RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: powis
打印 上一主題 下一主題
收起左側

My CX-20

solaris8x86 發表於 2014-12-13 22:00:44 | 顯示全部樓層
alex8abc 發表於 2014-12-13 21:13
我的cx-20今天離家出走了

我係依嗰論壇已告介過N次,遙控飛機玩具級無線電,個結局十之八九都係咁架啦,所以至叫人唔好再加入玩4軸,去玩車丶船好過,起碼出事後唔使剩係攞住個控回家,心情都好過啲。
solaris8x86 發表於 2014-12-14 11:51:55 | 顯示全部樓層

你個booster (功放) 有可能唔Q得,因為其實booster有分:

單向 - Directional (通常analog用)
相向 - Bi-Directional (通常digital用,如WiFi,要夾Protocol/Modulation用 (製式))

Signal Types (Modulation)又再細分:

- DSSS (Phantom)
- OFDM (AR Drone)
- FAST/FFAST (Futaba)
- DSM/DSM2 (Spectrum)
...etc

所以唔Q係是能旦放個booster上去就會work,要夾個控原本用嗰個signal type,個ampflier功能先至會被起動 (言語不通),不然以為自己加咗舊嘢上去就會肯定work,其實到頭來跟本無嘢嘔出嚟,變成個假狗。大家現在明白"玩具無線電"一詞嘅意思吧。