RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1801|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TA05 parts問題

S20002330 發表於 2006-12-14 21:17:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

登錄/註冊後可看大圖

我想問問呢set野叫咩名呵,加起架車到對架車有咩作用???
simonwang002 發表於 2006-12-14 21:18:54 | 只看該作者
有咩?
 樓主| S20002330 發表於 2006-12-14 21:21:14 | 只看該作者
有架,本說明書最後個頁仲有個呢一set野點樣裝落架車度
AlexFiona 發表於 2006-12-14 21:21:30 | 只看該作者
中文叫防傾桿, 作用基本是架車轉彎時, 車身不會太傾斜
(我應該無講錯掛 )
 樓主| S20002330 發表於 2006-12-14 21:25:30 | 只看該作者
因為我買左呢set野架落架車度,架車同支前叉唔多,所以問問有咩唔同囉
 樓主| S20002330 發表於 2006-12-14 21:31:11 | 只看該作者
看了精華,原來係咁既

防傾杆篇

防傾杆 , 顧名思義就是用來防止轉彎時側傾 , 提高車體穩定性用的 , 傳統形式的防傾杆 , 軟硬度通常都是由防傾杆的粗細來決定 , 目前已經有許多車款都已經採用快速調整的防傾杆設計 , 如何設定?

由於這種防傾杆是扁平形狀設計 , 只要改變固定角度就可以改變防傾杆的硬度了

將防傾杆以垂直角度固定 , 防傾杆的硬度就會達到最高

水平準角度固定時 , 防傾杆的作用也最軟

如果要得到中間值的硬度 , 可以將防傾杆放斜的 , 越接近垂直角度就越硬 , 越接近水平準角度就越軟

設定的作用
較硬的前防傾杆 :
1. 彎道會有轉向不足的傾向
2. 轉向反應快
3. 直線穩定性較好

較硬的後防傾杆 :
1. 在彎道,以及出彎加速時,後輪的抓地力較差
2. 轉向反應快
cowcowlee 發表於 2006-12-14 21:57:19 | 只看該作者
原帖由 S20002330 於 2006-12-14 21:25 發表
因為我買左呢set野架落架車度,架車同支前叉唔多,所以問問有咩唔同囉

分別唔會好明顯, 裝左之後抓著力會下降, 要拗地既場先有用...
GigaRacer 發表於 2006-12-15 06:41:56 | 只看該作者

回復 #5 S20002330 的帖子

Brother S20002330, seems you chose and bought a TA05.     Show us some pictures
 樓主| S20002330 發表於 2006-12-15 07:38:10 | 只看該作者
原帖由 GigaRacer 於 2006-12-15 06:41 發表
Brother S20002330, seems you chose and bought a TA05.     Show us some pictures

成架車都好原裝下,個殼又咪整好
諗緊整咩色好
GigaRacer 發表於 2006-12-15 09:03:20 | 只看該作者

回復 #9 S20002330 的帖子

which body?
 樓主| S20002330 發表於 2006-12-15 21:18:11 | 只看該作者
原帖由 GigaRacer 於 2006-12-15 09:03 發表
which body?

AMG c-class dtm2004
German 發表於 2006-12-15 22:42:55 | 只看該作者
原帖由 S20002330 於 2006-12-15 21:18 發表

AMG c-class dtm2004

樓主| S20002330 發表於 2006-12-16 02:28:08 | 只看該作者
原帖由 German 於 2006-12-15 22:42 發表

今日去左買油,返來搞搞去就變左咁既樣
第一次噴,唔係太識,不過今次都掌握左個要決

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
GigaRacer 發表於 2006-12-16 03:28:07 | 只看該作者
Not bad, not bad....... very special color.

I haven't started my FXX body yet...
 樓主| S20002330 發表於 2006-12-16 09:24:03 | 只看該作者
原帖由 GigaRacer 於 2006-12-16 03:28 發表
Not bad, not bad....... very special color.

I haven't started my FXX body yet...

哈哈,咁你快d整完俾我地睇下啦