RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7460|回復: 60
打印 上一主題 下一主題
收起左側

原裝Phantom 2 Vision+南生圍 3KM 長程FPV測試

P2VFlyer 發表於 2014-4-25 10:21:59 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

這是小弟在這論壇第一篇Post及第一次FPV飛長程測試Phantom 2 Vision+。

- 原裝Phantom 2 Vision+四軸機
- 自製helical天線
- Rocket M2 AP/Repeater (23dBm 200mW TX power)
- 5.8G控改11dBi patch panel
- Nexus 7 (2012 model) 行Android 4.4 (Rooted) Vision app 1.0.39 (Preview Quality 640x480 15fps)

樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-25 10:44:52 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-4-25 10:38
點解config得23dbm?!!!!

根據香港法例,2.4G最高容許EIRP是4W(36dBm)。我用23dBm,再加枝10dBi天綫,EIRP = 2W(33dBm),留一些buffer,不會超標。
 樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-25 11:12:49 | 顯示全部樓層
2.4G用盡4W都沒有用,個5.8G控改11dBi patch panel也不能去到那麼遠呢,5.8G只有100mW,估計最遠距離4-5公里,除非加個5.8G Booster。在外國沙漠地區,有人能飛6.1公里。
 樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-25 11:20:44 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-4-25 10:38
點解config得23dbm?!!!! 怕天線TX倒流,定係怕OFTA regulation?!

我枝Helical調到SWR=1.05,不怕天線TX倒流
 樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-25 11:40:14 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-4-25 11:23
你個俵其實係咪50ohm俵嚟架? 其中有75ohm丶100ohm....etc

係淘寶Cheap Cheap駐波表
http://item.taobao.com/item.htm? ... &_u=pd3qu81d6f8
 樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-25 15:51:51 | 顯示全部樓層
ericlam 發表於 2014-4-25 15:40
C Hing, 部 Phantom Vision 2+ 要幾錢?Thx !

Phantom 2 Vision+: USD 1,299 / RMB 7,499
P2V+ 加電池套裝: USD 1,369 / RMB 7,999

https://store.dji.com/cn/buy/phantom-2-vision-plus
https://store.dji.com/buy/phantom-2-vision-plus
 樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-25 21:08:44 | 顯示全部樓層

忘記補張飛行路徑圖
 樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-26 17:55:52 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-4-26 14:58
又落雨,請問仲有無新片睇啊?!

新片就無,舊片頂住先 http://www.youtube.com/watch?v=_i8KDqOowkU

樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-27 09:48:49 | 顯示全部樓層
P2VFlyer 發表於 2014-4-25 11:20
我枝Helical調到SWR=1.05,不怕天線TX倒流

My homebrew LHCP helical, SWR = 1.05 @2462MHz (Wifi CH-11)
 樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-27 10:19:01 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-4-27 09:56
Physic上枝天缐無可能無match抗阻就可以出到正常既VSWR架喎,所以話你個錶可能唔係50oham錶,而係75ohm或1 ...

RC Groups有很多impedance matching方法(最小6種方法),可以match到50 ohm。
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1377791
 樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-27 22:12:31 | 顯示全部樓層

I use Wavetrap matching.
 樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-30 15:57:06 來自手機 | 顯示全部樓層

幾日冇嚟,估唔倒有咁多update。Vision+架機的2.4G Wifi估計只有7-10mW,並非100mW(Vision才有100-125mW),小弟準備整只App去Boost個Wifi。Vision/Vision+的FPV並非用H264,是用Motion JPEG。
 樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-30 16:13:58 來自手機 | 顯示全部樓層

更正:應該是7-10dBm(5-10mW)。DJI勁就勁在得10mW飛倒3公里,改到100mW就飛到怕電池冇電飛唔倒回程。
 樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-30 16:45:22 來自手機 | 顯示全部樓層

我好少Blind flight,飛3公里都是用FPV。相反,你用AR.Drone原裝15mW飛3公里睇睇。唔使原裝,讓你改Cloverleaf天線,讓你5mW用15mW,再讓你只飛2公里就夠,因為AR.Drone唔夠電飛6公里來回。
 樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-30 17:17:21 來自手機 | 顯示全部樓層
可能是你搞錯個比較,我們主要討論FPV的power和距離,用最少power飛最遠距離。外國有啲高手用1mW FPV飛5公里。
 樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-30 17:46:52 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-4-30 17:14
我仲有只係針對討論DJI"C寫"一事,大家一睇到10mW (0.01W) 覺得真係.... 點睇都係幾"C寫"圷.....感覺上係咁 ...

DJI應該是商業考慮,我估計Vision+的Wifi module是和Lightbridge相同的,如果Vision+飛到Lightbridge一樣遠,那麼沒有人會買Lightbridge。

Lightbridge用100mW可以傳1080p(1920x1080)去5公里。雖然Vision+和AR.Drone也用Wifi 802.11做底,但DJI上層Protocol設計是用於長距離streaming,但AR.Drone的Wifi只是家用Wifi。
 樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-30 18:11:28 | 顯示全部樓層
I only set/use Preview Quality "640x480 15fps" as stated at the beginning of this thread (in case if you are not aware of it) because there is a bug in the Vision app "640x480 30 fps".
 樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-30 18:18:09 來自手機 | 顯示全部樓層
AR.drone個圖傳根本沒有720p,你冇理由唔知道。
 樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-30 21:17:38 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-4-30 19:56
非理性討論就免喇,但30分鐘前係TVB睇過Vision/+?嗰iPad FPV demo就真係好Q窒下,我肯定在此貼內嘅意見百 ...

理性討論相信所有C兄都認同,但不必時常踩底他人,意圖台高自己,尤其一些你也是一知半解的事(例如Vision/Vision+並非用H264,Vision+並非有100mW等),很容易自暴其短。如是認真有料,相信大家C兄都會認同。

世界咁大,冇人識晒所有嘢,我飛AR Drone時,也向你請敎許多技術問題,你也樂意助人,小弟獲益良多。

小弟不常上中文論壇,因只會用手寫輸入,飛行及改裝技術也不太精,請各位C兄多多包涵。
 樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-30 22:24:54 | 顯示全部樓層
wklee2014 發表於 2014-4-30 22:05
P2VFlyer  ching 好似已經hack 左入phantom 個wifi , 知道個config 都吾奇 , 但10mw ...  P2VFlyver 可以 ...

Vision+個OpenWrt config 寫着7dBm,相信實際會有誤差,所以我"估"7-10 dBm (5-10mW),遲些有空打開架機,插個2.4G Power Meter度下就知道。

我唔確定啲野唔會亂寫,所以我說"估",以免誤導他人。