RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4687|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

!!!!! 葵涌男四軸掛樹頂 , call消防救機收告票 !!!!!

法師傅 發表於 2015-8-13 10:25:10 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

其實呢單野 , 機主係安全意識高 ? 定係怕整倒人 ? 定係唔想跌左幾舊水 ?
比大家又會點做 ? 可以討論下

大6就爽 , 好多地方都可CALL消防救機 ,
上樹頂落湖底都得 , 不過講明收錢 !!!!

<><><><><>

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20150813/54082133

午夜近12時,年約20歲青年與女友人在葵涌下葵涌村玩航拍,其間失手,
航拍機困在一棵15米高大樹頂,他恐航拍機墮下會傷及途人,報警求助。
消防接報到場,升起雲梯將航班機拿下,交回物主手上。
警員經初步調查,將根據民航處條例,向青年發出告票。

樓主| 法師傅 發表於 2015-8-13 22:26:54 | 顯示全部樓層
gundum 發表於 2015-8-13 21:42
架機好雞平野,張告票就貴啦。
講返正題消防緊急服務唔係咁樣被濫用,抵比張告票條友。如果同一時間有人受 ...

不過有D想知, 張告票係咩內容
警員可以根據民航處條例直接比告票 ?

樓主| 法師傅 發表於 2015-8-15 14:01:57 | 顯示全部樓層
hotfire009 發表於 2015-8-15 11:42
只係飛十幾米高,又無超過7kg,又無在禁飛區玩,犯乜法例要收告要??

就係想知佢張告票係咩內容 , 亂拋垃圾上樹頂 ? XDDD
 樓主| 法師傅 發表於 2015-8-17 10:29:16 | 顯示全部樓層
炎冬 發表於 2015-8-16 03:50
上TB買過架淨機~

但考慮下如果機上有CAM , 有無曾經影過自己 !!!因為好多人起飛前後 , 都好興影住自己成舊木咁0既樣
方便比人點相 .... ?