RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>240四軸摺機架<>開箱砌機文及相片視頻分享(0717轉NAZE32)

樓主| 法師傅 發表於 2015-1-29 11:57:43 | 顯示全部樓層
無聊無咩攪, 加尾燈 !

用呢隻膠粒魔術貼, 細細塊都貼得穩 , 貼係電池度 !
燈條加插 , 唔用時隨時甩左佢 , 既方便又快捷 !
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-29 14:02:43 | 顯示全部樓層
paul5037 發表於 2015-1-29 14:00
樓主,銀燕2204 及1806 有什麼分別 ? 如果KIM 240 V2 應該訂邊隻?

QAV CC3D

240只用倒5吋槳 , 1806 岩曬 ! 2204大隻D重D , 適合用6寸槳

樓主| 法師傅 發表於 2015-1-30 00:34:00 | 顯示全部樓層
paul5037 發表於 2015-1-29 14:18
明白晒樓主,咁下面呢D配件有沒有更好質量的?

QAV CC3D

## 窮人OSD ~~~ 可有可無 !!! 我初初諗住佢可接GPS有方向坐標睇下 , 一野買幾隻架架機都裝 ,
但近半年專心玩穿越 , 唔會用GPS , 基本上隻OSD得高度/電壓/時間有用 , 買左唔好浪費 , 用住先 !
怕嘈其實可用BB叫代替 , 接線簡單好多 , 我怕嘈所以唔用 XD

## TS832 600mw ~~~ 比較重 , 又係早期見600mw夠勁就買 ,

不過我呢部240前排都轉埋用AMOWAY 200MW MINI ,
又細又輕 , 穿越幾百米內完全夠用 , 仲有佢有5V輸出 , 可同MOBIUS 808 充電
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-30 00:47:51 | 顯示全部樓層
paul5037 發表於 2015-1-27 13:20
收到樓主,咁有無話外國機架好D ?

睇你要唔要名牌啦 , 否則唔洗諗咁多 , 因為家陣好多外國人都用緊國產所謂自家設計0既機架 XD
 樓主| 法師傅 發表於 2015-2-2 11:18:09 | 顯示全部樓層
paul5037 發表於 2015-2-1 07:53
明白晒!買齊料先,再請教各位!

樓主同各位師兄通常會去邊度玩?好想親眼睇下現場情況! ...

可公開玩小四軸0既位 , 除左南生圍 , 我諗都唔會再有人敢公開 ,
近期 青E / TKO / 城門都比人玩到警察都開FILE做野 ,
人多就奶野 , 香港就黎度度都比人玩到衰曬 !!!

樓主| 法師傅 發表於 2015-2-2 11:19:54 | 顯示全部樓層
alexbaby999 發表於 2015-2-2 05:08
師兄   想問一下全套一共要多少   DEVO7E 可用嗎  接收要用什麼  謝謝   新手

無限制咩控 , 6通起已夠用 , 發射接收用番原廠就OK
 樓主| 法師傅 發表於 2015-2-2 14:33:10 | 顯示全部樓層
alexbaby999 發表於 2015-2-2 13:41
師兄  有WECHAT OR WHATSAPP嗎  可開一個群組  還有很多事要請教各師兄

不需要吧 , 又無咩秘密 , 呢度已是一個公開群組 , 已有不少有用資訊 , 亦已有一大班C兄可解答大家坐問題 !
再開一個群組 , 即是叫大家過檔 ? 我唔夠膽咁做
資料由頭開始 , 做埋D重複0既事 , 有點浪費資源 !!!

呢個亦係我一直無ADD已PM過我叫我ADD大家WECHAT / WHATSAP / LINE 0既原因 ,
希望大家明白 !!!

團結吧!!
 樓主| 法師傅 發表於 2015-2-2 23:19:59 | 顯示全部樓層
Kenlam 發表於 2015-2-2 18:53
想問一下 被慈毋見到玩四軸 會告乜嘢罪 ?

應該都係警告下 ! 不過大家都執生啦 !

樓主| 法師傅 發表於 2015-2-3 14:04:21 | 顯示全部樓層

# 見有C兄講開芒, 不如大家又討論下有咩芒好介紹 .....

樓主| 法師傅 發表於 2015-2-3 14:19:06 | 顯示全部樓層
cocoaninja 發表於 2015-2-3 13:41
幾過月前試過向啟德同朋友玩四軸,朋友楂住架 P2 係路邊俾架警車見到。D 差人落車問咗幾句, ...

其實大家唔係正在做緊危險野犯法野破壞野傷人野 , 差人態度都唔會衰 , 大家當然都係禮貌待人 !
埋黎8掛了解又好, 收倒投訴做野又好 , 佢地都係做野,  反而呢個時間 , 大家好好溝通 , 問題都不大 !

真係個場有問題 , 正如我講過 , 警告下一定會 , 點會即時告你乜乜 ...
始終法例上仍有好多灰色地帶, 所以大家仲可以週圍飛 , 但都係果句 , 大家醒定啦 !!!

樓主| 法師傅 發表於 2015-2-4 10:14:15 | 顯示全部樓層
新手David 發表於 2015-2-4 07:15
師兄, RMB75 連殼連彎針  :   http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.9.317.kKCmhC&id=4206389366 ...

佢RE我係講緊CCD CAM , 唔係CC3D ~ XD
 樓主| 法師傅 發表於 2015-2-4 10:20:44 | 顯示全部樓層
alexbaby999 發表於 2015-2-4 03:13
法師  我係淘X睇要2百幾

呢隻CAM , 好海鮮價 , 有包裝有殼果D幾舊水都有

有間野好出名 , 前排個個都搵佢 , 散執無包裝的 !!!
我買左 4140+811 底板 $5X , 鏡頭 $10 , 鏡頭座幾毫子 , 砌埋就用得 !
基本上同砌好果D現成野一樣 !
豪D買 4140+673 都係7草野之麻

樓主| 法師傅 發表於 2015-2-4 11:29:24 | 顯示全部樓層
新手David 發表於 2015-2-4 10:18
Sorry, 睇錯  CCD 我用哩隻 RMB 48    http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.9.150.L7SoAK&i ...

你呢隻都ok , 都有黑白夜視 , 只係sensor比較細 , 弱光差DD會多D微粒 !!!
一分錢一分貨 , 散買sensor底板 2草人仔 不過細隻又輕D , 有好處
 樓主| 法師傅 發表於 2015-2-4 14:36:47 | 顯示全部樓層
alexbaby999 發表於 2015-2-4 14:13
小弟初哥   怕唔知點砌

成部機都砌倒 , 砌呢隻CAM無難度 !!!
買左番黎你就明 (唔好怕左果堆螺絲 , 好多都無用)

樓主| 法師傅 發表於 2015-2-4 14:53:52 | 顯示全部樓層
isaac006 發表於 2015-2-4 14:46
法師傅,請問有冇你相嗰隻ccd底板既 link?   我都係用緊呢隻,不過唔知邊度可以單買,一 set連鏡頭買 ...

#302 有 LINK 了 , 你都係 4140+811 ?
 樓主| 法師傅 發表於 2015-2-4 16:43:28 | 顯示全部樓層
isaac006 發表於 2015-2-4 15:08
係呀,不過你條 link嗰隻好似同你張相嗰隻唔同喎

我嗰隻應該同你 #306 嗰隻一樣 ...

咁唔知了, 無研究 , 你講起我先知有D唔同XDDD

我當時就係果條LINK買 , 佢比呢隻板我, 我見試過有畫面弱光變黑白, OK無問題就算數 !!!
早期裝埋窮人OSD , 無問題, 不過玩左幾次就掉埋一邊, 因為部機重左唔好飛 !!!
之後就見你地話呢D CAM駁唔倒OSD , 我都唔知咩事 XDDDD

樓主| 法師傅 發表於 2015-2-4 17:08:59 | 顯示全部樓層
chung212 發表於 2015-2-4 16:48
里隻底板係駁到OSD架

YES ! 我係用倒的, 不過幾個月前有D人話用唔倒, 唔知係咪同一型號底板 !!!

前排拎左個舊機架, 上番果隻封塵 CCD CAM , 玩暴力穿越 + 練習打空翻 ,
空翻失敗N次仲撞埋大石頭 , 暫時隻CAM未有問題 , 不過隻颱風2206有一隻已唔係好順

樓主| 法師傅 發表於 2015-2-4 17:44:57 | 顯示全部樓層

=======================
為方便大家容易搵倒比較實用0既資料
"頭版"已加入精簡化連結 (不斷更新中 )
其中包括新增 "240V2 砌機過程"

未必人人岩用 , 但相信新手睇完會易D跌落坑
=======================

樓主| 法師傅 發表於 2015-2-6 10:29:27 | 顯示全部樓層
alexbaby999 發表於 2015-2-5 22:47
師兄  這個要加圖傳接收嗎

留意內文介紹 , 無講明 "內置 5.8G 圖傳接收器" 等等字眼 , 即係淨芒一隻 ,
圖傳就要另外買 , TAOBAO 0既 單天線接收百幾蚊RMB , 雙天線0既300RMB 左右 !
買曬番黎 , 2部野 VIDEO 線 及 電源線 接埋 , 再比粒電佢地就用得 , 一般2-3S 電可以  ,
下圖我呢 SET野 平時用 2S 3300 , 可玩15粒電 , 每粒 6-7分鐘 , 仲有3.8 以上  

樓主| 法師傅 發表於 2015-2-6 15:05:43 | 顯示全部樓層
alexbaby999 發表於 2015-2-6 13:39
法師  KIM隻機要買電線的嗎

機架就係機架 , 咩電線都無 , 要自己焊接 , 另外電變摩打圖傳鏡頭等等都要電線連接 , 過長定唔夠長就睇你點樣擺法 ,

所以好多唔同號0既電線都要有D準備 , 唔係砌砌下埋門唔夠長就無癮