RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: antony52591
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 鋰電充電A數

apower_lipo 發表於 2017-5-13 10:58:34 來自手機 | 顯示全部樓層

充電A數与氣漲無関、Lipo 電池当使用 時間過長 放電過度 或者  高電壓保存 出現 氣脹, 放心用10a差5000~6000mAh lipo
apower_lipo 發表於 2017-5-14 09:58:26 來自手機 | 顯示全部樓層

請問 師傅 有否在 車場 見過其他 師兄用3~5a去差 Lipo電池?小弟見識 淺薄 未曾見過、 如果用3~5a 需要多少時間? 6000mAh 要60mins?現在Lipo 用10a叉電 不會太熱 以前NiMH 叉電 就會出現 發熱問題  師父真是 老前輩啦
apower_lipo 發表於 2017-5-14 10:18:07 | 顯示全部樓層

http://www.rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=407985
師父真厲害T4 2013 尚在人間小弟 既 新車落地 都玩不上六個月
apower_lipo 發表於 2017-5-14 16:12:55 來自手機 | 顯示全部樓層

咁 師傅 你慢慢 3~5a叉電la
apower_lipo 發表於 2017-5-14 20:06:37 | 顯示全部樓層

明白了
以後d imax B5 叉電機 實好好賣
好多謝Aarontam1997電器博士既專業意見
小弟 通常 差完当電壓 最高時 就馬上玩
原來要 等15分鐘 先可以玩 大開眼界 多謝多謝
apower_lipo 發表於 2017-5-15 10:21:27 | 顯示全部樓層
好勁 學問超卓 獲益良多 如夢初醒
請問 Aarontam1997 電器 工程學 博士 幾時 來臨pyc 指導 3~5a 充電要訣 想知 Team Orion Lipo 3a 充電 會有幾好
apower_lipo 發表於 2017-5-15 11:19:30 | 顯示全部樓層
執紙皮阿婆 勁過 冠軍車手 嘅比喻 第一次聽到 真是驚為天人
請問 電氣工程學博士T4 2013 邊處玩多 想跟你 學習學習 小弟 真 想 見識見識 世外高人 玩車 有幾犀利
apower_lipo 發表於 2017-5-15 12:13:48 | 顯示全部樓層
小弟 冇乜讀過書 所以唔係好識字 邀請 電氣工程學博士 當面指點 我驚 在車場 鋰電爆炸 殃及池魚 就不好意思
請 電氣工程學博士 蒞臨pyc 教授教授 正確 既 1c 叉電方法 萬分感激
apower_lipo 發表於 2017-5-15 12:48:50 | 顯示全部樓層
咁嘅回覆 即係 電氣工程學博士 都係 紙上談兵
講就天下無敵 出來見人無能為力 唔好咁小器啦 畀小弟見識見識 電氣工程學博士 既 充電 和 玩車 的學問 造福大眾 方為正道
apower_lipo 發表於 2017-5-15 13:11:54 | 顯示全部樓層
跟電器工程學學士 交個朋友 無妨
小弟 又 沒有 不 尊重 工程學博士 大人何必咁介意
電氣工程學博士咪當我小學生教下我啦
apower_lipo 發表於 2017-5-15 13:38:09 | 顯示全部樓層
原來 電氣工程學博士 和 李嘉誠博士 都係一樣 業務繁忙 冇時間理我哋啲小學生 可悲可悲