 cell 有問題
作者: Andrew168    時間: 2009-2-16 22:08
原帖由 Andrew168 於 2009-2-16 22:04 發表
仲有 charging 時應該可以 show 每 cell 電壓, 應該可以睇到邊 cell 有問題

如用 balance charging mode 先有得睇, 你可以即刻試吓
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-2-16 22:12
原帖由 lung 於 2009-2-16 22:09 發表

no need to separate the battery,
u can check with your b6 charger~

係??
咁我即係要係佢discharge果陣睇?
因為我見得discharge果陣可以睇到

另,re Andrew兄,我試過,睇唔哂兩個cell分別既voltage
作者: Andrew168    時間: 2009-2-16 22:13
每 cell 電如正常差到應該有 4.18 v
2 cells = 4.18 x 2 = 8.36 v
作者: Andrew168    時間: 2009-2-16 22:19
如你所講差到7.73就停, 即每 cell 3.86 v , 這只是存放環境之下電壓要求而已
作者: Andrew168    時間: 2009-2-16 22:24
B6 應該可以睇到每 cell 電壓, 因為我用 B5 charging 時間都可以睇到
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-2-16 22:27
但係跟佢做法check返
我排電冇bad cell
不過出過一次BATTERY VOL ERR CELL CONNECT
可能係入面d野有問題了......(因為我用返同一條線差我fd果排係差到)
作者: 馮馮ymc    時間: 2009-2-16 23:13
入面d野有問題去揾代理維修啦!!!
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-2-16 23:21
原帖由 馮馮ymc 於 2009-2-16 23:13 發表
入面d野有問題去揾代理維修啦!!!

我排電2nd hand ga wor
整唔整ga?
定係可以自己拆出黎自己整到呢?
作者: 馮馮ymc    時間: 2009-2-16 23:29
原帖由 Noir.KAZE 於 2009-2-16 23:21 發表

我排電2nd hand ga wor
整唔整ga?
定係可以自己拆出黎自己整到呢?

2手鋰电...................前玩家点玩你都唔知
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-2-16 23:33
原帖由 馮馮ymc 於 2009-2-16 23:29 發表

2手鋰电...................前玩家点玩你都唔知

我都係打算玩住先,遲下會再買
不過冇諗過咁快就~......
作者: 馮馮ymc    時間: 2009-2-16 23:36
原帖由 Noir.KAZE 於 2009-2-16 23:33 發表

我都係打算玩住先,遲下會再買
不過冇諗過咁快就~......

鋰電條命唔係好長架...仲2手添..........
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-2-16 23:39
原帖由 馮馮ymc 於 2009-2-16 23:36 發表

鋰電條命唔係好長架...仲2手添..........

咁如果依家買新電,買返Li-Po好定係A123好呀馮sir
作者: eno7    時間: 2009-2-16 23:41
應該係平衝差個插其中一條線甩左,有得救的
作者: 馮馮ymc    時間: 2009-2-16 23:42
原帖由 Noir.KAZE 於 2009-2-16 23:39 發表

咁如果依家買新電,買返Li-Po好定係A123好呀馮sir

買A123啦...用成世喎
作者: 馮馮ymc    時間: 2009-2-16 23:43
原帖由 eno7 於 2009-2-16 23:41 發表
應該係平衝差個插其中一條線甩左,有得救的

2手.........................仲要拆殼..................................危險
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-2-16 23:47
thx咁多位師兄
咁等我慢慢諗下應該拆左佢整定買過排算

thanks a lot
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-2-16 23:53
原帖由 lung 於 2009-2-16 23:49 發表

唔好亂拆啊....陣間短路你就HIGHHIGH...

明白
咁我會交由專業人士代辦,thx
作者: 0211    時間: 2009-2-17 00:09
真係死電咁大獲...

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2