RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 橙MAXELL 電 [打印本頁]

作者: heilok1989    時間: 2009-2-11 22:02
標題: 橙MAXELL 電
橙色maxell電好快就冇電..我用4.5v..玩左個幾字就開始慢落黎..
反而我用日本城電..可以玩好耐..我已經試過係其他車身上..
都係maxell電好快玩完...咁平真係唔抵玩..
大家又點呀??用咩電呀??
作者: skybread    時間: 2009-2-11 22:21
我都係橙MAXELL Wor...
玩左好耐都冇事Wor...
作者: heilok1989    時間: 2009-2-11 22:28
原帖由 skybread 於 2009-2-11 22:21 發表
我都係橙MAXELL Wor...
玩左好耐都冇事Wor...

今日我開左新電玩..玩左個幾字就慢..上唔到斜..
都唔知係唔係鴨記d人扼錢../.\
作者: skybread    時間: 2009-2-11 22:40
你去邊一到買?
買左幾錢?

我經常係去一個車仔檔買...
買過幾次d鈕電都係好禁用...
作者: heilok1989    時間: 2009-2-11 22:47
我去鴨記d街檔..
5蚊一排44, 6蚊一排1130
你呢
作者: forgetmyla    時間: 2009-2-11 22:51
係  我都3隻都用過
排名:
1.日本城 黑色包裝果隻(1$1粒 )  不過都抵  真係快d同埋耐玩好多  我岩岩玩q-steer果陣 連玩幾粒鐘都好快
2.maxell 橙包裝 都ok既  不過睇你好唔好彩- -  我買果d同綠包裝無咩分別
3.綠色包裝  可以直接掉= ="之前用全新既  俾led用  幾分鐘之後 led已經變到好暗- -
作者: LokSpec    時間: 2009-2-11 22:58
標題: 回復 6# 的帖子
Energizer暫時係No.1包括價錢(最平都要$1.4/粒 )
Maxell 橙包裝唔係差,我用到佢發漲至丟
作者: heilok1989    時間: 2009-2-11 23:20
原帖由 LokSpec 於 2009-2-11 22:58 發表
Energizer暫時係No.1包括價錢(最平都要$1.4/粒 )
Maxell 橙包裝唔係差,我用到佢發漲至丟

邊度有1.4一粒?容量都大d??
作者: heilok1989    時間: 2009-2-11 23:35
原帖由 forgetmyla 於 2009-2-11 22:51 發表
係  我都3隻都用過
排名:
1.日本城 黑色包裝果隻(1$1粒 )  不過都抵  真係快d同埋耐玩好多  我岩岩玩q-steer果陣 連玩幾粒鐘都好快
2.maxell 橙包裝 都ok既  不過睇你好唔好彩- -  我買果d同綠包裝無咩分別
3. ...

我可能係唔好彩gor d人../_____\
作者: chungjus    時間: 2009-2-11 23:36
竟然係日本城最好??!!?
作者: heilok1989    時間: 2009-2-11 23:40
原帖由 chungjus 於 2009-2-11 23:36 發表
竟然係日本城最好??!!?

我一開頭都以為廢..轉用橙maxell..點知..
人地個個玩極都咁快..我就一兩個字就變左「安全行車」;
仲慢過人地冇改齒
作者: forgetmyla    時間: 2009-2-11 23:53
原帖由 heilok1989 於 2009-2-11 23:35 發表

我可能係唔好彩gor d人../_____\

我都係果d人
作者: heilok1989    時間: 2009-2-12 00:18
原帖由 forgetmyla 於 2009-2-11 23:53 發表

我都係果d人

我見鴨記咁平..仲以為執到寶..
作者: eddyle3    時間: 2009-2-12 00:39
MAXELL 賣幾錢?如果5蚊一排會吾會假貨,我見有d街檔賣5蚊一粒!
作者: heilok1989    時間: 2009-2-12 00:45
原帖由 eddyle3 於 2009-2-12 00:39 發表
MAXELL 賣幾錢?如果5蚊一排會吾會假貨,我見有d街檔賣5蚊一粒!

個樣就唔似假la..因為粒電同個包裝都好細緻
作者: eddyle3    時間: 2009-2-12 01:06
MAXELL 新電電壓有1.57v.日本城得1.55v無理由容量會小過佢!
作者: heilok1989    時間: 2009-2-12 01:10
電壓唔同容量wor
作者: eddyle3    時間: 2009-2-12 01:22
電壓同容量是正比!但其實都冇用過,只係奇怪價格差距咁遠.
作者: heilok1989    時間: 2009-2-12 01:30
咁點解勁量gor d又耐用d丫??@@
作者: tomatob    時間: 2009-2-12 11:44
原帖由 eddyle3 於 2009-2-12 01:22 發表

電壓同容量唔係正比 ,同一個電壓個容量都可以有高低,如果你有玩過1:10,你就會知同一個v(電壓) 個mah(容量) 都可以有好大分別
作者: forgetmyla    時間: 2009-2-12 12:08
原帖由 eddyle3 於 2009-2-12 01:22 發表

nonono
咁點解d充電 AA 同 AAA  都係1.2v    容量竟然係2600mah 同 1100mah?
唔好咁快信晒本書- -"

作者: eddyle3    時間: 2009-2-12 13:38
原帖由 tomatob 於 2009-2-12 11:44 發表

電壓同容量唔係正比 ,同一個電壓個容量都可以有高低,如果你有玩過1:10,你就會知同一個v(電壓) 個mah(容量) 都可以有好大分別

你玩過RC味?有用過charger睇返條curve都知都正比.當然如果比規格吾同電池是毫無意義.但特性是一樣.
作者: forgetmyla    時間: 2009-2-12 14:57
= ="喔 原來你講緊呢樣野
咁你只可以講 (電量/供率)同voltage,current成正比  P=VI
not 電容量。電容量 係指 電池裝到既電量。
用大voltage,輸出大左既(電量)  在相同的(電容量)既電池下
係會充得快左。 電池既電容量 同 V 不是正比的(有D細細粒既電 細過AAA 電容量小過AAA,但有12V )唔係呃你架..你可以YAHOO拍賣睇下

咁我又問多個問題....
點解AA充電池電(1.2V)  點解有D得2100MAH  點解有D有2600MAH  <---2粒都係AA 相同規格啦掛

作者: forgetmyla    時間: 2009-2-12 15:14
講多個例子
一個樽  裝到2公升水
我以一小時1公升既放水速度 放水入去     2小時後佢裝滿2公升
我又以一小時2公升既放水速度 放水入去   1小時後佢裝滿左2公升  唔會因為你裝得快左  個樽就裝得多左水0 0"

所以呢 電池既電容量係在於 佢既大細 同埋入面放左D咩物料

作者: forgetmyla    時間: 2009-2-12 15:26
標題: 回復 19# 的帖子
因為勁量係鹼性電池0 0"特性就係 用到差唔多無電先至趺V
唔似D cheap野酸性電池  你一路玩 佢一路跌V   粒電都未用晒  個V已經跌到用唔到

攪到我好似係度教書咁

作者: tomatob    時間: 2009-2-12 17:18
原帖由 eddyle3 於 2009-2-12 13:38 發表

你玩過RC味?有用過charger睇返條curve都知都正比.當然如果比規格吾同電池是毫無意義.但特性是一樣.

我諗你係睇錯野喇,個啲curve 只係話你知個充電情況係充左幾多渣,唔係話你知電壓同容量係正比,如果你真係玩過rc 車
,咁點解出面啲電,同一個voltage 7.2v, 有唔同既mah呀(如果你話mah 係等於容量既話)

唔好話rc 車既電,手提電話既電,同係3.7v,都有唔同容量啦
作者: skybread    時間: 2009-2-12 21:03
原帖由 forgetmyla 於 2009-2-12 15:26 發表
因為勁量係鹼性電池0 0"特性就係 用到差唔多無電先至趺V
唔似D cheap野酸性電池  你一路玩 佢一路跌V   粒電都未用晒  個V已經跌到用唔到

攪到我好似係度教書咁

酸性電池係呢D黎嫁Wor....
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9 ... 4%E7%94%B5%E6%B1%A0

定係碳性電池??
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%8B%85%E7%A2%B3%E9%9B%BB%E6%B1%A0
作者: relo    時間: 2009-2-12 22:35
睇你點睇啦
用maxell電初期電壓高, 車速應該較快, 適合競速用
日本城電壓較少但耐用性高, 經濟實惠型

但講到最後電壓同電容量冇必然關係
作者: forgetmyla    時間: 2009-2-12 22:47
鋅-碳電池(又稱酸性乾電池)<---抄人
只要電解溶液係酸性  都可以叫酸性電池@@"<---希望我無記錯

所以我講緊就係你指既碳性電池@@
作者: kaevin    時間: 2009-2-13 11:23
原帖由 eddyle3 於 2009-2-12 01:06 發表
MAXELL 新電電壓有1.57v.日本城得1.55v無理由容量會小過佢!

量度時有冇 loading 先...
作者: 椰禮    時間: 2009-2-13 17:58
其實有d 2a電係1.5v一粒
作者: heilok1989    時間: 2009-2-13 18:16
快齒係唔係食電D GA??
作者: forgetmyla    時間: 2009-2-13 18:42
唔知
就算晒都唔洗在意果小小= ="
作者: skybread    時間: 2009-2-13 20:17
標題: 回復 33# 的帖子
快齒唔會影響摩打速度...
情況就好似你用籃球鞋同跑步鞋用同一個力去跑...
但係速度唔同咁...
作者: heilok1989    時間: 2009-2-13 22:10
哦...我就係覺得快齒好似冇咁禁玩所以先問下...
作者: skybread    時間: 2009-2-13 23:29
標題: 回復 35# 的帖子
隨時歡迎你問問題...
發問係求學最重要的...
作者: relo    時間: 2009-2-13 23:51
快齒的確冇咁襟玩, 電池負荷比普通齒大左
作者: heilok1989    時間: 2009-2-14 00:10
唔怪得la..即係唔用原裝就冇襟玩?
作者: relo    時間: 2009-2-14 00:28
其實4.5V/6V最唔襟玩既原因係容量問題.......
睇睇LR1130同LR44既體積就知, 就算電壓一樣, 1130根本就少一半容量.....

係我地貪快貪爽所以犧牲一下耐玩度......加埋LED情況仲嚴重
作者: heilok1989    時間: 2009-2-14 00:31
原帖由 relo 於 2009-2-14 00:28 發表
其實4.5V/6V最唔襟玩既原因係容量問題.......
睇睇LR1130同LR44既體積就知, 就算電壓一樣, 1130根本就少一半容量.....

係我地貪快貪爽所以犧牲一下耐玩度......加埋LED情況仲嚴重

led好食電呀??
作者: relo    時間: 2009-2-14 00:34
相比起冇咩電既鈕電, 佢都幾大食架.....
又要拖摩打又要拖轉向, 仲要加埋兩粒LED......成架坦克車咁(HEAVY LOAD)
作者: heilok1989    時間: 2009-2-14 00:42
咁又岩gei..我都想加led玩下
作者: ykk9260    時間: 2009-2-16 13:28
MAXELL橙色, 不好用, 新電放入去, 轉彎時窒下窒下....... , 買了30元60粒......唯有放落搖控.....有排用呀....
作者: forgetmyla    時間: 2009-2-16 13:31
咁你用咩
作者: ykk9260    時間: 2009-2-16 13:51
本人在大陸, 用金裝天球0.3元RMB1粒(200粒以上), 網上訂, 不包運費,
作者: forgetmyla    時間: 2009-2-16 13:53
有相睇嗎
作者: ykk9260    時間: 2009-2-16 14:18
有連結....http://item.taobao.com/auction/i ... e8649&x_id=0db2

http://item.taobao.com/auction/i ... ce460&x_id=0db2

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2