RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: howan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Spec-R R1 vs VBC Wildfire

Evo5 發表於 2012-10-11 21:29:56 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2012-10-11 21:40:13 | 只看該作者
howan 發表於 2012-10-10 17:11
唉, 睇完咁多討論都係講 Spec R 點樣唔好, 咁有無 ching 出黎討論/介紹下 VBC 呢?
零件耐用程度, 有無d咩 ...

其實你覺得架車有乜地方會有機會要換左先落地好d呢?
我個人兜得架VBC冇野唔好,講真,冇投訴
要留意幾點
1.尾牙差差殼同差杯中間最好攝一攝佢,應該約0.1mm每邊
2.尾差同啤呤攝shim,約0.2-0.3mm就得
3.原廠跟車膠帶可以唔換,不過見到option帶就買定先啦
4.跟車馬蹄比較薄身,可換option紅馬蹄,$4x 8粒

至於其他option野,可換可不換......
oolongtea_alive 發表於 2012-10-11 23:57:56 | 只看該作者

一定買VBC, 手工超班,設計一流, 尤其雙轉向手工精細, R1無得比, 小弟情願買SS 0再比$1300勁改都唔買R1
beebone 發表於 2012-10-12 00:03:52 | 只看該作者
oolongtea_alive 發表於 2012-10-11 23:57
一定買VBC, 手工超班,設計一流, R1無得比, 情願買SS 0再比$1300勁改都唔買R1

為何VBC是手工超班呢? 超那一班呢?
為何情願買SS 0再比$1300勁改都唔買R1 呢?
又點勁改呢?
為何要對一個你認為不好既品牌作出不中立既意見呢?
我會覺得付出金錢同樂趣是否成正比已經可以.
oolongtea_alive 發表於 2012-10-12 00:35:19 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2012-10-11 21:40
其實你覺得架車有乜地方會有機會要換左先落地好d呢?
我個人兜得架VBC冇野唔好,講真,冇投訴
要留意幾點

你就好喇有VBC玩, 如果晤係日本無VBC parts賣, 我都想買架!
Noir.KAZE 發表於 2012-10-12 00:37:03 | 只看該作者
oolongtea_alive 發表於 2012-10-12 00:35
你就好喇有VBC玩, 如果晤係日本無VBC parts賣, 我都想買架!

買定一堆返日本玩,玩到果邊有人玩為止XD
LeoChan 發表於 2012-10-12 00:54:58 | 只看該作者
XRAY T3'12 $2400 NOW !
oolongtea_alive 發表於 2012-10-12 01:02:22 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2012-10-12 00:37
買定一堆返日本玩,玩到果邊有人玩為止XD

你同dickdick口吻一樣,叫我買一大堆parts, 但係士但一件o甘岩缺就企係度!

你要求高,連VBC都話無投訴,証明VBC超晒班!
oolongtea_alive 發表於 2012-10-12 01:05:44 | 只看該作者
LeoChan 發表於 2012-10-12 00:54
XRAY T3'12 $2400 NOW !

Noir.KAZE 發表於 2012-10-12 01:11:35 | 只看該作者
oolongtea_alive 發表於 2012-10-12 01:02
你同dickdick口吻一樣,叫我買一大堆parts, 但係士但一件o甘岩缺就企係度!

你要求高,連VBC都話無投訴,証 ...

除左牙差差少少少少少少少少咁多之外,真係冇野好嘈
係果4隻痰罐仔要執一執,執完上車真係可以好少虛位,正
最正係換第二隻c座,虛位一樣,係話唔係特登要你執都冇人信
oolongtea_alive 發表於 2012-10-12 01:41:37 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2012-10-12 01:11
除左牙差差少少少少少少少少咁多之外,真係冇野好嘈
係果4隻痰罐仔要執一執,執完上車真係可以好少虛位,正
...

轉向虛位及setting穩定性,其可靠程度間接影響車手信心,呢樣好重要!

VBC做工可媲美X-ray, 轉向虛位仲少過T3!
beebone 發表於 2012-10-12 04:56:23 | 只看該作者
oolongtea_alive 發表於 2012-10-12 01:41
轉向虛位及setting穩定性,其可靠程度間接影響車手信心,呢樣好重要!

VBC做工可媲美X-ray, 轉向虛位仲 ...

Setting只係其次, 用家本身有無信心先重要.
我又唔認為T3虛位多喎, 轉向橋碼鏍絲上得唔好就架架車都虛位多.
 樓主| howan 發表於 2012-10-12 11:06:29 | 只看該作者
XRAY T3'12 $2400.... 咁又要扒文比較下了!
多謝各位有用既 feedback
Noir.KAZE 發表於 2012-10-12 14:24:37 | 只看該作者
beebone 發表於 2012-10-12 04:56
Setting只係其次, 用家本身有無信心先重要.
我又唔認為T3虛位多喎, 轉向橋碼鏍絲上得唔好就架架車都虛位 ...

T3虛位主要係轉向杯,c座同痰罐仔度,成set換新都係偏虛
VBC就因為要你執過先上得車,所以可以控制個虛位控制得好d
beebone 發表於 2012-10-12 14:30:57 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2012-10-12 14:24
T3虛位主要係轉向杯,c座同痰罐仔度,成set換新都係偏虛
VBC就因為要你執過先上得車,所以可以控制個虛位控 ...

我發現其實係橋碼下兩粒6角杯頭鏍絲要剛剛上好先得. 太鬆係好順但太大虛位.
要睇下人地d VBC 先知.
Noir.KAZE 發表於 2012-10-12 14:33:29 | 只看該作者
beebone 發表於 2012-10-12 14:30
我發現其實係橋碼下兩粒6角杯頭鏍絲要剛剛上好先得. 太鬆係好順但太大虛位.
要睇下人地d VBC 先知.  ...

果架車有carbon轉向柱橋??
果個位應該要攝少少shim,我架T3有果塊橋都係攝shim的
老千 發表於 2012-10-12 14:51:31 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2012-10-12 14:33
果架車有carbon轉向柱橋??
果個位應該要攝少少shim,我架T3有果塊橋都係攝shim的 ...

搭單一問。我架VBC每次玩完(约8排電)前臂碼會有約0.5至1mm虚位的,期間有數次碰撞的,是正常的嗎?有什麼方法搞好一些呢?
Noir.KAZE 發表於 2012-10-12 14:56:40 | 只看該作者
老千 發表於 2012-10-12 14:51
搭單一問。我架VBC每次玩完(约8排電)前臂碼會有約0.5至1mm虚位的,期間有數次碰撞的,是正常的嗎?有什麼 ...

你有冇攝到先,我又唔覺有wor
玩完有冇鬆左佢再上返?仲有冇出現呢個問題?
我頭尾臂都攝左0.1 mm shim落去,ok冇問題
jf813 發表於 2012-10-12 14:59:21 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2012-10-12 14:56
你有冇攝到先,我又唔覺有wor
玩完有冇鬆左佢再上返?仲有冇出現呢個問題?
我頭尾臂都攝左0.1 mm shim落去, ...

same here.  I shim the car when I build it and no problem since.
Noir.KAZE 發表於 2012-10-12 15:02:46 | 只看該作者
jf813 發表於 2012-10-12 14:59
same here.  I shim the car when I build it and no problem since.

你隻尾牙差差杯有冇上下搖??有冇落shim?
我差d就炒左隻牙差......依家驚到用新果隻,都仲係有d搖,所以問一問你