RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12088|回復: 83
打印 上一主題 下一主題
收起左側

飄移車同快車一問

bookkeyhk 發表於 2013-4-15 04:45:15 | 顯示全部樓層
頭6快過尾6 ???
bookkeyhk 發表於 2013-4-19 02:26:00 來自手機 | 顯示全部樓層

照嗰位ching所講,頭快過尾,㗎車走勢都幾難想像,個尾應該唔可以乜住尾反呔有漂移效果,個頭會點呢?頭單仲要唔要呢 ?
bookkeyhk 發表於 2013-4-21 01:05:46 | 顯示全部樓層
obert 發表於 2013-4-21 00:26
最後都係買埋S1
另外想問要砌幾耐到?

Ching 呢個問題好難答下,個個人唔同,有d Ching可以一曰,我就最小三、四日,又要汁、又要攝,計埋試車唔止!
bookkeyhk 發表於 2013-4-22 02:55:55 | 顯示全部樓層
dandanhk 發表於 2013-4-21 12:40
頭唔即刻跟住停係頭單關係,唔係齒比。
用頭單比油然後鬆油(唔係break),尾直會沒動力而先停,前輪頭單係 ...

Ching 借位問問,小弟無漂移車前,試過搵部416X嚟玩漂移,由1/1至到1.5cs都試過,但係反呔漂移效果都麻麻,ching先前話正呔漂移係頭快過尾,但是又話反呔漂移就可以咁玩,有d唔明,咁係要改到頭快過尾定尾快個頭先有反呔效果,定係小弟對正呔漂移有誤解呢,唔係正反果個正呀,小弟無玩rc車20年先玩反1、2年,各位ching唔好見怪,thank,Ching !
bookkeyhk 發表於 2013-4-22 22:19:06 | 顯示全部樓層
Noir.KAZE 發表於 2013-4-22 08:53
基本上要反呔係1.5cs好
相信係416呔角唔夠所以冇咁好

Ching 多謝回復,小弟好認同呔角唔夠對漂移車嚟講好重要,唔知點解佢同部 VDF同 D3 大家1.5cs,係佢就唔洗點反呔,如果無教軟避震同埋重量分佈問題,請問 Ching 認為會唔會出現這情形呢,thank,Ching !
bookkeyhk 發表於 2013-4-22 22:46:38 | 顯示全部樓層
dandanhk 發表於 2013-4-22 08:52
頭快過尾=正呔
尾快過頭=反呔

Ching 多謝回復,其實正呔漂移係咪即係乜住去而唔洗反呔救車,就係正呔漂移,真係唔識,唔好笑我啦,thank,Ching !
bookkeyhk 發表於 2013-4-24 00:00:15 | 顯示全部樓層
dandanhk 發表於 2013-4-23 08:27
其實玩起上黎我係覺得正呔係understeer, 反呔係oversteer....
救車係要,但唔會長期反住黎救…反呔真係可 ...

Thank ching !我都係新手,玩漂移先幾個月時間,要出去操車d時間,真係好難搵,我就好多時係屋企擺膠地板嚟玩,打細圈、8字同慢漂路線都操倒!
bookkeyhk 發表於 2013-4-25 00:37:47 | 顯示全部樓層
obert 發表於 2013-4-24 19:46
我都係,岩岩先玩到
放落球場又試過比細路搞
唯有係屋企操住先,但屋企地方細,搬開哂D野都只可以圍住個水樽 ...

其實地方細都好多嘢操,打圈,8字同泊位,要操到手腳咁,都要唔小時間!我都要勤力d先得,唔咪一陣唔識玩比身邊嗰d資深朋友笑 ( 中年新手 )!
bookkeyhk 發表於 2013-4-25 20:28:07 | 顯示全部樓層
obert 發表於 2013-4-25 02:26
你知唔知香港邊到有飄移場??
屯門果個D人又好似話執左

公眾場應該就無,唔肯定,私人車會攪嗰d就聽d ching講過,或者問問其他ching可能清楚d。