RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: mic少
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我玩電直既經歷

樓主| mic少 發表於 2014-10-13 10:48:16 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2014-10-13 10:30
唔好咁客氣…
原來你粒係遙控用電…
佢好鬼耐用…

師兄
咁即係就算我日日用個控都好,玩完就拔插係咪呢?
一陣去鴨記搵下先 (廣華街 占中)要過去會好Q煩
唔該晒師兄 多謝師兄指教
3Q 3Q

kevin-ysl 發表於 2014-10-13 10:35:21 | 只看該作者
鴨記幾年前有幾檔排檔都有得賣…
而家唔知囉…
kevin-ysl 發表於 2014-10-13 10:32:32 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-13 10:25
師兄
另外想請教下你
你講既 防爆袋 要去邊到買呢(你唔講我都唔知,有呢D產品賣)

十幾至三十幾…
廣華街有…
kevin-ysl 發表於 2014-10-13 10:30:15 | 只看該作者
唔好咁客氣…
原來你粒係遙控用電…
佢好鬼耐用…
起碼可以玩四日…
要注意嘅係…
每次玩完就要攞番粒電出嚟…唔可以長插!
否則粒電好快死…
 樓主| mic少 發表於 2014-10-13 10:25:43 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2014-10-13 01:33
安全充電…
先買台較有信譽嘅充電器…
I-ma?係一般好選擇!

師兄
另外想請教下你
你講既 防爆袋 要去邊到買呢(你唔講我都唔知,有呢D產品賣)
如果係 鴨記有無呢 同咩價錢到呢
3Q 師兄

樓主| mic少 發表於 2014-10-13 10:19:01 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2014-10-13 01:33
安全充電…

師兄
多謝師兄指教,真係唔該晒你呀
其實玩咩都好,最緊要第一樣野就係注意安全先,安全第一麻
另外其實樓上幾位,前輩師兄,都教左我好多野,亦都提供左好多,意見,心得,比我參考
只不過所有,前輩,師兄,都古唔到我突然走去買個 2200MAH 11.1V8C 電,剩係比個 DEVO10用
所以先至講解下比我聽姐(因為D前輩師兄,都知我對於所有,有關電直既智識係 = 0)
我原本都想去買個 I-MAX 返黎用嫁,但係好在師兄提醒,買左返黎剩係愛黎差呢粒電,會好浪費,同無必要囉
亦都多謝Kevin師兄,解釋得咁清楚
等我可以,又知多d野喇,得閒記得多d入黎吹下水喇喎,哈哈
多謝師兄關照 3Q 3Q

kevin-ysl 發表於 2014-10-13 01:33:09 | 只看該作者
安全充電…
充電用番Lipo 模式…
電流盡少多過1c(1c等於電池上寫嘅mAh數值)
一粒4000mAh電1c充電電流就係4A
盡量用平衡模式充電…
充電時不要離開充電器,不要充電充過夜…
玩之前一晚充起就ok
玩完後如有電未玩…就必須以store mode放電後先收好…
玩過嘅都最好store左佢先…粒電會耐用啲!
補充…最好買個防爆袋作充電時袋好…
所有過程小心啲…危險就少
kevin-ysl 發表於 2014-10-13 01:17:22 | 只看該作者
哈哈幾乎講到好似炸彈咁…
Mic其實買粒三cell做乜嘅呢?
又唔使對佢如狼似虎咁嘅…
Lipo電只要用啲可靠嘅充電器充…
充電以一個安全充電電流去充…
極小心唔好比佢短路…
Lipo 電係飛行界主流電源呢…
 樓主| mic少 發表於 2014-10-12 17:23:55 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-12 12:57
仲有lipo 電最好用鐵盒裝好佢,如果佢爆都安全的.

頭先去買左一個呢D 0.0
 樓主| mic少 發表於 2014-10-12 13:49:26 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-12 13:05
多謝你粒電先,但呢的低性能3s 電無咩用,得8c 除左控外,可以用係遙控簉船既,同飛機. 車同電真要求c數大 ...

師兄
唔該晒,我會搵個鐵盒裝好佢嫁喇,多謝師兄提點
小步前輩,好耐無入黎啦,可能又返左大陸都唔出奇,哈哈
3Q 師兄

foxHK 發表於 2014-10-12 13:05:49 來自手機 | 只看該作者

多謝你粒電先,但呢的低性能3s 電無咩用,得8c 除左控外(其實1C就夠了, C數越大越放唔耐),可以用係遙控船同飛機. 但車同電直,多軸機要求c數大好多,睇下小步兄啱唔啱洗。

foxHK 發表於 2014-10-12 12:57:34 來自手機 | 只看該作者
仲有lipo 電最好用鐵盒裝好佢,如果佢爆都安全的.
 樓主| mic少 發表於 2014-10-12 12:55:20 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-12 12:50
用2a 當然唔洗啦,去超市睇下有無特價 energizer 一 pack 4粒連差機都係99元

師兄
唔該晒,我個控要 8粒2A 要買兩PACK
一陣去睇下先
唔該師兄 3Q 3Q

foxHK 發表於 2014-10-12 12:54:27 來自手機 | 只看該作者
粒2200 電你用到得返11.5v左右可以放係到1年都無問題,到時你玩大機咪用得返囉
foxHK 發表於 2014-10-12 12:50:59 來自手機 | 只看該作者
用2a 當然唔洗啦,去超市睇下有無特價 energizer 一 pack 4粒連差機都係99元
 樓主| mic少 發表於 2014-10-12 11:55:56 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-12 11:27
樓主師兄, 在下只不過唔想你洗的無謂錢而已,之前見你俾無良奸商厄左千幾元, 慳返來請大家食飯,都一人一 ...

師兄
唔好意思呀師兄,又有野想問下你(我真係攪到你好Q煩TIM)SORRY SORRY 哈哈
咁如果我用 2A差電池 使唔使用 i-max 去差呢?
同埋我而家呢個 2200mah 既仲有無用呢?
如果我留黎無用 又有機會出黎既話送左比你
3Q 3Q

foxHK 發表於 2014-10-12 11:40:27 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-12 11:16
有關差機使用方法
如果你係 超級新手 可以參考一下
--->http://www.youtube.com/watch?v=1f5iE9g2Tkchttp:/ ...

第二條片開始時,佢推介既火牛, 其實唔洗,求其係鴨記找的手提電腦的火牛就夠, 我之前燒左,問公司電腦部有乜唔要既火牛,結果我係垃圾堆找到一隻。 就算係鴨記找都係二三十就夠了(無謂浪費)。 手提電腦的火牛夠曬力有凸了。

foxHK 發表於 2014-10-12 11:27:53 | 只看該作者

樓主師兄, 在下只不過唔想你洗的無謂錢而已,之前見你俾無良奸商厄左千幾元, 慳返來請大家食飯,都一人一隻大閘蟹啦(講下笑,我唔貪呢的既)。 其實現在無必要買3S lipo電作devo 10電, 試諗下你隻Dev10 可以去到2公里遠, 2公里之外你能見到你部CP嗎? 2公里是俾航拍之用,飛電直一公里都覺得遠啦?! 如果係我就會張devo 10發射能量較到剛剛好,慳返的電,自已試下cp機同控既距離再加一格力就夠啦,其他就浪費了。
基本上的電有排用, 深水土步仲大把平電買tim. 所以小步兄同我都無諗過你會無啦啦買3S 電(請細心睇下小步兄留言既反應), 樓主千萬唔好睇小的lipo電, 我試過俾粒4.2v lipo 電,電到成個人彈起, 手指即起水泡, 你就知有幾勁, (lipo 電唔單只電直, 機本上所有RC 世界都係用佢), 國內台灣網友講佢搞的6Slipo 電好似拆緊炸彈咁, 心驚胆跳架。 其實個控既電(唔玩航拍)求其用AA或 AA 差電已經夠曬又安全。或者到你的電飛得4,5十次開始死死地時再串聨佢做3S電做控既電又得。
 樓主| mic少 發表於 2014-10-12 11:16:10 | 只看該作者

有關差機使用方法
如果你係 超級新手 可以參考一下
--->http://www.youtube.com/watch?v=1f5iE9g2Tkc<---(粵語講解)
--->http://www.youtube.com/watch?v=abKl45w5E-Y<---((粵語講解)
第二段片,教用 I-MAX B6 差鋰電

我PO呢D野,只係希望可以幫到,一D好似我咁
中意玩電直,又咩都唔識既新手((因為好多人都想試下玩,但係就因為咩都唔識,所以唔敢玩))
如果你係其中一個,歡迎你入黎大家一齊,研究下
高手,可直接跳過
謝謝 3Q 3Q
 樓主| mic少 發表於 2014-10-12 07:41:55 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2014-10-11 23:59
確實啲同大家講…
根據鋰電池設定…
電壓係3.7v

師兄
如果我一早知道,原來D電同差機
咁緊要既,我一定唔會孤寒囉,(我都唔係孤寒既人)

登錄/註冊後可看大圖

一陣間出去買過晒D差機先,個隻IMAX  OK用麻
唔該晒師兄
多謝師兄指教
3Q 3Q 3Q