RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4100|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

墜機!是因為電池嗎?

daemon 發表於 2014-11-27 12:45:38 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位C兄,可以幫手看看嗎?
我部機於自動返航時,突然所有motos停罷,於15m高空墜下。我覺得是電池有問題,電池壞咗有機會是這樣的嗎?

以下是flight log的screen capture:
 樓主| daemon 發表於 2014-11-27 13:19:04 | 顯示全部樓層
Rickson兄,
多謝你的意見。
Voltage無跌,但Current就突然跌到幾乎0(圖中紫紅色線),會這樣的嗎?
 樓主| daemon 發表於 2014-11-27 14:34:04 | 顯示全部樓層
Hi cocoaninja 兄,
多謝你的詳細解說。
你估是電池有問題,還是我set錯了Battery failsafe,使Pixhawk計錯了返航時間?
對ESC我真喺好無知,不斷有問題都在ESC出現。

PS. 果度要行遠啲,但好少人,行出啲仲有個好靚嘅海景。
 樓主| daemon 發表於 2014-11-27 15:21:42 | 顯示全部樓層
Hi cocoaninja與rickson 兄,
多謝你們的意見。
我舊電說是11.1v的,http://www.hobbyking.com/hobbyki ... _50C_Lipo_Pack.html
power module calibrate 我也做過了,不過唔喺好明,錯咗都唔奇。今晚會check清楚。

根據大家的意見:
- 電池是ok的
- 可能power module calibrate set 錯了
- 也可能battery failsafe要set早啲RTL(安全啲)
- set ESC to NiCad mode會爭取到一點降落時間

對嗎?
 樓主| daemon 發表於 2014-11-27 19:38:18 | 顯示全部樓層
好,我會詳細研究。找不出原因,就好難有信心飛遠啲。
其實,我好依賴battery failsafe,飛咗好多次,都喺靠佢叫隻機返來。今次衰咗,聽你講都喺裝返osd自己留意住好啲。
 樓主| daemon 發表於 2014-11-28 08:50:46 | 顯示全部樓層
對哦,捨取也。
喺想玩FPV快啲?還是飛遠程?還是航拍定啲?還是初學平啲?
有時玩玩吓會唔記得最初build隻機喺為o物,得一想二了。

正在砌500,一路砌一路唸,太大架玩唔到穿越啦!(得一想二,又來了